• No results found

Náklady na realizaci výstupů projektu

In document Anotace a klíčová slova (Page 66-75)

POLOŽKA JEDNOTKOVÁ CENA ODHAD. POČET

KS CELKOVÁ CENA

Proškolení pracovníků 5 000 Kč

Teploměr a vlhkoměr 7 320 Kč 1 ks 7 320 Kč

65 Licence MS Excel

2013 CZ 3 168 Kč 1 ks 3 168 Kč

Pronájem HW 40 000 Kč

SUMA 55 488 Kč

Zdroj: vlastní zpracování

Poslední část nového zadání projektu obsahuje funkční požadavky, akceptační kritéria pro výstupy projektu a prostor pro podpisy zainteresovaných stran. Ve funkčních požadavcích je popsán způsob, jakým budou výstupy projektu realizovány v rámci montážní linky.

Důležitým prvkem zadání je specifikace akceptačních kritérií, dle kterých se rozhodne o přijetí či nepřijetí výstupů projektu. V projektu experimentů s lepidlem bylo stanoveno kritérium nulové chybovosti procesu lepení autoskel způsobené nedostatečným vytvrzením lepidla.

3.3 Vytyčení cíle projektu

Zřetelné vytyčení cílů projektu usnadní použití nástroje SMART. Podle tohoto nástroje musí být cíl projektu specifický, měřitelný, akceptovatelný, realistický a termínovaný.

Specifickým cílem projektu experimentů s lepidlem je zajištění robustnosti procesu lepení autoskel v různých klimatických podmínkách. Tím se rozumí zjištění, jak lepidlo tvrdne při dané teplotě a relativní vlhkosti vzduchu na montážní lince, a připravení nápravných opatření pro případ, že jsou podmínky nevyhovující. Cíl projektu je měřitelný, a to z hlediska zmetkovitosti. Požadavkem je nulová zmetkovitost procesu lepení autoskel, což sníží případné náklady na repase. Akceptovatelnost cíle projektu je zaručena zapojením pracovníků zodpovědných za proces lepení autoskel na montážní lince v průběhu vytváření tabulek, grafů, formulářů a pracovních návodek, podle kterých budou montážní dělníci postupovat. Cíl tohoto projektu je bezpochyby realistický a díky navrženému plánu projektu také řádně termínovaný. Tím jsou splněny všechny požadavky na cíl projektu dle nástroje SMART.

66

3.4 Definice předmětu projektu

Pro definování předmětu projektu byla vytvořena WBS (Work Breakdown Structure), která je teoreticky rozebrána v oddíle 1.2.3. WBS byla vytvořena z důvodu snadnějšího pochopení hierarchické struktury projektu a jeho jednotlivých částí. Projekt experimentů s lepidlem byl rozdělen do 5 fází (viz obrázek 8):

1. fáze 1 - přípravná fáze,

2. fáze 2 - zkoušky tuhosti lepidla mačkáním, 3. fáze 3 - zkoušky tuhosti lepidla trháním,

4. fáze 4 - implementace výstupů projektu do montáže autoskel, 5. fáze 5 - fáze ukončení projektu.

Obrázek 8: WBS projektu experimentů s lepidlem (vlastní zpracování)

Přípravná fáze projektu zahrnuje sestavení projektového týmu a stanovení podmínek a způsobu testování a vyhodnocování experimentů. Zkoumané kombinace klimatických podmínek, tj. teploty a relativní vlhkosti vzduchu, byly stanoveny na základě

67

dlouhodobých měření přímo na montážní lince, konkrétně na stanovišti lepení plastů. Na základě výstupů z těchto měření bylo rozhodnuto, že zkoumanými úrovněmi budou 15°C, 23°C a 40°C pro teplotu a 10 %, 20 %, 30 %, 50 %, 65 % pro vzdušnou vlhkost. Úrovně těchto vybraných kombinací budou testovány v desetiminutových intervalech po dobu 60 minut. Součástí přípravné fáze je stanovení způsobu testování, neboli jaká odezva se bude měřit a vyhodnocovat. Po navržení několika způsobů bylo nakonec rozhodnuto o tom, že zkoumanou odezvou bude síla, která je potřebná ke zmáčknutí housenky lepidla (Fáze 2 - zkoušky tuhosti lepidla mačkáním) a síla, která je potřebná k odtržení 2 k sobě přilepených plechů (Fáze 3 - zkoušky tuhosti lepidla trháním). Pro tuto odezvu platí přímá úměra mezi velikostí síly a mírou vytvrdnutí lepidla. Průběžné a souhrnné vyhodnocování experimentů bylo vyčleněno do externí firmy, která je specialistou na statistické zlepšování průmyslových procesů, včetně využití metody Design of Experiments.

Další fází projektu experimentů s lepidlem je Fáze 2 - zkoušky tuhosti lepidla mačkáním.

Tato fáze je dle WBS dekomponována na 5 aktivit, mezi které patří výroba testovacích standardních podmínkách, tj. 23°C a relativní vlhkosti vzduchu 50 %. Na základě těchto sérií je provedena statistická analýza, která potvrdí způsobilost těchto testů a tohoto způsobu měření. Na základě úspěšné validace mohou proběhnout další série testů ve všech testovaných kombinacích teploty a vlhkosti. Z pohledu metody DoE se jedná o úplný faktoriální experiment typu 3 x 5. Poslední aktivitou této fáze je statistické vyhodnocení provedených sérií testů. Toto vyhodnocení má za cíl určit míru vlivu testovaných faktorů na rychlost tvrdnutí lepidla a jejich vzájemné interakce mezi sebou. Výsledkem statistické analýzy je sestavení matematického modelu, který bude podkladem pro vyhodnocování v dalších fázích projektu.

Fáze 3 - zkoušky tuhosti lepidla trháním je, co se týče rozdělení aktivit, velmi podobná fázi předchozí. Rozdíly jsou ve způsobu provádění testů. V této fázi jsou k sobě přilepovány

68

2 standardně ošetřené plechy, tj. nalakované a ošetřené primerem - aktivátorem lepivosti.

Odezva zkoušky, kterou je v této fázi síla potřebná k odtržení plechů, je následně (po daném intervalu v daných klimatických podmínkách) zjišťována na trhacím stroji. Po provedení experimentů v této fázi následuje opět statistické vyhodnocení, jehož součástí již nebude jen sestavení matematického modelu. Matematické modely jsou vhodné pro pochopení vlivu jak jednotlivých faktorů, tak jejich vzájemných interakcí. Neposkytují však informace o tom, jaké kombinace úrovní faktorů a v jakém časovém intervalu zajistí stabilitu lepeného spoje v podmínkách montážní linky. K tomu, aby byly výsledky experimentů interpretovatelné a použitelné právě v podmínkách montáže, bude zapotřebí analyzovat trhací zkoušky ve standardních podmínkách a porovnat je s informacemi, které poskytuje výrobce lepidla. Takto získané informace o chování lepidla se převedou na další kombinace úrovní faktorů, které jsou předmětem experimentu. Výsledkem pak bude znalost rychlosti vytvrdnutí lepidla v daných klimatických podmínkách a minimální čas, který je potřebný pro zajištění stability lepeného spoje.

Podstatou čtvrté fáze je implementace zjištěných znalostí z předchozí fáze do montáže autoskel. Prvním krokem implementace je vytvoření přehledů pro montážní dělníky.Tyto přehledy mohou mít několik podob (tabulky, grafy, formulář v Excelu) a způsob jejich finálního zhotovení bude reflektovat požadavky montáže. Pro zajištění účinného využívání těchto přehledů bude vypracována pracovní návodka, ve které bude srozumitelně popsáno, jak postupovat po naměření teploty a relativní vlhkosti vzduchu na montážní lince v operaci lepení skel. Uživatelé výstupů projektu experimentů s lepidlem budou také krátce proškoleni.

V závěrečné fázi bude posuzována účinnost zavedených opatření na montážních linkách, zda výstupy projektu skutečně vedou k vyšší robustnosti procesu lepení autoskel a tím i ke kontinuálnímu zvyšování kvality celé výroby. Dále bude vyhodnoceno nasazení metody Design of Experiments do firmy. Tato metoda je nasazena ve firmě poprvé a tak poslouží zkušenosti z průběhu projektu jako základ znalostní báze pro další využití DoE na jiných projektech. Posledním krokem bude vyhodnocení a uzavření projektu. Součástí toho bude ukončení všech běžících procesů projektového managementu, uvolnění členů projektového týmu na další aktivity a archivace dokumentů projektu.

69

3.5 Organizační schéma projektového týmu

Ve Fázi 1 projektu experimentů s lepidlem byl stanoven projektový tým, který se sestává ze sponzora projektu, projektového manažera, jeho asistenta, specialisty laboratorní zkušebny, externího konzultanta pro statistické vyhodnocení experimentů a koordinátora montáže zodpovědného za proces lepení autoskel.

Sponzor projektu

Projektový manažer

Asistent projektového manažera

Specialista laboratorní zkušebny

Koordinátor montáže - lepení autoskel Externí konzultant pro statistické

vyhodnocení experimentů

Obrázek 9: Organizační schéma projektového týmu (vlastní zpracování)

3.6 Matice odpovědností

Po vytvoření rozpadu projektových aktivit ve WBS a organizačního schématu projektového týmu zbývá přiřadit jednotlivým úkolům zodpovědné osoby a vymezit spolupracovníky pro každou činnost. Pro přehled kompetencí za projektové aktivity byla sestavena matice odpovědností, zobrazená v tabulce 8 na straně 70. Z matice odpovědností je zřejmé, že projektový manažer zodpovídá za sestavení projektového týmu, definování zkoumaných kombinací teploty a vlhkosti, za rozhodnutí o způsobu testování lepidla, výrobu testovacích přípravků, sestavení plánu zkoušek, validaci a provedení zkoušek, vytvoření přehledů, pracovní návodky (spolu se sponzorem projektu) a za proškolení zaměstnanců. Rozhodnutí o způsobu vyhodnocení experimentů a realizace statistické vyhodnocení je v kompetenci externího konzultanta. Na dílčích úkolech dále spolupracuje koordinátor montáže zodpovědný za proces lepení autoskel, specialista laboratorní zkušebny a asistent projektového manažera.

70 Tabulka 8: Matice odpovědností

ČÍSLO NÁZEV ÚKOLU ZODPOVÍDÁ SPOLUPRACUJE

1 Sestavení projektového týmu Projektový

manažer Sponzor projektu

2 Definování zkoumaných kombinací teploty a vlhkosti

Projektový

manažer Koordinátor montáže

3 Rozhodnutí o způsobu testování lepidla

Projektový manažer

Specialista - laboratoř

4 Rozhodnutí o způsobu vyhodnocení experimentů

Externí

konzultant Projektový manažer

5 Výroba testovacích přípravků Projektový

manažer Asistent

6 Sestavení plánu zkoušek Projektový

manažer Asistent

10 Vytvoření přehledů pro montážní linku

Výstupem analýzy rizik metodou RFMEA bylo hned několik bodů týkajících se plánování jednotlivých kroků projektu a jeho částí. Z toho důvodu se autor této diplomové práce rozhodl projekt experimentů s lepidlem podrobněji naplánovat. K zobrazení plánu

71

projektu, jeho milníků, časové náročnosti jednotlivých aktivit a přehledu plnění jednotlivých prací byl aplikován Ganttův diagram.

Rozvržení úkolů a prací odpovídá vypracované WBS, v použitém Ganttově diagramu jsou však podrobněji vymezeny časové rámce jednotlivých činností. Kromě časových rámců a doby trvání úkolů je součástí Ganttova diagramu možnost zadat předchůdce jednotlivých kroků, bez jejichž stoprocentního splnění nemůže začít plnění daného úkolu. Na obrázcích 10 a 11 je zobrazen výstup Ganttova diagramu z aplikace MS Project pro jednu z částí projektu, konkrétně pro Fázi 3. Kompletní Ganttův diagram je součástí příloh C a D.

Obrázek 10: Rozpis úkolů - Fáze 3 (vlastní zpracování)

Konkrétně obrázek 10 představuje rozpis úkolů Fáze 3, mezi které dle WBS patří výroba testovacích přípravků, sestavení plánu zkoušek, validace zkoušek Fáze 3, provedení zkoušek ve vybraných kombinacích teploty a vlhkosti a statistické vyhodnocení Fáze 3.

Položka 3.6 Konec Fáze 3 je milníkem pro tuto část projektu. Na dalším obrázku (obrázek 11 na straně 72) je představen grafický sledovací Ganttův diagram odpovídající úkolům z obrázku 10. V tomto diagramu se nachází přehledné rozdělení úkolů, včetně jednotlivých termínů etap daného projektu. Průběh realizace jednotlivých úloh lze sledovat proporciální výplní jednotlivých sloupců projektu a procentuálním údajem na konci každého sloupce.

72

Obrázek 11: Ganttův diagram - Fáze 3 (vlastní zpracování)

3.8 Logický rámec projektu

V podkapitole 3.3 Vytyčení cíle projektu bylo deklarováno, že cíl projektu splňuje požadavky SMART. Tím se zodpověděla otázka CO? bude vytvořeno. Pro zodpovězení dalších otázek JAK? a PROČ? zvolil autor této práce metodu logického rámce projektu.

Logický rámec projektu obsahuje čtyři úrovně: klíčové činnosti, výstupy, cíl a záměr.

V rámci úrovní se posuzují objektivně ověřitelné ukazatele a komunikační kanály, ze kterých budou čerpány informace k ověření těchto ukazatelů. V posledním sloupci logického rámce jsou analyzovány předpoklady, za kterých daná úroveň přispěje k dosažení úrovně vyšší.

Nejvyšší úrovní metody logického rámce je záměr projektu (viz tabulka 9 na straně 73).

Záměrem projektu experimentů s lepidlem je kontinuální zlepšování kvality. K tomuto záměru přispívá celá řada projektů různých zaměření, mezi které patří i právě zkoumaný projekt. Objektivně ověřitelným ukazatelem, podle kterého bude posouzeno, zda bylo záměru dosaženo, může být např. zvýšení spokojenosti zákazníků s kvalitou výrobků nebo snížení nákladů na reklamace. Zdrojem informací jsou v tomto případě závady z pole.

73

Tabulka 9: Logická rámcová matice - Záměr projektu

In document Anotace a klíčová slova (Page 66-75)