• No results found

Vegetationen är ganska sparsam men har trots det kärva klimatet vid foten av Luossavaara vuxit till sig under ett drygt halvsekel

Tolkning

Luossavaaraområdet är en tydlig representant för 1950-talets småhusbyg-gande i täta grupper väl anpassade till terräng och klimat. Det symboliserar en tid med framtidsoptimism då gruvbolaget expanderade kraftigt och byggde enfamiljshus så gruvarbetarna kunde bo i egna bostäder och visar hur även det moderna samhället satsade på att ta fram miljöer av hög arki-tektonisk kvalitet.

Luossavaaraområdet, flygbild, vinter

Souterrainhus

Luossavaaraområdet, flygbild, sommar

Kedjehus

SO 5

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

V ä r d e n o c h r e k o m m e n d a t i o n e r

Befintliga värden Tålighet och sårbarhet inför möjliga åtgärder Rekommendation Bedömning av framtida värdeförändring

Kunskapsvärden Byggnadshistoriska värden

Luossavaaraområdets planstruktur, arkitektur och byggteknik är typiska för 1950-talet och Thurfjells ar-kitektkontor. Gatustrukturen är väl sammanhållen och tomterna små med uppställningsplats för en bil. Inom området byggdes för 1950-talet tidstypiska kedjehus och friliggande villor. De har måttliga volymer och fun-kisinspirerad estetik med platta tak, små takutsprång, stora fönster och fasader klädda med fjällpanel.

Samhälls- och socialhistoriska värden

1950-talsbebyggelsen i området uttrycker framtidsop-timism och visar att bredare grupper än tidigare fick råd att investera i ett egnahem och anknyter till tradi-tionen genom sydvänt läge i synkontakt med gruvan.

Upplevelsevärden Estetiska och miljövärden

Områdets gatumiljöer är väl sammanhållna med arki-tektonisk gestaltning av hög kvalitet. Trots kulörmäs-siga förändringar upplevs området fortfarande som en relativt homogen miljö med för kirunaförhållanden uppvuxen trädvegetationen.

Immateriella värden

Luossavaaraområdet kan ses som en symbol för efterkrigstidens framtidstro och strävan efter att skapa bostadsområden med hög kvalitet för gruvarbetarna i Kiruna. Området är därmed en del av det moderna Kirunas identitet. För många som vuxit upp där eller har bott länge i Kiruna förmedlar området känslan av kontinuitet och trygghet.

Bruksvärden Tekniskt, funktionellt och socialt värde

Flera byggnader har under åren byggts om och till eller genomgått renovering. I de flesta fall med bibehållen grundkaraktär. Byggnaderna är därför troligen i gott skick och fungerar väl som bostäder, med de flesta av dagens funktions- och komfortkrav.

Återanvändningsmöjlighet

Om byggnaderna rivs bör fungerande material, detal-jer och inredningar vara möjliga att återanvända i nya hus med samma förutsättningar.

Ekonomiskt värde

Enfamiljshusen har idag ett värde som familjebostäder.

Rivning och dokumentation

Området som helhet och enskilda byggnader bör dokumenteras, oavsett om de rivs eller flyttas.

Dokumentationen bör innefatta såväl den fysiska miljön som en beskrivning av vilka samhällsgrupper som bott i området.

Rivning och återbruk av byggnadsmaterial Byggnadsmaterial, -delar och -detaljer kan troligen återbrukas vid selektiv rivning av byggnader. De praktiska möjligheterna till att återanvända såväl byggnadsmaterial som detaljer detta bör utredas.

Flytt i grupp, enskilt helt eller delvis

Erfarenhet från bl.a. Malmberget har visat att det kan vara svårt att flytta souterränghus och villor med källare. Förutsättningarna för flytt och vidare användning på ny plats är därmed inte de allra bästa.

Om en flytt från området ändå är tekniskt och eko-nomiskt möjlig bör flera hus flyttas tillsammans.

Området planerades, utformades och byggdes som en helhet och är till stora delar intakt. Det finns därför flera goda skäl att flytta hela bestånd av byggnader och återskapa grupper och miljöer så lång det är möjligt på en ny plats.

Bevarande, förtätning och ombyggnad Byggnaderna ligger inom området som berörs i tiden för brytning på 1365-nivån och kommer troligen inte vara möjlig att bevara för framtiden på nuvarande plats.

Byggnaderna bör underhållas fram till rivning eller flytt med metoder som är anpassade till husens olika kulturhistoriska värden.

Bevarande med hänsynsbestämmelser

Eventuellt kan områdets kvaliteter även tillvaratas i form av utformnings- och hän-synsbestämmelser för liknande bostadsom-råden i Nya Kiruna.

Kulturhistorisk prioritering

En omfattande dokumentation av områ-det bör ske innan eventuell rivning.

Om det visar sig praktiskt möjligt och ekonomiskt motiverat att flytta villor från Luossavaaraområdet till nya områden, bör 1950-talsvillorna av estetiska och kulturhistoriska skäl samlas i grupper i stället för att spridas ut.

Vid eventuell flytt bör det ställas särskilda krav på ny lokalisering, planstruktur och placering. Souterrängvillorna bör placeras i lämpliga syd- eller sydvästvända slutt-ningar. Kedjehusen är mer lättplacerade men de bör liksom souterränghusen hållas ihop i grupper och bilda gatu- och gårdsmiljöer liknade de befintliga.

Kunskapsvärden Byggnadshistoriska värden

Värden bundna till ursprungsplatsen är svåra att överföra vid flytt. Hur värdena förändras beror till stor del på vad som kan återskapas på ny en plats i form av läge, ny planstruktur, gatumiljöer, byggnaders inbördes placering, och vegeta-tion mm. Med tiden kan nya samband och värden skapas. Enskilda byggnader behåller sina materiella egenvärden vid flytt. De arkitekturhis-toriska och kunskapsmässiga värdena försvagas om en enskild byggnad lyfts från ett starkt sammanhang in i en ny miljö. Dessa värden kan leva vidare om byggnader som hör samman kan flyttas i grupp och skapa en ny miljö.

Samhälls- och socialhistoriska värden Dessa värden kan i viss utsträckning överföras till ny plats vid flytt av byggnader beroende på hur väl man lyckas återskapa hela eller delar av miljöer med rätt karaktär och känsla. Även i detta fall bör byggnader som hör samman flyttas i grupp.

Upplevelsevärden Estetiska och miljövärden

Enskilda byggnader kan behålla sina estetiska och arkitektoniska egenvärden. För områden med stark samhörighet mellan byggnaderna minskar värdena betydligt om de flyttas till en främmande miljö. Miljövärdena förändras minst om flera byggnader kan flyttas i grupp och bilda en hel ny miljö.

Immateriella värden

Om enskilda byggnader lyfts ur sitt samman-hang minskar möjligheten att känna igen sig och identifiera sig med en viss plats eller miljö och därmed känslan av kontinuitet och trygghet i en välkänd miljö. Värdena förändras minst om byggnader flyttas som sammanhängande grup-per och kan bilda hela miljöer.

SO 5

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

S t ö r r e o m r å d e n

Befintliga värden Tålighet och sårbarhet inför möjliga åtgärder Rekommendation Bedömning av framtida värdeförändring

Bruksvärden Tekniskt, funktionellt och socialt värde Bruksvärdet, dvs. dels den praktiska möjlig-heten att kunna använda en byggnad t ex som bostad, förändras normalt inte vid en flytt.

Däremot finns möjlighet att förbättra vissa funk-tioner och egenskaper om rätt åtgärder vidtas efter flytt.

Återanvändningsmöjlighet

Byggnader inom det aktuella område antas efter genomförd flytt kunna användas i nuvarande användning, i detta fall som bostäder. Vid rivning bör byggnadsmaterial och detaljer återanvändas i nya hus.

Ekonomiskt värde

Det kan finnas ekonomiska värden i flyttning, återanvändning och återvinning.

SO 5

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

V ä r d e n o c h r e k o m m e n d a t i o n e r

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

S t ö r r e o m r å d e n