• No results found

Beskrivning

Två av tre planerade ingenjörsbostäder uppfördes i Bolagsområdet i slutt-ningen ovanför Bolagshotellet. De ritades av arkitekt var Gustaf Wickman.

Den första B39 byggdes 1900 och den andra B40 1901. Husen var i stort sett likadana och tidigare omgivna av skötta trädgårdar. B 40 är nu riven.

Ingenjörsvillan B39 uppfördes i trä. Fasaderna är klädda med panel som in-delats i fält med lister. Närmast takfoten är den spånklädd. Dagens färgsätt-ning överensstämmer troligen i stort med den ursprungliga. Taket är klätt med plåt. Takfötterna är lätt svängda. Fönstren är på ritningar och äldre fo-tografier krysspostfönster med spröjs i de övre lufterna. Idag är spröjsarna borta. Huset har 1½ plan och källare. Det övre planet ligger inom ett högt valmat tak med frontespis mot Luossajärvi. På bottenplanet är vardagsrum-met utvidgat i ett stort burspråk som på ritningar kallas blomrum. Entrén vänder sig från infarten mot norr.

Småskalig träbebyggelse och bolagsbebyggelsen värderas i allmänhet högt av Kirunaborna.

Tolkning

Ingenjörsvillan B39 representerar gruvsamhällets uppbyggnadsskede, då arkitekt Gustaf Wickman ritade ett flertal bostadshus i Bolagsområdet.

Byggnadens utformning och läge vittnar om den sociala skiktning som då fanns inom samhället.

Bevarandeplan

Enligt bevarandeplanen ingår byggnaden i en kulturhistoriskt värdefull miljö och är utpekad som en byggnad som bör bevaras.

eb26 - b39 ingenjörsvillan, Kv fjällklockan

Ingenjörsvillan, Kv Fjällklockan, Hjalmar Lundbohmsvägen 29

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

E n s k i l d a b y g g n a d e r

EB 26

Befintliga värden Tålighet och sårbarhet inför möjliga åtgärder Rekommendation Bedömning av framtida värdeförändring

Kunskapsvärden Byggnadshistoriska värden

Ingenjörsvillan B39 är ritat av Gustaf Wickman i Kiruna-stil och välbevarad. Det har därför ett högt byggnads-historiskt och arkitektoniskt värde.

Samhälls- och socialhistoriska värden

Ingenjörsvillan fungerar nu som bostad. Den tillhör den administrativa kärnan av funktioner som bildades kring Hjalmar Lundbohmsgården och är en representant för den av gruvbolaget stöttade samhällsuppbyggnaden i Bolagsområdet. Den visat tydligt den sociala skikt-ningen inom området.

Upplevelsevärden Estetiska och miljövärden

Ingenjörsvillan B39 är en välbevarad representant för Gustaf Wickmans arkitektur i en ursprungligen välskött trädgård i utkanten av Bolagsområdet.

Immateriella värden

Byggnadens kvalitet och läge berättar om ingenjörer-nas och senare disponentens betydelse i gruvsamhäl-let. Den vittnar också om bolagets engagemang vid uppbyggnaden av samhället.

Bruksvärden Tekniskt, funktionellt och socialt värde

Byggnaden är i gott tekniskt skick och används än idag som bostad. Den har därför såväl ett funktionellt som ett socialt värde.

Återanvändningsmöjlighet

Om byggnaderna rivs kan byggnadsmaterial och detaljer återanvändas. Hela byggnaden bör dock kunna användas i nya Kiruna.

Ekonomiskt värde

Eftersom byggnaden kan används har de ett stort miljöekonomiskt värde.

Rivning och dokumentation

Det finns ett beslut om flytt av ingenjörsvillan, beslut om ny placering och övrig planering för flyttåtgärder ska ske i samarbete och samförstånd med kommunen.

Om B39 ändå rivs försvinner den enda kvarvarande ingenjörsvillan, en god representant för arkitekt Gustaf Wickman och en av kommunen utpekade kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Om huset rivs bör det dokumenteras noggrant för att pedago-giskt kunna visa både hur byggnaden sett ut och hur den använts.

Rivning och återbruk av byggnadsmaterial Om huset rivs bör det göras selektivt. Det finns sannolikt material och detaljer som är möjliga och lämpliga att återanvända.

Flytt i grupp, enskilt helt eller delvis

Beslut att flytta huset finns. Byggnaden bör flyttas till ett centralt läge med synkontakt till övrig flyttad bolagsbebyggelse för att dess samhälls- och social-historiska värde inte ska försvinna helt. Byggnaden bör flyttas till en tomt vars geografiska förutsätt-ningar påminner om de nuvarande.

Bevarande, förtätning och ombyggnad

Byggnaden ligger inom området som berörs i tiden för brytning på 1365-nivån och kommer troligen inte vara möjlig att bevara för framtiden på nuva-rande plats. Huset bör dock underhållas fram till rivning eller flytt med metoder som är anpassade till husets kulturhistoriska värden.

Bevarande med hänsynsbestämmelser

Byggnaden ligger inom området som berörs i tiden för brytning på 1365-nivån och kommer troligen inte vara möjlig att bevara för framtiden på nuva-rande plats. Om byggnaden flyttas till nya Kiruna bör hänsynsbestämmelser införas i detaljplanen.

Kulturhistorisk prioritering Om huset rivs bör det dokumenteras noggrant för att pedagogiskt kunna visa både hur byggnaden sett ut och hur den använts.

Om huset rivs bör byggnadsmaterial och detaljer kunna återanvändas.

Ingenjörsvillan B39 bör ingå bland de byggnader som ska flyttas till nya Kiruna.

Byggnaden bör flyttas till ett centralt läge med synkontakt till övrig flyttad bolags-bebyggelse för att dess samhälls- och socialhistoriska värde inte ska försvinna helt.

Det är en fördel om funktionen som bostadshus består.

Tidigare beslut Ingenjörsvillan ingår i den grupp bygg-nader som enligt avtal mellan Kiruna kommun och LKAB ska flyttas på LKABs bekostnad.

Kunskapsvärden Byggnadshistoriska värden

Vid rivning försvinner de värden som är knutna till byggnaden och platsen. Pedagogisk doku-mentation kan medföra att minnen kan leva vidare. Byggnadens värden kan bestå vid flytt till en lämplig tomt och passande sammanhang.

Samhälls- och socialhistoriska värden Hur värdet förändras beror på vart byggnaden flyttas och vilken användning den får.

Hur mycket beror på vilka åtgärder som vidtas för att återskapa omgivande miljö och läge i staden.

Upplevelsevärden Estetiska och miljövärden

Miljövärdet påverkas i olika hög grad vid en flytt beroende på var byggnaden placeras.

Immateriella värden

De ursprungliga värdena minskar om byggna-den rycks ur sitt sammanhang. Nya värbyggna-den kan uppstå om byggnaden får en lämplig placering och en ny viktig betydelse i Nya Kiruna.

Bruksvärden Tekniskt, funktionellt och socialt värde Byggnadens tekniska status kan förbättras vid en flytt. Funktionen kan förändras och en flytt kan påverka dessa värden. Hur det sociala värdet påverkas beror på den framtida användningen.

Återanvändningsmöjlighet

Om hela byggnaden flyttas bör den kunna återanvändas i sin helhet. Om den rivs bör byggnadsmaterial och flera detaljer vara möjliga att använda i nya byggnader.

Ekonomiskt värde

Byygnaden är av en typ som uppskattas av många och skulle vid en flytt kunna bidra till nya områdets attraktivitet och därmed kanske även ökad betalningsvilja.

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

V ä r d e n o c h r e k o m m e n d a t i o n e r

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2