• No results found

Proces získávání zaměstnanců ve Faurecia s. r. o

Ve společnosti Faurecia Exhaust Systems s. r. o. se dělí získávání zaměstnanců do dvou kategorií. První kategorií neboli možností je získávání zaměstnanců z interních zdrojů.

Pokud ale společnost nenalezne vhodného uchazeče o danou pozici uvnitř společnosti, musí se obrátit na druhou možnost, a to na zdroje externí.

Obr. 5: Vývoj počtu zaměstnanců v letech 2015-2016

49

6.3.1 Interní zdroje

Společnost Faurecia Exhaust Systems používá dva hlavní způsoby získávání zaměstnanců z interních zdrojů. Jedná se především o systém burzy volných pracovních míst a Open position letter. Společnost se snaží cílit zejména na tyto metody, které jsou pro ni prioritou. Zároveň se však snaží používat i jiné metody, které jsou pro podnik také důležité, ale v menší míře.

První metodou, kterou společnost Faurecia Exhaust Systems používá k získávání pracovníků z užších interních zdrojů, je systém burzy pracovních míst. Systém burzy pracovních míst funguje prostřednictvím nástěnky personálního oddělení, kde jsou aktuálně vyvěšeny volné pracovní pozice ve společnosti. Cílem burzy pracovních míst je zabezpečit preferenci zaměstnanců společnosti před externími zájemci o zaměstnání.

Každý vedoucí příslušné organizační jednotky zodpovídá za dodržování zásad systému burzy pracovních míst, avšak koordinátorem systému ve společnosti je personální oddělení. Nabídku volného pracovního místa uveřejní personální oddělení na firemní vývěsce a intranetu. Vedoucí jednotlivých oddělení obdrží nabídku volného pracovního místa formou elektronické pošty, která je zaslána personálním oddělením. O volné pracovní místo v burze pracovních míst se může ucházet každý zaměstnanec společnosti.

Uchazeč, který se uchází o volné pracovní místo, nemusí informovat svého nadřízeného o svém záměru. Uchazeči z řad zaměstnanců se mohou přihlásit o volné pracovní místo formou vyplnění formuláře, který je k dispozici každému zaměstnanci na personálním oddělení (interní materiály firmy).

Druhým způsobem získávání zaměstnanců ve společnosti Faurecia Exhaust Systems je tzv. Open position letter. Z hlediska získávání zaměstnanců z širších interních zdrojů je v rámci celé České republiky, mezi závody Faurecia, rozesílán Open position letter. Tento Open position letter je zasílán pomocí emailů mezi personalisty jednotlivých Faurecií, kde bývají uvedeny všechny aktuálně volné pracovní pozice v jednotlivých závodech.

Personalisté tak dostanou informace o volných pracovních místech a mohou je následně uveřejnit na příslušnou nástěnku jednotlivých oddělení (interní materiály firmy).

Dalšími, avšak méně využívanými způsoby získávání zaměstnanců z interních zdrojů, jsou firemní stránky společnosti, rotace zaměstnanců a přímé oslovení. Firemní stránky společnosti bývají často využívané zaměstnanci při hledání nových pracovních pozic. Na firemních stránkách společnosti jsou prezentovány inzerce manažerských a expertních

50

pozic, které jsou zároveň zveřejněny i na intranetu společnosti. Rotace zaměstnanců, jako další metoda získávání zaměstnanců, se týká především zaměstnanců na dělnických pozicích. Pokud dojde k výpadku jednoho ze zaměstnanců na určitém oddělení, zaměstnance, který se nachází na jiném oddělení, může tzv. odrotovat na uvolněné pracovní místo. Dojde tak k zamezení jistých problémů, které by mohly vzniknout např. ve výrobě v důsledku nedostatku zaměstnanců na pracovišti. Se změnou pracovní pozice zaměstnance je nutné, aby pracovník byl přeškolen a byl tak schopný zvládnout svoji novou náplň práce. Co se týče přímého oslovení, tak to funguje tak, že vedoucí pracovník si vyhlídne konkrétního jedince, který podává výborné výkony a splňuje určité požadavky.

Vedoucí pracovník může pracovníkovi nabídnout lepší pracovní pozici pod jiným vedoucím a na jiném oddělení, který zrovna shání vhodného zaměstnance do svého pracovního kolektivu (interní materiály firmy).

6.3.2 Externí zdroje

Společnost Faurecia Exhaust Systems s. r. o. má možnost využít externích zdrojů při získávání zaměstnanců. Pokud si vedoucí příslušného oddělení nevybere z interních uchazečů, může následně oslovit externí zájemce, kteří se uchází o volné pracovní místo.

Mezi externí zdroje lze zařadit inzerce na internetu nebo v tisku, spolupráci s personálními agenturami, úřady práce a vzdělávacími institucemi, dále doporučení uchazeče vlastním pracovníkem anebo přímé oslovení vhodného jedince mimo organizaci (interní materiály firmy).

Prvním způsobem, jak získat externího uchazeče, je inzerce na internetu nebo v tisku.

Společnost Faurecia Exhaust Systems se snaží pomocí různých kanálů a nástrojů zaujmout a získat pozornost různých cílových skupin. Snaží se uchazeče přesvědčit, že zrovna ona je tím nejlepším a nejvhodnějším zaměstnavatelem v regionu. K tomu společnost používá nástroje v online a offline prostředí. V offline prostředí firma používá různé kariérní inzeráty a články s HR tématikou, které jsou inzerované v lokálním tisku. Dále pak používá různé letáky, billboardy či vývěsné plakáty. Z hlediska online prostředí, hlavním a nejvyužívanějším kanálem, který je zaměřený na externí uchazeče, je kariérní webová stránka „www.faurecia.jobs.cz“. Zde se mohou potencionální uchazeči dozvědět nejen jaká volná pracovní místa Faurecia nabízí a přímo se na ně přihlásit, ale i mnoho dalších zajímavých informací. Společnost také působí na sociálních sítích, které se v poslední době

51

staly velmi populární mezi lidmi a též sehrávají důležitou roli při získávání zaměstnanců.

Faurecia spravuje celkem čtyři kariérní profily, mezi které patří Facebook, LinkedIn, YouTube.com a Twitter (interní materiály firmy).

Druhou metodou, jak získat externího pracovníka, je spolupráce s personálními agenturami. Personální agentury mohou být užitečné při vyhledávání potencionálních uchazečů na danou pracovní pozici a firmě tím tak ušetří čas. Zaměstnání agenturního pracovníka bývá pro společnosti mnohdy velmi nákladné, a proto tento způsob zaměstnávání pracovníků využívají firmy spíše u vyšších pracovních pozic. Společnost Faurecia Exhaust Systems spolupracuje s řadou personálních agentur. Jedná se zejména o agentury, které se zaměřují na místní a konkrétní uchazeče o zaměstnání, anebo které mají tzv. širší rozhled (mají k dispozici uchazeče i z jiných regionů). Mezi personální agentury, které mají k dispozici místní uchazeče, patří personální agentura HR Direct s. r.o., která se především soustředí na zaměstnání uchazečů na vyšší pracovní pozice. Dále pak personální agentura PAVMART PSV, s. r. o., která spíše řeší výkyvy pracovníků na dělnických pozicích. Do personálních agentur, které mají k dispozici uchazeče i z jiných regionů, patří personální agentura ADECCO spol. s. r. o. a personální agentura ManpowerGroup s. r. o. Uchazeči, kteří jsou zaměstnáni ve společnosti pod personální agenturou, mohou přestoupit do kmenového stavu po 3 měsících. Přestup těchto zaměstnanců závisí zejména na doporučení supervizora (přímého nadřízeného), který daného uchazeče a oddělení, ve kterém pracuje, má na starosti. Společnost v současné době zaměstnává zhruba 100 externích pracovníků, kteří jsou zaměstnáni pod agenturou práce (interní materiály firmy).

Jednou z dalších možností, jak získat externího pracovníka, je doporučení uchazeče vlastním pracovníkem. Společnost Faurecia Exhaust Systems v minulém roce spustila program na získávání uchazečů o zaměstnání. Program dostal název Referral a funguje na principu doporučení uchazeče vlastním zaměstnancem společnosti. Stávající zaměstnanec společnosti doporučí svého známého společnosti. Pokud se doporučený pracovník společnosti ověří, stávající zaměstnance za doporučení obdrží finanční odměnu. Tato finanční odměna se vyplatí zaměstnanci vždy 2krát po určitých částkách za rok. Tento způsob doporučení uchazeče vlastním pracovníkem funguje spíše u uchazečů o dělnické pozice (interní materiály firmy).

52

Další variantou jak získat externí pracovníky, je přímé oslovení vhodného jedince mimo organizaci formou různých veletrhů. Společnost Faurecia s. r. o., jako zástupce všech závodů v celé ČR, pořádá řadu veletrhů a různých akcí během roku. Jedná se například o veletrhy pracovních příležitostí a career day. Career day je většinou určen pro studenty, kteří mají zájem podílet se na spolupráci s danou firmou. Samotná Faurecia Exhaust Systems nepořádá různé akce a veletrhy. Jeden z hlavních důvodů je, že společnost nemá tak velké nábory (interní materiály firmy).

Posledním způsobem, jak získat externí pracovníky, je spolupráce se vzdělávacími institucemi. Tento způsob získávání pracovníků z externích zdrojů bude podrobně popsán v následující kapitole v procesu zaměstnávání absolventů ve Faurecia s. r. o (interní materiály firmy).