• No results found

Gula raden, flygbild Byggnad närmast Gruvvägskorsningen

Gula raden, flygbild Långfasader

MG 3

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

V ä r d e n o c h r e k o m m e n d a t i o n e r

MG 3

Befintliga värden Tålighet och sårbarhet inför möjliga åtgärder Rekommendation Bedömning av framtida värdeförändring

Kunskapsvärden Byggnadshistoriska värden

Resterande delar av Gula Raden och miljön omkring visar hur den centrumnära miljön utmed Hjalmar Lundbohmsvägen utformades under samhällets upp-byggnadsskede för att skapa goda och sammanhållna bostadsmiljöer för bolagets gruvarbetare. Byggna-derna har en för bruksmiljöer tidstypisk träarkitektur.

Men 1,5-planslösningen är ovanlig, i Kiruna byggdes flerbostadshus från tiden oftast i 2 plan. Byggnaderna har gett namn åt Iggesundsparken som ligger på andra sidan vägen

Samhälls- och socialhistoriska värden

Iggesundshusen/Gula raden var arbetarbostäder av god standard, även i jämförelse med andra områden i Kiruna. De bekräftar den allmänna bilden av bolagets omsorg och ambition att tillhandahålla goda boende-miljöer för alla grupper, inte enbart tjänstemän.

Upplevelsevärden Estetiska och miljövärden

Byggnadernas enhetligt gula fasader har under lång tid fungerat som landmärken för dem som färdas in mot centrum längs Hjalmar Lundbohmsvägen. Den tidstypiska och enhetliga utformningen bidrar tillsam-mans med den uppvuxna vegetationen en tilltalande vägupplevelse.

Immateriella värden

Gula raden är en symbol för den anda och de höga ambitioner som rådde vid planering och byggande av det tidiga Kiruna. De tre byggnaderna med karaktär av bruksbebyggelse är en del av Kirunas identitet även idag. För många som vuxit upp i området eller har bott länge i Kiruna ger området en känsla av kontinuitet och trygghet.

Rivning och dokumentation

Miljön har en egenartad karaktär. Den innehåller kvaliteter och värden som är viktiga att värna. Det gäller framförallt det äldre beståndet av byggnader.

Området som helhet och enskilda byggnader bör dokumenteras, oavsett om de rivs eller flyttas.

Dokumentationen bör innefatta såväl den fysiska miljön som en beskrivning av vilka samhällsgrupper som bott i området.

Rivning och återbruk av byggnadsmaterial Byggnadsmaterial, -delar och -detaljer kan troligen återbrukas vid selektiv rivning av byggnader. De praktiska möjligheterna till att återanvända såväl byggnadsmaterial som detaljer detta bör utredas.

Flytt i grupp, enskilt helt eller delvis

De tre återstående Iggesundshusen bör vid flytt placeras tillsammans i en sammanhållen grupp.

Som grupp får de en starkare karaktärsskapande verkan än som enskilda objekt.

Bevarande, förtätning och ombyggnad Byggnaderna ska underhållas i nuvarande skick fram till dess att de berörs av markdeformation och flyttning blir en aktuell åtgärd.

Bevarande med hänsynsbestämmelser

Eventuellt kan Gula radens kvaliteter även tillvara-tas i form av utformnings- och hänsynsbestämmel-ser för liknande bostadsområden i Nya Kiruna. Om kulturhistoriskt värdefulla byggnader eller miljöer flyttas samlat bör de skyddas i detaljplaner för den nya bebyggelsen.

Kulturhistorisk prioritering

Byggnaderna fungerar som landmärken och är viktiga som representanter för en tidigare lång rad av flerbostadshus av brukskaraktär. Det är kvaliteter som är viktiga att värna.

Byggnaderna bör finnas med i ett priori-terat urval av byggnader som flyttas.

Området som helhet och enskilda bygg-nader bör dokumenteras, oavsett om de rivs eller flyttas.

Vid flytt bör det ställas särskilda krav på ny lokalisering, planstruktur och place-ring, så att viktiga värden och kvaliteter kan återskapas och att byggnaderna på bästa möjliga vis kan bidra till en karak-tärsfull miljö på ny plats.

Kunskapsvärden Byggnadshistoriska värden

Värden bundna till ursprungsplatsen är svåra att överföra vid flytt. Hur värdena förändras beror till stor del på vad som kan återskapas på ny en plats i form av läge, ny planstruktur, gatumiljöer, byggnaders inbördes placering, och vegeta-tion mm. Med tiden kan nya samband och värden skapas. Enskilda byggnader behåller sina materiella egenvärden vid flytt. De arkitekturhis-toriska och kunskapsmässiga värdena försvagas om en enskild byggnad lyfts från ett starkt sammanhang in i en ny miljö. Dessa värden kan leva vidare om byggnader som hör samman kan flyttas i grupp och skapa en ny miljö.

Samhälls- och socialhistoriska värden Dessa värden kan i viss utsträckning överföras till ny plats vid flytt av byggnader beroende på hur väl man lyckas återskapa hela eller delar av miljöer med rätt karaktär och känsla. Byggnader som hör samman bör flyttas i grupp.

Upplevelsevärden Estetiska och miljövärden

Enskilda byggnader kan behålla sina estetiska och arkitektoniska egenvärden. För områden med stark samhörighet mellan byggnaderna minskar värdena betydligt om de flyttas till en främmande miljö. Miljövärdena förändras minst om flera byggnader kan flyttas i grupp och bilda en hel ny miljö.

Immateriella värden

Om enskilda byggnader lyfts ur sitt samman-hang minskar möjligheten att känna igen sig och identifiera sig med en viss plats eller miljö och därmed känslan av kontinuitet och trygghet i en välkänd miljö. Värdena förändras minst om byggnader flyttas som sammanhängande grup-per och kan bilda hela miljöer.

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

M i n d r e g r u p p e r

Befintliga värden Tålighet och sårbarhet inför möjliga åtgärder Rekommendation Bedömning av framtida värdeförändring

Bruksvärden Tekniskt, funktionellt och socialt värde

Byggnaderna har genom åren genomgått vissa renoveringsåtgärder och normalt underhåll. Det har kunna ske utan att grundkaraktären har påverkats negativt. Byggnader är i gott skick och fungerar väl som bostäder även med de flesta av dagens funktions- och komfortkrav.

Återanvändningsmöjlighet

Äldre träbebyggelse, som Iggesundshusen, mindre flerbostadshus och villor, anses relativt enkla att flytta.

Det finns därmed en realistisk möjlighet att bebyggelse av denna typ kan fortsätta fungera som bostäder på ny plats. Det finns även hållbarhetsvinster i att flytta och fortsätta bruka i stället för att riva. Om byggnader ändå rivs kan byggnadsmaterial eller detaljer återanvändas i nya byggnader.

Ekonomiskt värde

De byggnader som idag används för boende eller verksamheter har ett ekonomiskt värde.

Bruksvärden Tekniskt, funktionellt och socialt värde Bruksvärdet, dvs dels den praktiska möjligheten att kunna använda en byggnad t ex som bostad, förändras normalt inte vid en flytt. Däremot finns möjlighet att förbättra vissa funktioner och egenskaper om rätt åtgärder vidtas efter flytt.

Återanvändningsmöjlighet

Byggnader inom det aktuella område antas efter genomförd flytt kunna användas i nuvarande användning, i detta fall som bostäder. Vid rivning bör byggnadsmaterial och detaljer återanvändas i nya hus.

Ekonomiskt värde

Byggnaderna är av en typ som uppskattas av många både som inslag i stadsbilden och som bostäder/verksamhetslokaler.

Det skulle kunna innebära att på platser dit byggnader flyttas ökar attraktiviteten och där-med kanske även betalningsviljan.

MG 3

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

V ä r d e n o c h r e k o m m e n d a t i o n e r

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

M i n d r e g r u p p e r

Beskrivning

Området ligger mellan Hjalmar Lundbohmskolan och Kiruna sjukhus och