• No results found

Upphörande av ett ägarbundet

6 En ny möjlighet att vägra ägarbyte och alternativet

6.7 Alternativet med ett ägarbundet användningsförbud

6.7.7 Upphörande av ett ägarbundet

fordonsägarens totala skuld är betald, eller ett ägarbyte av fordonet har registrerats.

Ett ägarbundet användningsförbud ”smittar” inte en ny registrerad ägare. Ett sådant förbud upphör alltså om det registreras ett ägarbyte av fordonet, förutsatt att den nya ägaren inte har fordonsrelaterade skulder som uppgår till mer än 50 000 kr. Om fordonet vid ägarbytet redan är omhändertaget av Polismyndigheten p.g.a. användnings-

förbudet måste dock dessa skulder lösas för att den nya ägaren ska få ut fordonet. Detta gäller även om det registreras ett retroaktivt ägarbyte med stöd av den s.k. tiodagarsregeln i 5 kap. 2 § FFRA. Se närmare härom i avsnitt 7.5.5 och 7.12.

Utan samband med ägarbyte kan i övrigt två olika alternativ övervägas för när ett ägarbundet användningsförbud ska upphöra att gälla. Ett alternativ är att det ägarbundna användningsförbudet upphör när alla fordonsägarens fordonsrelaterade skulder har betalats. Det ägarbundna användningsförbudet skulle då hävas först när fordonsägarens skuldbelopp enligt vägtrafikregistret är 0 kr. Även skulder som uppstått efter att gränsen på mer än 50 000 kr passerats ska således betalas. Den som en gång, genom hög skuld- sättning, ådragit sig ett ägarbundet användningsförbud måste alltså göra sig helt skuldfri för att användningsförbudet ska upphöra att gälla. Ett annat alternativ är att det ägarbundna användningsförbudet upphör så fort skuldbeloppet uppgår till eller understiger 50 000 kr. Det skulle således vara tillräckligt att betala en del av skulderna så att det sammanlagda skuldbeloppet kommer ner under beloppsgränsen. Det innebär att ett användningsförbud kan finnas ena dagen men inte nästa om någon del av de aktuella skulderna har betalats. En uppenbar nackdel med detta alternativ är att den som ådragit sig ett ägarbundet användningsförbud endast genom att betala någon av de olika skulderna kan häva användningsförbudet. Utredaren förordar mot denna bakgrund det förstnämnda alternativet.

6.7.8 En huvudregel med möjlighet till undantag

Förslag: Transportstyrelsen får i enskilda fall besluta om

undantag från bestämmelsen om ett ägarbundet användnings- förbud.

Ett beslut om undantag får förenas med villkor, och meddelas endast om det finns särskilda skäl och undantaget inte innebär en fara för trafiksäkerheten.

Det kan finnas situationer då ett ägarbundet användningsförbud inte bör inträda, trots att de formella förutsättningarna är uppfyllda. Utredaren gör i detta avseende motsvarande överväganden som i avsnitt 6.6.7. Transportstyrelsen ska därför i enskilda fall kunna

besluta om undantag från bestämmelsen om ett ägarbundet användningsförbud. Vad som skulle kunna utgöra särskilda skäl för undantag har också exemplifierats i det föregående. Bestämmelsen bör tillämpas restriktivt. Ett beslut om att inte medge undantag från ett ägarbundet användningsförbud ska kunna överklagas till allmän förvaltningsdomstol, se avsnitt 6.7.10.

6.7.9 Integritetsfrågor

Bedömning: Uppgift om ett ägarbundet användningsförbud bör

föras in i vägtrafikregistret. Det bör också införas nya tillåtna sökbegrepp.

Det behövs inget sekretesskydd för uppgiften om ett ägarbundet användningsförbud.

Utredaren gör beträffande integritetsfrågorna motsvarande över- väganden som i avsnitt 6.6.8. Om en person har fordonsrelaterade skulder överstigande beloppsgränsen ska uppgiften om att dennes fordon omfattas av ett ägarbundet användningsförbud föras in och vara sökbar i vägtrafikregistret. Registeruppgiften förs lämpligen in i bilaga 1 till VTDF. Själva skuldbeloppet bör av integritetsskäl inte vara sökbart för allmänheten. Några särskilda gallrings- eller sekretess- regler bedöms inte behöva införas. Förslaget bedöms förenligt med ändamålen för personuppgiftsbehandling enligt VTDL.

6.7.10 Överklagande

Förslag: Ett automatiskt inträtt ägarbundet användningsförbud

ska inte kunna överklagas.

Ett ägarbundet användningsförbud inträder automatiskt så snart kriterierna är uppfyllda, dvs. när den registrerade fordonsägarens fordonsrelaterade skulder uppgår till mer än 50 000 kr. Något överklagbart beslut om användningsförbud fattas således inte. Den enskildes rätt får anses tillgodosedd genom att de underliggande beslut om skatter och avgifter som ligger till grund för användnings- förbudet kan omprövas och överklagas. Jfr övervägandena i prop.

2014/15:1 utgiftsområde 22 s. 76. Även ett beslut om att inte medge undantag från ett ägarbundet användningsförbud kan överklagas, se 14 kap. 1 § första stycket FFRA som hänvisar till 40 § andra stycket förvaltningslagen. I enlighet med 14 § lagen om allmänna förvaltningsdomstolar kommer förvaltningsrätten i Karlstad att vara behörig domstol. Vid överklagande till kammarrätten krävs prövningstillstånd. Vidare kan ett efterföljande beslut om omhändertagande av fordon med ägarbundet användningsförbud omprövas och överklagas, se utredarens överväganden i avsnitt 7.14.

6.7.11 Bestämmelsernas placering

Förslag: Bestämmelserna om ett ägarbundet användningsförbud

ska föras in i de befintliga författningarna om fordons registrering och användning.

Förslaget om ett ägarbundet användningsförbud kräver författnings- stöd. Det finns ingen självklar placering av ett ägarbundet användningsförbud. Det får emellertid anses ligga närmast till hands att placera regleringen i LFRA, som innehåller de grundläggande bestämmelserna om registrering och användning av fordon. Utredaren föreslår därför att regleringen förs in i nämnda lag, i anslutning till bestämmelsen som reglerar Polismyndighetens möjligheter att hindra av fortsatt färd. Den föreslagna undantags- bestämmelsen förs lämpligen in i anslutning till befintliga bestämmelser om undantag i 15 kap. 7 och 8 §§ FFRA.

7

Polisens ingripandemöjligheter

mot skuldbelastade fordon

7.1

Uppdraget

I utredarens uppdrag ingår att överväga om, och i sådant fall på vilket sätt, Polismyndigheten bör ges utökade möjligheter att ingripa mot fordon som är belastade med fordonsrelaterade skulder. Företrädare för Polismyndigheten har framfört förslag om att sådana fordon under vissa omständigheter bör kunna skrotas omedelbart.

7.2

Nuvarande ordning

7.2.1 Inledning

Polismyndigheten saknar i princip möjligheter att ingripa mot fordon som är belastade med fordonsrelaterade skulder eller att ta dessa fordon ur trafik. De möjligheter som myndigheten idag har att omhänderta fordon är i huvudsak begränsade till beslag. Beslag är ett straffprocessuellt tvångsmedel som används vid misstanke om brottslighet. Det är inte kriminaliserat att underlåta att betala sina fordonsrelaterade skatter och avgifter eller att betala dessa för sent. Överträdelser på området är i stället förenade med administrativa sanktioner som sanktionsavgifter, användningsförbud och avskyltning. Ett fordon kan alltså inte beslagtas och förverkas enbart på den grunden att fordonet eller ägaren har fordonsrelaterade skulder. Polisen har i stället under vissa förutsättningar möjlighet att flytta och skrota dessa fordon med stöd flyttningslagstiftningen samt möjlighet att hindra fortsatt färd, utfärda böter och avskylta fordon enligt olika vägtrafikförfattningar.

7.2.2 Flyttning av fordon

Den möjlighet som Polismyndigheten har att agera mot målvakts- fordon är att flytta dessa med stöd av den s.k. målvaktsparagrafen i flyttningslagstiftningen, se avsnitt 4.3.7. Bestämmelsen har dock ett begränsat tillämpningsområde och omfattar t.ex. inte fordon i trafik. Med stöd av målvaktsparagrafen kan Polismyndigheten endast flytta fordon som parkerats i strid med offentligrättsliga föreskrifter om ägaren har felparkeringsskulder över 5 000 kr. Flyttning av fordon är ett administrativt tvångsmedel som innebär ett tillfälligt omhänder- tagande. Om ägaren inte avhörs eller löser ut fordonet tillfaller fordonet Polismyndigheten efter viss uppställningstid.