• No results found

Ilustrace lidského těla k explanaci nového lexika

Obrázek 27 Kombinace více funkcí v rámci jedné ilustrace 104

103 CVEJNOVÁ, J. Česky, prosím I. Praha: Karolinum, 2008. ISBN 978-80-246-1577-6. S. 160.

104 Tamtéž, s. 96.

78

5.7 Shrnutí

Porovnáme-li všechny čtyři analyzované učebnice, dojdeme ke zjištění, že každá z nich má zcela odlišnou grafickou podobu. Různá forma obrazových komponentů zajišťuje učebnici nejen její originalitu, ale i možnost lépe se prosadit na trhu mezi ostatními učebnicemi. V rámci rozlišení aparátu prezentace učiva všechny učebnice uplatňují umělecké ilustrace jako vizuální podporu k textovým složkám učebnice, avšak v jiném rozsahu. Z hlediska jejich kvality se převážně jedná o dokonale propracované a intencionálně použité kresby. Drobné nedostatky ve formě ilustrací jsme shledali v New Czech Step by Step, kdy jejich význam není zcela zřetelný a může žákovi způsobit komplikace při osvojování si nových informací. V ostatních učebnicích jsme nenašli žádné metaforické vizuální prostředky sloužící k výkladu nového učiva. Další formou, kterou najdeme v každé učebnici, je využití obrazové prezentace barevné. Žádná z učebnic není vzhledem k počtu užití barev jednotná, tj.

neuplatňuje pouze jednu barvu, ale aplikuje např. barevné ilustrace, fotografie, tabulky, mapy atd. Zhodnotíme-li míru využití obrazových prostředků pro aparát řídící učení, zjistíme, že shodným prvkem všech učebnic je zahrnutí grafických symbolů a různého písma do struktury učebnic (např. všechny užívají tučné písmo pro lepší přehlednost a orientaci v knize).

Vizuální prostředky jsme zkoumali též z perspektivy jejich uplatnění ve výchovně-vzdělávacím procesu vzhledem k žákovi. Z naší analýzy vyplývá, že všechny učebnice používají obrazové komponenty za účelem naplnění pedagogicko-didaktických funkcí, a to primárně funkce informativní, fixační a verifikační. Tyto funkce slouží k prezentaci nových informací a k jejich následnému procvičení.

Dalším záměrem obrazů je rozvoj komunikačních dovedností, tj. velká část obrazových prostředků podněcuje žáky, aby o daném obrázku mluvili, popisovali ho či komparovali s jinými. V neposlední řadě mají vizuální prostředky funkci dekorativní a estetickou. V učebnicích bývají umístěny tak, aby stránky nevypadaly jednotvárně až nudně.

79

5.8 Měření didaktické vybavenosti vybraných učebnic se zaměřením na vizuální prostředky

Učebnice jsou testovány z různých hledisek. Podle Průchy může být předmětem výzkumu „buď samotná učebnice se svými vlastnostmi nebo učebnice začleněná do procesů učení a vyučování nebo učebnice projevující se určitými vzdělávacími výsledky a efekty.“ 105 Výzkumné postupy lze kombinovat a modifikovat tak, že vědci dokáží sledovat fungování učebnic i ve výchovně-vzdělávacím procesu. Pro naše šetření jsou důležité vlastnosti učebnic, a to jejich obrazové komponenty.

S ohledem na téma diplomové práce zkoumáme pouze využití vizuálních prvků vybraných učebnic. Jsme názoru, že neverbální složky mají svou opodstatněnou roli a výuka cizího jazyka by bez nich byla v mnoha ohledech obtížná a jednotvárná.

5.8.1 Výzkumný postup

Metodologickým východiskem pro náš výzkum je práce Průchy Učebnice: Teorie a analýzy edukačního média, kde je metoda pro měření didaktické vybavenosti učebnic detailně popsána včetně návrhu k vhodné interpretaci výsledků šetření.

Cílem našeho výzkumu je zjistit míru didaktické vybavenosti vybraných učebnic češtiny jako cizího jazyka se zaměřením na využití obrazových komponentů a získané výsledky porovnat. Abychom dosáhli relevantních výsledků, budeme postupovat následujícím způsobem:

1. V konkrétních učebnicích zjistíme výskyt vizuálních prostředků a údaje zaznamenáme do tabulky.

2. Na základě zjištěných hodnot spočítáme koeficient využití obrazových komponentů (Eo) pomocí vzorce

E

o

= n * 100 / 9

.

105 PRŮCHA, J. Učebnice: Teorie a analýzy edukačního média. Brno: Paido, 1998. ISBN 80-85931-49-4. S. 43.

80

n = skutečný počet typů vizuálních prvků 9 = celkový možný počet vizuálních prvků

Maximální hodnota (Eo = 100 %) přestavuje teoretickou ideální hodnotu, která slouží jako porovnávací kritérium při vyhodnocování. Při hodnocení platí, že čím více se hodnota blíží horní hranici, tím je didaktická vybavenost učebnice vyšší.

3. Finálním krokem našeho šetření je interpretace získaných hodnot koeficientů u jednotlivých učebnic. Pomocí nich zjistíme, do jaké míry učebnice využívá, respektive nevyužívá možnosti z existujících devíti možných komponentů. Učebnice porovnáme a vyhodnotíme z hlediska doporučení či nedoporučení pro vizuální typy žáků využity.

5.8.2 Výzkumný materiál

Současnou nabídku učebnic v České republice můžeme označit za pestrou.

Vzhledem ke stále rostoucímu zájmu o výuku češtiny jako cizího jazyka se knižní vydavatelství snaží publikovat co největší množství učebnic, že se trh s nimi pomalu stává nepřehledným. Do našeho průzkumu jsou vybrány pouze učebnice, jež jsme analyzovali z hlediska struktury vizuálních prvků a jejich funkcí.

1. HOLÁ, L. New Czech Step by Step. Praha: Akropolis, 2008. ISBN 978-80-86903-73-6.

2. BOŘILOVÁ, P., HOLÁ, L. Čeština Expres 1. Praha: Akropolis, 2010. ISBN 978-80-87310-13-7.

3. ŠTINDL, O. Easy Czech Elementary. 1. vyd. Praha: Akronym, 2008.

ISBN 978-80-254-1060-8.

4. CVEJNOVÁ, J. Česky, prosím I. Praha: Karolinum, 2008. ISBN 978-80-246-1577-6.

81

5.9 Výsledky výzkumu

Pomocí detailní průzkumné sondy jsme učebnice prostudovali a výsledky sondy jsme zaznamenali do tabulky (viz tabulka 4). Zkoumali jsme všech devět možných neverbálních prostředků v rámci aparátu prezentace učiva i v rámci aparátu řídící učení.

Tabulka 4 Výskyt obrazových komponentů ve vybraných učebnicích češtiny pro cizince Aparát prezentace učiva

- křížek (+) označuje vyskytující se komponenty

- znaménko mínus (-) znamená, že komponent se v učebnici nenachází

Poznámka: V rámci tohoto šetření nezohledňujeme frekvenci výskytu jednotlivých obrazových komponentů, tudíž jej zaznamenáme, pokud se alespoň jednou v celé učebnici vyskytnou.

82

5.9.1 Výpočet a vyhodnocení koeficientů

Na základě údajů z tabulky 4 byly vypočítány koeficienty pro využití obrazových prostředků (Eo) ve vybraných učebnicích češtiny a výsledky byly zaznamenány do přehledných tabulek (viz tabulky 5, 6, 7 a 8). Výsledky Eo jsme porovnali a vytvořili graf (viz graf 2) pro přehlednější orientaci ve výsledcích šetření.

Tabulka 5 New Czech Step by Step - výpočet Eo New Czech Step by Step

počet hledaných komponentů 9 počet nalezených komponentů 6

výpočet: Eo = (6 * 100) / 9

výsledek (Eo) 66,67%

Tabulka 6 Čeština Expres 1 - výpočet Eo Čeština Expres 1

počet hledaných komponentů 9 počet nalezených komponentů 8

výpočet: Eo = (8 * 100) / 9

výsledek (Eo) 88,89%

Tabulka 7 Easy Czech Elementary - výpočet Eo Easy Czech Elementary

počet hledaných komponentů 9 počet nalezených komponentů 7

výpočet: Eo = (7 * 100) / 9

výsledek (Eo) 77,78%

83

Graf 2 Porovnání využití Eo v % v jednotlivých učebnicích

Žádná z učebnic nedosáhla maximální hodnoty 100 %, přesto jsme získali poměrně vysoká čísla, z nichž ani jedno není horší než 50 %. 106 Nejnižší hodnota koeficientu využití obrazových komponentů vybraných učebnic češtiny pro cizince byla zjištěna u učebnice Česky, prosím I, jejíž koeficient Eo činil 55,56 %. Česky, prosím I měla v porovnání s ostatními učebnicemi (viz tabulku 4) nejnižší výskyt obrazových komponentů v rámci aparátu prezentace učiva. Při šetření bylo zjištěno, že učebnice využívá pouze umělecké ilustrace a obrazové barevné prezentace. Naopak nejlépe z našeho empirického průzkumu vyšla publikace Čeština Expres 1, která vykazovala 8 z celkových 9 možných netextových prvků. Její výsledný Eo byl 88,89 % a je tedy nejvyšší námi získanou hodnotou. Zajímavé bylo také komparovat naměřené hodnoty Eo u učebnic Lídy Holé. Přestože má New Czech Step by Step a Čeština

106 Výsledky analýz provedené Průchou se pohybovaly v rozmezí 27-75 %. Z toho usuzujeme, že námi získané hodnoty poukazují na kvalitní učebnice po stránce jejich didaktické vybavenosti obrazovými komponenty.

84

Expres 1 stejného autora a byly vydány ve stejném nakladatelství, jejich hodnoty se lišily. Důvodem patrně může být rozdílný rok vydání. Například New Czech Step by Step v porovnání s Češtinou Expres 1 nevyužívá zeměpisných map, které uplatňujeme při výuce reálií. Taktéž přední a zadní předsádka není v New Czech Step by Step efektivně využita. Holá tento prostor zaplnila umístěním reklamních letáků.

85

6 Praktická část

Praktická část klade za cíl navrhnout skupinu pracovních listů pro výuku češtiny jako cizího jazyka. Čtyři pracovní listy jsou vytvořeny na bázi obrazových komponentů, jež nesou rozdílné funkce. Součástí každého pracovního listu je metodický pokyn pro učitele a vlastní návrh, jak lze pracovní list využít. Do metodického pokynu jsou zařazeny informace o obrazovém materiálu, tj. typ, funkce a zdroj, z něhož jsme obrazový materiál čerpali, dále uvádíme výchovně-vzdělávací cíle, klíčové kompetence a výčet gramatiky a slovní zásoby, která je do pracovního listu zahrnuta.

Ačkoliv jsou klíčové kompetence převzaty z Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání (dále jen RVP ZV), domníváme se, že jejich dosažení není jen záležitostí základního vzdělávání, nýbrž se jedná o celoživotní proces. Rozvoj kompetencí je v dospělém věku stejně tak důležitý jako u žáka základního či středoškolského vzdělávání.

86

Pracovní list 1 Partitivní genitiv

87

Řekněte, co si dáte.

Například: Dám si hrnek kávy.

88

6.1.1 Metodický pokyn pro učitele

Tabulka 9 Metodický pokyn pro učitele 1

Název Partitivní genitiv

Vizuální materiál

Barevné fotografie reálných předmětů:

Partitiva - kilo, metr, litr, láhev, hrnek, lžíce, lžička, kousek.

Klíčové kompetence Kompetence k učení, Kompetence komunikativní, Kompetence sociální a personální

Gramatika Partitivní genitiv (pro pravidla viz tabulku 10)

Slovní zásoba

Partitiva – hrnek, kilo, kousek, láhev, litr, lžíce, lžička, metr

Jídlo - čaj, čokoláda, kakao, káva, maso, mléko, salám, sýr

Pozn. Pracovní list koresponduje se slovní zásobou v učebnici New Czech Step by Step.

6.1.2 Návrh metodického postupu

Struktura pracovního listu vychází z učebnice New Czech Step by Step, kde je partitivní genitiv představen skrze verbální složku. Použití obrazového materiálu umožňuje eliminaci styčného jazyka a zároveň je vhodný pro vizuální typ žáka.

107 Informace o zdrojovém kódu obrázků jsou umístěny v seznamu elektronických zdrojů. Kvůli velkému množství různých informací je zde pro zachování přehlednějšího tvaru tabulky neuvádíme.

89

Genitiv je v učebnicích jazyka obvykle druhým představovaným pádem po akuzativu. Při nácviku partitivního genitivu se tedy předpokládá znalost akuzativu a základní slovní zásoby komunikačního okruhu jídlo. Partitivní genitiv umožňuje snazší zvládnutí komunikační situace např. v restauraci, v supermarketu nebo na návštěvě a slouží k tomu, aby žák byl schopný vyjádřit, jaké množství požadované substance chce.

Učitel může začít výuku opakováním toho, co by už žák měl znát.

Kde si můžete koupit jídlo?

Kde můžete jíst?

Jaké jídlo znáte?

Třetí otázku lze formulovat jako soutěž, při níž je hlavním úkolem napsat co největší počet jídel během dvou minut. Z vlastních zkušeností víme, že tato hra je mezi žáky oblíbená a působí jako motivační stimul k další práci. Učitel aktivitu zkontroluje, zhodnotí a vyhlásí vítěze.

Následovat budou dva rozhovory ze dvou odlišných komunikačních situací: muž v supermarketu kupuje maso a žena si objednává v restauraci. Cílem této aktivity je přimět žáky, aby poznali, jakým způsobem muž a žena vyjadřují, co a kolik toho chtějí. Dialogy může předvést učitel, nebo může alternativně požádat žáky, aby rozhovory přečetli (v tomto případě je nutné mít kopie rozhovorů).

Situace 1: V supermarketu

Prodavačka: Dobrý den, co si přejete?

Muž: Dobrý den, chtěl bych kousek masa.

Prodavačka: A chcete hovězí, vepřové, nebo kuřecí?

Muž: Tak prosím kilo vepřového. Děkuji.

Prodavačka: Na shledanou.

Muž: Na shledanou.

90

Situace 2: V restauraci

Číšník: Dobrý den, dáte si něco k pití?

Žena: Dobrý den, máte nějaké teplé nápoje?

Číšník: Ano, máme čaj, kávu a horkou čokoládu.

Žena: Tak si dám kávu.

Číšník: Budete chtít nějaký dezert? Máme výborný borůvkový koláč nebo jablečný štrúdl.

Žena: Ano, dám si kousek koláče. Děkuji.

Po rozhovoru se učitel žáků zeptá:

Co si koupil muž v supermarketu? A kolik toho bylo?

Co si objednala žena v restauraci? A kolik toho bylo?

Učitel použije kartičky s obrázky jednotlivých partitiv. Nejdřív zopakuje věty z rozhovorů (Chtěl bych kousek masa. Tak prosím kilo vepřového. Ano, dám si kousek koláče.) a zdůrazní užitá partitiva. Poté pomocí obrázků představuje zbylá partivita a užívá příklady (např. hrnek vody, láhev džusu, litr vína, lžíce cukru, lžička soli, metr látky). Učitel poté rozdá pracovní list – kartičky s obrázky, k nimž si žák doplní jejich názvy. Následně vysvětlí, že partitiva vyžadují genitiv a zopakuje se žáky pravidla pro tvoření 2. pádu. Na závěr učitel rozdá druhou část pracovního listu s úkolem Řekněte, co si dáte. Žáci tvoří věty jednoduché věty typu Dám si….

Tabulka 10 Tvary substantiv singuláru v genitivu a akuzativu Pád Mužský rod

91

Pracovní list 2 Reálie

1. Jak se jmenuje město na obrázku?

2. Jak se jmenuje stavba uprostřed?

3. Jak se jmenuje řeka?

4. Jaká je ……….. ?

(napište odpověď z první otázky, poté vyberte vhodná adjektiva z tabulky 11)

Tabulka 11 Adjektiva k pracovnímu listu 2

Adjektiva

atraktivní nemocný sympatický

velký bohatý dobrý

historický vysoký malý

moderní krásný horký

starý oblíbený ošklivý

92

93

6.1.3 Metodický pokyn pro učitele

Tabulka 12 Metodický pokyn 2

Název Reálie - Praha

Vizuální materiál Barevné fotografie Prahy 108

Funkce obrazového materiálu

Pedagogicko-didaktické funkce, Sociální funkce (aktivizační funkce), Kulturní funkce

Cílová skupina Dospělý žák-cizinec, začátečník, středně pokročilý

Výchovně-vzdělávací cíle

Žák se okrajově seznámí s hlavním městem České republiky. Žák ovládá základní deklinační tvary adjektiv pro jednotlivé rody v češtině. Žák si rozvíjí komunikační dovednosti.

Klíčové kompetence Kompetence sociální a personální, Kompetence komunikativní, Kompetence k učení

Gramatika Deklinace adjektiv (viz tabulku 13)

Slovní zásoba žákům známá místa v Praze a přimět je, aby o nich hovořili. Odhadujeme, že práce s tímto materiálem zabere zhruba 15 minut.

Učitel žákům rozdá pracovní listy a ptá se na první tři otázky uvedené pod obrázkem (tj. Jak se jmenuje město na obrázku? Jak se jmenuje stavba uprostřed? Jak se

108 Použité fotografie jsou z archivu autorky.

94

jmenuje řeka?). S ohledem na jazykové možnosti žáka může učitel rozvinout další diskuzi na téma hlavní město České republiky.

Navštívili jste Prahu?

Líbí se vám Praha?

Poté si žáci přečtou uvedená adjektiva a učitel ověří, zda žáci chápou jejich význam, popřípadě je vysvětlí. Učitel žákům vysvětlí/připomene tvary adjektiv pro rody v češtině (viz tabulku 13). Žáci pak plní otázku 4 a tvoří jednoduché věty.

Tabulka 13 Deklinační tvary adjektiv

Mužský rod Ženský rod Střední rod krásný krásný (muž) krásná (žena) krásné (město) moderní moderní (dům) moderní (žena) moderní

(město) Znáte nějaká místa v Praze?

V pracovním listu jsou k dispozici další záměrně nepojmenované fotografie Prahy, a to Karlův most, Petřínská rozhledna a Národní divadlo. Žáci zkusí odhadnout, o jaká místa se jedná a následně tvoří věty s popisem jednotlivých staveb. Cílem je procvičení deklinace adjektiv pro všechny rody (most – mužský, rozhledna – ženský, divadlo – střední).

95

Pracovní list 3 Ve městě

Město – slovní zásoba

kino kostel

nádraží policie

park nemocnice

pošta škola

supermarket zastávka

96

Město - plán

ZDE STOJÍTE

97

Město - slepá mapa

ZDE STOJÍTE

98

Město. RVP [online]. [vid. 20. 3. 2014]. Dostupné z:

http://wiki.rvp.cz/Kabinet/0.0.0.Kliparty/M%c4%9bsto.

Plán města a slepá mapa byly pro pracovní list vytvořeny v programu Malování.

Žák se naučí pojmenovávat významná místa ve městě.

Žák dokáže pracovat s mapou a používat základní fráze typu Nemocnice je nahoře vpravo. Žák rozumí otázce Kde je…? a je schopný na ni odpovědět.

Klíčové kompetence Kompetence k učení, Kompetence komunikativní, Kompetence sociální a personální, Kompetence k řešení problémů

Gramatika Adverbia lokace (vpravo, vlevo, uprostřed, nahoře, dole), prepozice vedle + genitiv

Slovní zásoba Město – kino, kostel, nádraží, nemocnice, park, policie, pošta, supermarket, škola, zastávka zapisovat. Pokud pracuje s aktivní třídou žáků, může je nechat, aby chodili k tabuli a jednotlivá místa napsali sami.

99

V průběhu této aktivity mohou nastat dvě situace:

situace A žáci znají alespoň nějaké lokality ve městě,

situace B žáci žádné lokality ve městě neznají, nebo si nemohou vzpomenout na český výraz.

Postup v případě situace A

Učitel rozdá studentům rozstříhané kartičky, pouze obrázky bez textového doplnění (viz pracovní list 3 Město – slovní zásoba).

Řekněte, co je na obrázku.

Úkolem žáka je pojmenovat obrázky. Tím si učitel ověří, že žák skutečně zná názvy vybraných lokalit.

Postup v případě situace B

Učitel rozdá studentům rozstříhané kartičky (obrázky i jejich pojmenování) a nechá je, aby je sami zkusili správně přiřadit. Aktivitu je nutno zkontrolovat tak, že žák vezme obrázek do ruky, ukáže ho ostatním i učiteli a správně ho pojmenuje.

V obou situacích lze slovní zásobu ještě procvičit formou her. Můžeme hrát např.

bingo (student si na papír načrtne tabulku s devíti poli vždy po třech rámečcích vodorovně a svisle a do každého z nich napíše název jedné lokality, učitel pak říká názvy lokalit a kdo jako první spojí tři pole vedle sebe, vyhrává) nebo šibenici (v anglickém překladu hangman).

Dalším fází je vysvětlení základních pěti příslovcí sloužících k vyjádření lokace – nahoře, dole, uprostřed, vlevo, vpravo. K názorné explanaci významu jednotlivých adverbií použijeme tento diagram, který učitel překreslí na tabuli. Učitel uvede také nějaký názorný příklad, kde adverbium použije ve větě (např. Škola je dole vlevo.)

100

Žákům představíme i prepozici vedle. Upozorníme je, že tato prepozice se pojí s genitivem, který má v jednotlivých rodech odlišné koncovky (viz tabulku 15)

Tabulka 15 Deklinace substantiv singuláru v genitivu

Nominativ Genitiv

rod mužský neživotný obchod (vedle) obchodu

rod ženský škola

restaurace

(vedle) školy (vedle) restaurace

rod střední kino (vedle) kina

Následně žákům rozdáme plán města (viz Město – plán) za účelem procvičení nové gramatiky. Učitel klade žákům nejrůznější otázky a oni odpovídají.

Např.

Kde je nemocnice?

 Nemocnice je vpravo nahoře.

 Nemocnice je vedle školy. 109

Závěrečným krokem je práce se slepou mapou. Žáci pracují ve dvojicích. Každý dostane dvě kopie slepých map. Do prázdných polí jedné mapy si zakreslí jednotlivé lokace, druhou mapu nechají prázdnou. Poté se vzájemně ptají a zjišťují, jak vypadá mapa partnera. Získané informace zaznamenávají do svých prázdných map. Poté si mapu zkontrolují, aby zjistili, zda údaje zapsali správně. Cílem této aktivity je navzájem si porozumět a rozvíjet komunikační dovednosti.

109 Je důležité, aby první názorný příklad spolu s odpovědí provedl učitel a vzor napsal na tabuli jako záchytný bod pro studenty.

101

Pracovní list 4 Hláska Ř

hřiště hřebík bříza

kříž hříbě

řepa

jeřáb

kuchařka

řeka křeček hřeben