• No results found

Några författningar som styr den digitala förvaltningen

samhällsskydd och beredskap

2 Utredningens uppdrag och arbete

2.5 Några författningar som styr den digitala förvaltningen

I betänkandet pekar utredningen genomgående på att det finns ett behov av att regeringen skärper sin styrning av den digitala förvalt-ningsutvecklingen. Riksdagen och regeringen har dock beslutat om

6 Digitaliseringskommissionen. SOU 2015:28, Gör Sverige i framtiden – digital kompetens, delbetänkande av Digitaliseringskommissionen.

7 Dir. 2016:39.

8 Närmare bestämt den mjuka digitala infrastrukturen, till skillnad från den hårda, dvs. fiber-kabel, sändarnät m.m.

Handling C, KSAU 2017-05-16 45 av 341

SOU 2017:23 Utredningens uppdrag och arbete

47

några lagar och förordningar som direkt reglerar den digitala för-valtningen. Här nedan redovisar utredningen några exempel.

2.5.1 Förvaltningslagen

Förvaltningslagens9 krav på de offentliga myndigheternas kontakter med enskilda skärptes den 1 juli 2003. Skärpningen innebär att myndigheterna ska se till att det är möjligt för enskilda att kontakta dem med hjälp av telefax och e-post och att myndigheternas svar kan lämnas på samma sätt. Regeringen menade att det alltid ska vara möjligt för en enskild att kontakta en myndighet med hjälp av e-post i stället för att t.ex. använda telefon eller brev. Ändringen avsåg i första hand serviceskyldigheten i så kallad faktisk förvaltnings-verksamhet, t.ex. rådgivning eller tillhandahållande av allmän infor-mation. Handläggning av ärenden berörs inte av detta.

2.5.2 Lagen om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen

Syftet med lagen om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen10 är att främja utvecklingen av en informa-tionsmarknad genom att underlätta för enskilda att använda hand-lingar som tillhandahålls av statliga och kommunala myndigheter.

Lagen ska förhindra att myndigheter beslutar om sådana villkor för vidareutnyttjande av handlingar som begränsar konkurrensen.

Med vidareutnyttjande menas, i lagens mening, användning av hand-lingar för andra ändamål än det ursprungliga ändamål för vilket handlingarna behandlas av en myndighet.

En myndighet ska informera om avgifter, inklusive beräknings-grund, och andra villkor för vidareutnyttjandet. En myndighet ska publicera en förteckning över vilka typer av handlingar som vanligen kan tillhandahållas elektroniskt för vidareutnyttjande samt tillhör-ande information. Denna information ska kunna lämnas elektro-niskt och utan avgift.

9 Förvaltningslagen (1986:223).

10 Lagen (2010:566) om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/37/EU om ändring i direktiv 2003/98/EG av den 17 november 2003 om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn.

Handling C, KSAU 2017-05-16 46 av 341

Utredningens uppdrag och arbete SOU 2017:23

48

2.5.3 Rättsinformationsförordningen

För att tillförsäkra den offentliga förvaltningen och enskildas till-gång till grundläggande rättsinformation i elektronisk form ska det, enligt rättsinformationsförordningen11, finnas ett offentligt rätts-informationssystem.12 Domstolsverket är samordningsmyndighet13 för rättsinformationssystemet och ska som sådan:

– samordna frågor om standardisering i rättsinformationssystemet, – ansvara för sammanlänkning av de deltagande databaserna, – sköta praktisk samordning och gemensamma driftsfrågor, – träffa avtal med dem som vill delta i systemet,

– avgöra om den obligatoriska informationen uppfyller kraven enligt denna förordning och ge anvisningar om kraven inte är uppfyllda, – ge råd till de deltagande offentliga organen, och

– bevaka gemensamma säkerhetsfrågor.

Samordningsmyndigheten får, när det gäller obligatorisk information i rättsinformationssystemet, besluta att en informationsansvarig myndighet ska använda viss standard för märkning, strukturering och sökning av informationen.

2.5.4 Förordningen om statliga myndigheters elektroniska informationsutbyte

Förordningen om statliga myndigheters elektroniska informations-utbyte14 gäller för alla myndigheter under regeringen. Av förord-ningen framgår att en myndighet i sin verksamhet ska främja

11 Rättsinformationsförordningen (1999:175).

12 Rättsinformationssystemet innehåller en mängd olika typer av dokument. För närmare in-formation om vilken inin-formation som systemet innehåller se rättsinin-formationsförordningen (1999:175).

13 Domstolsverket har haft uppgiften att vara samordningsmyndighet för rättsinformations-systemet sedan 1 januari 2009. Dessförinnan hade Regeringskansliet uppgiften fram till den 1 januari 2003 då uppgiften överfördes till Statskontoret. När Verva inrättades den 1 januari 2006 överfördes uppgiften till Verva för att när Verva upphörde slutligen föras över till Domstolsverket.

14 Förordningen (2003:770) om statliga myndigheters elektroniska informationsytbyte.

Handling C, KSAU 2017-05-16 47 av 341

SOU 2017:23 Utredningens uppdrag och arbete

49

lingen av ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga förvaltningen.

I förordningen ges även Ekonomistyrningsverket och Skatte-verket särskilda uppgifter.

Enligt förordningen ska statliga myndigheter med fler än 50 an-ställda, med vissa undantag, hantera sina utgående beställningar av varor och tjänster elektroniskt.15

Ekonomistyrningsverket får, med beaktande av nationell och in-ternationell standard, meddela föreskrifter om sådan hantering av beställningar och om standarder eller liknande krav som ska vara gemensamma för elektroniskt informationsutbyte i samband med beställning, leverans och fakturering av varor och tjänster. Enligt Ekonomistyrningsverkets föreskrifter framgår bland annat att myn-digheter ska effektivisera sina beställnings-, leverans- och faktura-hanteringsprocesser genom att använda it-system som stödjer detta arbetsflöde. Myndigheter ska tillhandahålla en leverantörsportal för de leverantörer som inte själva har möjlighet till elektroniskt in-formationsutbyte avseende produktkatalog, order och faktura.

Enligt förordningen ska Skatteverket tillhandahålla en myndig-hetsgemensam infrastruktur för säkra elektroniska försändelser från myndigheter till enskilda – Mina meddelanden.

2.5.5 Förordningen om myndigheters bokföring

Förordningen om myndigheters bokföring,16 som gäller för myn-digheter som lyder omedelbart under regeringen, reglerar även myndigheternas hantering av fakturor. Av förordningen framgår att en myndighet ska hantera inkommande och utgående fakturor elektroniskt. Om det finns särskilda skäl får Ekonomistyrnings-verket besluta om undantag från kravet.

15 Kravet gäller dock inte för beställningar som görs av Regeringskansliet, Försvarsmakten, För-svarets materielverk, FörFör-svarets radioanstalt, TotalförFör-svarets forskningsinstitut eller Säkerhets-polisen, eller är olämpliga att hantera elektroniskt av sekretesskäl eller säkerhetsskyddsskäl.

16 Förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring.

Handling C, KSAU 2017-05-16 48 av 341

51

3 Från datapolitik till digital