• No results found

Intervjuguide Valsituationen

Frågor som handlar om inriktningsvalet 1. Vilken inriktning valde du?

2. Hur kom du fram till vad du skulle välja? - När bestämde du dig?

- Berätta hur det gick till när du gjorde ditt val. - Hur tänkte du?

- Hur lång tid tog det för dig att komma på vad du skulle välja? - Hade du någon till hjälp? I så fall vem?

- Önskar du att det fanns fler alternativ att välja mellan? Färre? - Svårt? Lätt?

Frågor som handlar om alla valen 3. Vilket var lättast/svårast att välja?

- Varför?

- Hur menar du då? - Tankar? Känslor?

- Önskar du att det fanns fler alternativ att välja mellan? Färre? - Hittade du direkt de kurser som var intressanta för dig? Roliga?

Ointressanta?

9:an?

Valmöjligheterna

Frågor som handlar om alla valen

Vi ger en bakgrund: jämförelse av linjegymnasiet med programgymnasiet - nya gymnasieskolan

5. Hur ser du på att du själv ska välja kurser istället för att allt är bestämt i förväg?

- Varför?

- Tankar? Känslor?

- Hur skulle du vilja ha det?

Bilaga 2 2(2)

6. Om du tänker på framtiden - när det gäller studier och yrken och valen du just gjort…

- Viktigt – Oviktigt? - Varför?

- Tankar? Känslor?

7. Upplever du att du får ta ansvar för din utbildning? - Varför?

- På vilket sätt?

- Tycker du att du har kontroll över din utbildning?

- Är det viktigt för dig att få ta ansvar för din utbildning? Kontroll? 8. Hur skulle gymnasieskolans organisation se ut om du fick bestämma?

- Utveckla - Tankar? - Känslor?

Bilaga 3

MALMÖ HÖGSKOLA Lärarutbildningen

Studie- och yrkesvägledarprogrammet Helena Andersson tel: e-post:

Cecilia Weidrup tel: e-post:

Angående enkät till elever på Samhällsvetenskapsprogrammet åk 1.

Vi heter Helena Andersson och Cecilia Weidrup och går sista terminen av studie- och yrkesvägledarprogrammet vid Malmö Högskola. Som avslutning på vår utbildning ska vi skriva en tiopoängs uppsats där vi undersöker och behandlar ett för vårt område intressant ämne. Vi har valt att titta närmre på valen i gymnasieskolan; hur eleverna upplever sin valsituation och hur de ser på sina valmöjligheter.

Vi har tänkt att börja vår undersökning med denna enkät för att kartlägga elevernas allmänna uppfattning och sedan gå vidare med att djupintervjua några elever. Vårt urval har vi gjort med tanke på att eleverna vid Samhälls- vetenskapsprogrammet har flest valalternativ när det gäller inriktningar. Då eleverna precis har lämnat in sina valblanketter känns det angeläget att utföra enkätundersökningen nu, djupintervjuerna återkommer vi med senare i vår.

Enkäten är utformad så att eleverna ska ringa in det svarsalternativ vid varje fråga som bäst överensstämmer med deras uppfattning. Vid frågorna 3-6 ber vi även eleverna att motivera sitt svar.

Då vi tänker bygga våra djupintervjuer på utfallet av enkäterna vill vi att de elever som kan tänka sig att ställa upp på en intervju vid ett senare tillfälle skriver sitt namn och sin klass på sista sidan. Enkäterna kom- mer att behandlas konfidentiellt vilket innebär att det bara är vi två som kommer att veta vem som svarat vad.

Vi är tacksamma för er medverkan

Helena Andersson och Cecilia Weidrup

Bilaga 4

MALMÖ HÖGSKOLA Lärarutbildningen

Studie- och yrkesvägledarprogrammet T6 Helena Andersson tel: e-post:

Cecilia Weidrup tel: e-post:

Hej (elevens namn)!

Här kommer ett meddelande från oss två blivande studie- och yrkesvägleda- re som du hjälpte strax före sportlovet med att svara på en enkät. Som du kanske minns handlade enkäten om dina val du då just gjort; inriktning, val- bara kurser samt individuella val.

Sist på enkäten fanns en rad där du kunde skriva ditt namn om du var in- tresserad av att bli intervjuad av oss, vilket du gjorde. Vi är tacksamma för detta och vill nu gärna träffa dig för en intervju som också kommer att handla om valen du gjorde i februari.

Vi hade tänkt utföra alla intervjuerna under vecka 14, dvs. mellan den 2:e och den 6:e april och behöver nu din hjälp att planera in en tid som passar dig. Vi är tacksamma om du kan hitta en lämplig tid under den veckan och

meddela oss det. Du kan ringa eller skicka e-post till någon av oss (se adresser ovan) alternativt lägga en lapp till oss i din studie- och yrkesvägle- dares postlåda före den 30:e mars. Intervjun beräknas ta 30-45 min och vi meddelar dig plats så fort vi vet var vi kan vara.

Med vänliga hälsningar

Helena Andersson och Cecilia Weidrup

Bilaga 5 1(3)

SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET inriktning Ekonomi

Du som väljer inriktning Ekonomi kommer att gå en utbildning där tonvikten ligger på ekono- miska kurser. Det är en teoretisk inriktning med en hel del praktiska inslag. Kurserna kopplas samman så att du lättare ska få ett helhetsperspektiv gällande ekonomi och företagande. De inriktningsspecifika kurserna är Företagsekonomi A och B, Internationell ekonomi, Information och layout A, Rättskunskap och Småföretagande B.

De inriktningsspecifika kurserna på Inriktning Ekonomi Företagsekonomi A, B

Kursen syftar till att utveckla din förmåga att analysera och kritiskt bedöma företagsekonomis- ka problem och att med lämpliga metoder lösa dessa problem. I ett arbetsliv med ett decent- raliserat ekonomiskt ansvar behövs företagsekonomiska kunskaper hos fler och fler. Du lär dig vad en affärsidé betyder för ett företag och vilka olika metoder och tekniker som används inom marknadsföring, organisation, redovisning och kalkylering.

Internationell ekonomi

Kursen tar upp internationella ekonomiska relationer och behandlar orsaker till och konsek- venser av den ökade globaliseringen.

Information och layout A

Kursen ska utveckla din förmåga att utforma dokument och framställa informationsmaterial med hjälp av modern teknik samt ge erfarenhet av att arbeta effektivt och ergonomiskt riktigt. Denna kurs innehåller också grundläggande kunskaper i muntlig och skriftlig kommunikation och ska utveckla din förmåga att utforma intern och extern information på ett språkligt korrekt sätt.

Rättskunskap

Rättskunskap är en grundkurs med praktiska inslag. Kursen behandlar i första hand vardagsli- vets juridik, men du får också kunskap om hur Sveriges rättssystem fungerar och om lagar som styr företag.

Småföretagande B

Srnåföretagande är en kurs som bygger på företagsekonomi B. Den ska ge dig en helhetsbild av företagande från affärsidé till etablerad verksamhet. I kursen ingår Ung företagsamhet vilket

innebär att man tillsammans med 7-8 andra elever startar upp och arbetar tillsammans i ett företag. UF integreras även med andra kurser på ekonomisk inriktning.

De valbara kurserna på inriktning Ekonomi

De valbara kurserna på inriktning Ekonomi är Organisation och ledarskap, Affärsjuridik, Psy- kologi B, Filosofi B, Geografi B, Religionskunskap B, Matematik C-E och Språk fortsättning.

Organisation och ledarskap

Kursen ska bredda och fördjupa dina kunskaper i att skapa förutsättningar för företag att nå uppställda mål. Olika modeller, teorier och synsätt om organisation och ledarskap diskuteras och värderas.

Affärsjuridik

Affärsjuridik ska bl a ge dig kunskaper av värde för framtida yrkesverksamhet, både inom privat näringsliv och offentlig sektor. Kursen ska också vara till nytta för dig som tänker bli egen företagare eller anställd. Viktiga inslag i kursen är problemformulering, faktainsamling och problemlösning samt metoder för att upprätta och analysera olika slags juridiska dokument.

Bilaga 5 2(3) Psykologi B

Denna kurs innehåller studier av psykologiska perspektiv, analys och kritisk granskning av psykologiska teorier och deras tillämpning. Du får bl a lära dig om människan i kris och ka- tastrofsituationer, socialpsykologiska företeelser och teorier om psykiska störningar och deras behandling.

Filosofi B

Denna kurs bygger på kurs A och innebär en breddning och fördjupning, där A-kursens kun- skaper tillämpas vid studier av klassiska och nutida filosofiska ämnen. Du får bl a utöva tilläm- pad etik som innebär både analys och eget ställningstagande. Du får också kunskap om veten- skapsteorier och logik som har betydelse för kommande studier i andra ämnen.

Geografi B

Denna kurs innebär en fördjupning av geografistudierna och har inriktning mot samspelet mel- lan natur-, kultur- och samhällsbetingade processer och konsekvenser. Du får bl a utveckla din förmåga inom geografiska teorier, modeller och begrepp. Dessutom lär du dig att arbeta med geografisk informationshantering.

Religionskunskap B

Kursen är en breddning och fördjupning på innehållet i religionskunskap A. Du får bl a lära dig att identifiera och beskriva viktiga och principiella frågor som har med tro, etik och livsåskåd- ning att göra. Du får också lära dig att argumentera för ett ställningstagande i dessa frågor.