• No results found

Formanalys

In document RÖRELSENS EFFEKT PÅ LÄRANDET (Page 33-38)

5 Arbetets design (metodik)

5.1 Formanalys

I ett verksamhetsinriktat arbete bör man göra en formanalys. Formanalys innebär att ut-reda möjliga sätt att genomföra arbetet och därav besluta vilken metod som är mest lämp-lig för den aktuella produkten i fråga. Enlämp-ligt Silius-Ahonen & Haldin (2015) är delarna i formanalysen projektplanering, produktutveckling och en praktisk processbeskrivning.

5.1.1 Projektplanering

Till grund för produkten behöver jag fördjupa mig i ämnet för att småningom få en klarare bild av vad produkten kan vara och hur den ska utvecklas. Jag behöver också fundera på varför just den produkten gynnar studerande och kolleger och mig själv och hur den svarar på syftet för detta arbete. Efter att jag analyserat mera material, i ämnesanalysen, hoppas jag förstå mitt tema ännu bättre så jag får en klarare bild av vad produkten kunde vara. I planeringsskedet behöver jag också fundera kring designen på arbetet.

Tankeprocessen inför examensarbetet kom igång i september 2019 efter att jag valt betshälsa som tema för mitt arbete. Emedan jag nyligen bytt bransch, från mångårigt ar-bete inom företagshälsovården till lärare, kändes det relevant att fördjupa mina kunskaper inom ramen för den nya branschen. I mitt dagliga arbete med studerande på andra stadiets yrkesutbildning är fokus på att minska stillasittande för studerande. Det kändes som na-turligt och intressant att fördjupa mig på detta område för att få mera förståelse för varför avbrott i stillasittandet inverkar på lärandet. Jag frestades till att utveckla en produkt ef-tersom jag gärna åstadkommer något konkret, ett verktyg jag och andra kan ha nytta av i arbetlivet framöver. Målgrupp, studerande på andra stadiets yrkesutbildning, och ämnet

34

rörelsens effekt på lärandet stod klart ganska tidigt och nästa steg var då att börja fördjupa mig i ämnet.

I mitt arbete med ungdomar inom yrkesutbildningen på andra stadiet upplever jag ofta en frustration bland studerande som under teorilektioner behöver koncentrera sig och foku-sera på teori i ett klassiskt klassrum med stolar och pulpeter. Även lärarnas frustration över oroliga studerande som har svårt att koncentrera sig öppnade mina ögon för att ut-veckla också mina egna pedagogiska färdigheter. Jag bestämde mig för att ta fram någon form av produkt som kunde stöda lärarkolleger och skapa en bättre atmosfär i klassrum-met till fördel för lärandet. Som projektansvarig för studier i rörelse gav det ytterligare inspiration att verkligen ta reda på fakta och utveckla metod för minskad stillasittandet.

Min nyfikenhet på vad som egentligen är förklaringen till att rörelse har positiv inverkan på lärandet väcktes på allvar. Rörelse och lärandet – som en naturlig och integrerad verk-samhetsform. Ett nytänk tror jag behöver etableras och också miljön i läroanstalterna kan behövas ses över om man strävar efter att skapa förutsättningar för mindre stillavarande.

Under hela planeringsprocessens gång reflekterar jag till vardagen och den miljö jag be-finner mig i under arbetsdagen. Håller ögon och öron uppe för utvecklandet av idéer och förvekligandet av metoder som minskar stillasittandet. Mitt uppdrag inom studier i rörelse stöder i allra hösta grad genomförandet av detta examensarbete och utvecklandet av pro-dukt.

5.1.2 Produktutveckling

Här beskriver jag vilken produkt jag kommer att framställa och på vilket sätt produkten framställs.

Denna produkt har som målsättning att:

- Gynna studieförmågan och studerandehälsan i andra stadiets yrkesutbildning - Vara lätt tillgänglig och utarbetas så den kan användas som en naturlig del av

te-oriundervisningen

- Kunna användas av personer som inte är specialister inom ” rörelse som avbryter långvarigt sittande”

- Fungera som ett redskap för att underlätta lärarens lektionsplanering

35

Produkten kommer att vara förslag på pausaktiviteter för att underlätta lärarens arbete i strävan till att skapa mera rörelse för studerande under lektionerna. Tanken är att minska stillasittandet så man stiger upp med jämna mellanrum gärna med 20 – 30 minuters inter-vall. Målsättningen är således att få avbrott i sittandet och aktivera pigghetsnivån. Därut-över kan rörelsen på långsikt ha en direkt inverkan på lärandet, emedan rörelserna i pro-dukten grundar sig på en teori därom. Det innovativa i propro-dukten är förutom den direkta kopplingen mellan vetenskaplig teori och handling en tillgänglig manual varifrån lämp-liga rörelseövningar kan integreras i undervisningen.

Produkten kommer att bestå av en Power Point presentation, där de olika flikarna repre-senterar olika rörelsealternativ förknippat med teorin som är angiven. Valet av Power Point presentation som manual grundar sig på lätt tillgänglighet för övriga att använda sig av den emedan Power Point presentationer fortfarande utgör en vanlig undervisningsme-tod bland lärare.

En Power Point presentation kan framställas på många olika sätt beroende på använd-ningsändamål och målgrupp. Det kan vara frågan om ett bildspel men kan likväl vara producerat som en video eller innehålla olika effekter. (Monster 2016)

En Power Point presentation beskriver Microsoft (2019) enligt följande:

Power Point presentationer fungerar som bildspel. Om du vill förmedla ett med-delande eller en artikel kan du dela upp den i bilder. Tänk på varje bild som en tom arbetsyta för de bilder och ord som hjälper dig att berätta din berättelse.

Då man skapar en Power Point presentation uppmanar Microsoft (2019) att man tänker på följande aspekter

1. Minimera antalet bilder

2. Välj en målgrupp – vänlig teckenstorlek 3. Håll bildtexten enkel

4. Använd visuell information för att uttrycka ditt meddelande 5. Gör etiketter för diagram och diagram lättare att förstå 6. Använd diskreta enhetliga bildbakgrunder

7. Kontrollera stavning och grammatik

36

Emedan omfattningen av detta arbete skulle bli för digert med att ytterligare fördjupa mig i olika tekniker för framställning av min Power Point manual väljer jag den klassiska versionen som en bra och användbart alternativ.

Vid framställningen beaktas att metoden att väcka åhörarnas / läsarnas intresse är att in-volvera dem i presentationen redan vid titelsidan. Här behöver man då berätta hur de kommer att kunna få användning av informationen man presenterar. En enkel design är att föredra, ”less is more”, rekommenderas då det kommer till presentationer. Bilder ska inte användas för att pynta sliden utan för att förstärka budskapet. (Monster 2016)

Metoder för att skapa mera rörelse under skoldagen är många. Min produkt är avgränsad till att vara en produkt med fokus på att få avbrott i sittandet med hjälp av pausrörelser.

Jag har därmed inte beaktat olika pedagogiska undervisningsmetoder eftersom tillväga-gångssätten varierar beroende på ämnet som undervisas.

Såväl slutprodukten som Power Point bilagan inleds med en sammanfattning av förde-larna med pausgymnastik för att förtydliga den allmänna avsikten och därmed inverkan på lärandet. Den pedagogiska aspekten (teorin) nämns inte i Power Point presentat-ionen.

37 5.1.3 Praktisk processbeskrivning

Här refererar jag öppet och ärligt hela arbetsprocessen under hela arbetets gång. Jag har skrivit en processdagbok sedan augusti 2019 då arbetet inleddes och i detta kapitel refe-rerar jag över det väsentligaste ur dagboken med hjälp av en tidsaxel för att åskådliggöra den praktisk processen tydligare.

2019

Augusti Studierna på Arcada inleddes och öppen för olika infallsvinklar för examensarbetet. Handledning. Tankeprocessen igång.

September Intresseområde arbetshälsa. Arbetsförmåga / studieförmåga. Tanke- processen aktiv. Metodikkurser - förankring till kommande arbete.

November Litteratursökning och -studier. Reflektioner och förankring till mitt dagliga arbete gav energi. Skrivprocessen mycket aktiv. Avgränsning, fokusering. Tankar om slutprodukten. Handledning. Diskussion ute på fältet – noterar olika reaktioner – okunskap hos många. Mycket tid lades ner. Givande seminarium, studier i rörelse. Utkristallisering av

handlingsplan. Planpresentation 25 november. Bra känsla.

December Fördjupning. Formanalys och ämnesanalys (plattform till slutprodukt).

Tidskrävande, lärorikt och mycket intressant. Processen styr fortfarande

38

In document RÖRELSENS EFFEKT PÅ LÄRANDET (Page 33-38)