• No results found

3. Uplatnění dramatické výchovy ve vlastivědě

4.8 Deník Anne Frankové

Ročník: Pátý

Téma: Jak mohl vypadat život dívky za války?

Časová dotace: 45 minut

Vzdělávací cíle předmětu: Žák popíše život za protektorátu a to, jaký osud stihl Židy a Romy za druhé světové války. Ví, který den každoročně slavíme jako Den osvobození. Dále ví, kde je v okolí jeho bydliště pomník obětem války.

Klíčové kompetence: Žák propojuje do širších celků poznatky z jiných vzdělávacích oblastí a na tomto základě si vytváří komplexnější pohled na společenské a kulturní jevy. Žák samostatně třídí informace a využívá je při různých činnostech. Činí rozhodnutí, která je schopen obhájit.

Mezipředmětové vztahy: Český jazyk

Průřezová témata: Jak se projevuje diskriminace národnostních menšin. Jak změní válka život lidí.

Pomůcky: ukázka z Deníku Anne Frankové (viz příloha číslo 5), papír a psací potřeby

4.8.1 Postup ve vyučovací hodině

1. Uvolňovací hra: Žáci utvoří kruh, ve kterém stojí čelem dovnitř se zavřenýma očima. Učitel kruh celý obejde a dotykem na rameno označí jednoho žáka, který se tím stává „vrahem“. Úkolem vraha je nenápadně na někoho ze spoluhráčů mrknout (tím ho zabít). Učitel rozpustí kruh. Ostatní hráči se volně prochází po třídě, přičemž vždy s někým udržují oční kontakt. Jejich cílem je odhalit vraha.

Pokud je některý žák „zabitý“, udělá ještě deset kroků a sedne si na zem.

Průběžná reflexe: Kdo se bál? Jaké jste měli pocity?

72

2. Úryvek z textu: Žáci poslouchají (sedí v kruhu na koberci), učitel čte ukázku z deníku Anne Frankové: „Milá Kitty, včera večer mluvil ministr Bolkestein na stanici Oranje o tom, že po válce bude založena sbírka deníků a dopisů z té doby. Samozřejmě se hned všichni vrhli na můj deník. Představ si, jak by bylo zajímavé, kdybych vydala román o zadním domě. Už jen podle titulu by si lidé mysleli, že je to detektivka.“

Po přečtení úryvku z Deníku Anne Frankové žáci pojmenovávají nejprve fakta, která jsou z tohoto zápisu jistá. Potom vyslovují domněnky, předpoklady a představy. Na závěr formulují otázky, které je k textu napadají.

Poznámka: Žáci mohou dostat text vytištěný.

3. Četba textu: Učitel žákům rozdá text, který si mají žáci přečíst a naleznout odpovědi na otázky, které je napadly v předešlé aktivitě.

„A teď vážně, za takových deset let po válce bude vyprávění o tom, jak jsme tu my Židé žili, jedli a mluvili, vypadat neuvěřitelně. I když ti o nás hodně vyprávím, přesto toho o našem životě víš jen docela málo. Jaký strach mají dámy, když se bombarduje, jako například v neděli, kdy 350 anglických strojů shodilo na Ijmuiden půl milionu kila bomb, jak se pak domy chvějí jako stébla trávy ve větru, kolik epidemií tu propuká… O ničem z toho nemáš ani ponětí a musela bych psát celý den, kdybych ti měla vylíčit všecko do detailů. Lidé stojí fronty na zeleninu a všemožné věci. Lékaři se nedostanou k nemocným, protože jim každou chvíli někdo ukradne vůz. Je spousta vloupání a krádeží, takže se začínáš ptát, co to do Holanďanů vjelo, že najednou tolik kradou. Malé děti ve věku tak mezi osmi až jedenácti lety rozbíjejí okna bytů a vykradou všecko, co není pevně přibito. Nikdo se neodváží ani na pět minut opustit byt, protože sotva je pryč, jsou všechny věci taky pryč. Každý den jsou v novinách inzeráty, které slibují odměny za vrácení ukradených psacích strojů, perských koberců, látek atd. Zloději odmotávají pouliční elektrické hodiny, rozebírají v budkách telefony. Nálada mezi obyvatelstvem nemůže být dobrá, každý má hlad.

S týdenním přídělem se dá vyjít sotva dva dny. Invaze je v nedohlednu, muži musejí do Německa. Děti jsou podvyživené a nemocné, všichni jsou špatně oblečení a obutí. Podrážka „načerno“ stojí 7,50 guldenů. Přitom většina obuvníků už nebere žádné zákazníky nebo musíš čekat na boty čtyři měsíce, a ty

73

se pak mezitím často ztratí. Navíc je ještě poměrně zima a většina lidí je už měsíc bez uhlí. Hrozné co?

Průběžná reflexe – otázky: Co víme zcela jistě, co se pouze domníváme? Jaké si nyní kladete otázky?

4. Horké křeslo: Učitel vstoupí do role otce Anne, žáci mu kladou otázky, na které otec odpovídá. Učitel některé odpovědi improvizuje, ale je si vědom záměru informovat žáky o základních vztazích, zorientovat žáky v prostoru fikce a doplnit některá fakta.

Poznámka: Je vhodné, aby učitel při vstupování do role použil rekvizitu. Žáci tak lépe rozpoznávají, kdy se učitel stává někým jiným.

Průběžná reflexe: Co jsme se dozvěděli? Překvapily vás některé skutečnosti?

Jak se asi mohli ti lidé cítit, když roky prožívali v úkrytu, naplnění neustálým strachem z prozrazení?

5. Krátké etudy: Žáci se rozdělí do supin a představí si, jaké situace mohla Anne v zadním domě zažívat, přičemž mohou využít informace, které již vědí z textu.

Dále si žáci vyberou jednu situaci, kterou ostatním přehrají v krátké etudě.

Každá etuda vždy začne nehybným obrazem, na tlesknutí učitele obraz ožije pohybem

i slovy do plné rolové hry. Poté učitel tlesknutím opět etudu zastaví (v nosné chvíli). Skupinky, které v danou chvíli neprezentují, se stávají diváky a k zastavenému obrazu vyslovují titulky (Co by si pod takové fotografie napsala Anna, kdyby je měla ve svém deníku?).

Poznámky: Žákům předem určíme čas, jaký mají na zpracování, raději zadáváme kratší čas, aby se žáci příliš nezdržovali. Pokud po uplynutí vyhrazeného času stále není skupina připravená, poskytneme čas navíc, aby skupina nevyrušovala a dávala pozor při prezentaci ostatních skupin. Pořadí prezentace určujeme podle toho, v jakém pořadí měly skupiny etudy připravené.

Průběžná reflexe: Jaké zážitky Anne mohla v zadním domě zažívat? Chtěli byste taky takové situace zažít? Jak se při takových zážitcích cítila? Zažívala i pozitivní zážitky?

74

6. Četba textu: „Úkryt, ve kterém se Anne s ostatními skrývala, byl po 25 měsících prozrazen a rodina byla v srpnu 1944 zatčena a deportována do koncentračních táborů. Tam Anne zemřela, krátce před svými šestnáctými narozeninami, na tyfus, současně se svojí sestrou. Jejich matka Edith zemřela hladem a vyčerpáním ještě v táboře v Polsku. Válku přežil pouze otec Otto, který připravil deník k vydání.“

7. Dopis: Učitel žáky vyzve: „Anne Franková si psala deník formou dopisů, vy máte nyní možnost napsat Anne Frankové také dopis.“ Žáci mají tedy za úkol napsat Anne dopis, ve kterém jí mohou pokládat otázky, sdělit své pocity…

Pokud žáci chtějí, mohou následně své dopisy přečíst.

Poznámky: Učitel může žáky upozornit na náležitosti dopisu (oslovení atd.).

Závěrečná reflexe: Co bylo pro vás v hodině zajímavé? Bylo něco, co se vás nějakým způsobem dotklo? Co jsme se dozvěděli o osudu Židů za 2. světové války?

Máte v okolí bydliště pomník obětem války? Jak si každoročně připomínáme skončení války? Zažili jste vy někdy projev diskriminace národnostních menšin?