• No results found

Doktorský studentský program

7.3 Proces zaměstnávání absolventů ve Škoda Auto a. s

7.3.3 Doktorský studentský program

Doktorský studentský program je víceletý rozvojový program pro studenty doktorského stupně studia vysokých škol. Studenti mají jedinečnou možnost vypracovávat svoji disertační práci pod vedením profesionálů ve ŠA. Zájemci o doktorský studentský program musí v prvé řadě absolvovat výběrové řízení, které má několik fází a kde se zjistí, zdali je student vhodným kandidátem do toho programu. Zezačátku výběrového řízení se projednává téma disertační práce se školitelem na univerzitě, kde student studuje a také se zástupcem ŠA. Po úspěšném absolvovaném pohovoru následuje účast v Assessment Centru. V případě, že uchazeč v Assessment Centru uspěl, je s ním uzavřena dohoda o pracovní činnosti. V případě neúspěchu v Assessment Centru může student vypracovávat svou disertační práci ve ŠA formou praktikantského pobytu. Výběrová řízení do doktorského studijního programu probíhají celoročně a témata disertačních prací primárně vypisuje ŠA. Je zde možnost projednat i téma navržené ze strany studenta. Doktorský studentský program je placená forma spolupráce, studenti si mohou vydělat 217 Kč/

hodinu (Škoda Auto, 2017).

7.3.4 Trainee program

ŠKODA Trainee program je jednoletý adaptační a rozvojový program pro absolventy vysokých škol magisterského stupně studia, především technického, informačně technologického, nebo ekonomického zaměření. Cílem programu je získání talentů s odborným, případně manažerským potenciálem a jejich rozvoj a adaptace na firemní kulturu v závislosti na potřebách společnosti. Trainees během programu absolvují minimálně dvě odborné rotace na odděleních oborově blízkých jejich profesnímu zaměření a především cílové pozici. Zároveň vyjíždějí na zahraniční stáž v rámci koncernu VW.

Dále čeká Trainees praxe ve výrobě, nadoborová školení a v neposlední řadě se seznámí s fungováním dealerské sítě ŠKODA. Škoda Trainee program je standardní zaměstnání na plný úvazek. Jedná se o běžný pracovní poměr, během kterého může Trainee využívat všech zaměstnaneckých benefitů (interní materiály firmy).

Účastníkem se stane absolvent prezenčního magisterského stupně studia vysoké školy s maximální roční dobou od ukončení studia, a který získal v době studia odbornou praxi či absolvoval studijní nebo praktikantský pobyt v zahraničí. Trainee by měl být schopen se

67

domluvit anglickým nebo německým jazykem a měl by mít zájem neustále rozvíjet své znalosti, nejen jazykové, ale i odborné a osobní kompetence (Škoda Auto, 2017).

Ale ještě předtím, než se absolvent vysoké školy stane Trainee, musí si projít výběrovým řízením. Tímto výběrovým řízením si projde každý uchazeč a jenom ti nejlepší jsou následně vybráni a zařazeni do Trainee programu. Samotné výběrové řízení do Trainee programu probíhá 2krát ročně, a to vždy od prosince do ledna anebo od června do srpna. Nástup do Trainee programu je pak buď v březnu anebo v září, záleží na období výběrového řízení. Do Trainee programu se uchazeč může přihlásit přes webové stránky společnosti a počet účastníků do Trainee programu je omezen na 30 absolventů za rok (Škoda Auto, 2017).

Průběh výběrového řízení:

 přihlášení,

 zaslání životopisu,

 splnění jazykových testů,

 absolvování pohovoru,

 assessment Centrum,

 nástup do Trainee programu.

Během Trainee programu je Trainee interním zaměstnancem nikoliv praktikantem. Jeho úkoly a zodpovědnost jsou stejné jako u standardního zaměstnance. První dny na pracovišti a adaptaci na firemní kulturu pomáhají Trainee usnadnit tzv. Buddies. Buddies jsou exTrainees, kteří pracují v cílové oblasti a kteří se s Trainees spojí na začátku programu.

Přehled o Trainees v cílové oblasti pak má tzv. Mentor, který má přehled o volných pozicích v rámci oblasti a aktuálních Trainees, kteří v oblasti rotují. Plánování rotací v rámci oblasti s Trainee projednává tvz. Patron, který je vedoucím odborného útvaru a dohlíží na jeho odbornou přípravu. Trainees jsou do jednotlivých útvarů umísťováni na základě předem stanovených požadavků a následného pohovoru (interní materiály firmy).

Při přihlášení do výběrového řízení se Trainees hlásí také do konkrétní oblasti v rámci firmy ŠA, kde vedoucí cílového oddělení plánuje odborné rotace. Rotace je odborná stáž, přesněji tříměsíční pobyt v dohodnutém oddělení. Cílem rotace je poznání problematiky jednotlivých útvarů a navázání kontaktů. Zároveň musí rotace navazovat na cílovou oblast, a poskytnout tak Trainees odborný rozvoj v rámci budoucí pozice. Oblasti, do kterých jsou Trainees přijímáni jsou: Řízení kvality, Strategie společnosti, Výroba, Logistika,

68

Informační technologie, Finance, Technický vývoj, Marketing, Lidské zdroje a Prodej.

Cílový útvar odpovídá za plánování Trainee programu, zahraniční stáže a zajišťuje odborné vedení. Předpokládá se, že v cílovém útvaru bude Trainee po ukončení programu pracovat a bude s ním sepsána smlouva na dobu neurčitou (interní materiály firmy).

Součástí Trainee programu, jak již bylo uvedeno výše, je také absolvování zahraniční stáže v délce 1-3 měsíce. Zahraniční rotaci je možné naplánovat u jakékoliv koncernové společnosti či u importéra vždy v závislosti na potřebách a možnostech cílového oddělení (interní materiály firmy).

69

8 Porovnání a zhodnocení procesů zaměstnávání absolventů ve vybraných společnostech

Tato kapitola se zabývá porovnáním a zhodnocením jednotlivých metod zaměstnávání absolventů ve společnosti Faurecia s. r. o. a Škoda Auto a. s. Společnost Škoda Auto je největším konkurentem společnosti Faurecia v daném regionu. Proto se společnost snaží zmapovat a určit jednotlivé metody a způsoby získávání absolventů VŠ ve společnosti Škoda Auto, aby následně mohla použít jiný, mnohem lepší a efektivnější způsob získávání absolventů než má její konkurent. Popřípadě se snaží poskytnout stejné mnohdy i výhodnější podmínky a někdy i odlišné metody získávání absolventů. Zde jsou uvedeny jednotlivé metody získávání absolventů VŠ, které obě společnosti používají. Následně jsou tyto metody porovnány a zhodnoceny.

8.1 Spolupráce s VŠ a SŠ

Spolupráce se vzdělávacími institucemi, zejména pak vysokými školami, je jak pro Faurecii, tak i pro společnost Škoda Auto velmi strategickou a důležitou činností. Díky této spolupráci mají společnosti možnost získat nové talenty a do budoucna možná i nové zaměstnance. Obě společnosti využívají řadu způsobů a možností, jak se vzdělávacími institucemi spolupracovat (viz Tab. 3).

Tab. 3: Přehled forem spolupráce s VŠ a SŠ ve společnostech Faurecia a Škoda Auto Společnosti

Škoda Auto a. s. Faurecia s. r. o.

Formy spolupráce s VŠ

a SŠ

spolupráce s českými i zahraničními VŠ

pořádání kariérních veletrhů

70

Společnost Faurecia spolupracuje především s českými vysokými školami a univerzitami. Celkově se jedná o 10 spolupracujících českých vysokých škol. Jednou z forem spolupráce společnosti se školami je pořádání různých kariérních veletrhů, kterých se účastní zaměstnanci společnosti, kteří jsou tzv. interními ambasadory společnosti. Další z možností spolupráce se vzdělávacími institucemi je tzv. externí ambasador. Jedná se především o spolupráci společnosti se studenty, kteří ještě studují a mají zájem podílet se na spolupráci se společností a následně být pak za tuto spolupráci finančně odměněni.

Společnost může také uspořádat exkurze do závodu, ale pouze tehdy pokud o to škola projeví zájem. Sama společnost exkurze nepořádá.

Společnost Škoda Auto spolupracuje jak s českými vysokými školami a univerzitami, tak i zahraničními. Celkově se jedná o 18 spolupracujících vysokých škol, z toho 13 škol je českých a 5 škol je zahraničních. ŠA spolupracuje se slovenskými a německými vysokými školami. Obrovskou výhodou pro společnost Škoda Auto je především to, že má vlastní vysokou školu a střední odborné učiliště, kde si společnost „vychovává“ své budoucí a potencionální zaměstnance. Společnost Škoda Auto se na spolupráci se školami podílí nejrůznějšími způsoby. Jedná se především o různé semestrální práce, exkurze do společnosti, studentské soutěže a jiné. ŠA pořádá také různé akce, kterých se mohou studenti zúčastnit, jedná se především o akce jako ŠKODA Day, neboli Den otevřených dveří, který je určený zejména pro studenty, dále pak ŠKODA Campus Day a Case studies.

Pro Faurecii stejně tak i pro společnost ŠA, jak již bylo zmíněno výše, je spolupráce se vzdělávacími institucemi velmi důležitá, avšak Faurecia v některých aktivitách spolupráce za společností ŠA zaostává. Faurecia spolupracuje pouze s českými vysokými školami, kdyžto společnost ŠA pracuje i se zahraničními školami. Dále pak společnost nepořádá skoro žádné exkurze pro studenty, pouze v případě když si o to škola sama zažádá, nebo Dny otevřených dveří a jiné podobné akce. Společnost Faurecia se účastní různých kariérních veletrhů. Výhodou je, že na těchto veletrzích jsou přítomni interní ambasadoři, kteří jsou zaměstnanci společnosti a také zároveň jsou absolventy té dané univerzity, na které se veletrh koná. Studentům tak mohou sdělit potřebné informace a předat osobní zkušenosti. Kariérních veletrhů se mohou zúčastnit i externí ambasadoři. Pro společnost Škoda Auto je zase velkou výhodou to, že má svoji vlastní vysokou školu, střední odborné učiliště, spolupracuje se zahraničními vysokými školami a pořádá během roku nespočetné množství akcí pro studenty.

71

8.2 Odborné praxe a závěrečné práce

Stejně jak společnost Škoda Auto, tak i společnost Faurecia si uvědomuje důležitost výchovy mladých odborníků z řad studentů. Proto společnosti nabízejí studentům řadu možností jak se podílet na spolupráci se společnostmi již během studia (viz Tab. 4). A díky těmto možnostem, pak společnosti mohou získat spousty nových mladých potencionálních uchazečů o zaměstnání.

Tab. 4: Způsoby spolupráce studentů se společnostmi v průběhu studia Společnosti možnost praxe vůbec nenabízí. Tento způsob praxe pro středoškolské studenty není nějak finančně ohodnocen. Studenti docházejí pouze do společnosti a plní určité pracovní povinnosti. Společnost Faurecia umožňuje také studentům, především z vysokých škol, psát během studia ve společnosti svoji bakalářskou nebo diplomovou práci.

Oproti tomu společnost Škoda Auto a. s. nabízí studentům, jak ze středních škol, tak i ze škol vysokých, možnost vykonávat povinnou praxi. Dále pak ještě nabízí vysokoškolským studentů, pokud mají zájem, nepovinnou praxi. Povinná praxe pro studenty není nějak finančně ohodnocena. Studenti dochází do společnosti po určitou dobu a plní si své pracovní povinnosti. Nepovinná praxe je určena zejména pro studenty vysokých škol, kteří si během studia chtějí přivydělat a ověřit a zužitkovat svoje teoretické znalosti, které nabyli po dobu svého studia. Do společnosti docházejí studenti v pracovním týdnu a plní si své

72

pracovní povinnosti. Za tento způsob praxe jsou studenti finančně ohodnoceni, výše finančního ohodnocení závisí na dosaženém stupni vysokoškolského studia. Společnost ŠA umožňuje také studentům z vysokých škol psát ve společnosti svoji bakalářskou či diplomovou práci.

Jak je zřejmé, společnost Faurecia nabízí studentům během studia méně způsobů spolupráce než společnost ŠA. Společnost ŠA těchto způsobů spolupráce v rámci studia nabízí mnohem více, a to není pro Faurecii moc dobré, pokud se chce snažit získat více zájemců o spolupráci se společností z řad studentů a absolventů. V případě společnosti Faurecie se jedná pouze o možnost výkonu povinné praxe ve společnosti a to s omezením pouze na studenty ze středních škol. Studentům z vysokých škol není praxe umožněna, dostává se jim pouze možnost napsání své bakalářské nebo diplomové práce. V případě společnosti ŠA se jedná o možnost výkonu povinné praxe a to jak pro studenty z vysokých, tak i středních škol. Výhodou pro společnost ŠA je, že poskytuje studentům z vysokých škol možnost nepovinné praxe a tím i tak finančního ohodnocení. Stejně jako Faurecie, tak i společnost ŠA nabízí studentům z vysokých škol možnost psát ve společnosti své bakalářské či diplomové práce.

8.3 Trainee program

Trainee program je adaptační a rozvojový program pro absolventy vysokých škol.

Společnost Faurecia a také i společnost ŠA nabízí možnost absolventům zúčastnit se Trainee programu. Společnost Faurecia spustí v červnu roku 2017 dva nové Trainee programy. Jedná se o Trainee programy STAGE a TAKE OFF. Společnost ŠA nabízí absolventů pouze jeden program a to ŠKODA Trainee program. Jednotlivé programy obou společností jsou představeny a shrnuty v následující tabulce (viz Tab. 5 na straně 73).

73

Tab. 5: Srovnání Trainee programů ve společnostech Faurecia a Škoda Auto

Společnosti

Škoda Auto a. s. Faurecia s. r. o.

Název

programu ŠKODA Trainee program Trainee program STAGE Trainee program TAKE OFF

schopnosti angličtina nebo němčina angličtina angličtina

Docházka 5krát/týden 2krát/týden 5krát/týden

Stáže ano ano ano

Finanční

ohodnocení společnost neuvádí 110Kč/hod. 28 500 Kč

Zdroj: Vlastní zpracování

74

Jak je z tabulky je patrné, společnost ŠA nabízí pouze jeden Trainee program. Tento Trainee program je určený pouze pro absolventy VŠ magisterského stupně studia. Naproti tomu společnost Faurecia nabízí dva Trainee programy. Jeden Trainee program je určený pro studenty VŠ a druhý je určený pro absolventy VŠ.

Trainee program STAGE připomíná spíše jakousi obdobu nepovinné praxe ve společnosti, avšak oproti nepovinné praxi nabízí více možností. Jedná se například o možnost stáže nebo možnost výběru oblasti, kde daný studen bude v rámci programu působit. Odlišný je i samotný průběh výběrového řízení, který je podstatně delší, než u odborné praxe. Výběrové řízení u nepovinné praxe probíhá většinou formou pohovoru s personalistou daného oddělení, kdyžto v Trainee programu STAGE si musí uchazeči projít různými testy, pohovory a assessment cetrem a až na základě výsledků jsou uchazeči přijati do Trainee programu. Doba trvání Trainee programu STAGE, počet lidí v programu, docházka a finanční ohodnocení odpovídá nepovinné praxi.

ŠKODA Trainee program a Trainee program TAKE OFF jsou velice podobné Trainee programy. Oba programy jsou určený pro absolventy VŠ, mají podobný průběh výběrového řízení, možnost účastnit se stáže a stejnou docházku. Doba trvání samotného programu je značně odlišná. Ve společnosti ŠA trvá Trainee program 1 rok a ve společnosti Faurecia 6 měsíců. Odlišný je i počet uchazečů o program, vyplývá to především z velikosti a počtu zaměstnanců dané společnosti. Dále je také rozdílná četnost výběrového řízení a samotné období výběrového řízení. Společnost ŠA pořádá výběrové řízení do Trainee programu 2krát za rok, společnost Faurecia pouze 1krát za rok.

V neposlední řadě jsou také rozdílné oblasti působení Trainees. Každá společnost má jiný předmět podnikání a tím i také jiná oddělení. Rozdílnost oblastí, kde mohou Trainees působit, záleží také i na aktuální potřebě a volné pracovní pozici daného oddělení.

Společnost Faurecia nabízí uchazečům o Trainee program větší možnost výběru než společnost ŠA. Faurecia oproti společnosti ŠA může těmito programy oslovit větší množství studentů, co se týče z hlediska věku. Na druhou stranu společnost Škoda Auto může přijmout na delší období, do více oblastí, větší počet absolventů, než společnost Faurecia.

75

9 Návrhy a doporučení

Na základě předešlého porovnání a zhodnocení jednotlivých procesů zaměstnávání absolventů ve vybraných společnostech jsou v této kapitole uvedeny konkrétní návrhy a doporučení. Tyto konkrétní návrhy a doporučení by měly společnosti Faurecia Exhaust Systems pomoct vyřešit nedostatečný zájem uchazečů z řad studentů a absolventů, zejména technického a ekonomického zaměření, o volná pracovní místa ve společnosti, a také nabídnout studentům i absolventům další možné způsoby, jak se podílet na spolupráci se společností.