• No results found

INLEDNING

In document RÖRELSENS EFFEKT PÅ LÄRANDET (Page 8-11)

För hundra år sedan berodde ryggbesvär på tungt fysiskt arbete. För tjugo år sedan var man rädd för de faror stående arbete medförde. Nu är långvarigt sittande en stor hälsorisk i klass med rökning, stress och högt blodtryck. Medierna har, speciellt sedan de uppdate-rade motionsrekommendationerna publiceuppdate-rades i oktober 2019 (UKK institutet 2019), ur olika perspektiv belyst riskerna med en sedentär livsstil. Vilka följderna är för lärandet har inte synliggjorts i samma utsträckning. Om du vill veta hur viktig rörelse verkligen är för lärandet rekommenderas att du fördjupar dig i detta arbete. Förutom att du här får ta del av rörelsens effekt på lärandet får du också tips på hur enkelt det är att avbryta sittandet, aktivera hjärnan och effektivera lärandet med korta aktiverande pauser.

Rörelsens betydelse för lärandet har inte alltid varit självklart. Många framstående peda-goger hade dock tidigt åsikten om att rörelsen är viktig för lärandet och använde sig där-med av metoder som befrämjar rörelsen för att stärka kunskap. Ytterligare forskning be-kräftar pedagogernas tankar att rörelse även behövs för att väcka liv i hjärnan, skapa ba-lans mellan hjärnhalvorna och bilda nya hjärnceller. (Wolmesjö 2002 s. 9 - 10)

Redan en liten rörelse ja rentav tanken att röra sig är till nytta för hjärnan. Alla strukturer i hjärnan aktiveras av rörelse. Att göra något med händerna aktiverar hjärnområden för att inte tala om effekten av promenad som så ofta underskattas. Att promenera är en kog-nitiv företeelse eftersom man behöver behärska många olika element. (Kokkonen 2019 s.

5 - 6)

Studier i rörelse är ett projekt vars syfte är att stöda skapandet av en motionsinriktad verksamhetskultur i gymnasie- och yrkesutbildningen så att varje studerande ska röra på sig minst en timme per dag. Målet med understödet till läroanstalterna är att öka stu-derandes fysiska aktivitet och motion (rörlighet) samt att främja studieförmågan genom att ta fram en fysiskt aktiv verksamhetskultur i läroanstalter på andra stadiet. Det centrala är att integrera verksamheten i läroanstaltens och de studerandes vardag, att göra utveckl-ingen på ett brett plan och arbeta tillsammans. (Regionalförvaltningsverket 2019)

9

Finland är, också på internationell nivå, föregångare för hur fysiska aktiviteten kan tas med i undervisningen (Syväoja & Tammelin 2016). Mängder av utarbetat material är till-gängliga för både lärare och studerande. Sökalternativen är många och att hitta lämpligt material i djungel är tidkrävande och en utmaning i sig. Många erfarna lärare upplever det främmande och känner säkert en viss osäkerhet inför att ta en skapande paus under lektionen eller att bygga upp lektionen på ett för studerande fysiskt aktiverande sätt.

Detta examensarbete stöder Folkhälsans filosofi i de hälsofrämjande arbete de utför. Såg därav potential till ett samarbete och upptog diskussionen med Mikaela Wiik, sakkunnig i fysisk aktivitet och återhämtning på Folkhälsan, för att strax därpå få lovet till examens-arbetet på Folkhälsan godkänt (bilaga 1). Det ligger i Folkhälsans intresse att vara med och utveckla hälsofrämjande verksamhet bland ungdomar och i skolor. Detta arbete kan bidra med den sakkunnig information som behövs för att fördjupa sig i rörelsens effekt på lärandet. Samtidigt är produkten som framställs ett verktyg som kan användas av olika intressenter inom utbildningen.

Utbildnings- och kulturministeriet styr och utvecklar motions- och idrottspolitiken i Fin-land, som bedrivs i syfte att främja befolkningens välbefinnande. Två av de fyra riktlinjer man dragit upp är mindre sittande och mera motion i vardagslivet (SHM 2013 s.4 - 5).

Det framkommer att motions- och hälsovanorna hos de som studerar för yrkesexamen för det mesta är sämre än bland gymnasieelever i samma ålder. Fenomenet är oroväckande.

De som studerar inom yrkesexamen på andra stadiet kommer i hög utsträckning att utsät-tas för en stor fysisk belastning i sitt kommande yrke. Mycket få av eleverna på andra stadiet når upp till rekommendationen om fysisk aktivitet för ungdomar. Endast 7 procent av yrkesskoleleverna och 11 procent av gymnasieeleverna rör på sig flera gånger om da-gen i minst en halv timme långa perioder. (SHM 2013 s.16)

Syftet med detta arbete är att få en djupare förståelse för hur rörelse under studiedagen kan stöda lärandet för studerande på andra stadiets yrkesutbildning och att utarbeta olika alternativ för att framhäva de positiva effekter rörelse har för lärprocessen. Målsättningen är att utveckla en produkt som gynnar studieförmågan och studerandehälsan i andra sta-diet utbildning.

10

1.1 Folkhälsan

Folkhälsan är en mångsidig, modern och allmännyttig social- och hälsovårdsorganisation som grundades 1921. Folkhälsan verkar för ett samhälle där hälsa och livskvalitet är det centrala. Folkhälsans tre värden kompetens, engagemang och omsorg präglar hela orga-nisationen på alla nivåer. Folkhälsan har fyra juridiska enheter av vilka Folkhälsans för-bund rf utgör en. (Folkhälsan)

Folkhälsans förbund rf är en organisation som kombinerar rollerna som hälsofrämjande frivillig- och sakkunnigorganisation. Folkhälsans förbund vill vara en föregångare inom hälsofrämjande verksamhet och skapa miljöer som främjat hälsa och gemenskap. Som kunskapsområden vill Folkhälsans förbund bland annat lyfta fram hälsofrämjande närmil-jöer och livsstilsfrågor (fysisk aktivitet, kost och återhämtning). Detta arbete sker på såväl individuellt som samhällelig nivå med en målsättning att påverka människors hälsobete-ende och bidra till närmiljöer som stöder hälsa och livskvalitet till exempel i skolan.

(Folkhälsans förbund)

I januari 2020 kunde man i medierna läsa att Arcada och Folkhälsan inleder ett brett samarbete. Ett samarbete för att skapa utökad synergieffekt mellan två starka svensk-språkiga aktörer. Samarbetet gäller bland annat tjänste- och utvecklingsprojekt för arbetslivet, hälsa i nordisk kontext och examensarbeten. (Folkhälsan 2020) I ett pressmeddelande understryker Georg Henrik Wrede, vd för Samfundet Folkhälsan, att yrkesutbildning på alla stadier är av strategisk betydelse för Folkhälsan och med samar-betsavtalet med Arcada kompletteras de egna insatserna inom utbildning och forskning (Hbl 2020).

11

In document RÖRELSENS EFFEKT PÅ LÄRANDET (Page 8-11)