• No results found

En ny lag som ger Polismyndigheten utökade

6 En ny möjlighet att vägra ägarbyte och alternativet

7.4 En ny lag som ger Polismyndigheten utökade

Förslag: Det ska införas en ny lag som ger Polismyndigheten

möjlighet att omhänderta och under vissa förutsättningar skrota ett fordon om fordonets ägare har stora fordonsrelaterade skulder.

7.4.1 Syftet med en ny lag

Utredaren föreslår att det ska införas en ny lag som ger Polis- myndigheten utökade möjligheter att ingripa mot fordon vars ägare är belastade med stora fordonsrelaterade skulder. Det huvudsakliga syftet med utredarens förslag är att motverka målvakts- problematiken. I detta innefattas ett brottsförebyggande arbete, ett säkerställande av att redan fattade beslut om fordonsrelaterade skatter och avgifter efterlevs samt ett förhindrande av fortsatta

sådana överträdelser. Förslaget förväntas även leda till en minskning av såväl antalet fordonsmålvakter som antalet målvaktsfordon. Förslaget syftar också till att upprätthålla trafiksäkerheten. En majoritet av målvaktsfordonen anträffas idag rutinmässigt ute i trafiken, men som konstateras i det föregående saknas i princip möjligheter för polisen att ingripa. Mycket talar därför för att en utökad möjlighet för polisen att omhänderta dessa fordon i trafik skulle ha den enskilt största effekten på målvaktsproblematiken.

En alternativ, mindre ingripande, lösning skulle vara att i stället för omhändertagande införa utökade möjligheter till avskyltning av skuldbelastade fordon. Med hänsyn till att nuvarande sanktioner inte bedöms vara är tillräckligt effektiva, framstår en ny möjlighet till avskyltning inte som en tillräckligt verkningsfull åtgärd. En annan uppenbar nackdel med avskyltning är att ett sådant ingripande försvårar identifieringen av fordon. Utredaren lämnar därför inget alternativt förslag om avskyltning.

7.4.2 Åtgärderna ingår i Polismyndighetens arbetsuppgifter

Regleringen innebär att nya uppgifter läggs på Polismyndigheten. I 1 § polislagen (1984:387) anges att polisens arbete är ett led i samhällets verksamhet för att främja rättvisa och trygghet. Vidare anges att polisens arbete ska syfta till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att i övrigt tillförsäkra allmänheten skydd och annan hjälp. Polismyndigheten har t.ex. uppgifter inom vägtrafik- området. Trafikövervakning och kontroller inom vägtrafikområdet är polisens ansvar. I 2 § 2 polislagen anges att en av myndighetens uppgifter är att övervaka den allmänna ordningen och säkerheten, hindra störningar därav samt ingripa när sådana har inträffat.

Skuldbelastade fordon utgör ett problem inte bara ur ett fiskalt perspektiv utan också ur trafiksäkerhetssynpunkt. En del målvakts- fordon används även som brottsverktyg. Användningen av målvaktsfordon orsakar de brottsbekämpande myndigheterna stora utrednings- och bevissvårigheter. Att på olika sätt motverka målvaktsproblematiken får anses ingå i Polismyndighetens uppgifter och brottsförebyggande arbete. Utredarens utgångspunkt är därmed att det är proportionerligt att ta i anspråk polisiära resurser för att motverka målvaktsproblematiken. Samtidigt bör det vara en

principiell strävan att polisen i största möjliga utsträckning ägnar sig åt sin s.k. kärnverksamhet. Uppgifter som innebär en stor administrativ börda bör således inte förläggas på Polismyndigheten. För att nya ingripandebestämmelser ska fungera ändamålsenligt måste de kunna tillämpas effektivt i praktiken. De nya bestämmelserna bör därför utformas på ett sätt som belastar Polismyndigheten administrativt på minsta möjliga sätt, utan att för den skull göra avkall på fordonsägarnas rättssäkerhet.

7.4.3 Förslagets tillåtlighet och författningsform

Ett polisiärt omhändertagande av fordon utgör en form av tvångsmedel som innebär inskränkningar i den enskildes fri- eller rättigheter. Grundläggande principer för tvångsmedelsanvändning återfinns i den europeiska konventionen den 4 november 1950 om skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna (EKMR), regeringsformen (RF), rättegångsbalken (RB) och polislagen (1984:387). Skyddet för egendom är en grundlagsskyddad rättighet som finns intagen både i 2 kap. 15 § RF och i artikel 1 i första tilläggsprotokollet till EKMR. Rätten till egendom framgår även av artikel 17 i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna. Kvarhållande och omhändertagande av fordon, även tillfälligt omhändertagande, utgör en sådan inskränkning i äganderätten och skyddet för egendom att den kräver lagstöd. Åtgärder som innebär direkta eller indirekta begränsningar i de grundläggande fri- och rättigheterna måste vidare uppfylla kraven på förutsebarhet, rättssäkerhet och proportionalitet. Reglering som rör möjligheterna att ta i anspråk annans egendom måste vidare vara tillräckligt precis för att ingreppet ska vara förutsebart (se närmare i avsnitt 6.3.2).

Utredaren anser att utökade ingripandemöjligheter för Polis- myndigheten avser att tillgodose sådana viktiga allmänna intressen att detta väger över de eventuella men som åtgärderna kan innebära för den enskilde. De huvudsakliga syftena med utökade ingripande- möjligheter är att motverka målvaktsproblematiken och att upprätthålla trafiksäkerheten. En allmän förutsättning för att målvaktsproblematiken ska kunna motverkas är att verkställigheten av de fordonsrelaterade skulderna förenas med någon form av tvångsåtgärd. Utgångspunkten måste vara att gällande bestämmelser

ska följas. I sammanhanget måste därför övervägas om det är proportionerligt att vidta tvångsåtgärder vid överträdelser av administrativa regelverk på trafikområdet. Att inte betala fordons- relaterade skatter och avgifter innebär överträdelser av olika trafikförfattningar. Att skatterna och avgifterna betalas bör vara en förutsättning för att få bruka fordonet. Inte sällan förekommer andra överträdelser jämte underlåtelse av betalning av fordons- relaterade skatter och avgifter. Skuldbelastade fordon är ofta av äldre modell, belagda med körförbud eller oförsäkrade, vilket i sin tur innebär att fordonen kan vara direkt trafikfarliga. I flera europeiska länder finns exempel på möjligheter att besluta om tvångsmedel mot personer som bryter mot trafiklagstiftning. Exempelvis får polisen i Danmark ta fordon i förvar för att säkerställa betalning av felparkeringsavgifter (se avsnitt 10.2.3). Frågan proportionalitet är också beroende av hur högt beloppsgränsen för ett ingripande sätts. Under förutsättning att beloppsgränsen sätts relativt högt, får ett omhändertagande anses proportionerligt. Utredaren föreslår en beloppsgräns för ingripande där fordonsägaren har fordons- relaterade skulder som uppgår till mer än 50 000 kr. Även omhänder- tagandets varaktighet är av betydelse för frågan om proportionalitet. Utredaren föreslår en möjlighet för Polismyndigheten att skrota omhändertagna fordon av ringa värde direkt. För övriga fordon föreslås att omhändertagandet ska bestå minst en månad innan fordonet tillfaller Polismyndigheten. Det ska stå rättsinnehavaren fritt att när som helst lösa ut fordonet. Mot denna bakgrund framstår förslaget sammanfattningsvis som proportionerligt och förenligt med skyddet för egendom.

Utökade ingripandemöjligheter på området bör regleras i lag och inte på förordningsnivå. Utredaren anser att Polismyndighetens utökade ingripandemöjligheter bör föras in i en ny lag och inte i befintliga författningar, se utredarens överväganden avsnitt 7.17. Utredarens författningsförslag är till stora delar utformat med hindrandelagen och flyttningslagstiftningen som förebilder.