• No results found

Utgångspunkter

In document Hemlig dataavläsning (Page 109-111)

10.1 Hemlig dataavläsning under en förundersökning

10.1.1 Utgångspunkter

Regeringens bedömning: Vid hemlig dataavläsning i syfte att läsa av eller ta upp uppgifter som får hämtas in med befintliga hemliga tvångs- medel bör som utgångspunkt motsvarande krav gälla som gäller för de bakomliggande tvångsmedlen. Vid hemlig dataavläsning för att läsa av eller ta upp uppgifter som i dag inte är möjliga att hämta in med hemliga tvångsmedel bör kravet för hemlig dataavläsning motsvara vad som gäller för hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation.

110

Remissinstanserna: Majoriteten av remissinstanserna kommenterar inte bedömningen. Några remissinstanser, t.ex. Åklagarmyndigheten och

Ekobrottsmyndigheten, delar uttryckligen utredningens bedömning. Malmö tingsrätt anser att det är en naturlig och rimlig utgångspunkt att

som huvudregel använda motsvarande krav för tillstånd till hemlig data- avläsning som gäller för tillstånd till hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation.

Skälen för regeringens bedömning: Vid utformningen av reglerna om hemlig dataavläsning bör en jämförelse göras både med de krav som ställs för övriga hemliga tvångsmedel och med dagens möjligheter att komma åt uppgifterna på annat sätt och vilka krav som då ställs. Dessutom måste riskerna för den personliga integriteten beaktas.

De uppgiftstyper som föreslås ska kunna läsas av eller tas upp efter tillstånd till hemlig dataavläsning är dels uppgifter som får hämtas in enligt de nu gällande reglerna om hemliga tvångsmedel, dels uppgifter som hemliga tvångsmedel tidigare inte gett tillgång till. I den förstnämnda kate- gorin har hemlig dataavläsning närmast karaktären av en verkställighets- metod för befintliga hemliga tvångsmedel. Det är därför, som utredningen föreslår och som Malmö tingsrätt instämmer i, rimligt att det som huvud- regel ställs samma krav på hemlig dataavläsning som för de befintliga hemliga tvångsmedlen när hemlig dataavläsning motsvarar de befintliga tvångsmedlen. I avsnitt 10.1.2 redogörs för i vilka situationer den före- slagna regleringen om hemlig dataavläsning avviker från de befintliga tvångsmedlen.

Förslaget att hemlig dataavläsning ska få användas för att läsa av eller ta upp lagrade uppgifter samt uppgifter om hur ett informationssystem används innebär generellt sett en ökad integritetsrisk för den enskilde (se avsnitt 8.5). För att kunna avgöra hur regleringen bör utformas behöver därför göras en något mer ingående jämförelse mellan hemlig dataav- läsning avseende dessa uppgiftstyper och andra hemliga tvångsmedel.

Det nuvarande hemliga tvångsmedel som det ställs högst krav på för att få använda är hemlig rumsavlyssning. Hemlig rumsavlyssning är generellt sett av särskilt ingripande karaktär och därför anförde regeringen i förar- betena till den lagen att det finns starka skäl att vara synnerligen restriktiv beträffande när åtgärden får användas, se propositionen Hemlig rums- avlyssning (prop. 2005/06:178 s. 51). Eftersom omständigheterna i det en- skilda fallet styr hur stort integritetsintrång ett visst tvångsmedel utgör kan det dock finnas enskilda fall då hemlig rumsavlyssning utgör ett mindre integritetsintrång än andra tvångsmedel, se betänkandet Hemliga tvångs- medel mot allvarliga brott (SOU 2012:44 s. 516).

Hemlig övervakning av elektronisk kommunikation anses medföra ett klart mindre integritetsintrång än övriga hemliga tvångsmedel. I propo- sitionen Hemliga tvångsmedel – offentliga ombud och en mer ändamåls- enlig reglering jämförde regeringen hemlig övervakning av elektronisk kommunikation med hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation och ansåg att övervakning var lindrigare eftersom övervakning inte ger uppgifter om innehållet i samtal eller meddelanden (prop. 2002/03:74 s. 23–24).

Hemlig kameraövervakning och hemlig avlyssning av elektronisk kom- munikation har ansetts medföra integritetsintrång på likvärdiga nivåer och

111 användningen styrs därför av samma brottskatalog som reglerar när de får

användas (se prop. 1995/96:85 s. 21–22).

Brottsbekämpande myndigheter kan redan i dag vid husrannsakan få rätt att ta del av elektroniskt lagrade uppgifter, t.ex. efter att en dator tas i beslag. Ett beslut om husrannsakan kräver endast att det finns anledning att anta att ett brott har begåtts på vilket fängelse kan följa. Beslag av ett föremål kräver endast att det skäligen kan antas ha betydelse för en ut- redning om brott eller vara avhänt någon genom ett brott eller förverkat på grund av brott. Till skillnad från husrannsakan och beslag kommer hemlig dataavläsning att utföras i hemlighet.

Hemlig dataavläsning som avser elektroniskt lagrade uppgifter och upp- gifter om hur ett informationssystem används kan innebära en löpande realtidsövervakning av en persons förehavanden med ett informations- system. Det kan ge tillgång till mycket känsliga uppgifter. Trots att upp- gifterna i vissa fall är sådana som kan kommas åt genom husrannsakan och beslag kan integritetsintrånget anses tala för att kraven för att få använda åtgärden bör ställas lika högt som vid hemlig rumsavlyssning. Det kan nämligen hävdas att både hemlig rumsavlyssning och hemlig data- avläsning för att läsa av eller ta upp lagrade uppgifter och uppgifter om hur ett informationssystem används innebär en slags realtidsövervakning. Hemlig rumsavlyssning kan dock i större utsträckning än hemlig data- avläsning komma att avse förtroliga samtal med personer utan intresse för brottsutredningen eftersom rumsavlyssningen innefattar alla ljud och samtal i det avlyssnade rummet och är inte på samma sätt riktat mot användningen av ett enda informationssystem. På ett generellt plan anser regeringen därför att de nya åtgärder som föreslås inte kan anses vara lika ingripande för den enskilde som hemlig rumsavlyssning och bör därför inte jämställas med hemlig rumsavlyssning. Samtidigt är det uppenbart att hemlig dataavläsning för att få del av lagrade uppgifter och uppgifter om hur ett informationssystem används inte utgör ett så begränsat intrång som hemlig övervakning av elektronisk kommunikation.

Vid en samlad bedömning anser regeringen, i likhet med utredningen, att integritetsrisken vid hemlig dataavläsning för att läsa av eller ta upp lagrade uppgifter eller uppgifter som visar hur ett informationssystem används motsvarar vad som gäller vid hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation och hemlig kameraövervakning. Det är därför rimligt att samma krav som gäller för dessa hemliga tvångsmedel även ska gälla för hemlig dataavläsning som avser lagrade uppgifter eller uppgifter som visar hur ett informationssystem används.

In document Hemlig dataavläsning (Page 109-111)