• No results found

Společnost Faurecia Exhaust Systems je menší společnost oproti společnosti ŠA.

Metody a způsoby spolupráce s absolventy VŠ ve Faurecii nejsou natolik propracované jako ve společnosti ŠA. Přesto se Faurecia snaží držet krok se společností ŠA. Neustále vymýšlí a zdokonaluje jednotlivé způsoby a metody, kterými by oslovila co největší počet absolventů. Společnost Faurecia Exhaust Systems se snaží získat mezi své zaměstnance především studenty technického či ekonomického zaměření, kteří pro společnost hrají důležitou roli.

Na základě představení jednotlivých metod zaměstnávání absolventů u společnosti Faurecia i společnosti ŠA a následného porovnání a zhodnocení používaných způsobů k získávání absolventů, jsou uvedeny v tabulce č. 6 na straně 76 možné návrhy na zlepšení spolupráce se vzdělávacími institucemi a také případné možnosti, jak získat potencionální uchazeče o zaměstnání z řad studentů či absolventů do společnosti Faurecia s. r. o.

76

Tab. 6: Návrhy způsobů získávání absolventů ve společnosti Faurecia s. r. o.

Návrh Časová náročnost Ekonomické zhodnocení

Odborné přednášky na

ze spolupracujících univerzit Na 1 rok.

Náklady: náklady spojené

77

Prvním možným způsobem, jak se podílet na spolupráci se vzdělávacími institucemi, jsou odborné přednášky na VŠ. Společnost Faurecia Exhaust Systems se účastní každý rok různých kariérních veletrhů, které jsou pořádány pro studenty především VŠ. Těchto kariérních veletrhů se nemusí účastnit všichni studenti, pouze ti, kteří mají zájem. Tím pádem se společnosti nemusí podařit oslovit dostatečné množství studentů. Proto by bylo pro společnost velmi přínosné, když by pořádala i odborné přednášky na univerzitách, se kterými spolupracuje. Studenti by se v rámci daného předmětu mohli dozvědět spoustu nových a užitečných informací o společnosti, a také jak určité věci fungují v praxi. Ideální by bylo, kdyby společnost tyto odborné přednášky pořádala minimálně 1krát do roka na každé univerzitě. Společnost by tak každý rok oslovila větší množství nových studentů určitého oborového zaměření. Pokud by se společnost rozhodla tuto spolupráci se školami realizovat, musela by vynaložit jisté náklady a úsilí na její zavedení. Jedná se zejména o náklady spojené s cestováním daného zaměstnance, který bude na škole přednášet a také oportunitní náklady (mzda zaměstnance). Pro společnost by tato spolupráce se školami nemusela být dost finančně náročná a mohla by být reálná i přínosná.

Druhým možným způsobem, jak se může společnost Faurecia Exhaust Systems podílet na spolupráci se školami, je pořádání exkurzí do společnosti. V současné době společnost tuto možnost spolupráce moc nevyužívá. Exkurze do společnosti pořádá pouze tehdy, pokud si škola sama o ni zažádá. Faurecia sama z vlastní iniciativy exkurze nepořádá.

Pokud by ale společnost zavedla pravidelné pořádání exkurzí, společnost by se tak mohla více dostat do podvědomí studentů. Během exkurze ve společnosti by se studenti dozvěděli podstatné informace o společnosti, jak to ve společnosti chodí, jaké jsou možnosti kariérního růstu, jaké jsou možnosti spolupráce se studenty během studia, různé odměny, benefity atd. Studenti by se také seznámili s nejnovějšími technologiemi a propojili by si tak získané teoretické znalosti s praxí. A při následném rozhodování o svém budoucím zaměstnání by studenti, kteří se zúčastnili exkurze ve společnosti, mohli zvážit možnost práce ve Faurecii. Pro studenty by to už nebyla neznámá společnost, ba naopak by věděli, do jaké společnosti by nastoupili, popřípadě s jakou společností by spolupracovali během studia. Pokud by se společnost rozhodla tuto spolupráci se školami realizovat, musela by vynaložit určité náklady na její uskutečnění. Především se jedná o náklady spojené s pořádáním exkurze do společnosti ve výši zhruba 50 000Kč/rok a také oportunitní náklady, zejména pak mzdy zaměstnanců, kteří by se podíleli na dané exkurzi ve

78

společnosti. Pro společnost by tato forma spolupráce mohla být celkem přijatelná, z hlediska pohledu do budoucna, možná někdy i dosti časově náročná a muselo by se také na dané exkurzi podílet řada jiných zaměstnanců.

Jako třetí navrženou možnou spoluprací se školami, je poskytování povinné odborné praxe pro studenty VŠ. Společnost Faurecia Exhaust Systems v současné době umožňuje vykonávat povinnou odbornou praxi pouze studentům SŠ. Studentům VŠ tuto možnost neumožňuje, což je pro společnost značná škoda. Společnost tak přichází o jeden z možných způsobů spolupráce se studenty VŠ již během studia. Pokud by se ale společnost Faurecia rozhodla tuto spolupráci se školami zavést, mohla by do budoucna získat potencionální uchazeče o zaměstnání ve společnosti. Během vykonávání povinné odborné praxe by se daný student seznámil se společností, s daným oddělením, na kterém by pracoval, a mohl by si také vytvořit nové kontakty ve společnosti. Pokud by se daný student v průběhu výkonu povinné odborné praxe osvědčil, mohl by se dále podílet na spolupráci se společností v průběhu svého studia a to např. formou Trainee programu STAGE, který je obdobným způsobem nepovinné odborné praxe. Tato forma spolupráce by byla maximálně na 1 měsíc, a náklady na její realizaci by byli v podobě oportunitních nákladů, zejména mzdy vedoucího praxe. Pro společnost by tato spolupráce znamenala jisté výhody a to především v podobě vytvoření možné databanky budoucích uchazečů o zaměstnání, výpomoc na daném oddělení a také to, že tato forma spolupráce není placená, tudíž by firma nemusela vynaložit další náklady.

Další metodou, která by měla zvýšit zájem u studentů o společnost Faurecia Exhaust Systems, je vydávání studentského časopisu na spolupracujících vysokých školách.

Faurecia v průběhu roku za pomoci externích ambasadorů vyvěšuje a rozdává na jednotlivých školách letáky. Tyto letáky v krátkosti informují studenty o aktuálních nabídkách a možných formách spolupráce ve společnosti. Avšak tento způsob oslovení studentů nemusí být pro společnost tolik přínosný. Každý student si nemusí zrovna všimnout vyvěšeného letáku na školní nástěnce nebo popřípadě když ho obdrží tak si ho vůbec nemusí přečíst. Navíc na letáku nemusí být mnohdy uvedeny všechny potřebné informace, kontakty apod. Proto by bylo pro společnost lepší a možná i účinnější, když by společnost jednou za čtvrt roku vydala časopis z prostředí společnosti, určený pro studenty.

Společnost by v tomto časopise vždy uváděla aktuální informace o společnosti, aktuální nabídky práce na volná pracovní místa a také nabídky možné spolupráce se společností,

79

novinky z HR prostředí, různé nadcházející akce apod. Kdyby se společnost rozhodla tuto metodu uskutečnit, musela by na její realizaci vynaložit určité finanční prostředky. Jedná se zejména o náklady spojené s realizací časopisu (sepsání informací, vytištění, vydání, rozmístění časopisu apod.) a to ve výši zhruba 60 000Kč/rok . Na druhou stranu by to mělo pro Faurecii jisté přínosy. Studenti by byli dostatečně informováni a společnost by tak mohla získat větší počet zájemců o volná pracovní místa nebo o spolupráci se společností.

Předposledním možným návrhem, jak se podílet na zvýšení zájmu o společnost Faurecia Exhaust Systems u studentů VŠ, je častější využívání sociálních sítí. Společnost Faurecia aktuálně působí na čtyřech sociálních sítích. Jedná se především o kariérní profily, mezi které patří Facebook, LinkedIn, YouTube.com a Twitter. Na těchto kariérních profilech se společnost snaží během týdne nebo několika dní sdílet s uživateli jednotlivých sociálních sítí aktuální informace a dění ve společnosti. Uživatelé se zde tak mohou dozvědět novinky z prostředí firmy, aktuální nabídky práce a spolupráce se společností a také konání jednotlivých akcí, které společnost pořádá. Tato metoda je pro společnost velmi důležitá, avšak společnost tak často neaktualizuje informace a nepřidává různé příspěvky jako společnost ŠA. Tím společnost značně ztrácí potencionální zájem a kontakt se studenty, absolventy či uchazeči o zaměstnání. Společnost by se proto měla více zaměřit na svoje kariérní stránky a sociální sítě, častěji sdílet různé příspěvky a informace, nejlépe 1krát týdně, a snažit se využít i jiné známé sociální sítě jako např. Google+ či Instagram.

Tím by pak společnost mohla oslovit více uchazečů o zaměstnání z řad studentů či absolventů. Navíc tento způsob získávání absolventů není nějak finančně placený, většina sociálních sítí je zdarma.

Posledním návrhem, jak se společnost může podílet na kooperaci se školami a zvýšit tak případný zájem o společnost u studentů a absolventů je, že se společnost Faurecia Exhaust Systems stane partnerem na jedné z univerzit, se kterými aktivně spolupracuje. V současné době společnost tuto možnost nevyužívá, není partnerem ani z jedné výše uvedených univerzit. Pokud by se ale Faurecia rozhodla, že se stane partnerem jedné z univerzit, přineslo by jí to řadu výhod. Jedná se zejména o zintenzivnění výměny informací mezi společností a danou univerzitou, dále pak posílení prestiže partnera a uplatnění studentů posléze absolventů ve společnosti. Tato forma spolupráce zahrnuje řadu aktivit, na kterých se studenti mohou účastnit ve společnosti. Jedná se například o psaní semestrálních a závěrečných pracích, exkurze, různé projekty atd. Jestliže by společnost chtěla tuto

80

spolupráci se školami realizovat, musela by vynaložit určité náklady na její uskutečnění.

Především se jedná o náklady spojené s roční částkou podpory na dané škole. Například partnerství s Ekonomickou fakultou v Liberci stojí 15 000Kč/rok.