• No results found

Fler plastflaskor och metallburkar ska samlas in genom retursystemet genom retursystemet

In document Teknik- och fritidsnämnden Tid (Page 130-134)

förbrukning av engångsmatlådor och engångsmuggar

9 Utökat retursystem för plastflaskor och metallburkar

9.1 Fler plastflaskor och metallburkar ska samlas in genom retursystemet genom retursystemet

116

matlådor. Om en restaurang i stället endast eller delvis tillhandahåller muggar kommer de undantagna restaurangerna ha en lägre omsättning än i exemplet.

Med engångsmatlådor avses inte flexibla omslag, dvs. förpackningar som är gjorda av mjuk plast och andra böjbara material. Flexibla omslag ska således inte inkluderas vid beräkningen av möjligheten till undantag.

Antal engångsmuggar och engångsmatlådor som tillhandahålls bör beräknas som ett genomsnitt av de engångsmuggar och engångsmatlådor som tillhandahållits under de dagar verksamheten är öppen under ett kalenderår. Det innebär att det totalt är möjligt att använda 36 500 respektive 18 250 engångsmuggar och engångsmatlådor på ett år för den som håller öppet alla dagar om året.

För att det ska vara möjligt att följa upp och bedriva tillsyn bör den som omfattas av undantaget och därför inte tillhandahåller återanvändbara muggar och matlådor ha rutiner för att säkerställa att inte fler än 100 respektive 50 engångsmuggar och engångsmatlådor tillhandahålls i genomsnitt per dag.

Efter att kraven på att tillhandahålla återanvändbara alternativ trätt i kraft bör undantagen för mindre företag utvärderas. Om det då finns förutsättningar för att även de mindre företagen ska omfattas av kraven, t.ex. för att det då finns etablerade system som de mindre företagen kan ansluta sig till, bör det övervägas om undantaget ska tas bort.

Det bör ges möjlighet för Naturvårdsverket att besluta om undantag från kraven

Behoven av att använda engångsmuggar och engångsmatlådor för snabbmat kan skilja sig åt. Det kan därför finnas behov av undantag från kraven på att tillhandahålla återanvändbara muggar och matlådor.

Naturvårdsverket bör därför ges möjlighet att meddela föreskrifter om undantag från kraven för fall där det är oskäligt att kräva att den som tillhandahåller dryck eller snabbmat i en engångsmugg eller engångs-matlåda ska tillhandahålla ett återanvändbart alternativ. Sådana före-skrifter om undantag bör inte meddelas i fråga om engångsmuggar eller engångsmatlådor om ett undantag kan antas medföra en risk för betydande nedskräpning eller medföra att Sverige inte uppfyller målen för minskad förbrukning.

9 Utökat retursystem för plastflaskor och metallburkar

9.1 Fler plastflaskor och metallburkar ska samlas in genom retursystemet

Förslag: Plastflaskor och metallburkar som innehåller dryck som inte är konsumtionsfärdig eller som består av grönsaks-, frukt- eller bärjuice ska ingå i ett godkänt retursystem. Kravet ska börja gälla den 5 januari 2023.

117 Även plastflaskor och metallburkar som innehåller dryck som

huvudsakligen består av mjölk ska omfattas av ett retursystem. Kravet ska börja gälla den 1 januari 2029.

Dryck i plastflaska eller metallburk som inte är konsumtionsfärdig, huvudsakligen består av mjölk eller består av grönsaks-, frukt- eller bärjuice ska yrkesmässigt får överlåtas eller saluhållas endast om plastflaskan eller burken ingår i ett retursystem.

Skälen för förslaget

Alla plastflaskor och metallburkar som innehåller dryck ska omfattas av ett retursystem

Inom EU är plastflaskor för engångsbruk ett av de vanligaste föremålen som skräpar ned på stränderna. Plastflaskor förekommer även i nedskräp-ningsstatistiken i Sverige. Naturvårdsverket har utfört en nationell skräpmätning under en vecka i juni 2020. Av mätningen framgår att cirka 35 000 plastflaskor skräpats ner. Nedskräpningen av plastflaskor är dock generellt högre i flera andra länder inom EU än i Sverige. Det beror bl.a.

på att systemen för separat insamling generellt inom EU är ineffektiva och att konsumenter inte lämnar sina flaskor till dessa system i tillräcklig utsträckning.

Enligt engångsplastdirektivet ska medlemsstaterna vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa separat insamling av plastflaskor som är engångsplastprodukter så att minst 77 procent samlas in separat senast år 2025 och minst 90 procent samlas in separat senast år 2029 (artikel 9).

Enligt engångsplastdirektivet får medlemsstaterna uppnå målen bl.a.

genom att införa pantsystem och fastställa mål för separat insamling av plastflaskor (artikel 9.1). I Sverige har plastflaskor för dryck samlats in skilt från annat avfall genom att dryckesflaskor sedan 1990-talet omfattats av ett retursystem med pant. I Sverige finns i dag endast ett godkänt retursystem av plastflaskor. Det drivs av Returpack AB och ägs gemen-samt av Sveriges Bryggerier, Livsmedelshandlarna och Svensk Daglig-varuhandel.

Retursystem för plastflaskor och metallburkar regleras i retursystems-förordningen. I retursystemsförordningen finns krav på att den som yrkesmässigt tappar konsumtionsfärdig dryck i en plastflaska eller yrkesmässigt för in en sådan flaska till Sverige ska se till att flaskan ingår i ett godkänt retursystem (2 §). Dessutom får konsumtionsfärdig dryck i plastflaska yrkesmässigt överlåtas eller saluhållas endast om plastflaskan eller burken ingår i ett godkänt retursystem (10 §). Kraven har i huvudsak gällt i deras nuvarande form sedan 1 januari 2006.

Under 2019 samlades 84 procent av alla flaskor som omfattas av krav på att vara med i ett retursystem in. I förpackningsförordningen finns materialåtervinningsmål för plastflaskor som innebär att 90 procent av alla plastflaskor som omfattas av retursystemet ska materialåtervinnas (19 §).

Det målet är ett svenskt återvinningsmål. I materialåtervinningsmålen som gäller inom EU görs ingen skillnad på plastflaskor för dryck och övriga plastförpackningar. Innan engångsplastdirektivet beslutades var således materialåtervinningsmålet för plastflaskor i EU 50 procent senast den 31 december 2025 (artikel 6.1 g förpackningsdirektivet). Införandet av det

118

svenska pantsystemet har således gjort att Sverige, till skillnad från stora delar av övriga Europa, har en hög andel separat insamlade plastflaskor.

Dessutom är den plast som återvinns från de insamlade flaskorna av hög kvalitet och det är därför hög efterfrågan på återvunnen plast från PET-flaskor som samlats in genom det svenska retursystemet. Det finns således redan en reglering i Sverige som till stor del lever upp till kraven på separat insamling av plastflaskor i engångsplastdirektivet. Det svenska pant-systemet fungerar i huvudsak väl och bör därför användas för att genomföra kraven på separat insamling av plastflaskor i engångs-plastdirektivet (artikel 9).

För att uppfylla kraven i direktivet fullt ut måste dock alla dryckes-flaskor som är engångsplastprodukter omfattas av kraven. Enligt retur-systemsförordningen är flaskor som innehåller drycker som inte är konsumtionsfärdiga eller som består av mejeriprodukter eller grönsaks-, frukt- eller bärjuice undantagna från kravet på att ingå i ett retursystem (2 och 10 §§). För att genomföra kraven i engångsplastdirektivet och för att öka antalet dryckesflaskor som samlas in genom ett retursystem bör undantagen tas bort så att även dessa dryckesflaskor omfattas av kravet på att ingå i ett godkänt retursystem.

Från vilken tidpunkt bör de undantagna dryckesflaskorna omfattas av kraven?

Sedan september 2015 har saftproducenter (dvs. inte konsumtionsfärdig dryck) frivilligt kunna anmäla sig till pantsystemet. Enligt Returpack har t.ex. Axfood, Orkla, Coop, ICA och Lidl anslutit sina produkter. Sedan september 2017 har även producenter av juiceprodukter med ett bär-, frukt- eller grönsaksinnehåll på över 50 procent frivilligt kunnat ansluta sig till retursystemet på motsvarande sätt som för saftprodukter.

Juiceprodukter med ett bär-, frukt- eller grönsaksinnehåll under 50 procent omfattas redan i dag av förordningen. Det finns därför inte skäl att vänta till år 2025, när det första målet ska vara uppfyllt enligt engångs-plastdirektivet, med att ta bort undantagen för saft och juiceprodukter. I stället bör dessa produkter omfattas av kraven från den 5 januari 2023.

Även plastflaskor som innehåller mejeriprodukter omfattas av målen för separat insamling i engångsplastdirektivet. Returpack har undersökt möjligheterna att inkludera även drycker som huvudsakligen består av mejeriprodukter i retursystemet. Enligt Returpack har de tester som gjorts visat att det blir problem från lukt, bakterier och mögelsporer vid pant-mottagning i cirka en fjärdedel av butikerna.

Plastflaskor som innehåller mjölkprodukter ska dock räknas med i den totala mängden flaskor som insamlingsgraden ska beräknas utifrån. Om plastflaskor som innehåller mjölkprodukter inte omfattas av kraven på separat insamling kommer således den procentuella mängden flaskor som samlats in separat i Sverige att minska. I dag samlas 84 procent av plastflaskorna in. För att nå en insamling på 90 procent är det därför nödvändigt att ställa krav på att även plastflaskor som innehåller mjölkprodukter ska ingå i ett retursystem. Trots att det finns problem med att inkludera sådana dryckesflaskor bör därför ett krav på att även dryckesflaskor som innehåller mejeriprodukter omfattas av krav på att ingå i ett retursystem.

119 I Sverige säljs dock de flesta mjölkdrycker i kompositförpackningar som

inte omfattas av kraven på separat insamling i engångsplastdirektivet.

Dessutom har Sverige en mycket god insamlingsgrad av övriga plastflaskor. Sverige kommer därför sannolikt att nå målen för insamling som ska vara uppfyllda år 2025 även om dryckesflaskor för dryck som huvudsakligen består av mejeriprodukter inte omfattas av retursystemet.

Dryck som huvudsakligen består av mejeriprodukter behöver därför inte omfattas av kraven på att ingå i ett godkänt retursystem förrän Sverige måste nå en separat insamling på 90 procent. Kravet på att mjölkprodukter ska omfattas av retursystemet bör därför inte börja gälla förrän den 1 januari 2029. Det ger retursystemet en möjlighet att anpassa systemet så att det praktiskt fungerar att ta emot även plastflaskor som har innehållit mjölk. Ett alternativ är att producenter av sådana drycker byter plastflaskan till en annan förpackning.

Kraven bör gälla även metallburkar

Metallburkar omfattas inte av kraven i engångsplastdirektivet. De burkar som innehåller dryck och som släpps ut på den svenska marknaden är gjorda av aluminium. Även insamlingen av aluminiumburkar är god i Sverige och materialåtervinns till material av hög kvalitet. Eftersom ny aluminium har cirka nio gånger större klimatpåverkan än ny plast och nytt papper är det viktigt att så mycket aluminium som möjligt material-återvinns. Undantagen från kraven på att ingå i ett retursystem för metallburkar som innehåller drycker som inte är konsumtionsfärdiga eller som består av mejeriprodukter eller grönsaks-, frukt- eller bärjuice bör därför tas bort. På så sätt blir regleringen av dryckesflaskor av plast och regleringen av metallburkar densamma i retursystemsförordningen.

Metallburkar innehåller dock vanligtvis läsk, öl eller liknande kolsyrade drycker. Det är ovanligt att metallburkar innehåller mjölk, juice eller icke konsumtionsfärdig dryck. De utökade kraven kommer därför inte att påverka metallburkar i någon större omfattning.

Normgivningsbemyndigande

Bestämmelser om att plastflaskor och metallburkar som innehåller dryck som inte är konsumtionsfärdig ska ingå i ett retursystem kan meddelas av regeringen med stöd av de i denna promemoria föreslagna bemyndi-gandena i 15 kap. 15 § 2 om förbud för producenter att överlåta eller salu-föra produkter som inte omfattas av en producentansvarsorganisation och 15 kap. 12 § 3 om åtgärder som möjliggör en effektiv insamling av avfall.

Bestämmelser om att plastflaskor och metallburkar som innehåller grönsaks-, frukt- eller bärjuice eller dryck som huvudsakligen består av mejeriprodukter ska ingå i ett retursystem kan meddelas av regeringen med stöd antingen av de föreslagna bemyndigandena eller av nuvarande 15 kap.

16 § miljöbalken.

120

9.2 Krav på att lämna uppgifter om plastflaskor och

In document Teknik- och fritidsnämnden Tid (Page 130-134)