• No results found

Det ska införas ett undantag från IAL

8 Vissa undantag från ianspråktagandelagen

8.4 Det ska införas ett undantag från IAL

Förslag: Ett fordon som har sålts vid en exekutiv försäljning eller

vid en försäljning med stöd av 6 § LFF får inte tas i anspråk för skulder som uppkommit före eller samma dag som försäljningen.

Uppgifter om överlåtelsedatum och att fordonet inte kan tas i anspråk för vissa skulder ska föras in i vägtrafikregistret efter anmälan av försäljande myndighet.

Bedömning: Det bör införas nya sökbegrepp i vägtrafikregistret.

8.4.1 Bakgrund och tidigare överväganden

Det förhållandet att en köpare efter ett fordonsförvärv som skett från stat eller kommun riskerar att fordonet tas i anspråk för tidigare skulder har inte behandlats i de ursprungliga förarbetena. Problematiken berördes av utredaren i departementspromemorian Ds 2018:33. Utredaren föreslog då att det skulle införas en bestämmelse i IAL om att Kronofogdemyndigheten inte skulle kunna ianspråkta ett fordon för skulder som uppkommit före eller samma dag som en exekutiv försäljning. Utredaren argumenterade vidare att motsvarande problematik bör uppkomma för en köpare som förvärvar ett skuldbelastat fordon ur ett konkursbo. Utredarens förslag omfattade därför också undantag för försäljningar ur ett konkursbo. Utredaren fann då inte anledning att överväga om de flyttande myndigheternas fordonsförsäljningar skulle omfattas av undantaget. Skälet till detta var att utredaren bedömde att en köpare i dessa situationer inte behövde befara att fordonet togs i anspråk för gamla skulder. Utredaren menade att den fordonsflyttning som ligger till grund för dessa försäljningar förutsätter att ett ianspråk- tagande inte har kunnat ske. Med andra ord borde Kronofogde- myndigheten enligt 2 a § FFF redan ha övervägt men inte funnit anledning att ianspråkta aktuellt fordon, se Ds 2018:33, s. 75. Förslaget mötte kritik från olika håll. Transportstyrelsen anförde i sitt remissvar bland annat att man var tveksam till att undantaget skulle omfatta försäljning av fordon i ett konkursbo. Kronofogde- myndigheten anförde i sitt remissvar bland annat: Kronofogde- myndighetens ställningstagande huruvida verkställighet kan ske i fordonet är beroende bl.a. av vilka skulder som finns för

verkställighet, fordonets uppskattade värde och befarade kostnader för att hantera en försäljning. Även om myndigheten tidigare har bedömt att ett ianspråktagande inte varit möjligt, kan myndigheten således vid tidpunkten för kommunens försäljning komma till ett annat beslut. Den nya ägaren riskerar således även i detta fall att fordonet tas i anspråk för tidigare skulder. Förslaget omarbetades därefter och i propositionen 2019/20:67 lades fram ett reviderat förslag som bara omfattade Kronofogdemyndighetens exekutiva försäljningar (se SFS 2020:508).

8.4.2 Ett undantag för statens och kommunens försäljningar

Den som köper ett skuldbelastat fordon av stat eller kommun riskerar idag att fordonet tas i anspråk för skulder som uppkommit före eller samma dag som försäljningen. Nuvarande ordning innebär med andra ord ett omsättningshinder för fordon som tillfallit stat eller kommun med stöd av 6 § LFF. I konsekvens med att det kommer att införs ett särskilt undantag för skuldbelastade fordon som sålts exekutivt av Kronofogdemyndigheten, bör det enligt utredaren också införas ett motsvarande undantag för skuld- belastade fordon som sålts av stat eller kommun. Även om den faktiska risken för ett ianspråktagande är liten, måste den som köper ett fordon av stat eller kommun kunna förlita sig på att fordonet inte kan tas i anspråk för skulder som uppkommit före eller samma dag som försäljningen. Utredaren menar att avsaknaden av ett undantag motverkar syftet med IAL och utgör ett omsättningshinder. Det föreslås därför att ett fordon som har sålts vid en exekutiv försäljning eller vid en försäljning med stöd av 6 § LFF inte får tas i anspråk för skulder som uppkommit före eller samma dag som försäljningen.

Ett förslag som omfattar även en konkursförvaltares försäljningar av skuldbelastade fordon hade enligt utredaren varit mer konsekvent och tydligare för den enskilde. Det nuvarande uppdraget omfattar emellertid endast försäljningar med stöd av 6 § LFF, varför det tidigare framförda förslaget inte läggs fram på nytt.

8.4.3 Uppgiften ska framgå av vägtrafikregistret

För att motverka nuvarande omsättningshinder ska uppgiften om att ett fordon inte kan tas i anspråk för vissa skulder ska framgå av vägtrafikregistret. Det blir en signal både till Kronofogde- myndigheten och till den som köper ett fordon vid en exekutiv försäljning eller vid en försäljning med stöd av 6 § LFF. Om fordonet sedan säljs vidare kan en presumtiv köpare få information via vägtrafikregistret om att fordonet inte kan tas i anspråk för en tidigare ägares skulder. Uppgiften förs lämpligen i bilaga 1 till vägtrafikdataförordningen (2019:382), VTDF. Uppgiften bör vara tillgänglig för allmänheten och nya sökbegrepp bör därmed också införas. Några särskilda bestämmelser om bevarande och gallring bedöms inte behöva införas. Förslaget medför inte i sig någon ny personuppgiftsbehandling och bedöms därmed förenligt med regleringen i vägtrafikdatalagen (2019:369), VTDL.

Transportstyrelsen har inte möjlighet att särskilja ägarbytes- anmälningar som inkommer från en myndighet som har sålt ett fordon med stöd av 6 § LFF från andra anmälningar som också sker på registreringsbevis i original. Det ska därför åligga försäljande myndighet att i samband med anmälan om ägarbyte också anmäla om försäljningen skett med stöd av 6 § LFF. Den s.k. tiodagarsregeln i 5 kap. 2 § förordningen (2019:383) om fordons registrering och användning, FFRA, kan leda till att ägarbytet inte registreras vid själva överlåtelsen, utan när anmälan faktiskt kommer in till Transportstyrelsen. Försäljande myndighet ska därför i samband med anmälan om ägarbyte meddela uppgift om överlåtelsedatum och att skulder som uppstått före eller samma dag som överlåtelsedagen inte kan omfattas av ett ianspråktagande. Det får i ett senare skede, när en fråga om ianspråktagande uppkommer, åligga Kronofogde- myndigheten att kontrollera mer exakt vilka skulder som kan räknas in vid ett eventuellt ianspråktagande. Härigenom bör inte heller någon problematik uppstå om när en skuld anses ha ”uppkommit”, utan det blir tydligt vilka skulder som avses med undantaget.

8.4.4 Bestämmelsens placering

Bestämmelsen placeras lämpligen i samma stycke i IAL som den planerade lagändringen avseende undantag för exekutiva försäljningar (SFS 2020:508).