• No results found

Bolagsområdet Bläckhornsbebyggelse

Mindre flerbostadshus Svedbergska huset B55

SO 1

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

V ä r d e n o c h r e k o m m e n d a t i o n e r

Befintliga värden Tålighet och sårbarhet inför möjliga åtgärder Rekommendation Bedömning av framtida värdeförändring

Kunskapsvärden Byggnadshistoriska värden

Planstruktur, arkitektur, byggteknik förmedlar en hög ambitionsnivå och principer som var före sin tid.

Anpassningen till Kirunas villkor estetiskt och bygg-tekniskt är tydlig. Miljön visar också tydliga spår på den förändring, renovering och komplettering med ny bebyggelse som utvecklats under olika perioder.

Gustaf Wickman som ritade Bläckhornen och en stor del av den övriga bebyggelsen lyckades ge bolags-bebyggelsen en helt egen och unik prägel. Tekniskt och arkitektoniskt är byggnaderna väl anpassade till Kirunas speciella klimat, geografi och landskap.

Samhälls- och socialhistoriska värden

Bolagsområdet planerades och byggdes med tanke på de anställdas hälsa och välbefinnande med ljus, luft, renhet och social stabilitet som viktiga värden. Tidig sanitär infrastruktur och elektrisk gatubelysning vittnar om den höga ambitionsnivån.

Upplevelsevärden Estetiska och miljövärden

Gatumiljöerna är oftast väl sammanhållna och kom-ponerade med långa siktlinjer. Den äldre bebyggelsen med hög arkitektonisk kvalitet bildar väl sammanhållna kvarter. Senare flerbostadshus är standardmässigt utformade i enlighet med 1950-talets stilideal men underordnar sig områdets helhetskaraktär.

Immateriella värden

De äldre delarna av området är en symbol för den anda och de höga ambitioner som rådde vid planering och byggande av det tidiga Kiruna. Den särpräglade arkitekturen, är en del av Kirunas identitet även idag.

För många som vuxit upp i området eller har bott länge i Kiruna ger området en känsla av kontinuitet och trygghet.

Rivning och dokumentation

En helt unik miljö, både sett ur ett nationellt och internationellt perspektiv, försvinner om de mest betydelsefulla delarna av området rivs. Det gäller framförallt beståndet av Bläckhorn, Ingenjörsvil-lorna och äldre flerbo-stadshus som är karaktärise-rande för Kiruna.

Området som helhet och enskilda byggnader bör dokumenteras, oavsett om de rivs eller flyttas.

Dokumentationen bör innefatta såväl den fysiska miljön som en beskrivning av vilka samhällsgrupper som bott i området.

Rivning och återbruk av byggnadsmaterial Byggnadsmaterial, -delar och -detaljer kan troligen återbrukas vid selektiv rivning av byggnader. De praktiska möjligheterna till att återanvända såväl byggnadsmaterial som detaljer detta bör utredas.

Flytt i grupp, enskilt helt eller delvis

Eftersom området planerades, utformades och byggdes som en helhet, och eftersom området till stora delar är intakt, finns flera goda skäl till att flytta hela bestånd av byggnader och återskapa grupperingar och miljöer så lång det är möjligt på ny plats.

Bevarande, förtätning och ombyggnad Byggnaderna ska underhållas i nuvarande skick fram till dess att de berörs av markdeformation och flyttning blir en aktuell åtgärd.

Bevarande med hänsynsbestämmelser

Eventuellt kan Bolagsområdets kvaliteter även till-varatas i form av utformnings- och hänsynsbestäm-melser för liknande bostads-områden i Nya Kiruna.

Om kulturhistoriskt värdefulla byggnader eller miljöer flyttas samlat bör de skyddas i detaljplaner för den nya bebyggelsen.

Kulturhistorisk prioritering

Delar av området, särskilt den äldre träbe-byggelse som är mest unik, bör ingå i ett urval av byggnader som flyttas.

Det gäller hela beståndet av Bläckhorn, tidiga villor, Ingenjörsvillor samt äldre flerbostadshus enligt principiellt förslag.

Inriktningen bör vara att återskapa hela miljöer, överföra så många ursprungliga karaktärsdrag och värden som möjligt.

En omfattande dokumentation av hela om-rådet bör ske i samband med vidare studier Vid flytt bör det ställas långtgående krav på ny lokalisering, planstruktur och placering, så att viktiga värden och kvaliteter kan återskapas.

För Bläckhornsbeståndet är det särskilt viktigt med placering i en liknande regel-bunden och relativt luftig planstruktur.

Bäckhornsområdets planstruktur är en del av det arkitektoniska uttrycket. Den är därför viktigt att behålla. Övrig bebyggelse i området kan passas in i en friare planstruk-tur.

Tidigare beslut Det Svedbergska huset (B55) och upp till 12 Bläckhorn i kvarteret Fjällsippan/Fjällbru-den ingår i Fjällsippan/Fjällbru-den grupp byggnader som enligt avtal mellan Kiruna kommun och LKAB ska flyttas på LKABs bekostnad.

Kunskapsvärden Byggnadshistoriska värden

Värden bundna till ursprungsplatsen är svåra att överföra vid flytt. Hur värdena förändras beror till stor del på vad som kan återskapas på ny en plats i form av läge, ny planstruktur, gatumiljöer, byggnaders inbördes placering, och vegetation mm. Med tiden kan nya sam-band och värden skapas.

Enskilda byggnader behåller sina materiella egenvärden vid flytt. De arkitekturhistoriska och kunskapsmässiga värdena försvagas om en enskild byggnad lyfts från ett starkt sam-manhang in i en ny miljö. Dessa värden kan leva vidare om byggnader som hör samman kan flyttas i grupp och skapa en ny miljö.

Samhälls- och socialhistoriska värden Dessa värden kan i viss utsträckning överföras till ny plats vid flytt av byggnader beroende på hur väl man lyckas återskapa hela eller delar av miljöer med rätt karaktär och känsla. Även i detta fall bör byggnader som hör samman flyttas i grupp.

Upplevelsevärden Estetiska och miljövärden

Enskilda byggnader kan behålla sina estetiska och arkitektoniska egenvärden. För områden med stark samhörighet mellan byggnaderna minskar värdena betydligt om de flyttas till en främmande miljö. Miljövärdena förändras minst om flera byggnader kan flyttas i grupp och bilda en hel ny miljö.

Immateriella värden

Om enskilda byggnader lyfts ur sitt sam-manhang minskar möjligheten att känna igen sig och identifiera sig med en viss plats eller miljö och därmed känslan av kontinuitet och trygghet i en välkänd miljö. Värdena förändras minst om byggnader flyttas som samman-hängande grupper och kan bilda hela miljöer.

SO 1SO 1SO 1

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

S t ö r r e o m r å d e n

Befintliga värden Tålighet och sårbarhet inför möjliga åtgärder Rekommendation Bedömning av framtida värdeförändring

Bruksvärden Tekniskt, funktionellt och socialt värde

Alla byggnader i området har under åren genomgått olika former av ombyggnader, renoveringsåtgärder och normalt underhåll, oftast utan att grundkaraktären påverkats. Byggnader i området kan därmed antas vara i relativt gott skick och fungerar väl som bostäder även med de flesta av dagens funktions- och komfortkrav.

Återanvändningsmöjlighet

Äldre träbebyggelse som Bläckhorn, mindre flerbo-stadshus och villor, anses relativt enkla att flytta. Det finns därmed en realistisk möjlighet att bebyggelse av denna typ kan fortsätta fungera som bostäder på en ny plats.

Det finns även hållbarhetsvinster i att flytta och fort-sätta bruka i stället för att riva.

Om byggnader ändå rivs kan byggnadsmaterial eller detaljer återanvändas i nya byggnader

Ekonomiskt värde

De byggnader som idag används för boende eller verk-samheter har ett ekonomiskt värde

Bruksvärden Tekniskt, funktionellt och socialt värde Bruksvärdet, dvs. dels den praktiska möjlighe-ten att kunna använda en byggnad t ex som bostad, förändras normalt inte vid en flytt.

Däremot finns möjlighet att förbättra vissa funktioner och egenskaper om rätt åtgärder vidtas efter flytt.

Återanvändningsmöjlighet

Byggnader inom det aktuella område antas efter genomförd flytt kunna användas i nuva-rande användning, i detta fall som bostäder.

Vid rivning bör byggnadsmaterial och detaljer återanvändas i nya hus.

Ekonomiskt värde

Byggnaderna i Bolagsområdet är av en typ som uppskattas av många både som inslag i stadsbilden och som bostäder/verksamhets-lokaler.

Det skulle kunna innebära att på platser dit byggnader flyttas ökar attraktiviteten och därmed kanske även betalningsviljan.

SO 1

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

V ä r d e n o c h r e k o m m e n d a t i o n e r

K u l t u r m i l j ö a n a l y s K i r u n a e t a p p 2

S t ö r r e o m r å d e n

SO 2 och 3

Beskrivning

Stadsplaneområdet sträcker sig från Luossavaara i nordväst till Bolags- och