• No results found

Bolagsområdet, norra delen sommar Bostad för högre LKAB-tjänstemän

Bolagsområdet, norra delen, höst Bostad för högre LKAB-tjänstemän

MG 2

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

V ä r d e n o c h r e k o m m e n d a t i o n e r

MG 2

Befintliga värden Tålighet och sårbarhet inför möjliga åtgärder Rekommendation Bedömning av framtida värdeförändring

Kunskapsvärden Byggnadshistoriska värden

Planstruktur, arkitektur, byggteknik förmedlar en hög ambitionsnivå att skapa en god boendemiljö. Anpass-ningen till Kirunas villkor estetiskt och byggtekniskt är tydlig. Miljön visar också tydliga spår på den föränd-ring, renovering och komplettering med ny bebyggelse som utvecklats under olika perioder. Inom området finns olika mer eller mindre unika byggnader som alla har ett speciellt historiskt värde. Det handlar både om de äldsta villorna ritade av Gustaf Wickman och om husen med enklare utformning från 1940- och 50-talen men också om de fem villorna i rad utmed Skolgatan från 1960-talet.

Samhälls- och socialhistoriska värden

Bolagsområdet planerades och byggdes med tanke på de anställdas hälsa och välbefinnande. Dessa ambi-tioner är tydliga i de norra delarna av Bolagsområdet som var en ”finare” del av bostadsbeståndet för LKAB:s tjänstemän.

Upplevelsevärden Estetiska och miljövärden

Blandningen av byggnader med olika storlek och ut-formning bidrar tillsammans med den fria placeringen att området får en osammanhängande karaktär av

”hus i park”. Enskilda byggnader har höga estetiska och arkitektoniska värden. Den sammanhållande karaktä-ren i området består av den rikliga vegetationen.

Immateriella värden

De äldre delarna av området är en symbol för den anda och de höga ambitioner som rådde vid planering och byggande av det tidiga Kiruna. Den särpräglade arkitekturen, är en del av Kirunas identitet även idag.

För många som vuxit upp i området eller har bott länge i Kiruna ger området en känsla av kontinuitet och trygghet.

Rivning och dokumentation

Miljön har en egenartad karaktär. Den innehåller kvaliteter och värden som är viktiga att värna. Det gäller framförallt det äldre beståndet av byggnader.

Området som helhet och enskilda byggnader bör dokumenteras, oavsett om de rivs eller flyttas.

Dokumentationen bör innefatta såväl den fysiska miljön som en beskrivning av vilka samhällsgrupper som bott i området.

Rivning och återbruk av byggnadsmaterial Byggnadsmaterial, -delar och -detaljer kan troligen återbrukas vid selektiv rivning av byggnader. De praktiska möjligheterna till att återanvända såväl byggnadsmaterial som detaljer detta bör utredas.

Flytt i grupp, enskilt helt eller delvis

Flertalet byggnader i området tillhör ingen speciell grupp. Merparten av byggnaderna kan därför behandlas som solitärer. Men de kan med fördel placeras i ett nytt område tillsammans med äldre flyttad bolagsbebyggelse. Ett undantag är 1960-talsvillorna utmed Skolgatan som om de flyt-tas bör hållas samman som grupp.

Bevarande, förtätning och ombyggnad Byggnaderna ska underhållas i nuvarande skick fram till dess att de berörs av markdeformation och flyttning blir en aktuell åtgärd.

Bevarande med hänsynsbestämmelser

Eventuellt kan Bolagsområdets kvaliteter även till-varatas i form av utformnings- och hänsynsbestäm-melser för liknande bostads-områden i Nya Kiruna.

Om kulturhistoriskt värdefulla byggnader eller miljöer flyttas samlat bör de skyddas i detaljplaner för den nya bebyggelsen.

Kulturhistorisk prioritering Delar av området, särskilt den äldre träbebyggelse som är mest unik, bör ingå i ett urval av byggnader som flyttas.

Inriktningen bör vara att hålla ihop de byggnader som idag har ett visst sam-band, för att kunna överföra några av de karaktärsdrag och historiska värden som är viktiga för upplevelsen i ny miljö.

Området som helhet och enskilda bygg-nader bör dokumenteras, oavsett om de rivs eller flyttas.

Vid flytt bör det ställas särskilda krav på ny lokalisering, planstruktur och place-ring, så att viktiga värden och kvaliteter kan återskapas.

Kunskapsvärden Byggnadshistoriska värden

Värden bundna till ursprungsplatsen är svåra att överföra vid flytt. Hur värdena förändras beror till stor del på vad som kan återskapas på ny en plats i form av läge, ny planstruktur, gatumiljöer, byggnaders inbördes placering, och vegeta-tion mm. Med tiden kan nya samband och värden skapas. Enskilda byggnader behåller sina materiella egenvärden vid flytt. De arkitekturhis-toriska och kunskapsmässiga värdena försvagas om en enskild byggnad lyfts från ett starkt sammanhang in i en ny miljö. Dessa värden kan leva vidare om byggnader som hör samman kan flyttas i grupp och skapa en ny miljö.

Samhälls- och socialhistoriska värden Dessa värden kan i viss utsträckning över-föras till ny plats vid flytt av byggnader beroende på hur väl man lyckas återskapa hela eller delar av miljöer med rätt karaktär och känsla. Byggnader som hör samman bör flyttas i grupp.

Upplevelsevärden Estetiska och miljövärden

Enskilda byggnader kan behålla sina estetiska och arkitektoniska egenvärden. För områden med stark samhörighet mellan byggnaderna minskar värdena betydligt om de flyttas till en främmande miljö. Miljövärdena förändras minst om flera byggnader kan flyttas i grupp och bilda en hel ny miljö.

Immateriella värden

Om enskilda byggnader lyfts ur sitt samman-hang minskar möjligheten att känna igen sig och identifiera sig med en viss plats eller miljö och därmed känslan av kontinuitet och trygghet i en välkänd miljö. Värdena förändras minst om byggnader flyttas som sammanhängande grup-per och kan bilda hela miljöer.

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

M i n d r e g r u p p e r

Befintliga värden Tålighet och sårbarhet inför möjliga åtgärder Rekommendation Bedömning av framtida värdeförändring

Bruksvärden Tekniskt, funktionellt och socialt värde

Alla byggnader i området har under åren genomgått olika former av ombyggnader, renoveringsåtgärder och normalt underhåll - oftast utan att grundkaraktären påverkats. Byggnader i området kan därmed antas vara i relativt gott skick och fungerar väl som bostäder även med de flesta av dagens funktions- och komfortkrav.

Återanvändningsmöjlighet

Äldre träbebyggelse som mindre flerbostadshus och villor, anses relativt enkla att flytta. Det finns därmed en realistisk möjlighet att bebyggelse av denna typ kan fortsätta fungera som bostäder på en ny plats. Det finns även hållbarhetsvinster i att flytta och fortsätta bruka i stället för att riva. Om byggnader ändå rivs kan byggnadsmaterial eller detaljer återanvändas i nya byggnader.

Ekonomiskt värde

De byggnader som idag används för boende eller verksamheter har ett ekonomiskt värde.

Bruksvärden Tekniskt, funktionellt och socialt värde Bruksvärdet, dvs dels den praktiska möjligheten att kunna använda en byggnad t ex som bostad, förändras normalt inte vid en flytt. Däremot finns möjlighet att förbättra vissa funktioner och egenskaper om rätt åtgärder vidtas efter flytt.

Återanvändningsmöjlighet

Byggnader inom det aktuella område antas efter genomförd flytt kunna användas i nuvarande användning, i detta fall som bostäder. Vid rivning bör byggnadsmaterial och detaljer återanvändas i nya hus.

Ekonomiskt värde

Byggnaderna i Bolagsområdet är av en typ som uppskattas av många både som inslag i stadsbil-den och som bostäder/verksamhetslokaler.

Det skulle kunna innebära att på platser dit byggnader flyttas ökar attraktiviteten och där-med kanske även betalningsviljan.

MG 2

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

V ä r d e n o c h r e k o m m e n d a t i o n e r

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

M i n d r e g r u p p e r

Beskrivning

”Gula raden” eller Iggesundshusen ligger uppradade med regelbundna mellanrum utmed Hjalmar Lundbohmsvägen. De är väl synliga och ett karaktärsfullt inslag i gatubilden på väg in mot stadskärnan, strax innan Stadshuset och busstationen. Byggnaderna omges av uppvuxen vegeta-tion med inslag av björk och rönn samt gräs och buskar. På ovansidan, mot Skolgatan, finns garagelängor som kom till under tidigt 1960-tal.

De från början sex byggnaderna är uppförda av olika entreprenörer som