• No results found

Förbud mot avläsning och upptagning a

In document Hemlig dataavläsning (Page 137-140)

10.3 Förbud mot hemlig dataavläsning

10.3.3 Förbud mot avläsning och upptagning a

uppgifter som omfattas av beslagsförbudet

Regeringens förslag: Hemlig dataavläsning som avser uppgifter som finns lagrade i ett avläsningsbart informationssystem eller uppgifter om hur ett avläsningsbart informationssystem används ska inte få avse upp- gifter som enligt 27 kap. 2 § första stycket RB hindrar beslag. Om det under verkställigheten kommer fram sådana uppgifter ska verkställig- heten omedelbart avbrytas och upptagningarna och uppteckningarna omedelbart förstöras i de delar som omfattas av förbudet.

Utredningens förslag överensstämmer i sak med regeringens.

Remissinstanserna tillstyrker förslaget eller lämnar det utan invändning.

Civil Rights Defenders anser att det i enlighet med EU:s rättighetsstadga

och Europakonventionen behövs en bestämmelse om att de brottsbe- kämpande myndigheterna ska underrätta Säkerhets- och integritetsskydds- nämnden om uppgifter som omfattas av beslagsförbudet ändå läses av eller tas upp.

Skälen för regeringens förslag: Hemlig dataavläsning föreslås få användas för att läsa av eller ta upp lagrade uppgifter och uppgifter som visar hur ett avläsningsbart informationssystem används. Det kan före- komma att sådana uppgifter skulle ha omfattats av det s.k. beslagsförbudet (27 kap. 2 § första stycket RB). Enligt förbudet får en skriftlig handling inte tas i beslag om den kan antas innehålla uppgifter som en befattnings- havare eller någon annan som avses i 36 kap. 5 § RB inte får höras som vittne om, och handlingen innehas av honom eller henne eller av den som tystnadsplikten gäller till förmån för. Som framgår av avsnitt 10.3.1 har Högsta domstolen slagit fast att det är själva uppgifterna som ska skyddas och inte den fysiska handlingen som sådan. Skyddet omfattar därför inte

138

bara uppgifter i skriftliga handlingar utan gäller alla uppgifter oavsett vilken informationsbärare dessa är präglade på (NJA 2015 s. 631). Det kan t.ex. förekomma att det vid hemlig avläsning upptäcks ett lagrat eller ännu inte lagrat brev till en advokat eller läkare, vilket inte får tas i beslag.

Skyddet bör vara detsamma vid hemlig dataavläsning som det hade varit vid ett beslag där uppgifterna förekommer, vilket innebär att om uppgifter som är skyddade av beslagsförbudet har lästs av eller tagits upp så ska verkställigheten avbrytas och upptagningen förstöras i de delar de är skyddade. Eftersom handlingar, och inte uppgifter, tas i beslag, bör bestämmelsen formuleras något annorlunda än utredningen föreslår.

Bestämmelsen bör gälla under pågående verkställighet. Det är den verk- ställande myndigheten som har att kontrollera att den efterlevs. I dagsläget finns det inte någon skyldighet att underrätta Säkerhets- och integritets- skyddsnämnden om beslagsförbudet skulle överträdas. Regeringen före- slår dock en reglering om underrättelseskyldighet till nämnden avseende själva beslutet om hemlig dataavläsning liksom om det förekommer otillåten tilläggsinformation (se vidare avsnitt 11.1.1 och 11.2.2). Genom dessa åtgärder uppfyller regleringen om hemlig dataavläsning de krav som

Civil Rights Defenders efterfrågar. Någon ytterligare underrättelseskyl-

dighet till nämnden är därmed inte nödvändig.

I 27 kap. 2 § andra stycket finns ytterligare bestämmelser om beslags- förbud, nämligen förbud mot att ta skriftligt meddelande mellan en miss- tänkt och en till denne närstående i beslag. Ett skriftligt meddelande får i sådana fall tas i beslag hos den misstänkte eller en närstående endast vid förundersökning om brott för vilket det inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år, vissa i bestämmelsen särskilt angivna brott eller försök, förberedelse eller stämpling till sådana brott. De angiva trösklarna för när beslagförbudet avseende meddelanden mellan närstående genom- bryts är samma som föreslås för att bevilja hemlig dataavläsning, förutom när det gäller möjligheten att bevilja hemlig dataavläsning genom den s.k. straffvärdeventilen (dvs. att brottet i det enskilda fallet kan antas ha ett straffvärde som överstiger två år, se avsnitt 10.1.2). Detta innebär att i för- undersökningar om brott som inte är särskilt angivna och har ett lägre föreskrivet minimistraff än fängelse i två år finns det ett förbud mot beslag av skriftliga meddelanden mellan en misstänkt och en närstående, även om straffvärdet i det enskilda fallet bedöms överstiga två års fängelse. Frågan är om det bör införas ett förbud att genom hemlig dataavläsning läsa av eller ta upp sådana uppgifter. Utredningen lämnar inget sådant förslag. Ingen remissinstans uttalar sig i frågan. Inte heller regeringen ser tillräck- liga skäl till ett sådant förbud. Det kommer nämligen endast i undantagsfall att bli aktuellt att läsa av eller ta upp uppgifter mellan närstående i en utredning där hemlig dataavläsning har aktiverats genom straffvärde- ventilen (t.ex. grov misshandel) och vid så höga straffvärden är det rimligt att det brottsbekämpande intresset väger tyngre än de skäl som bär upp beslagsförbudet. Regleringen blir härmed i överensstämmelse med vad som gäller för hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation, hemlig kameraövervakning och i viss mån hemlig rumsavlyssning (27 kap. 18, 20 a och 20 d §§ RB).

139 I sammanhanget bör noteras att en ändring av vissa av reglerna om

beslagsförbud, genom Beslagsutredningens betänkande Beslag och hus- rannsakan – ett regelverk för dagens behov, är föremål för överväganden inom Regeringskansliet (SOU 2017:100).

10.3.4

Förbud mot avläsning och upptagning av vissa

samtal och meddelanden

Regeringens förslag: Hemlig dataavläsning av kommunikationsav- lyssnings- och rumsavlyssningsuppgifter ska inte få avse uppgifter i telefonsamtal, samtal eller andra meddelanden eller tal där någon som yttrar sig inte skulle ha kunnat höras som vittne, på grund av tystnadsplikt enligt 36 kap. 5 § andra–sjätte styckena RB, om det som har sagts eller på annat sätt kommit fram. Om det under verkställigheten kommer fram sådana uppgifter ska verkställigheten omedelbart avbrytas och upptagningar och uppteckningar omedelbart förstöras i de delar som de omfattas av förbudet.

Utredningens förslag överensstämmer med regeringens.

Remissinstanserna: Förutom Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyn-

digheten, som tillstyrker förslaget, kommenterar inte remissinstanserna

förslaget. Civil Rights Defenders anser dock att det i enlighet med EU:s rättighetsstadga och Europakonventionen behövs en bestämmelse om att de brottsbekämpande myndigheterna ska underrätta Säkerhets- och integ- ritetsskyddsnämnden om uppgifter som skyddas av avlyssningsförbudet läses av eller tas upp.

Skälen för regeringens förslag: I både rättegångsbalken (27 kap. 22 §) och preventivlagen (11 §) finns det bestämmelser om s.k. avlyssnings- förbud. Enligt dessa får avlyssning inte avse samtal, annat tal eller medde- landen där någon som yttrar sig är undantagen från vittnesplikt (enligt 36 kap. 5 § andra–sjätte styckena RB). Om det under avlyssningen fram- kommer att uppgifterna inte får avlyssnas ska avlyssningen omedelbart avbrytas. Detta innebär ett absolut förbud mot att avlyssna dels samtal där en försvarare deltar vid utövandet av sitt uppdrag, dels samtal som avser bikt eller enskild själavård om en präst eller annan själasörjare deltar i samtalet, dels samtal med personer som tillhör vissa andra yrkeskategorier, om samtalet har samband med deras yrkesutövning (t.ex. läkare, tand- läkare, barnmorskor, sjuksköterskor och psykologer samt sådana perso- ners biträden). I vissa avseenden omfattas även personer verksamma inom medieföretag, auktoriserade patentombud och deras biträden samt perso- ner med anknytning till viss statistisk verksamhet.

Vid verkställighet av hemlig dataavläsning kan det komma fram upp- gifter som omfattas av avlyssningsförbudet, nämligen kommunikations- avlyssnings- eller rumsavlyssningsuppgifter som avser samtal med t.ex. en advokat, läkare eller psykolog. Uppgifterna bör då omfattas av samma skydd som gäller för de bakomliggande tvångsmedlen. Det bör därför in- föras en bestämmelse som föreskriver ett sådant förbud.

Om skyddade uppgifter ändå läses av eller tas upp, ska verkställigheten omedelbart avbrytas och upptagningar eller uppteckningar förstöras i de delar de innehåller skyddad information. Liksom förbudet mot att läsa av

140

eller ta upp uppgifter som omfattas av beslagsförbudet (se föregående avsnitt) bör avläsningsförbudet gälla under pågående verkställighet, vilket innebär att den verkställande myndigheten ska kontrollera att det efterlevs.

Regeringen gör i denna del samma bedömning som tidigare avseende

Civil Rights Defenders synpunkt om underrättelser till Säkerhets- och

integritetsskyddsnämnden (avsnitt 10.3.3).

In document Hemlig dataavläsning (Page 137-140)