• No results found

Särskilt om föremål på eller i fordonet

6 En ny möjlighet att vägra ägarbyte och alternativet

7.11 Särskilt om föremål på eller i fordonet

Förslag: Föremål som finns på eller i ett fordon anses vid

tillämpningen av lagen höra till fordonet.

I de fordon som omhändertas av Polismyndigheten kan det förväntas att myndigheten anträffar olika lösa föremål och personliga tillhörigheter. Enligt flyttningslagstiftningen anses föremål som anträffas på eller i ett flyttat fordon höra till fordonet, se 9 § LFF första meningen. Enligt utredaren bör motsvarande gälla för föremål som anträffas i fordon som omhändertas av Polis- myndigheten enligt de förslagna bestämmelserna. Dessa föremål ska följaktligen hanteras på samma sätt som det omhändertagna fordonet. Jfr utredarens överväganden i avsnitt 5.13.

7.12

Omhändertagandets varaktighet

Förslag: Ett omhändertagande ska upphöra så snart det inte

längre finns skäl för åtgärden.

Har skälen för åtgärden upphört, ska Polismyndigheten upphäva omhändertagandet eller beslutet om omedelbar skrotning.

Om ett omhändertagande består, behöver fordonet inte lämnas ut förrän kostnaderna för omhändertagandet och alla de fordonsrelaterade skulder som fordonets ägare är betalnings- ansvarig för har betalats.

Omhändertagandet av ett fordon upphör antingen när det inte längre finns skäl för omhändertagandet, eller fordonet löses ut, dvs. när alla fordonsägarens fordonsrelaterade skulder och eventuella kostnader för omhändertagandet har betalats. Huvudregeln är alltså att ett omhändertaget fordon ska lämnas ut först när alla fordons- ägarens fordonsrelaterade skulder har betalats. Detta gäller även om fordonet byter ägare efter omhändertagandet. Vem som ska anses som fordonsägare framgår närmare av avsnitt 7.5.5. Fordonsägaren måste enligt utredarens förslag lösa alla sina fordonsrelaterade skulder innan fordonet behöver lämnas ut. Den som en gång genom hög skuldsättning fått sitt fordon omhändertaget måste alltså göra sig helt fri från fordonsrelaterade skulder enligt vägtrafikregistret innan fordonet kan lämnas ut. Skuldbeloppet kan av olika anledningar komma att öka även efter omhändertagandet. Detta spelar ingen roll. Avgörande för att fordonet ska lämnas ut är att fordonsägaren vid utlämnandet är helt fri från fordonsrelaterade skulder enligt vägtrafikregistret. Detta motsvarar vad som ska gälla beträffande upphörande av ett ägarbundet användningsförbud, se utredarens överväganden i avsnitt 6.7.7.

Ovanstående gäller under förutsättning att fordonet inte skrotas omedelbart (se avsnitt 7.7) eller omhändertagandet har upphört av andra skäl. Ett omhändertagande ska nämligen upphöra när det inte längre finns skäl för åtgärden. Det innebär att det finns en skyldighet för Polismyndigheten att fortlöpande ompröva behovet av omhänder- tagande, även utan begäran om omprövning. Ett uppenbart felaktigt beslut ska undanröjas omedelbart. Att en förutsättning brister eller har förändrats ska också leda till att omhändertagandet upphör. Exempelvis kan ett beslut om skuldsanering utgöra en bristande

förutsättning. En bedömning får dock göras i det enskilda fallet. Ett beslut om skuldsanering är inget som för närvarande framgår av vägtrafikregistret. Det får således åligga fordonsägaren att meddela Polismyndigheten att det föreligger bristande förutsättningar för omhändertagande, lämpligen i samband med en begäran om omprövning av beslutet. Att fordonet löses ut innebär också att skäl för åtgärden inte längre föreligger. Det spelar ingen roll vem som betalar fordonsägarens fordonsrelaterade skulder och de eventuella kostnaderna för omhändertagandet. Vem fordonet ska lämnas ut till framgår nedan.

7.12.1 Förfarandet om ett omhändertagande består Förslag: Ett omhändertaget fordon tillfaller Polismyndigheten

1. om fordonet inte har hämtats ut inom en månad från det att delgivning av underrättelse skett, eller

2. vid den senare tidpunkt när domstols avgörande om att åtgärden ska bestå fått laga kraft.

Ett fordon som tillfaller Polismyndigheten ska hanteras på det sätt som anges i lagen om förfarande med förverkad egendom och hittegods m.m. (förfarandelagen).

Fordon som omhändertagits ska enligt förfarandelagen finnas tillgängligt hos Polismyndigheten för avhämtning i minst en månad efter delgivning av underrättelse.

Efter mönster från flyttningslagstiftningen (se avsnitt 5.7) ska ett omhändertaget fordon som huvudregel tillfalla Polismyndigheten, under förutsättning att omhändertagandet består och fordonet inte har lösts ut inom en månad efter det att delgivning av beslutet skett. Tidsfristen om en månad överensstämmer även med vad som gäller för egendom som omhändertagits med stöd av hindrandelagen. Tidsfristen börjar löpa när delgivning av omhändertagandebeslutet skett. Ett beslut om omhändertagande kan, till skillnad från ett beslut om fordonsflyttning, överklagas. Om domstolen efter ett överklagande beslutar att åtgärden ska bestå, tillfaller fordonet i stället Polismyndigheten vid den senare tidpunkt när domstols- beslutet fått laga kraft. Att fordonet ”tillfaller” Polismyndigheten innebär en äganderättsövergång och ägarbytet ska således anmälas

till Transportstyrelsen (jfr 9 § RPSFS 2012:25, FAP 640-1). Detta regleras lämpligen i Polismyndighetens föreskrifter. Ett fordon som tillfaller Polismyndigheten på detta sätt ska hanteras på det sätt som anges i lagen (1974:1066) om förfarande med förverkad egendom och hittegods m.m. (förfarandelagen). Förfarandelagen ska därför kompletteras med en bestämmelse om att ett fordon som omhänder- tagits ska hållas tillgängligt hos Polismyndigheten för avhämtning i minst en månad efter delgivning av underrättelse. Se närmare om delgivning i avsnitt 7.9. Enligt regleringen i förfarandelagen kan fordonet efter utgången av tidsfristen förstöras eller säljas för statens räkning. Av lagen framgår även hur ett överskott från en eventuell försäljning ska hanteras. Jfr övervägandena i prop. 2013/12:256 s. 56 f. och 61 ff.

7.12.2 Förfarandet om ett omhändertagande upphör

Förslag: Om ett omhändertagande upphör ska fordonet lämnas

ut till den från vilken fordonet omhändertogs, om det inte finns särskilda skäl att lämna det till någon annan.

Om fordonet inte hämtas ut när ett omhändertagande har upphört, tillämpas lagen om förfarande med förverkad egendom och hittegods m.m. (förfarandelagen).

Om ett omhändertagande upphör ska föraren, annan från vilken fordonet omhändertagits och fordonets ägare underrättas om att beslutet har upphört att gälla och om hur fordonet kan komma att hanteras.

Fordon som omhändertagits ska enligt förfarandelagen finnas tillgängligt hos Polismyndigheten för avhämtning i minst en månad efter delgivning av underrättelse.

Om ett omhändertagande upphör ska fordonet lämnas ut till den från vilken fordonet omhändertogs. Det ska dock finnas möjlighet att avvika från huvudregeln om särskilda skäl föreligger. Exempelvis kan fordonsägaren ha rätt att hämta ut fordonet om fordonet har omhändertagits från en annan person eller om en behörig person uppdrar åt någon annan att hämta fordonet.

Föraren, annan från vilken fordonet omhändertagits och fordonets ägare ska underrättas om att omhändertagandet har upphört och hur

fordonet kan komma att hanteras om det inte hämtas ut inom viss angiven tid. I de fall fordonet inte hämtas ut, trots att omhänder- tagandet upphört, ska förfarandelagen tillämpas. Förfarandelagen ska därför kompletteras i enlighet härmed. Utredaren föreslår att fordonet enligt förfarandelagen ska finnas tillgängligt hos Polis- myndigheten för avhämtning i minst en månad efter delgivning av underrättelse om att omhändertagandet upphört och att fordonet kan hämtas. Tidsfristen börjar löpa när delgivning av sådan underrättelse skett. Det kan förutses att berörda parter är angelägna om att hämta ut ett omhändertaget fordon. Delgivningsförfarandet bör därför användas först om vanlig underrättelse inte leder till att fordonet avhämtas. Enligt regleringen i förfarandelagen kan fordonet efter utgången av tidsfristen förstöras eller säljas för statens räkning. Jfr övervägandena i prop. 2013/12:256 s. 56 f. och 61 ff.