• No results found

den digitala förvaltningen – en tillbakablick För att få en bakgrund till utredningens förslag om hur

3.3 Digitaliseringen i norden och andra länder

3.3.2 Närmare om Finland

I Finland finns det ett stark politiskt stöd för den offentliga sek-torns digitalisering. Tidigare regeringar har satt tydliga mål för den offentliga sektorns användning av IKT42 och digitalisering ligger högt på den nuvarande regeringens agenda.

Finansdepartementet styr utvecklingen av informationsförvalt-ningen både inom stats- och kommunalförvaltinformationsförvalt-ningen.43 Finans-departementets uppgift är att ha hand om den allmänna styrningen av informationsförvaltningen medan varje departement styr utveck-lingen av informationsförvaltningen och informationsförvaltnings-projekten inom det egna verksamhetsområdet.

Den finska regeringen bedriver ett antal spetsprojekt som har som mål att lyfta in Finlands ekonomi på ett spår av hållbar tillväxt och förbättrad sysselsättning, samt att säkerställa finansieringen av de offentliga tjänsterna och den sociala tryggheten. Digitalisering är ett av fem prioriterade områden. Under perioden 2016–2018 satsar Finland 100 miljoner euro på spetsprojekt inom Digitalisering.44

För varje spetsprojekt finns en ansvarig minister och alla priori-terade områden har egna ministerarbetsgrupper. Regeringen säker-ställer, med hjälp av aktiv uppföljning och styrning vid sina strategi-sessioner, att spetsprojekten genomförs och eventuellt revideras.

Spetsprojektens effekter följs regelbundet upp. Under våren 2017 avser den finska regeringen att besluta om mer detaljerade mål, tids-planer och åtgärder för digitaliseringen. Planen kommer att omfatta styrning och budgetrelaterade förändringar för att skynda på digita-liseringen.

42 Informations- och kommunikationsteknik (IKT) är den del av it som bygger på kommuni-kation mellan människor. Källa: Wikipedia, 2017-02-27.

43 Lagen om styrning av informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2011/20110634.

44 http://valtioneuvosto.fi/sv/genomforandet-av-regeringsprogrammet/information, 2017-02-27.

Handling C, KSAU 2017-05-16 77 av 341

Från datapolitik till digital förvaltning SOU 2017:23

80

Den finska regeringen har beslutat om nio digitaliseringsprin-ciper som är gemensamma spelregler för digitaliseringen inom hela den offentliga förvaltningen.

På uppdrag av Finansdepartementet har Statskontoret utrett hur digitaliseringen inom statsförvaltningen kan främjas och produkti-viteten förbättras.

Digitalisering är i enlighet med regeringsprogrammet ett genomgripande tema i regeringens strategi. Statskontorets utredning utgör en utmärkt inledning för vardagliggörandet av digitaliseringen av offentliga tjänster.

De konkreta åtgärdsförslagen i utredningen bör verkställas omgående inom samtliga förvaltningsområden. En av de viktigaste observationerna är att man bör undvika överdriven planering, och hellre lära sig genom att agera och försöka, berättar kommun- och reformminister Anu Vehviläinen.45

Med utgångspunkt i de förslag som Statskontoret lämnade46 håller myndigheten på att sätta samman en grupp, D9, som ska stödja den offentliga sektorn och att skynda på digitaliseringen. D9 står för digitaliseringens nio principer och gruppen kommer att bestå av cirka 10 personer som ska stödja arbetet med livshändelser.

Befolkningsregistercentralen

Befolkningsregistercentralens grundläggande uppgift är att möjlig-göra att uppgifter i befolkningsdatasystemet och tjänster som Be-folkningsregistercentralen tillhandahåller inom certifierad elektro-nisk kommunikation utnyttjas som stöd för samhällets funktioner och informationsförsörjning. Myndigheten främjar med sin verk-samhet skyddet för privatlivet, skyddet för personuppgifter och datasäkerheten samt utvecklandet och iakttagandet av kraven på god databehandling och god informationshantering.47

I den rapport som Ramböll gjort på uppdrag av Finansdeparte-mentet beskrivs Befolkningsregistercentralen som den operativa motorn för arbetet med den nationella servicearkitekturen.48 Under 2014–2017 genomför Finland ett arbete med en nationell

45 http://www.statskontoret.fi/sv-FI/Den_offentliga_forvaltningen_redo_for_en(56260)

46 Statskontoret 2016-01-12, Den offentliga förvaltningen redo för en digispurt.

47 http://vrk.fi/sv/information-om-brc, 2017-02-27.

48 Ramböll november 2016, Förstudie Nationell digital infrastruktur, ärende Fi2016/03059/DF om potentialanalys för nationell digital infrastruktur. Detta avsnitt är taget från s. 14, 18–19.

Handling C, KSAU 2017-05-16 78 av 341

SOU 2017:23 Från datapolitik till digital förvaltning

81

arkitektur. Finland har en lag49 som syftar till att förbättra tillgången till och kvaliteten på offentliga tjänster, att förbättra tjänsternas informationssäkerhet och interoperabilitet samt styrningen av tjäns-terna, samt att främja effektiviteten och produktiviteten inom den offentliga förvaltningens verksamhet. Lagen:

 pekar ut ansvariga aktörer och styrningen av den gemensamma digitala infrastrukturen,

 slår fast ett regelverk för finansiering av tjänsterna,50

 föreskriver att det är obligatoriskt att använda lösningarna inom den offentliga sektorn (med vissa undantag).

Med utgångspunkt i lagen pågår ett arbete med att utveckla sex stycken förvaltningsgemensamma digitala lösningar:

 Roller och befogenheter. Nationellt behörighetsregister som gör det möjligt att kontrollera en persons rätt att uträtta ärenden på någon annan persons eller en organisations vägnar. Tjänsteleve-rantörer får användarnas rolluppgifter direkt från registret. Det även möjligt för den privata sektorn, i viss utsträckning, att nyttja lösningen.

 E-identifikation. Möjliggör säker elektronisk identifiering, samt SSO,51 för finländare och EU-medborgare. Utformat för att göra det enkelt för offentlig sektor att ansluta tjänster, finns bi-drag att söka för implementering. Olika leverantörer av elektro-nisk identifikation ansluter med olika säkerhetsnivåer (sms-kod, e-leg m.m.). Endast utförare av offentliga tjänster kan ansluta till lösningen.

49 Lag om förvaltningens gemensamma stödtjänster för e-tjänster 571/2016, http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2016/20160571.

50 [K]ostnaderna för produktionen av stödtjänsterna täcks med statens medel och använd-ningen av stödtjänsterna är avgiftsfri för användarorganisationerna, Lag om förvaltanvänd-ningens gemensamma stödtjänster för e-tjänster. 6 kap. 25 §.

51 Enligt Wikipedia: Single sign-on, SSO, är en metod inom sammansatta datasystem för att hantera användare med aspekt på användarbehörighet (auktorisering) och användarverifiering (autentisering), så att dessa användare endast behöver logga in en enda gång för att nå de system som är anpassade till tjänsten. Fördelen för användaren är att man inte behöver hålla reda på flera olika lösenord. 2017-02-27.

Handling C, KSAU 2017-05-16 79 av 341

Från datapolitik till digital förvaltning SOU 2017:23

82

 Servicevyer. Ett användargränssnitt för medborgare och företag med en samlad katalog över e-tjänster, hantering av egna uppgif-ter och befogenheuppgif-ter, kontaktuppgifuppgif-ter till myndigheuppgif-ter samt

”intelligenta serviceguider” (för att göra det enkelt att hitta rätt information och tjänst).

 Servicekatalog. Ett servicedatalager med basregister med metadata om e-tjänster, telefontjänster, lokala servicekontor samt API:er.

 ”X-road i Finland”. En ”integrationsled” byggd efter Estlands modell som gör det möjligt för tjänsteleverantörer (myndigheter, organisationer och företag) att integrera tjänster och informa-tionskällor på ett standardiserat, enhetligt, koordinerat och inter-operabelt sätt och därigenom bidra till god informationsförsörj-ning.

 Meddelandetjänst. Utgår från tidigare meddelandetjänst. Tidi-gare anslutna myndigheter behöver inte ändra något. Tjänsten möjliggör elektronisk delgivning för myndigheter oavsett i vil-ken digital form kunden vill ta emot meddelandena. All elektro-nisk delgivning finansieras centralt för att skapa incitament för offentlig förvaltning att övergå till digitala försändelser. Privata aktörer kan bygga ”brevlådor”.

Center för informations- och kommunikationsteknik, Valtori Statens center för informations- och kommunikationsteknik, Valtori, bildades 2014. Kärnan i det nya servicecentret består av Sta-tens it-servicecentral, som under fem år var en del av Statskontoret.

Exempel på tjänster som Valtori tillhandahåller är: elektronisk iden-tifierings- och betalningstjänst, gränssnittet Suomi.fi, experttjänster för datasäkerhet och statens gemensamma datakommunikations-tjänster.

Valtori har cirka 1 100 anställda. Finansdepartementet ansvarar för Valtoris strategiska styrning, styrningen av den informations- och kommunikationstekniska beredskapen, styrningen av bered-skapen och säkerheten samt styrningen av de affärsmässiga princi-perna och ger långsiktiga riktlinjer och resultatmål för Valtoris verk-samhet.

Handling C, KSAU 2017-05-16 80 av 341

SOU 2017:23 Från datapolitik till digital förvaltning

83

Enligt Valtori kan de tjänster som myndigheten tillhandahåller ge organisationerna inom statsförvaltningen högkvalitativa och funk-tionssäkra tjänster för medborgare och företag, och därigenom bidra till att myndigheter och departement kan fokusera på utvecklingen av kärnfunktionerna inom sina respektive förvaltningsområden.

Vidare framhåller man att statsförvaltningen, genom att centralisera tjänsterna till en aktör, kan göra ekonomiska besparingar.