• No results found

Rätt till upplysningar och tillträde

In document En ny växtskyddslag (Page 133-138)

7.10 Offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet

7.10.9 Rätt till upplysningar och tillträde

Förslag: En kontrollmyndighet, en officiell växtskyddsinspektör,

ett organ med delegerade uppgifter eller en fysisk person som delegerats vissa uppgifter ska, i den utsträckning som behövs för den offentliga kontrollen eller annan offentlig verksamhet, ha rätt att på begäran få upplysningar och ta del av handlingar och få tillträde till områden, lokaler och andra utrymmen som har anknytning till verksamheten eller där växter, växtprodukter och

andra föremål kan finnas och där göra undersökningar och ta prover.

Rätten till upplysningar och tillträde ska också gälla för Europeiska kommissionen, Europeiska revisionsrätten och för inspektörer och experter som har utsetts av dessa institutioner i den utsträckning som behövs för att kontrollera tillämpningen av de EU-bestämmelser som lagen kompletterar. Denna rätt gäller även i den utsträckning det behövs för att kontrollera att EU- bestämmelser om unionens medfinansiering av åtgärder inom lagens tillämpningsområde följs.

Bestämmelserna i den nya växtskyddslagen om rätt till tillträde och upplysningar ska inte tillämpas när kontroller och inspektioner på plats genomförs enligt förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 eller lagen om kontroller och inspektioner på plats av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning.

Skäl för förslaget

Nuvarande reglering om rätt till upplysningar och tillträde

I den nuvarande växtskyddslagen finns det en bestämmelse om att en innehavare av mark, byggnad eller transportmedel är skyldig att lämna tillträde för en åtgärd enligt lagen eller föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen. Denna skyldighet gäller även när åtgärder utförs av EU:s institutioner och inspektörer eller experter som har utsetts av institutionerna (6 §). Den som utövar offentlig kontroll har vidare rätt att på begäran få sådana upplysningar och ta del av sådana handlingar som behövs för den offentliga kontrollen. Även denna rätt gäller för EU:s institutioner och inspektörer eller experter som har utsetts av institutionerna (6 a §).

I skogsvårdslagen ges tillsynsmyndigheten en rätt att på begäran få de upplysningar och handlingar som behövs för tillsynen (34 §). Tillsynsmyndigheten ges vidare en rätt att hos den som yrkesmässigt bedriver produktion av, handel med eller införsel av skogsodlings- material få tillträde till mark, transportmedel, byggnader och stängda utrymmen, dock inte bostäder, för tillsyn.

Bestämmelserna i 6 och 6 a §§ växtskyddslagen kan jämföras med motsvarande bestämmelse i närliggande lagstiftning, t.ex. livs- medelslagen. Enligt 20 § livsmedelslagen har en kontrollmyndighet

och ett kontrollorgan som anlitas i den offentliga kontrollen i den utsträckning som behövs för kontrollen rätt att på begäran få upplysningar och ta del av handlingar, och få tillträde till områden, lokaler och andra utrymmen som har anknytning till verksamheten och där göra undersökningar och ta prover.

En skyldighet i kontrollförordningen för aktörer att ge tillträde och upplysningar

Enligt artikel 15.1 i den nya kontrollförordningen ska aktörerna, där behöriga myndigheter så kräver och i den utsträckning som det är nödvändigt för att genomföra offentlig kontroll eller annan offentlig verksamhet, ge de behöriga myndigheternas personal tillgång till utrustning, transportmedel, lokaler och andra platser under aktörernas kontroll och deras omgivningar, deras datoriserade informationshanteringssystem, djur och varor under deras kontroll samt dokument och annan relevant information. Aktörernas skyldighet enligt denna artikel gäller också om offentlig kontroll eller annan offentlig verksamhet genomförs av bl.a. officiella växtskyddsinspektörer, organ med delegerade uppgifter eller fysiska personer som delegerats vissa uppgifter i offentlig kontroll eller annan offentlig verksamhet. Vid sidan av den övergripande skyl- digheten för en aktör att ge myndigheterna tillgång till doku- mentation och annan relevant information enligt artikel 15.1 finns det bestämmelser i växtskyddsförordningen om att yrkesmässiga aktörer på begäran av behörig myndighet ska lämna information, bl.a. information om spårbarhet (artiklarna 69-70).

En bestämmelse i den nya lagen om rätt till upplysningar och tillträde

Artikel 15.1 bedöms vara direkt tillämplig i medlemsstaterna, även när uppgiften att utföra kontroll och annan offentlig verksamhet har delegerats till enskilda. Artikel 15.1 innehåller en skyldighet för aktörerna medan 6 a § växtskyddslagen innebär en motsvarande rätt för den som utövar den offentliga kontrollen. För att undvika eventuella otydligheter vid tillämpningen bedöms det därför vara lämpligt att även i den nya växtskyddslagen ta in en bestämmelse om att den som utför offentlig kontroll har rätt till upplysningar,

handlingar och tillträde som ett komplement till bestämmelsen i den nya kontrollförordningen. För att uppnå enhetlighet mellan de lagar som kompletterar den nya kontrollförordningen bör bestämmelsen om rätt till upplysningar och tillträde utformas på ett så likartat sätt som möjligt i alla lagarna. Rätten till tillträde bör gälla områden, lokaler och andra utrymmen som har anknytning till verksamheten eller där växter, växtprodukter och andra föremål kan finnas. Rätten bör även gälla vid genomförande av annan offentlig verksamhet. Vid bedömningen i det enskilda fallet ska proportionalitetsprincipen tillämpas (se 5 § förvaltningslagen). Utöver att åtgärderna inte får göras mer långtgående än vad som behövs för offentlig kontroll eller annan offentlig verksamhet i ärendet krävs det att det som det allmänna vill uppnå, t.ex. med att få tillgång till visst utrednings- material, står i rimligt förhållande till de olägenheter som kan antas uppstå för den som berörs av åtgärden.

Nationellt reglerade skadegörare för skydd av skog

Som redogörs för i avsnitten 7.2 och 7.4.3 kommer det att vara möjligt att med stöd av den nya växtskyddslagen ställa krav på enskilda att vidta åtgärder när det gäller växtskadegörare som inte omfattas av skyddsåtgärder enligt växtskyddsförordningen om dessa skadegörare kan medföra oacceptabla konsekvenser genom angrepp på träd avsedda för virkesproduktion. Sådana bestämmelser kan gälla krav på att vidta åtgärder för att begränsa förekomsten av skadegörare även i andra växtmiljöer än skog. Skyldigheten i den nya kontrollförordningen för aktörer att lämna upplysningar och ge tillträde för offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet gäller inte för kontroller eller annan offentlig verksamhet som avser de nationella föreskrifter som syftar till att skydda träd avsedda för virkesproduktion från angrepp. För att kontrollmyndigheterna ska kunna utföra nödvändiga kontroller eller vidta andra åtgärder för att begränsa förekomst av sådana skadegörare bör myndigheternas rätt till upplysningar och tillträde även gälla om det behövs för kontrollen av dessa föreskrifter.

Kommissionen, experter och Europeiska revisionsrätten

Som nämnts ovan har EU:s institutioner och av institutionerna utsedda inspektörer och experter enligt den nuvarande växtskydds- lagen rätt att för åtgärder få tillträde till mark, byggnader och transporter och för kontroll få upplysningar och tillgång till hand- lingar.

I den nya kontrollförordningen finns bestämmelser om kommis- sionens kontroll i medlemsstaterna i artiklarna 116-119. Bestäm- melserna innebär att kommissionens experter ska utföra kontroller i varje medlemsstat för att bl.a. kontrollera tillämpningen av de bestämmelser som avses i artikel 1.2, dvs. i detta sammanhang bestämmelser om skyddsåtgärder mot växtskadegörare, och de bestämmelser som föreskrivs i den nya kontrollförordningen (artikel 116). Kontrollerna ska organiseras i samarbete med de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna och utföras regelbundet. De får även omfatta kontroller på plats. Medlemsstaterna ska ge nödvändigt stöd för att säkerställa att kommissionens experter får tillträde till alla lokaler eller delar av lokaler, till djur och varor samt tillgång till information och datasystem som är av betydelse för att de ska kunna fullgöra sina uppgifter (artikel 119). Kommissionen får även, i samarbete med den berörda medlemsstaten, sända en grupp inspektörer för offentlig kontroll på plats i medlemsstaten (artikel 108.2). Det finns således även i den nya lagen ett behov av en bestämmelse som ger kommissionen rätt att vid kontroll få tillträde till lokaler m.m., rätt till upplysningar och ta del av handlingar.

Experter från medlemsstaterna får bistå kommissionens experter och ska när de åtföljer kommissionens experter ges samma rätt till tillträde som kommissionsexperterna (artikel 116.4). Det får förut- sättas att nationella experter som åtföljer kommissionen vid kontroll har utsetts av kommissionen. För att även de nationella experter som åtföljer kommissionens experter ska ges rätt till upplysningar och tillträde bör bestämmelsen formuleras så att rätten gäller för kommissionen och för inspektörer och experter som utsetts av kommissionen.

Då vissa åtgärder som utförs i Sverige enligt växtskyddsförord- ningen kan medfinansieras av unionens budget enligt förordning (EU) nr 652/2014 kan Sverige komma att granskas av Europeiska revisionsrätten. Revisionsrätten och inspektörer och experter som

utsetts av revisionsrätten bör således ha samma befogenheter som kommissionen att få tillgång till de platser och uppgifter som behövs för granskningen av unionens finanser. Förordning (EU) nr 652/2014 ses för närvarande över och föreslås ersättas av en ny EU- förordning (se avsnitt 6.4). Rätten för kommissionen, revisions- rätten och för de inspektörer och experter som har utsetts av dessa institutioner bör också gälla i den utsträckning det behövs för att kontrollera att EU-bestämmelserna om unionens medfinansiering av åtgärder inom lagens tillämpningsområde följs.

I kommissionen ingår även Europeiska byrån för bedrägeri- bekämpning (Olaf) som har att utföra kontroller och inspektioner av åtgärder som medfinansieras av unionens budget. Olaf har under vissa förutsättningar rätt till tillträde och upplysningar enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 av den 11 september 2013 om utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999 och rådets förordning (Euratom) nr 1074/1999. I lagen (2017:244) om kontroller och inspektioner på plats av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning finns bestämmelser om rätt för behöriga myndigheter till tillträde och upplysningar när Olaf utför kontroller och inspektioner enligt förordning (EU, Euratom) nr 883/2013. Bestämmelserna i den nya växtskyddslagen om rätt till tillträde och upplysningar bör inte tillämpas när kontroller och inspektioner på plats genomförs enligt förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 eller lagen om kontroller och inspektioner på plats av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning.

In document En ny växtskyddslag (Page 133-138)