• No results found

I Danmark er der fra 1. marts 2000 indført et nyt behovsafhængigt tilskuds-system, hvor tilskuddets størrelse afhænger af den enkelte persons forbrug af tilskudsberettiget medicin. I 2007 ydes der ikke tilskud til medicinforbrug under 465 DKK om året, hvorefter tilskuddet gradvist øges til at udgøre 85 pct. af udgifterne over 2.645 DKK om året. For børn under 18 år ydes der dog 50 pct. tilskud til medicinudgifter under 465 DKK. For kronisk syge kan egenbetalingen højst udgøre 3.410 DKK om året.

På Færøerne kan der ydes støtte til medicin til personer med invaliditet el-ler varig sygdoms- elel-ler aldersbetinget svagelighed. Der ydes ikke støtte til udgifter under 400 DKK pr. kvartal, hvorefter støtten udgør 100 pct. af ud-gifterne. For pensionister er egenbetalingen 200, 400 eller 600 DKK pr. kvartal, afhængig af indkomst.

I Finland findes der et såkaldt udgiftsloft på 590 EUR i det kommunale social- og sundhedsvæsen. Når loftet overskrides er behandlingen uden egenbetaling. Udgiftsloftet gælder lægebehandling i den primære sektor ved helsecentrene, fysioterapi, behandlingsforløb, besøg i ambulatorium, dagki-rurgi samt korttidsophold på institutioner indenfor social- og sundhedsvæ-senet. Udgifterne til transport i forbindelse med behandling betales fuldt ud hvis udgifterne overstiger 157,25 EUR pr. år.

I Island er den maksimale egenbetaling for ambulant behandling på sygehu-se, i det primære sundhedsvæsen samt hos specialist pr. år 18.000 ISK for personer i alderen 18-66 år og 6.000 ISK for børn under 18 år. For pensioni-ster 67-69 år med fuld grundpension, pensionipensioni-ster 70 år og ældre samt før-tidspensionister og personer, som har været arbejdsløse i mere end 6 måneder er den maksimale egenbetaling 4.500 ISK. Når patienten har nået udgiftsloftet betaler man en tredjedel af satserne. Der findes desuden særlige betalingsregler for fysioterapi, ergoterapi samt anden terapeutisk behandling.

I Norge var den maksimale egenbetaling for lægehjælp, psykologhjælp og rejseudgifter i forbindelse med undersøgelse og behandling samt lægemidler

SYGDOM

I Sverige findes der dels en maksimal egenbetaling pr. år for almindelig lægebehandling, fysioterapi m.v. og en anden maksimal egenbetaling for medicin.

Hvis en eller begge forældre tilsammen har flere børn under 18 år, er børnene fritaget for egenbetaling såfremt lægemiddelkøbet til dem samlet overstiger det fastlagte maksimum for egenbetaling. For den kommunale omsorg findes der ingen statslige regler for maksimal egenbetaling.

Lægebehandling m.v.

Tabel 5.9 Egenbetaling for lægebesøg 1. januar 2007

Er der ensar-tede regler i hele landet?

Egenbetalingens størrelse Afvigelser Egenbetalingens andel af de sam-lede udgifter til lægebesøg Danmark Ja Ingen En lille gruppe, der har

valgt at have frit læge-valg, betaler mindre be-løb for lægebehandling

-

Færøerne Ja Ingen Nej - Finland Ja Offentlig 0-11 EUR.

15 EUR for besøg mellem kl. 20-8 på hverdage, samt lørdage, søndage og hel-ligdage Privat mindst 40 pct.

Ingen betaling for børn under 18 år

Ca. 8 pct.

Island Ja 700-2 600 ISK hos al-men læge, andre regler for besøg hos specialist

350–1 000 ISK for børn under 18 år og for pensi-onister, handicappede og langtidsarbejdsløse. For handicappede og lang-tidssyge børn 230-700 ISK Varierende

Norge Ja Hos almen læge: 125 NOK (dagtimer) 210 NOK (aften og nat) Konsultation hos en spe-cialist: 150 NOK (dag) og NOK235 (aften og nat)

Ved svangerskab/fødsel, erhvervsskade, krigsskade, for indsatte i fængsel, børn under 12 år, ved psykote-rapeutisk behandling af børn og unge under 18 år og ved farlige smitsomme sygdomme.

Ca. 35.pct.

Sverige Nej 100– 300 SEK Ingen betaling for børn under 18 år.

SYGDOM

I Danmark er lægebehandling og hjemmesygepleje gratis. En lille gruppe med frit lægevalg betaler dog selv et mindre beløb for lægebehandling. I de øvrige nordiske lande betaler patienterne selv et beløb for behandlingen.

På Færøerne er lægebehandling og hjemmesygepleje gratis.

I Finland betales for midlertidig hjemmesygepleje 11 EUR pr. besøg af en læge og af en sygeplejerske 7 EUR pr. besøg. For kontinuerlig pasning i hjemmet betales der et beløb, som dels er afhængig af pasningens omfang og dels af den pågældendes økonomiske situation.

I Island varierer betalingen for lægebesøg. Som hovedregel betaler børn og pensionister kun 1/3 af den normale egenbetaling. Hjemmesygeplejen er gratis.

I Norge varierer egenbetalingen ved lægebesøg. For konsultation uden for dagtimerne er egenbetalingen 220 NOK hos lægevagten. Der er ingen egen-betaling for hjemmesygepleje.

I Sverige varierer egenbetalingen mellem landstingene typisk er egenbeta-lingen for et lægebesøg nogle hundrede kroner. For besøg hos en specialist er det noget dyrere. Et besøg hos andre kan være noget lavere.

Tandbehandling

I alle landene er tandbehandling for børn og unge enten helt eller delvis gra-tis. Den øvrige del af befolkning betaler enten selv alle udgifter til behand-ling, eller de får refunderet en mindre del af dem.

I Danmark udgjorde patienternes egenbetaling i 2005 ca. 62 pct. af de samlede udgifter, inkl. udgifterne til den kommunale børne- og ungdoms-tandpleje, der er gratis.

På Færøerne udgjorte patienternes egenbetaling ca. 55 pct. af de samlede udgifter ekskl. børne- og ungdomstandpleje, der er gratis.

I Finland udgjorde de voksnes egenbetaling i den kommunale tandpleje 20 pct. af udgifterne. Behandling af børn under 18 år er gratis. Sygeforsik-ringen yder refusion til den private tandbehandling. I gennemsnit udgjorde patienternes egenbetaling 65 pct. af udgifterne.

I Island får personer over 67 år samt handicappede refunderet mellem 50 og 100 pct. af udgifterne, afhængigt af deres indkomst. Børn under 18 år får refunderet gennemsnitligt omkring 55-60 pct. af totaludgifterne.

I Norge betaler voksne normalt selv for tandbehandling. Unge under 18 år samt visse andre grupper som ældre, langtidssyge og funktionshæmmede får behandling uden egenbetaling.

I Sverige får alle under 20 år gratis tandbehandling. Personer over 65 år får tandbehandling med tilskud. Personer i alderen 20-65 år betaler i

prin-SYGDOM

Medicin

Tabel 5.10 Egenbetaling for lægemidler 1.januar 2007

Er der ensar-tede regler i hele landet?

Egenbetalingens størrelse Afvigelser Egenbetalingens andel af de sam-lede udgifter til lægemidler Danmark Ja Tilskud afhængig af

stør-relsen af den enkelte pati-ents lægemiddelforbrug i primærsektoren

Der er loft over egenbeta-lingen for kronisk syge. Kommunerne kan yde til-skud til betaling af udgif-ter til medicin til pensioni-ster med lav indkomst, til handicappede og personer i økonomisk trang

25 pct.

Færøerne Ja .. Nej 22,7 til recept-pligtig medicin Finland Ja 58 pct. af beløbet Ved visse sygdomme

beta-les 3 EUR eller 28 pct. af beløbet (sygdomsspeci-fikt)

56 for medicin med refusion

Island Ja 1.700 ISK + 65/80 pct. af den resterende pris, dog højst 3.400/4.950 ISK

Pensionister og handicap-pede: ISK 600 + 50 pct. af den resterende pris, dog højst 1.050/1.375 ISK

Ca. 34 pct.

Norge Ja 36 pct. maksimum 510 NOK pr. Recept.

For børn under 12 år og personer som kun modta-ger mindstepension: ingen egenbetaling

Ca. 22 pct. for medicin med re-fusion. Sverige Ja 0-1 800 SEK - 25

SYGDOM