• No results found

Daginstitutioner for børn op til skolealderen

Børn i førskolealderen modtages i daginstitutioner. I alle landene findes der både hel- og deltidspladser.

FAMILIER OG BØRN

I alle landene er det kommunerne, som skal sørge for, at der udbydes et tilstrækkeligt antal pladser. Som et supplement findes der i alle landene også supplerende private pasningsordninger som spiller en ikke uvæsentlig rolle. I Danmark er der fra 2004 indført en pasningsgaranti, der indebærer, at kommunerne har pligt til at anvise plads i et alderssvarende dagtilbud til alle børn i aldersgruppen over 26 uger og indtil barnets skolestart.

Kommunerne skal i Danmark give økonomisk tilskud til forældre, der vælger privat børnepasning til børn indtil skolestart i stedet for et offentligt dagtilbud. 3.868 børn fik tilskud til privat pasning i oktober 2007. Kommu-nerne har herudover mulighed for at give forældrene et økonomisk tilskud til pasning af egne børn i stedet for offentligt dagtilbud, det var der 695 der be-nyttede sig af i oktober 2007.

Herudover har forældre ret til at vælge en plads i et dagtilbud i en anden kommune. Kommunerne kan dog beslutte at lukke ventelisten for optagelse af børn i andre kommuner af kapacitetsmæssige årsager og under væsentlige hensyn til børn fra kommunen.

I 2005 indførtes reglerne om etablering af privatinstitutioner. Privatinsti-tutioner er en privat daginstitutionstype, hvor kommunen skal godkende in-stitutionen såfremt den lever op til de kvalitetskriterier, der er til daginstituti-oner i den kommune, hvor institutionen er beliggende. I oktober 2007 var der indskrevet 686 børn i disse institutioner.

På Færøerne og Island er kommunerne ikke forpligtiget, via lov, at tilbyde en børnehaveplads til alle børn.

I Finland har alle børn under 7 år ret til plads i en kommunal daginstituti-on eller i familiedagpleje. Forældre har endvidere mulighed for at få passet børnene privat med kommunalt tilskud. Folkpensionsanstalten betaler belø-bet direkte til den institution/privatperson som passer barnet/børnene.

I Norge er kommunerne forpligtiget til at tilbyde børnehavepladser til de forældre der ønsker en plads. Forældrene har imidlertid ingen juridisk ret til en plads.

I Sverige er førskoleaktiviteter en samlet betegnelse for aktiviteter der hen-vender sig til børn fra et år og frem til skolestarten. Den findes i form af ”før-skole” familiedagpleje og daginstitutioner med førskoleaktiviteter. Kommu-nerne er forpligtiget til at tilbyde førskoleaktiviteter eller familiedagpleje til:

• Børn, hvis forældre arbejder eller studerer.

• Børn hvis forældre er arbejdsløse eller på forældreorlov. Her skal børnene tilbydes mindst 3 timer per dag eller 15 timer per uge. • Børn der har et eget behov for aktiviteterne.

FAMILIER OG BØRN

Pladserne skal tilbydes uden unødvendig forsinkelse, hvilket vil sige normalt tre til fire måneder efter at forældrene har tilmeldt barnet. Kommunerne skal tage passende hensyn til forældrenes ønsker om pasningsformen og pladsen skal tilbydes så nær barnets hjem som mulig. Desuden skal alle børn tilbydes mindst 525 timer uden brugerbetaling i førskolen fra og med det efterår bar-net fylder fire år (den såkaldte almindelige førskole).

Familiedagpleje

Der findes kommunal familiedagpleje i alle nordiske lande. Den omfatter fortrinsvis børn i førskolealderen. De kommunale dagplejere er ansat og løn-net af kommunerne og modtager børnene i deres eget hjem. Som ved op-hold i daginstitutioner betaler forældrene for børns opop-hold i familiedagpleje. I alle landene findes der desuden privat familiedagpleje, som drives uden of-fentlige tilskud. Disse pasningsformer er ikke omfattet af den nordiske soci-alstatistik.

Børnehaveklasser

I alle landene er der indrettet særlige skoleforberedende klasser, men efter lidt forskellige regelsæt. Efter skoletid har børnene mulighed for at deltage i skolefritidsordninger.

I Danmark har kommunerne pligt til før skolestarten at tilbyde plads i en børnehaveklasse i mindst 20 timer om ugen, et tilbud som 99 pct. af børnene benytter. Efter skoletid kan børnene opholde sig i enten daginstitutioner eller skolefritidsordninger.

På Færøerne er der kun et enkelt sted tilbud om skoleforberedende klasser. I Finland har 6-årige ret til førskoleplads uden betaling. Ordningen om-fatter 700 timer per år. Ordningen er ikke obligatorisk for børnene, men næ-sten alle af de 6-årige deltager i skoleforberedende foranstaltninger.

I Island er alle 6-årige skolepligtige og indgår derfor ikke i denne statistik. I Norge starter børnene i 1. klasse i skolen som 6-årige med en undervis-ning som er tilpasset deres alder.

I Sverige er det kommunerne som er forpligtede til at tilbyde alle 6-årige mindst 525 timer i den nye skoleform - førskoleklasse. I efteråret 2007 gik 96 pct. af alle 6-årige i førskoleklasse mens få procent allerede havde påbegyndt grundskolen. Alle 6-årige har ret til at begynde i grundskolen hvis forældrene ønsker det. Efter skoledagen - i førskoleklassen eller i grundskolen - kan de

FAMILIER OG BØRN

Børn i skolealderen

I samtlige lande er der pasningsmuligheder for børn i skolealderen. Pasnin-gen kan enten foregå i særlige fritidshjem for børn i skolealderen, eller være integreret i daginstitutionernes pasning af børn i førskolealderen. I Norge er ansvaret for udviklingen af skolefritidsordninger lagt ind under skolesekto-ren. Dette gælder i vidt omfang også i Danmark, Island og Sverige. Omfan-get af tilbud varierer fra kommune til kommune.

Der er forskellige øvre aldersgrænser for tildelingen af pladser på fritids-hjem/skolefritidsordninger. I Danmark er den 10 år i nogle kommuner og 14 år i andre. I Finland er der normalt ingen aldersgrænse, men den kan dog i særlige tilfælde være 10 år. I Island er den 9 år, i Norge 10 år og i Sverige 12 år. I Norge skal kommunen give et tilbud om skolefritidsordninger for børn i 1-4 års skolealderstrin og for børn med særlige behov fra 1-7 års skolealders-trin.

Børn i daginstitutioner og offentlig finansieret