• No results found

SJ-området i Kiruna är ett av landets största och förmodligen ett av landets bäst bevarade områden med bostadshus byggda i SJ:s egen regi

Bebyggel-sen ger en god bild av järnvägens betydelse för samhället. Områdets struk-tur och byggnadernas kvalitet vittnar om den höga ambitionsnivån hos SJ både under uppbyggnadsskedet och vid kompletteringar under 1950-talet.

SJ-området mitt i bild Flerbostadshus från 1940-talet

Flerbostadshus för SJ:s tjänstemän

Tidigt SJ-hus

SO 4

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

V ä r d e n o c h r e k o m m e n d a t i o n e r

Befintliga värden Tålighet och sårbarhet inför möjliga åtgärder Rekommendation Bedömning av framtida värdeförändring

Kunskapsvärden Byggnadshistoriska värden

Plan- och kvartersstrukturer är tydligt läsbara tidsdoku-ment från det tidiga 1900-talet i form av en enkel och rationell gatustruktur, luftiga kvarter med stora friytor mellan husen. Områdets karaktär vittnar om SJ:s höga ambitionsnivå vid uppförandet av bostadsområden för arbetare och tjänstemän liksom gruvbolagets för kvarteren med Bläckhorn i Bolagsområdet.

SJ-områdets struktur och helhetskaraktär finns kvar och utgör därmed en viktig del av Kirunas bebyggelse-historiska värden. Även den ursprungliga bebyggelsen finns kvar i relativt väl bevarat skick och utförande.

Samhälls- och socialhistoriska värden

Miljön i SJ-området vittnar om en hög ambitionsnivå redan under uppbyggnadsskedet. Utformningen av gaturum och kvarter gav förutsättning för de goda boendemiljöer och socialt hållbara villkor som fortfa-rande finns i området.

Upplevelsevärden Estetiska och miljövärden

De glest bebyggda kvarteren med stora grönytor ger intryck av bruksmiljö med tidsenlig arkitektur från tidigt 1900-tal och 1940- och 50-talen. Den i stort sett enhetliga färgskalan i falurött bidrar till en upple-velse av samhörighet. En miljö som idag är sällsynt i centrumnära lägen och mycket värdefull ur upplevel-seperspektiv.

Immateriella värden

Området är en av de mest identitetsbärande miljöerna i dagens Kiruna. De som vuxit upp i området eller har bott länge i Kiruna kan uppleva viktiga identifikations-värden, som ofta kan bidra till känslan av kontinuitet och trygghet.

Rivning och dokumentation

Miljön är unik och starkt förknippad med Kiru-na, även om det finns liknande SJ-arkitektur på andra ställen i landet. Viktiga värden och resurser förloras om byggnader i området rivs. Det gäller särskilt den tidiga bebyggelsen.

Rivning och återbruk av byggnadsmaterial Delar av den äldre träbebyggelsen kan åter-brukas vid selektiv rivning av byggnader.

Flytt i grupp, enskilt helt eller delvis

SJ-området planerades och byggdes som en funk-tionellt och arkitektoniskt sammanhållen enhet.

Bebyggelsen bör hållas ihop vid eventuell framtida flytt.

Bevarande, förtätning och ombyggnad

Byggnader ska underhållas i nuvarande skick fram till dess att de berörs av markdeformation och flytt-ning blir en aktuell åtgärd.

Förtätning i området är inte lämpligt, dels för att helhetskaraktären påverkas negativt, dels för att området ligger inom den zon som kommer att påverkas av markdeformation inom relativt snar framtid.

Bevarande med hänsynsbestämmelser Byggnaderna ligger inom området som berörs i tiden för brytning på 1365-nivån och kommer troligen inte vara möjliga att bevara för framtiden på nuvarande plats.

För byggnader som flyttas till Nya Kiruna bör hän-synsbestämmelser införas i detaljplanen.

Kulturhistorisk prioritering SJ-området är unikt och bör ingå i ett urval av byggnadsbestånd som flyttas.

Inriktningen bör vara att i första hand återskapa den äldre delen av SJ-området och överföra så många ursprungliga ka-raktärsdrag och värden som möjligt från miljön som helhet.

En omfattande dokumentation av hela området bör ske innan eventuell rivning.

Vid flytt bör det ställas särskilda krav på ny lokalisering, planstruktur och place-ring, så att viktiga värden och kvaliteter kan återskapas och flyttad bebyggelse kan bli ett karaktärsfullt och bra komple-ment i anslutning till ny bebyggelse.

Kunskapsvärden Byggnadshistoriska värden

Värden bundna till ursprungsplatsen är svåra att överföra vid flytt. Hur värdena förändras beror till stor del på vad som kan återskapas på ny en plats i form av läge, ny planstruktur, gatumiljöer, byggnaders inbördes placering, och vegetation mm. Med tiden kan nya samband och värden skapas.

Enskilda byggnader behåller sina materiella egenvärden vid flytt. De arkitekturhistoriska och kunskapsmässiga värdena försvagas om en en-skild byggnad lyfts från ett starkt sammanhang in i en ny miljö. Dessa värden kan leva vidare om byggnader som hör samman kan flyttas i grupp och skapa en ny miljö.

Samhälls- och socialhistoriska värden Dessa värden kan i viss utsträckning överföras till ny plats vid flytt av byggnader beroende på hur väl man lyckas återskapa hela eller delar av miljöer med rätt karaktär och känsla. Även i detta fall bör byggnader som hör samman flyttas i grupp.

Upplevelsevärden Estetiska och miljövärden

Enskilda byggnader kan behålla sina estetiska och arkitektoniska egenvärden. För områden med stark samhörighet mellan byggnaderna minskar värdena betydligt om de flyttas till en främmande miljö. Miljövärdena förändras minst om flera byggnader kan flyttas i grupp och bilda en hel ny miljö.

Immateriella värden

Om enskilda byggnader lyfts ur sitt samman-hang minskar möjligheten att känna igen sig och identifiera sig med en viss plats eller miljö och därmed känslan av kontinuitet och trygghet i en välkänd miljö. Värdena förändras minst om byggnader flyttas som sammanhängande grup-per och kan bilda hela miljöer.

SO 4

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

S t ö r r e o m r å d e n

Befintliga värden Tålighet och sårbarhet inför möjliga åtgärder Rekommendation Bedömning av framtida värdeförändring

Bruksvärden Tekniskt, funktionellt och socialt värde

De byggnader som är i gott skick och i övrigt lämpar sig att flytta bör, särskilt om de flyttas tillsammans i grupp, kunna tillföra intressanta mervärden i anslutning till nya stadsdelar och fungera väl som bostäder eller an-nan användning.

Återanvändningsmöjlighet

Äldre småskalig träbebyggelse, mindre flerbostads-hus och villor, anses relativt enkla att flytta. Det finns därmed en realistisk möjlighet att bebyggelse av denna typ kan fortsätta fungera som bostäder på ny plats. Det finns även hållbarhetsvinster i att flytta och fortsätta bruka i stället för att riva.

Ekonomiskt värde

Eftersom byggnaderna fungerar som bostäder har de ett ekonomiskt värde.

Bruksvärden Tekniskt, funktionellt och socialt värde Bruksvärdet, dvs. dels den praktiska möjligheten att kunna använda en byggnad t ex som bostad, förändras normalt inte vid en flytt. Däremot finns möjlighet att förbättra vissa funktioner och egenskaper om rätt åtgärder vidtas efter flytt.

Återanvändningsmöjlighet

Byggnader inom det aktuella område antas efter genomförd flytt kunna användas i nuvarande användning, i detta fall som bostäder.

Ekonomiskt värde

Byggnaderna är av en typ som uppskattas av många både som inslag i stadsbilden och som bostäder/verksamhetslokaler.

Det skulle kunna innebära att på platser dit byggnader flyttas ökar attraktiviteten och där-med kanske även betalningsviljan.

SO 4

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

V ä r d e n o c h r e k o m m e n d a t i o n e r

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

S t ö r r e o m r å d e n