• No results found

Föreskrifter om skyldighet för aktörer att registrera sig

In document En ny växtskyddslag (Page 100-105)

Förslag: Regeringen eller den myndighet som regeringen

bestämmer ska få meddela föreskrifter om skyldighet för den som yrkesmässigt odlar, handlar med eller på annat sätt yrkes- mässigt hanterar växter, växtprodukter eller andra föremål att ansöka om registrering av sin verksamhet.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela föreskrifter om skyldighet för den som förflyttar eller på annat sätt hanterar växtskadegörare och för den som odlar, handlar med eller på annat sätt hanterar växter, växt- produkter eller andra föremål att lämna uppgifter till kontroll- myndigheten som har betydelse för risken för spridning av växtskadegörare.

Skäl för förslaget

Nuvarande reglering

Det har sedan tidigare funnits EU-regler, baserade på direktiv 2000/29/EG, som inneburit krav på att producenter och importörer av vissa växter, växtprodukter och andra föremål ska finnas upptagna i officiella register.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får enligt 5 a § i den nuvarande växtskyddslagen meddela föreskrifter för att kartlägga förekomst av, fastställa frihet från och kontrollera spridning av de växtskadegörare som åtgärder får vidtas mot enligt lagen. Sådana föreskrifter får bl.a. avse föreskrifter om att den som odlar växter eller handlar med växter eller växtprodukter ska anmäla verksamheten till en viss myndighet. Jordbruksverket får meddela sådana föreskrifter enligt förordningen om växtskydd m.m.

De nya reglerna

Enligt artikel 65 i växtskyddsförordningen ska den behöriga myn- digheten föra och uppdatera ett register över vissa i förordningen angivna yrkesmässiga aktörer som är verksamma på den berörda medlemsstatens territorium. Det gäller t.ex. sådana aktörer som för in eller inom unionen flyttar växter, växtprodukter och andra föremål för vilka det krävs ett sundhetscertifikat eller ett växtpass, aktörer som bemyndigats att utfärda växtpass samt yrkesmässiga aktörer som exporterar växter och växtprodukter för vilka det krävs ett sundhetscertifikat. Yrkesmässiga aktörer i områden som har avgränsats med anledning av att en karantänskadegörare före- kommer där behöver endast registreras om de inte redan finns upptagna i ett annat officiellt register som de behöriga myndig- heterna har tillgång till. Exempel på sådana register kan vara Lantmäteriets fastighetsregister och Statistiska centralbyråns före- tagsregister som innehåller koder som anger vilken verksamhet som företaget bedriver, t.ex. specialiserad butikshandel med blommor och andra växter, frön och gödselmedel och specialiserad butiks- handel med virke och byggvaror.

Medlemsstaterna får enligt samma artikel besluta att ytterligare kategorier av odlare eller andra yrkesmässiga aktörer ska registreras

om det är motiverat med hänsyn till den skadegörarrisk som de växter som de odlar eller någon av deras verksamheter medför.

Den som omfattas av registreringsskyldigheten ska enligt artikel 66 lämna in en ansökan om registrering till behörig myndig- het som bl.a. ska innehålla uppgifter om namn, vilken registrerings- pliktig verksamhet som bedrivs eller avses att bedrivas och på vilka platser samt vilka växter och växtprodukter som berörs av verksamheten. Om uppgifterna ändras ska aktören uppdatera sina uppgifter.

Det finns även i den nya kontrollförordningen ett krav på att de behöriga myndigheterna ska upprätta en förteckning över aktörer och hålla denna uppdaterad (artikel 10.2). Uttrycket aktör definieras i artikel 3.29 i den nya kontrollförordningen som varje fysisk eller juridisk person som har en eller flera av de skyldigheter som fastställs i de bestämmelser som avses i artikel 1.2 och omfattar alltså även aktörer som inte är yrkesmässiga. Redan befintliga förteckningar får användas. De som är registrerade enligt växtskyddsförordningen behöver alltså inte också förtecknas enligt bestämmelsen i den nya kontrollförordningen. Kommissionen ska anta delegerade akter om fastställande av vilka kategorier av aktörer som ska undantas från förteckningsskyldigheten i de fall denna skulle innebära en admi- nistrativ börda för dem som inte står i proportion till den risk som deras verksamhet medför (artikel 10.3). De aktörer som ska för- tecknas ska tillhandahålla den behöriga myndigheten aktuella uppgifter om åtminstone namn och juridisk form, vilken specifik verksamhet som de utför, inbegripet verksamhet som utförs genom distanskommunikation och uppgift om vilka platser som de kon- trollerar (artikel 15.5). Kravet på förteckning kan i ljuset av detta inte anses innebära ett krav på att alla aktörer som omfattas av någon skyldighet enligt regelverket bör förtecknas. Kravet bör i stället läsas utifrån syftet med bestämmelsen, nämligen att möjliggöra för kontrollmyndigheterna att utföra offentlig kontroll, i den utsträck- ning som krävs för att säkerställa att bestämmelserna om bl.a. skyddsåtgärder mot växtskadegörare följs (artikel 10.1). Det be- döms därmed inte vara nödvändigt att förteckna aktörer som inte är av intresse för uppföljande kontroll eller av årliga återkommande kontroller t.ex. privatpersoner.

Det finns vissa yrkesmässiga aktörer som omfattas av kravet på att lämna uppgifter till en förteckning enligt nya kontrollförord-

ningen men inte av kravet på registrering enligt växtskydds- förordningen. Det gäller framför allt aktörer som ska övervakas enligt växtskyddsförordningen, t.ex. yrkesmässiga aktörer som har beviljats tillstånd att inneha en EU-karantänskadegörare för veten- skapliga ändamål (artikel 8 i växtskyddsförordningen), eller som är ansvariga för karantänstationer eller inneslutningsanläggningar (artiklarna 60–63 i växtskyddsförordningen). När det gäller aktörer som inte är yrkesmässiga bör kravet på att lämna uppgifter till en kontrollmyndighets förteckning framför allt avse aktörer som har mark eller bedriver odling där uppföljande kontroll behöver ske över en period p.g.a. angrepp av växtskadegörare.

Föreskrifter om skyldighet att ansöka om registrering

En effektiv kontroll fordrar att myndigheterna har tillgång till upp- gifter om olika typer av aktörer och kontrollobjekt. Sådana uppgifter behövs för att underlätta kontrollmyndigheternas planering av den regelbundna kontrollen.

För att kunna bedriva en effektiv kontroll kan kontrollmyndig- heten behöva registrera uppgifter om ytterligare typer av aktörer utöver de som ska finnas i registret enligt växtskyddsförordningen eller låta registret innehålla mer detaljerade uppgifter om kontroll- objekt utöver vad som krävs enligt förordningen. Förordningens möjlighet att kunna undanta aktörer från skyldigheten att ansöka om registrering bör också kunna utnyttjas om uppgifterna inte behövs för att myndigheten ska kunna bedriva sin kontroll.

Den nya växtskyddslagen bör mot den bakgrunden innehålla ett bemyndigande för regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att meddela föreskrifter om skyldighet för den som odlar, handlar med eller på annat sätt hanterar växter, växtprodukter eller andra föremål att ansöka om registrering av sin verksamhet. Bemyndigandet bör i likhet med EU-bestämmelserna begränsas till att avse yrkesmässiga aktörer.

Föreskrifter om uppgiftsskyldighet

För att kunna bedriva en effektiv kontroll kan kontrollmyndigheten behöva tillgång till mer detaljerade uppgifter om kontrollobjektet än som krävs enligt EU-förordningen.

Det kan även finnas behov av uppgifter som inte uppenbart är kopplade till ett kontrollobjekt eller en plats utan avser växter, växtprodukter, andra föremål, växtskadegörare, utförda åtgärder, hantering i övrigt eller andra uppgifter som har betydelse för risken för spridning av växtskadegörare.

Kontrollmyndigheten kan också behöva uppgifter för att kunna kontrollera efterlevnaden av föreskrifter som meddelats för att begränsa förekomsten av nationellt reglerade växtskadegörare som kan medföra oacceptabla konsekvenser genom angrepp på träd avsedda för virkesproduktion. En myndighet kan i det enskilda fallet med stöd av den bestämmelse om rätt till upplysningar som föreslås i avsnitt 7.10.9 begära att en aktör lämnar uppgifter till myndigheten. Det kan utöver detta finnas behov av generella föreskrifter om skyldighet att lämna vissa uppgifter för att underlätta kontrollen.

Det bör mot den beskrivna bakgrunden införas ett bemyndigande för regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att meddela föreskrifter om skyldighet för den som förflyttar eller på annat sätt hanterar växtskadegörare eller för den som odlar, handlar med eller på annat sätt hanterar växter, växtprodukter eller andra föremål att lämna uppgifter till kontrollmyndigheten som har betydelse för risken för spridning av växtskadegörare. Det kan t.ex. avse uppgifter om växters eller växtprodukters ursprung, om vilket utsäde som har använts, växtföljd och utförda åtgärder. Bemyn- digandet bör omfatta såväl yrkesmässiga som icke yrkesmässiga aktörer.

Med stöd av bemyndigandet är det möjligt att meddela föreskrif- ter om att den som bedriver egenkontroll inför Jordbruksverkets utfärdande av sundhetscertifikat för export ska informera kontroll- myndigheten om detta för att myndigheten ska kunna kontrollera att egenkontrollen utförs på ett korrekt sätt (se avsnitt 7.5).

7.8

Föreskrifter om anmälan vid införsel och

In document En ny växtskyddslag (Page 100-105)