• No results found

Generellt sett är tillgången på grundvatten god i hela Sverige, lokalt kan det ändå tillfälligtvis bli vattenbrist vid varma och torra perioder. Vattenuttag*, konstgjord*

grundvattenbildning och annan fysisk påverkan kan orsaka onaturliga variationer i grundvattennivåer.

Vattenuttag sker bland annat för vattenanvändning i jordbruk, allmän eller enskild dricksvattentäkt och inom industrin. Vid för stora vattenuttag i områden nära kusten eller i områden med relikt* saltvatten kan grundvattenförekomsten få höga halter av klorid och sulfat. Då vattenflödena ändras kan även förorenat vatten riskera att tränga in och orsaka problem med vattenkvaliteten.

Konstgjord grundvattenbildning* sker ofta för produktion av dricksvatten. Om det hämtas för mycket grundvatten kan nivåerna i grundvattenförekomsten blir för låga vilket kan ge förändringar i omkringliggande jordlager och upphov till ras och skred.

Om vattenkvaliteten på det hämtade ytvattnet är dålig, eller om vattnet innehåller höga halter av ämnen som kan bilda avlagringar, kan grundvattenförekomsten bli förorenad.

Om grundvattenmagasinen eller den omättade zonen ovanför grundvattenmagasinen utsätts för fysisk påverkan, till exempel täktverksamhet, gruvverksamhet, återställ-ning av dagbrott, anläggande av hårdgjord yta för att leda bort vatten, utdikåterställ-ning av våtmarker, skogsavverkning samt markavvattning i tillrinningsområdet, kan det påverka grundvattennivåerna och kvaliteten på grundvattnet.

Genomförda och pågående styrmedel, initiativ och fysiska åtgärder

Hittills har arbetet fokuserat på att skydda vattentäkter. Dels genom att inrätta nya och uppdatera befintliga vattenskyddsområden och dels genom upprättande av regionala och lokala vattenförsörjningsplaner samt VA-planer. Och även om många nya VA-planer och regionala vattenförsörjningsplaner har tagits fram går arbetet långsamt. Risk- och bristanalyser visar att behovet av att upprätta fler vatten-skyddsområden är mycket stort.

Förbättringsbehov för att följa miljökvalitetsnormerna

Kunskapen om var vatten tas ut och hur stora mängder det rör sig om behöver bli bättre.

Många vattenuttag saknar tillstånd och därmed också en miljökonsekvensanalys.

I områden som är påverkade av havsvatten eller relikt saltvatten är det väldigt viktigt att vattenbalansen uppmärksammas. För stora uttag kan leda till att mer saltvatten tränger in i grundvattnet och att föroreningen ökar i grundvatten- magasinet. Inträngning av havsvatten förekommer främst vid stora grundvatten- uttag ur sand- och grusakviferer*, ur porösa sedimentära bergarter i direktkontakt med havsvatten eller i sprickzoner i kristallin berggrund nära strandkanten.

Vid infrastrukturprojekt, till exempel nybyggnation eller anläggning av väg, är det vanligt att grundvattennivåerna förändras i området.

Under första hälften av 1900-talet utfördes ett stort antal torrläggningar av våt-marker i syfte att skapa odlingsbar mark. Följden blev att grundvattenbildningen

minskade. I områden med intensivt brukade jordar, högt befolkningstryck under sommaren samt lite nederbörd finns en högre risk för att vattenuttag blir för högt, så kallat överuttag.

I Norra Östersjöns vattendistrikt finns en grundvattenförekomst som inte uppnår god kvantitativ status. Två vattenförekomster riskerar att inte uppnå god kvantita-tiv status år 2021. Båda förekomsterna har förhöjda kloridhalter som med tanke på förändrade grundvattennivåer och närheten till Östersjön med stor sannolikhet beror på överuttag av vatten med därpå följande saltvatteninträngning. Ytterligare sex vattenförekomster har problem med saltvatteninträngning (tabell A24).

Fysiska åtgärder för att följa miljökvalitetsnormerna

För samtliga vattenuttag som har en betydande påverkan på vattenförekomsternas status ska det finnas tillstånd för verksamheten.

För att inte riskera att överuttag görs från mindre grundvattenförekomster behöver förordningen om egenkontroll tillämpas så att den omfattar alla verksamheter som påverkar berörda vattenförekomster. Genom att göra tillsyn på egenkontrollen kan man få till stånd mätningar av grundvattennivåerna i de grundvattenförekomster där vattenuttag sker.

Vid infrastrukturprojekt, till exempel nybyggnation eller anläggning av väg, kan grundvattennivåerna förändras i området. Effekterna av förändrade grundvattennivåer kan mildras med en ökad tillsyn på vattenverksamheter enligt 11 kap miljöbalken.

Genom rådgivning och anläggning av bevattningsdammar kan påverkan från vatten-uttag för bevattning minska.

I de två vattenförekomster som är i riskzonen att inte uppnå god kvantitativ status behöver det utredas vilka åtgärder som behöver vidtas. För ytterligare sex vattenfö-rekomster som har problem med saltvatteninträngning behöver behovet av vatten-dom eller annan vattenuttagsåtgärd ses över.

Tabell A24. Antal möjliga åtgärder och årlig kostnad för fysiska åtgärder Åtgärd Antal möjliga åtgärder Årlig kostnad* (kr)

Vattendom 8 140 000

* Den årliga kostnaden per vattendom är 17 349 kr (4 % ränta, livslängd 30 år). Den totala kostnaden per vattendom har antagits vara 300 000 kr.

Sammanställning av fysiska åtgärder och koppling till åtgärder riktade till myndigheter och kommuner

Utöver de åtgärder som föreslås nedan, finns möjligheter att ställa krav i föreskrifter till vattenskyddsområden. Se kapitel Otillräckligt dricksvattenskydd. Där behandlas även åtgärderna kring regionala vattenförsörjningsplaner.

Tabell A25. Koppling mellan fysisk åtgärd och åtgärder riktade till myndigheter och kommuner samt föreslagen omfattning och effekt

Fysisk åtgärd Åtgärd riktad till myndigheter och kommuner

Omfattning Effekt

Vattendom Länsstyrelserna, åtgärd 1 Två vattenförekomster Vattenuttag regleras till en hållbar nivå genom pröv-ning och tillsyn

Länsstyrelserna, åtgärd 7 Vattenförekomster där uttag sker

Vattenuttag regleras till en hållbar nivå med egenkontroll

Länsstyrelserna, åtgärd 12

Vattenförekomster med vattenuttag för allmän vattentäkt

Vattenuttag regleras till en hållbar nivå genom tillsyn

Kommunerna, åtgärd 6 De allmänna vattentäkter som saknar tillstånd för vattenuttag

Vattenuttag regleras till en hållbar nivå genom reglering i tillstånd Ställa krav vid

vattenverksamhet

Länsstyrelserna, åtgärd 1 Vattenförekomster berörda av till exempel större infra-strukturprojekt, täkt- och/

eller gruvverksamhet

Grundvattennivåföränd-ringar beaktas vid tillsyn och prövning

Rådgivning Jordbruksverket, åtgärd 2 Vattenförekomster med

uttag för bevattning Bevattningsuttag regleras till en hållbar nivå genom rådgivning

Återskapa/anlägga våtmark, bevattnings-dammar

Jordbruksverket, åtgärd 2 Vattenförekomster med

uttag för bevattning Grundvattenbildningen återställs delvis genom att bevattningsdammar anläggs