• No results found

Společnost Faurecia Exhaust Systems se snaží všemi prostředky a metodami vzbudit u studentů a absolventů zájem a chuť pracovat právě ve Faurecii. Společnost si velmi dobře uvědomuje, že mladí studenti a absolventi jsou pro společnost zárukou a dobrou investicí do budoucna. Přesto však společnost Faurecia Exhaust Systems nevyužívá řadu dalších jiných nebo podobných možností a způsobů, které používá především její největší konkurent společnost ŠA, aby získala a oslovila větší počet studentů a absolventů.

Z výše uvedených možných návrhů na zlepšení získávání studentů a absolventů, by pro společnost Faurecia Exhaust Systems byly vcelku přijatelné všechny návrhy.

Společnost by podstatně rozšířila nabídku spolupráce se školami a také by vylepšila metody na získávání absolventů do zaměstnání. Co se týká finanční stránky na zavedení jednotlivých návrhů, nejnákladnější by pro společnost bylo vydávání studentského časopisu. Společnost by musela zvážit, zda by se jí tento krok vyplatil. Jestli by pro společnost nebylo výhodné zanechat vyvěšování a rozdávání letáků a místo toho začít vydávat propracovanější studentský časopis. Na druhou stranu pokud by společnost začala využívat ve větším množství a častěji sociální sítě, tak by všechny potřebné informace mohla sdílet na nich. V dnešní době studenti a absolventi tráví více času na sociálních sítích hledáním různých informací, místo toho aby si přečetli nějaký časopis. Společnost by tak ušetřila značné množství financí. Popřípadě jestli by se společnosti do budoucna třeba nevyplatilo vydávat studentský časopis, ale elektronicky na sociálních sítích a kariérních stránkách, kde společnost působí. Společnost by tak obohatila svoje kariérní stránky a sociální sítě a mohla by tak přilákat větší pozornost a zájem studentů a absolventů.

Důležité je také pro společnost pořádání různých akcí pro studenty. Společnost by se měla snažit více zapojit do pořádání akcí pro studenty ze škol, se kterými společnost spolupracuje. Jedná se především o pořádání exkurzí pro školy a pořádání odborných přednášek na školách. Pořádání těchto akcí není zas tak na realizaci dosti finančně náročné a společnost by se těmito způsoby rozhodně více dostala do podvědomí studentů.

81

Pro společnost by bylo také přínosné, kdyby umožnila studentům VŠ vykonávat povinnou odbornou praxi. Společnost by tak získala další možné potencionální uchazeče o zaměstnání, popřípadě by se studenti dále mohli podílet na spolupráci se společností, a to formu jednotlivých programů, které společnost studentům během studia nabízí. Jedná se zejména o Trainee program STAGE, který je určený pro studenty VŠ a Trainee program TAKE OFF, který je určený pro absolventy VŠ.

Pro Faurecii by bylo rovněž velmi prospěšné, kdyby se pokusila o zvýšení zájmu u studentů a absolventů pracovat ve společnosti, a to zejména prostřednictvím employer brandingu společnosti, tedy zlepšováním, zkvalitněním a budováním značky a dobrého jména společnosti. Faurecia by se tak více dostala do podvědomí studentů a absolventů, a mohla by v nich tak vyvolat větší zájem pracovat pro společnost. Díky dobrému image společnosti, by Faurecia mohla oslovit nejen celou řadu potencionálních uchazečů o práci z řad studentů a absolventů, ale také i stávající zaměstnance společnosti.

V neposlední řadě by bylo také dobré, kdyby společnost vzala v úvahu možnost partnerství alespoň s jednou z univerzit. Faurecii by se otevřeli nové způsoby a možnosti, jak se podílet na vzájemné spolupráci se studenty a absolventy, popřípadě by také zvýšila zájem o společnost mezi studenty.

Do budoucna by pak bylo dobré zvážit, zda by nebylo vhodné zavést doktorský studijní program, který je určený pro studenty doktorského stupně studia. Pro společnost by to bylo velmi přínosné a to především z hlediska spolupráce s novými studenty a také rozšíření potencionálních uchazečů o zaměstnání. Otázkou však zůstává, jestli by to pro společnost, jako je Faurecia Exhaust Systems, bylo výhodné jak po finanční, tak i časové stránce.

82

Závěr

Tato bakalářská práce se zabývá zaměstnáváním absolventů ve vybrané společnosti. Cílem je na základě komparace navrhnout další způsoby spolupráce se studenty a absolventy ve společnosti Faurecia s. r. o. Každá společnost se snaží získat ty nejlepší pracovníky, kteří budou přínosní. Jak uvádí literatura, získávání zaměstnanců je jednou z nejdůležitějších personálních činností. Společnosti by měly začít se získáváním pracovníků co nejdříve, pokud chtějí do svých řad zaměstnat mladé, výkonné a kvalifikované pracovníky.

Spolupráce se vzdělávacími institucemi je tím nejlepším začátkem, jak oslovit mladé, talentované studenty a absolventy, kteří právě přemýšlí o svém budoucím zaměstnání.

Společnostem se tak otevírá jedinečná šance získat, na základě různých programů, které společnosti nabízí, potencionální zaměstnance s určitým profesním zaměřením a inovativními nápady.

Teoretická část se zabývá definováním a vysvětlením pojmů, které souvisejí s řízením lidských zdrojů a které jsou nezbytné pro uvedení do dané problematiky. Následně je pak uvedeno získávání zaměstnanců, zdroje získávání zaměstnanců a jejich jednotlivé metody.

V rámci metod získávání zaměstnanců je pak blíže vysvětlena spolupráce se vzdělávacími institucemi a jejich formy. Dále jsou uvedeny charakteristiky jednotlivých generací X a Y.

Závěrem teoretické části jsou zmíněny trendy v oblasti získávání pracovníků, především pomocí sociálních sítí.

Praktická část v prvé řadě charakterizuje společnost Faurecia s. r. o. a její procesy v oblasti zaměstnávání pracovníků ve společnosti. Jsou zde uvedeny způsoby a možnosti, jakými společnost Faurecia s. r. o. může získat zaměstnance. Tyto způsoby získávání zaměstnanců jsou rozděleny na interní a externí. V rámci externích zdrojů je pak následně blíže představen proces zaměstnávání absolventů ve společnosti. Jsou zde uvedeny formy možné spolupráce se vzdělávacími institucemi, možnosti vykonání odborné praxe, závěrečné práce a Trainee program. Poté následuje představení společnosti Škoda Auto a. s. a její jednotlivé procesy zaměstnávání pracovníků ve společnosti. I zde jsou uvedeny způsoby a možnosti získávání pracovníků, jak z interních tak i externích zdrojů, a následně je v rámci externích zdrojů představen proces zaměstnávání absolventů ve společnosti. Zde jsou také uvedeny různé metody spolupráce se školami, odborné praxe, závěrečné práce, doktorandský program a Trainee program. Představení jednotlivých zaměstnávání

83

absolventů ve společnostech je stěžejním bodem pro bakalářskou práci, protože jejím cílem je na základě analýzy a komparace procesů v oblasti zaměstnávání absolventů ve společnostech Faurecia s. r. o. a Škoda Auto a. s. navrhnout další způsoby, které společnost Faurecia s. r. o. může ještě použít k zaměstnávání absolventů. Pro dosažení cíle bylo nutné provést porovnání jednotlivých metod a způsobů zaměstnávání absolventů u obou společností a následně tyto porovnání zhodnotit. Na základě provedených porovnání jednotlivých metod a následného zhodnocení bylo zjištěno, v čem se společnost Faurecia oproti společnosti Škoda Auto liší, v čem se musí ještě zlepšit, a jaké jiné nebo podobné metody a způsoby by ještě společnost mohla ke spolupráci s absolventy použít.

S pomocí získaných informací z porovnání a zhodnocení jednotlivých metod a literární rešerše byly vytvořeny návrhy a doporučení dalších způsobů pro podporu zaměstnávání absolventů ve společnosti Faurecia s. r. o. I když společnost Faurecia s. r. o. nedisponuje dostatečnými finančními prostředky a různými metodami jako společnost Škoda Auto a. s., stále dokáže do jisté míry konkurovat společnosti Škoda Auto a. s., a to především z hlediska zaměstnávání absolventů. Autorka věří, že výsledky její práce a doporučené návrhy pomůžou k získání většího zájmu o společnost ze strany studentů a absolventů, a že se společnost Faurecia s. r. o. stane pro studenty a absolventy atraktivním zaměstnavatelem.

84

Seznam použité literatury

ARMSTRONG, Michael a Stephen TAYLOR. Amstrong's handbook of human resource management practice. 13th ed. Philadelphia: Kogan Page, 2014. ISBN 978-0-7494-6964-1.

BŘÍZOVÁ, Aneta. Spolupráce zaměstnavatelů a škol jako forma získávání zaměstnanců.

Praha, 2010. Bakalářská práce. Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta.

DUDA, Jiří. Řízení lidských zdrojů. Ostrava: Key Publishing, 2008. ISBN 978-80-87071-89-2.

DVOŘÁKOVÁ, Zuzana. Management lidských zdrojů. Praha: C.H. Beck, 2007. ISBN 978-80-7179-893-4.

FAURECIA. 2017. About us. FAURECIA [online]. [cit. 2017-01-09]. Dostupné z:

http://www.faurecia.com/en/about-us.

FAURECIA. 2017. Faurecia v ČR. FAURECIA [online]. [cit. 2017-01-09]. Dostupné z:

https://faurecia.jobs.cz/faurecia-v-cr/.

FAURECIA. 2017. Studentská zóna. FAURECIA [online]. [cit. 2017-04-09]. Dostupné z:

http://faurecia.jobs.cz/studentska-zona/.

FOOGEL, Daniel a Elisa STUART. Employer branding. Sweden, 2012. Bacherol Thesis.

Göteborgs Universitet, Handelshögskolan.

GOLDGEHN, Leslie A. Generation Who, What, Y? What You Need to Know About Generation Y. International Journal of Educational Advancement [online]. 2004, 5(1):

24-34 [cit. 2016-12-27]. ISSN 17446503. Dostupné z:

http://search.proquest.com/docview/231971946/abstract/C45C51D70A6438APQ/10?accou ntid=17116.

85

HAYS. 2013. Gen Y and the World of Work. [online]. [cit. 2016-12-13]. Dostupné z:

http://www.hays.co.uk/geny/index.htm.

HLOUŠEK, Kristián. 2009. Generace X: vystresovaná, idealistická, pragmatická.

Hospodářské noviny [online]. [cit. 2016-12-10]. ISSN 1213-7693. Dostupné z:

http://trendmarketing.ihned.cz/c1-34643240-generace-x-vystresovana-idealisticka-pragmaticka.

HORVÁTHOVÁ, Petra, Jiří BLÁHA a Andrea ČOPÍKOVÁ. Řízení lidských zdrojů: nové trendy. Praha: Management Press, 2016. ISBN 978-80-7261-430-1.

IN, Lee. E-Recruiting: Opportunities and Challanges. Information Management [online].

2006, 19(3/4): 24-25 [cit. 2017-05-01]. ISSN 1080286X. Dostupné z:

https://search.proquest.com/docview/205295083/abstract/3AECE0EB1FD748EFPQ/11?ac countid=17116.

JOBVITE. 2014. Social Recruiting Survey Results. [online]. [cit. 2017-02-05]. Dostupné z:

https://timedotcom.files.wordpress.com/2014/09/jobvite_socialrecruiting_survey2014.pdf.

JONZE, Johanna a Hedvig ÖSTER. Employer branding in human resources management.

Sweden, 2013. Bacherol Thesis. Uppsala Universitet, Företagsekonomiska institutionen.

KAZDOVÁ, Alena. 2014. Svoboda je pro mladé mantrou. Moderní řízení [online]. [cit.

2016-12-10]. ISSN 0026-8720. Dostupné z: http://modernirizeni.ihned.cz/c1-62251790-svoboda-je-pro-mlade-mantrou.

KOCIANOVÁ, Renata. Personální činnosti a metody personální práce. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2497-3.

KOCIANOVÁ, Renata. Personální řízení: východiska a vývoj. 2., přeprac. a rozš. vyd.

Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-3269-5.

86

KORDOVÁ, Tereza. Personální management – recruitment. Liberec, 2006. Bakalářská práce. Technická univerzita v Liberci, Hospodářská fakulta.

KOUBEK, Josef. ABC praktické personalistiky. Praha: Linde, 2000. ISBN 80-86131-25-4.

KOUBEK, Josef. Personální práce v malých a středních firmách. 4., aktualiz. a dopl. vyd.

Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3823-9.

KOUBEK, Josef. Řízení lidských zdrojů: základy moderní personalistiky. 5., rozš. a dopl.

vyd. Praha: Management Press, 2015. ISBN 978-80-7261-288-8.

KOZMOVÁ, Marie. Analýza využívání internetových sociálních sítí v personálním řízení.

Praha, 2014. Diplomová práce. Univerzita Karlova v Praze, Filosofická fakulta.

LIPOVSKÁ, Marta. 2015. Až 30% zaměstnanců najde místo díky sociálním sítím. HR forum [online]. [cit. 2017-02-05]. ISSN 1212-690X. Dostupné z:

http://www.hrforum.cz/az-30-zamestnancu-najde-misto-diky-socialnim-sitim/.

MOTÝL, Ivan. 2014. Generace Y: Místo platu pohodu. Týden [online]. [cit. 2016-12-18].

Dostupné z: http://www.tyden.cz/tema/generace-y-misto-platu-pohodu_301202.html.

PAVLÍČEK, Antonín. Nová média a sociální sítě. Praha: Oeconomica, 2010. ISBN 978-80-245-1742-1.

POVŠÍK, Jaroslav a Jiří Hašek. Firmou se šíří informace o povinné rotaci zaměstnanců, zaměstnavatel to vyvrací. Škodovácký odborář. Mladá Boleslav: KOVO Škoda Auto a. s., 2014, roč. 21, č. 8, s. 2. Dostupné z: http://odborykovomb.cz/skodovacky-odborar-2014/d-1044/p1=1029.

REZLEROVÁ, Jaroslava. 2009. Příchod generace Y na trh práce. Karrieraweb [online].

[cit. 2015-12-12]. Dostupné z: http://kariera.ihned.cz/c1-37310860-prichod-generace-y-na-trh-prace.

87

SMRČKOVÁ, Lenka a Alena KAZDOVÁ. 2012. Premiéra HR Innovation: Jak pracovat s generací Y? Hospodářské noviny [online]. [cit. 2016-12-11]. ISSN 1213-7693. Dostupné z: https://www.ihned.cz/c1-55043830-premiera-hr-innovation-jak-pracovat-s-generaci-y.

STÝBLO, Jiří, Jan URBAN a Margerita VYSOKAJOVÁ. Meritum Personalistika. 4. vyd.

Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2011. ISBN 978-80-7357-627-1.

ŠIKÝŘ, Martin. Personalistika pro manažery a personalisty. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-4151-2.

ŠIKÝŘ, Martin. Nejlepší praxe v řízení lidských zdrojů. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-5212-9.

ŠIKÝŘ, Martin. Personalistika pro manažery a personalisty. 2., aktualizované a doplněné vydání. Praha: Grada, 2016. ISBN 978-80-247-5870-1.

ŠKODA AUTO. 2017. ŠKODA Výroční zpráva 2015. ŠKODA AUTO [online]. [cit.

2017-01-20]. Dostupné z:

http://www.skoda- auto.com/SiteCollectionDocuments/company/investors/annual-reports/cs/skoda-annual-report-2016.pdf.

ŠKODA AUTO. 2017. Události. ŠKODA AUTO [online]. [cit. 2017-01-20]. Dostupné z:

https://www.skoda-kariera.cz/udalosti.

ŠKODA AUTO. 2017. Studenti a absolventi. ŠKODA AUTO [online]. [cit. 2017-01-22].

Dostupné z: https://www.skoda-kariera.cz/studenti-a-absolventi.

VÍTOVÁ, Markéta. Analýza uplatnitelnosti generace Y na současném trhu práce. Zlín, 2013. Bakalářská práce (Bc.). Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta managementu a ekonomiky.

88

ŽUFAN, Jan. Moderní personalistika ve službách. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2012. ISBN 978-80-7357-947-0.