• No results found

Proces zaměstnávání absolventů ve Faurecia s. r. o

Společnost Faurecia se již řadu let podílí na spolupráci s vysokými a středními školami.

Tato spolupráce umožňuje společnosti získat nové mladé talenty s inovativním myšlením a do budoucna i nové zaměstnance společnosti, kteří se stanou pro společnost velkým přínosem. Společnost nabízí několik způsobů spolupráce se vzdělávacími instituty. Jedná se zejména o odborné praxe, které jsou především nabízené studentům středních škol, dále pak poskytování odborné spolupráce a informací pro vypracování závěrečných prací.

Společnost také nabízí Trainee program, který je určený jak pro vysokoškolské studenty, tak i pro absolventy vysokých škol. Faurecia se též pravidelně účastní různých kariérních veletrhů a pořádá, v případě zájmu, i exkurze do společnosti. Způsoby spolupráce se vzdělávacími instituty a samotný proces zaměstnávání absolventů ve společnosti bude blíže popsán v následujících kapitolách.

6.4.1 Spolupráce s VŠ a SŠ

Spolupráce se vzdělávacími institucemi je pro společnost Faurecia Exhaust Systems velmi strategickou a důležitou činností a to zejména při hledání nových talentů. Soustředí se především na podporu studia technických a ekonomických oborů a spolupracuje s řadou vysokých škol, univerzit a také i se středními školami. Zejména pak vysoké školy jsou jakousi hlavní oporou nejen v získávání talentovaných studentů do řad zaměstnanců

53

společnosti, ale také i ve výměně znalostí, schopností a inovačního potenciálu pro společnost. V současnosti Faurecia spolupracuje s několika středními školami a s 10 vysokými školami, mezi které patří například: Technická univerzita v Liberci, ČVUT, ŠKODA AUTO Vysoká škola, VŠE, Vysoké učení technické v Brně a další (interní materiály firmy).

Ve společnosti Faurecia Exhaust Systems má na starosti spolupráci se vzdělávacími instituty Country HR1 oddělení. Toto oddělení jedná za všechny společnosti Faurecia v celé ČR. Jednou z forem spolupráce se školami je pořádání různých kariérních veletrhů.

Zaměstnanci, kteří pracují ve společnosti a jsou zároveň absolventy VŠ, mají možnost se účastnit kariérního veletrhu, kde se snaží oslovit a přesvědčit lidi z řad studentů, že právě Faurecia je tím nejlepším zaměstnavatelem a tou správnou volbou pro jejich budoucí povolání. Velkou výhodou je, když zaměstnance, který studoval na VŠ na které se pořádá kariérní veletrh, může sdělit potencionálním uchazečům o práci nebo spolupráci se společností svoje osobní zkušenosti a dojmy. Studenti se tak mohou dozvědět více informací a mohou při rozhodování přihlédnout i k osobním zkušenostem zaměstnanců dané společnosti. Tyto kariérní veletrhy se konají většinou v měsících od března do května.

Těmto zaměstnancům, kteří se účastní kariérních veletrhů, se říká interní ambasadoři (interní materiály firmy).

Další z možností spolupráce se školami je externí ambasador. Společnost osloví několik studentů na vysokých školách, kteří během roku jsou v kontaktu se společností, nebo s ní spolupracují. Jejich úkolem je vyvěsit na nástěnky nebo různě po škole letáky, kde jsou uvedeny aktuální pracovní nabídky, novinky o společnosti nebo různé formy spolupráce s danou společností. Tito externí ambasadoři jsou za tuto spolupráci se společností řádně finančně odměněni a mají možnost se také podílet na účasti kariérních veletrhů (interní materiály firmy).

V neposlední řadě může společnost Faurecia Exhaust Systems také uskutečnit exkurzi, provést studenty po závodě a ukázat jim výrobu, pokud ovšem o exkurzi školy projeví zájem. Jinak společnost sama od sebe pravidelně exkurze do závodu nepořádá (interní materiály firmy).

1 Country HR – oddělení ve Faurecii, které jedná za všechny společnosti Faurecia v celé ČR. Realizuje postupy a činnosti HR oddělení týkající se především personálních služeb a programů souvisejících s potřebami a cíli společnosti.

54

6.4.2 Odborné praxe a závěrečné práce

Společnost Faurecia si uvědomuje důležitost spolupráce se vzdělávacími institucemi a také výchovu mladých odborníků, kteří jsou zárukou do budoucnosti každé společnosti.

Proto Faurecia nabízí studentům středních škol možnost praxe v rámci studia. Jedná se většinou o praxi povinnou, která je dána stanovami střední školy. Student musí docházet každý den do společnosti na určitý počet hodin a zároveň musí vykonávat práci, která mu byla přidělena jeho nadřízeným. Délka povinné praxe záleží na instituci, na které daný student studuje. Způsob této praxe je neplacený (interní materiály firmy).

Během studia nebo vykonávané praxe, může student také požádat společnost o možnost zpracování své závěrečné práce. Jedná se především o bakalářské či diplomové práce.

Témata těchto prací se většinou vždy týkají nějakého projektu, úspory, návrhu optimalizace, nového procesu či změny. Psaní bakalářské či diplomové práce znamená pro studenty možnost spolupracovat s garantem, být v kontaktu s výrobním závodem nebo také dostat příležitost na získání pracovního místa či praxe. Žadatelem o psaní své závěrečné práce může být student, který má přímo praxi ve společnosti popřípadě je na Trainee programu, anebo student, který není v žádném kontaktu se společností. Samotnou žádost o psaní závěrečné práce může student vyplnit a zaslat přes webové stránky společnosti (www.faurecia.jobs.cz), domluvit si konzultace s garantem přes známého zaměstnance ve společnosti anebo zažádat sám osobně (Faurecia, 2017).

Studentům vysoké školy společnost možnost praxe nenabízí. Pouze poskytuje praxe středoškolským studentům. Studentům vysoké školy nabízí možnost psát ve společnosti svoji závěrečnou práci a nebo Trainee program, který je určený jak pro absolventy tak i studenty vysokých škol (interní materiály firmy).

6.4.3 Trainee program

Trainee program je adaptační a rozvojový program pro studenty a absolventy vysokých škol, zejména technického nebo ekonomického zaměření. Jedná se především o studenty a absolventy, kteří mají jen minimální, nebo zatím žádnou pracovní zkušenost. Společnost Faurecia v červenci 2017 spustí nový Trainee program, který je určený právě jak pro studenty, tak i pro absolventy vysokých škol a není nějak věkově omezený. Každý student či absolvent si může vybrat hned ze dvou programů. Jedná se o Trainee programy STAGE

55

a TAKE OFF. Studenti prezenčního studia mohou začít svou kariéru v Trainee programu STAGE a přitom se plnohodnotně věnovat svému studiu. Studenti na dálkovém studiu či absolventi se mohou zapojit do svého rozvoje naplno a využívat tak výhod Trainee programu TAKE OFF (Faurecia, 2017).

Předtím než se student či absolvent vysoké školy stane Trainee, musí absolvovat výběrové řízení. Tímto výběrovým řízením si musí projít všichni uchazeči a jen ti nejlepší jsou následně vybráni a zařazeni do Trainee programu. Výběrové řízení probíhá 1krát za rok, a to vždy v období od května do června. Samotný nástup do Trainee programu je v září. Do výběrového řízení se lze přihlásit zasláním přihlášky na email, webové stránky společnosti nebo na sociální síti Facebook (Faurecia, 2017).

Průběh výběrového řízení:

 zaslání životopisu,

 telefonický pohovor s personalistou,

 pozvání na osobní pohovor,

 online psychodiagnostické dotazníky,

 celodenní assessment centrum,

 nabídka trainee pozice.

Studenti či absolventi mají možnost si vybrat, do kterého závodu Faurecie nastoupí.

Mohou si vybrat mezi závody v Nýřanech u Plzně, v Mladé Boleslavi, v Pardubicích nebo v Písku. Oblasti, do kterých jsou pak Trainees přijímáni jsou především: Procesní a vývojové inženýrství, Štíhlá výroba, Bezpečnost práce, Projektové řízení, Kvalita, Logistika a Finanční controlling (Faurecia, 2017).

Oficiálním cizím jazykem, kterým se mluví a který se používá ve společnosti, je angličtina. Trainee by proto měl být schopen se domluvit anglickým jazykem a své znalosti, nejen jazykové, ale i odborné, by měl mít zájem neustále rozvíjet. Všichni Trainees dostávají, v rámci programu a působení ve společnosti, nespočetné množství možností a výhod. Společnost Faurecia nabízí všem Trainees během programu možnost odprezentovat vlastní projekt v jednom z evropských závodů Faurecie, dále pak neocenitelnou zkušenost s procesy u jednoho z předních světových výrobců v automotive oboru, flexibilní pracovní dobu, možnost rozvíjet své kreativní schopnosti a dovednosti a také příležitost být součástí HI-TECH procesů (Faurecia, 2017).

56

Po úspěšném dokončení Trainee programu dostanou studenti či absolventi zajímavou pracovní nabídku v předem vybraném závodě na předem vybrané pracovní pozici.

S úspěšným absolvováním Trainee programu obdrží Trainees také pracovní smlouvu na dobu neurčitou (Faurecia, 2017).

Trainee program STAGE

Jak již bylo zmíněno výše, Trainee program STAGE je primárně určený pro studenty prezenčního vysokoškolského studia. Během tohoto programu se studenti mohou plně věnovat svému studiu. Trainee dochází do společnosti 2krát týdně. Avšak pracovní dobu lze upravit podle sebe, popřípadě rozdělit do několika dní. Trainee během tohoto programu také jezdí na různé stáže a školení. Během programu dostávají finanční odměnu, která je ve výši 110 Kč/hod. Doba trvání tohoto Trainee programu záleží na sepsané smlouvě se studentem. Většinou to bývá do konce studia u daného studenta, ale minimálně by tento Trainee program měl trvat 1 rok, ideálně 2 roky. Nábor do Trainee programu STAGE probíhá průběžně po celý rok. Do tohoto programu jsou přijímáni pouze 2 uchazeči, ale záleží na jednotlivých potřebách každého závodu, někdy může být přijato i více uchazečů (Faurecia, 2017).

Trainee program TAKE OFF

Trainee program TAKE OFF je vhodný pro absolventy vysokých škol nebo také pro studenty, kteří se věnují studiu dálkově. Trainee dochází do společnosti 5krát týdně. Z toho čtyři dny pracuje na oddělení nebo konkrétní pozici, na které se zrovna nachází. Pátý den se Trainee většinou účastní školení nebo rotují. Rotace spočívá v tom, že Trainee se za ten daný den seznámí s jiným oddělením, jak to dané oddělení funguje a co má na starosti.

Trainee má tak jedinečnou možnost si vyzkoušet nové věci, získat nové informace a poznatky a také možnost získat širší rozhled ve společnosti. Tento program umožňuje účastníkům programu také jezdit na různé stáže a školení. Trainees jsou za svoji práci ve společnosti také každý měsíc řádně odměněni, dostávají 28 500Kč. Tento Trainee program trvá 6 měsíců, začíná v září a končí v únoru. Nábor do Trainee programu TAKE OFF se uskutečňuje pouze 1krát za rok a to vždy v měsících od května do června. Do tohoto Trainee programu jsou přijímáni jenom 2 uchazeči, záleží, stejně jako u Trainee programu STAGE, na jednotlivých potřebách každého závodu Faurecie (Faurecia, 2017).

57

7 Zaměstnávání absolventů ve společnosti Škoda Auto a. s.

V této kapitole je charakterizována společnost Škoda Auto a. s., jako hlavní konkurent společnosti Faurecia s. r. o. v rámci zaměstnávání absolventů. Nejprve je představena samotná společnost Škoda Auto a. s. Je zde uveden její předmět podnikání, působení a jiné.

Dále je popsán samotný proces získávání zaměstnanců ve společnosti, jaké interní a externí zdroje musí společnost použít při jejich získávání. Potom následuje oddíl, který se věnuje procesu zaměstnávání absolventů ve společnosti Škoda Auto a. s. Zde jsou uvedeny jednotlivé metody, možnosti a postupy spolupráce se školami.