• No results found

Framtidsperspektiv – roligt i nuet

9 REDOVISNING AV INTERVJUUNDERSÖKNING

9.2 Valmöjligheterna

9.2.1 Framtidsperspektiv – roligt i nuet

Den här kategorin uppstod ur vår fråga om huruvida ungdomarna själva ser möjligheterna att utforma sin utbildning för framtiden eller om de väljer kur- ser efter vad som är roligt i nuet (se enkätanalys fråga 5). I intervjuerna frå- gade vi om eleverna såg någon nytta för framtiden med valen de just gjort. Genom svaren fick vi veta att de som vet vad de vill bli i framtiden ser den- na nytta:

Mia: Ja det kanske är mer att om man vet vad man skall göra så kan man ju ta efter det när man väljer, men vet man inte det så spelar det inte så stor roll.

Ida vet vad hon vill bli och ser därmed nyttan. Hon påpekar också att även för de som inte vet vad de vill så kan det vara bra att gardera sig med vissa kurser som kanske kan behövas för framtiden:

Ida: Ja, det tycker jag, för mig är det lättare eftersom jag vet vad jag vill bli. Men jag tycker ändå man måste tänka lite på hur man väljer kurser och vad man kanske behöver, om man behöver matte om man skall läsa på den linjen eller så.

Även de som inte vet vad de vill bli verkar ha en känsla för att det är viktigt med valen, men de har svårt att precisera sig. Pär vet inte vad han vill bli men känner att han vill ha nytta av kurserna ändå:

Pär: Och sen liksom vad är jag intresserad av och lära, man vill ju liksom inte, jag vill ju helst lära mig någonting också det är ju bara…

H: Du ville välja kurser som skulle ge dig någonting?

Pär: Ja precis, det liksom skulle inte bara vara för att jag ville ha dem nu utan jag vill liksom kunna ha någonting…

H: Ha användning för dem? Pär: Ja precis!

Liz ser i ett framtidsperspektiv. Utan att veta vad hon vill bli försöker Liz kombinera kurser som är intressanta nu och som kan vara bra för framtiden:

Liz: Det var så att man var lite osäker på vad man skulle välja och inte välja och så tänker jag liksom på framtiden också. Hur mycket jag vill gå i skolan sen, jag menar jag vet inte rik- tigt vad jag vill bli än. Så det var väl så jag tänkte ganska mycket…

H: Tänkte du då om du skulle ha nytta av kurserna för framtiden och så?

Liz: Mm

H: Och så skulle det intressera dig nu också? Liz: Ja och det är rätt så rörigt att få ihop det!

Samtalet med Liz avslöjar att framtiden kan kännas skrämmande. Liz är oro- lig för att inte veta vad hon vill bli eftersom hon tror att alla andra vet vad de vill göra i framtiden:

H: Tror du det hade känts annorlunda om du hade vetat vad du ville göra i framtiden?

Liz: Ja det tror jag, för ibland så får man bara liksom…jag får sådan här ångest och sånt och jag vet inte någonting än!

H: Det säger du!

Liz: Ja man blir lite såhär rädd faktiskt och så…om man inte riktigt vet. Så hör man andra, ens kompisar, dom vet kanske inte helt säkert men dom har i alla fall funderingar. Och jag har inte ens en fundering om vad jag vill bli.

Fia uttrycker att val av kurser kan ha betydelse för framtiden och oroar sig för att hon kan ha valt fel:

C: Tror du att det har någon betydelse för framtiden vad du har bestämt nu? Fia: Jo, det har det väl, tror jag nog.

C: På vilket sätt?

Fia: Men, där är kanske kurser som jag missat. Eller som jag ångrar eller jag kanske vill göra något helt annat när jag blir äldre - och så är där kanske kurser jag skulle gått istället som jag var inne på att välja eller så, jag vet inte riktigt.

Tom ser genom valen möjligheten att slippa läsa sådant som han inte vill syssla med i framtiden:

Tom: --- Om jag vill bli bankman vill jag ju inte läsa grekisk litteratur…

Max gör ingen koppling mellan de kurser han valt och framtiden, utan lever helt i nuet:

Max: Det som jag har valt nu om det skulle påverka mig i framtida jobbet?

H: Mm…

Max: Ah det är lite svårt att säga…

H: Eller om du ska läsa vidare…

Max: Jag orkar inte tänka så långt!

H: Det gör du inte?

Max: Nä. Jag tar en dag…

H: Som det kommer?

Max: Ja

Inte heller Mia har tänkt på framtiden när hon har valt kurser utan koncentre- rar sig på sina nuvarande intressen:

Mia: Nej, jag vet inte. Jag har liksom ingen aning om vad jag skall göra så jag vet inte alls. C: Du har inte tänkt i framtidsperspektiv när du gjorde valen?

Mia: Nej.

C: Utan ville ha det som intresserade dig? Mia: Ja.

Pär är intresserad av ekonomi nu men är inte säker på att intresset kommer att hålla i sig:

Pär: Ja, alltså, jag vet inte riktigt om jag…jag tycker detta är jätteintressant ekonomi och sånt (i framtiden).

H: Mm?

Pär: Men jag är inte… jag har inte riktigt tänkt så här vad jag vill hålla på med i framtiden. Det kanske blir någonting med ekonomi å sådär eller det kanske blir någonting annat.

Det är viktigt för Fia och Liz att ha ämnen som är roliga. Därför ser de möj- ligheten att välja kurser som kan ge ett avbrott och kanske lite avkoppling

från övriga studier. Fia upplever att hon är skoltrött och behöver ha lite roli- ga kurser att se fram emot:

Fia: Det var inte mycket här (individuella valen) jag tyckte skulle bli roligt, som körsång och teater och sånt är. Jag tycker man får ha några sådana ämnen också. Jag är ganska skol- trött nu och jag tänkte ha något att se fram emot.

C: Lite avkoppling?

Fia: Ja precis.

Liz resonerar med sig själv att hon inte bara kan välja kurser som är nyttiga utan behöver ha lite roligt också:

Liz: Jag tyckte att vissa kurser var rätt viktiga och ha, men sen fanns det ju också…man kan ju inte tänka så alltid ju. Det är ju…vissa kurser kanske inte alls man tycker är intressanta och man kan ju inte ta det som man tycker är…bara för att man måste ta dem, utan dom måste vara kul också.

Analys

Genom ungdomarnas utsagor tycker vi att vi får svar på vår fråga om vad som ligger bakom deras uttryckta vilja att välja kurser själva (se enkät redo- visningen fråga 5 och 6). Vi undrade tidigare om viljan berodde på att de genom valmöjligheten kunde utforma sin utbildning för att passa framtids- planer eller om det var möjligheten att välja det som intresserar dem i nuet som är drivkraften. Återigen handlar resultatet om att de ungdomar som vet vad de vill göra i framtiden också ser möjligheterna att utforma utbildningen efter dessa planer. De som inte vet vad de vill bli, har försökt att tänka ut vad som kan vara bra för dem att ha med i bagaget för framtiden. Det är inte lätt att förutspå vad som kan komma till användning längre fram för de som inte vet – vilket speglas i det Fia och Liz säger i citaten ovan. De är osäkra inför framtiden och till viss del rädda att välja ”fel”. När osäkerheten inför framtiden hindrar ungdomarna att välja kurser som är ”rätt” går de över till alternativet att välja det som intresserar och är roligt just nu. Vi ser här en koppling till Wallin (1997) där han säger att skolarbetet inte bara ska vara ett ”bytesvärde” utan också vara utvecklande och ge mening här och nu (se kapitel 6).

Med Tiedemans beslutsteori kan vi se att något inte stämmer när det gäller Fias beslutsprocess eftersom det lugn och den tillfredsställelse som enligt teorin ska infinna sig efter att ett beslut är fattat, ej verkar finnas. Kanske kan det uttryckas så att det är Fias osäkerhet inför framtiden som har påverkat i preparandfasen. Då Fia inte vet vad framtiden kommer att ge har hon heller

inte de referensramar som behövs för att kunna granska alternativen ordent- ligt och bestämma sig för det som är rätt för henne. Åsas utsaga nedan är däremot ett tydligt exempel på att beslutsprocessen är slutförd och stabili- seringsfasen är nådd:

C: När du hade lämnat valblanketten… Åsa: Ja?

C: Hur kändes det då?

Åsa: Lättad! Kände jag mig då. Ja okej, då var det gjort så… Ja det kändes bra. H: Kände du att du kunde släppa det sen då?

Åsa: Ja visst, tänka på något annat. Det var…det var skönt också faktiskt, det var det.