• No results found

Frivillig information i bankernas årsredovisningar

4. Empiri

4.2. Frivillig information i bankernas årsredovisningar

Här presenteras en sammanställning av den frivilliga information som bankerna presenterar i sina årsredovisningar. Åren som undersökts är 2004, 2009 samt 2014. Fokus i innehållsanalysen har legat på de olika temana som tidigare beskrivits i referensramen och som förekommer mest frekvent i årsredovisningarna. Dessa teman är företagsinformation, framtidsinformation, VD har ordet samt hållbarhetsredovisning. Dessutom presenteras en sammanställning över hur antal sidor för respektive tema förändrats över tid.

4.2.1. Företagsinformation

Företagsinformation Swedbank SEB Nordea Handelsbanken

2004 11 2 0,1 5

2009 5 2 12 6

2014 12 3 6 10

Tabell 1: Antal sidor företagsinformation som respektive årsredovisning bestod av under de tre åren som granskats.

2004

Swedbank och SEB presenterar sina affärsidéer medan Nordea och Handelsbanken lämnar den informationen utanför. Swedbank och Handelsbanken har en sida med “banken i korthet” där en sammanfattning finns angående bakgrundsinformation om företaget. Den presenteras mer ingående längre fram i årsredovisningen där varje del tas upp mer i detalj.

Swedbank är enda banken som specifikt kommenterar marknader de är verksamma inom och var de finns. SEB använder sig inte av någon sammanfattning som Swedbank och Handelsbanken, utan beskriver sin verksamhet med “Det här är SEB”. I beskrivningen av verksamheten ingår exempelvis antal kontor, antal anställda och en organisationskarta.

Handelsbanken presenterar sina kunder och hur banken ska agera gentemot dessa i vissa situationer. Handelsbanken belyser även sina styrkor jämfört med konkurrenterna, vilket ingen av de andra bankerna gör på liknande sätt.

Samtliga banker förutom Nordea presenterar de finansiella mål företaget har, varav SEB och Handelsbanken även relaterar måluppfyllelsen i förhållande till dessa under tidigare år. SEB delger även icke-finansiella mål, så som

tillfredsställda medarbetare och nöjda kunder. Nordea bifogade nästan ingen företagsinformation alls under år 2004 utan det enda som kunde tyckas passa in någorlunda var om det nämndes något företagsspecifikt i VD-ordet vilket i så fall tas upp under rubriken nedan.

2009

Nordea och Swedbank inleder med “företaget i korthet” medan de andra bankerna istället förklarar sin verksamhet i separata delar. Informationen i

“korthet” innehåller bland annat i vilka länder företagen är verksamma, beskrivning av verksamheten, nyckeltal och antal kontor. Marknader förekommer i samtliga bankers årsredovisningar och där finns en överblick av hur de ser ut samt hur utvecklingen varit över tid. Enda banken som specifikt presenterar sin affärsidé är Handelsbanken. Nordea är ensam om att ha ett eget avsnitt gällande sina produkter och vad det är som erbjuds till kunderna.

Swedbank presenterar en sida med deras värdegrund som innehåller en del om hållbarhet vilket ingen av de andra bankerna tar upp i sin företagsinformation.

Kundinformation är ett avsnitt samtliga banker tagit fram till årsredovisningen 2009. SEB och Nordea informerar kring deras kundsegment medan de andra bankerna inklusive Nordea fokuserar på kundnöjdhet. Handelsbanken presenterar även hur bemötandet av kunder, och bland annat hur hantering av kundklagomål, går till. Swedbank inriktar texten på deras sjunkande kundnöjdhet och förbättringsåtgärder för att korrigera detta. Nordea och Handelsbanken tar upp mål, både finansiella och icke-finansiella, medan Swedbank istället presenterar olika prioriteringar som kan sägas likna bankens mål. År 2009 var Nordeas företagsinformation över lag mycket omfattande vilket gjorde att vissa uppgifter var svåra att hitta.

2014

Handelsbanken och Swedbank börjar med “företaget i korthet” där de bland annat presenterar antal kontor och antal kunder. SEB har en text om “vilka vi är” där de tar upp information på ett sätt som liknar Handelsbanken och Swedbank. I dessa “överblickar” för bankerna redogörs mycket information i punktform eller diagram. SEB och Handelsbanken informerar om respektive affärsidé där Handelsbanken har en relativt omfattande förklaring gentemot SEB. Swedbank och Nordea har istället fokus på affärsmodell och strategi.

Nordea har i detta stycke valt att klargöra sin affärsmodell där de förklarar bankens styrkor och position men det avsnittet ger inte särskilt mycket mer företagsinformation än så. Nordea är även den enda banken som inte presenterar sina mål i ett tydligt avsnitt.

Handelsbanken och Swedbank relaterar både finansiella och icke-finansiella mål till måluppfyllelse medan SEB endast klargör kring sina finansiella mål.

Däremot är SEB enda banken som tydligt presenterar ett stycke enbart om sina kunder, medan Swedbank är ensamma om att redogöra för vilka som är deras intressentgrupper vilket i sig inkluderar kunderna. Alla banker har på ett eller annat sätt visat inom vilka marknader och länder de är verksamma samt kommenterat hur det ser ut för respektive marknad/land. Swedbank visar flera olika intressenters perspektiv när det gäller bankens varumärke vilket de är ensamma om att göra under 2014.

Sammanfattning av temat företagsinformation

Swedbank har använt sig av “banken i korthet” varje år medan resterande banker valt att variera sitt presentationssätt gällande den informationen. Över lag kan sägas att företagsinformationen för samtliga banker har berört liknande ämnen under hela perioden med ett undantag för Nordea år 2004. Totalt sett har en ökning i antal sidor skett för samtliga banker och därmed för branschen i sin helhet. Det är dock individuellt för varje bank hur stor utvecklingen varit och vid vilken tidpunkt mest företagsinformation presenterats. Nordea hade år 2004 knappt någon företagsinformation alls för att till 2009 genomföra en mycket stor ökning och sedan avsluta undersökningsperioden med en halvering av denna till 2014. Swedbank å andra sidan presenterade en relativt stor mängd redan år 2004 för att minska företagsinformationen till 2009 och sedan genomföra en ökning till 2014. SEB har en förhållandevis stabil mängd företagsinformation men ökade med en sida till år 2014. Handelsbanken har kontinuerligt ökat mängden men med en större ökning till 2014 gentemot ökningen till år 2009.

4.2.2. Information om framtiden

Framtidsinformation Swedbank SEB Nordea Handelsbanken

2004 1,5 0,5 0 0,2

2009 1 2 4,5 0,2

2014 1 1 6 0,2

Tabell 2: Antal sidor framtidsinformation som respektive årsredovisning bestod av under de tre åren som granskats.

2004

Nordea publicerar förhållandevis lite framtidsinformation varpå det som

presenteras handlar om IASB:s kommande IFRS-reglering som implementeras 2005. På liknande sätt gör Handelsbanken sina läsare bekanta med framtida tillämpning av IASB:s reglering. Även SEB diskuterar ny reglering men i form av Svensk kod för bolagsstyrning. Framtida strategi, global ekonomi och var de ser tillväxtpotential är något som samtliga banker med undantag av Nordea beskriver. Strategin är detaljerad och det finns tydliga mål med vad bankerna ska uppnå inom det närmsta året. Både SEB och Swedbank diskuterar USA:s underskott men den förstnämnda banken presenterar det särskilt som en risk för framtiden. Handelsbanken pratar däremot om låga räntor som bäddar för en stark konjunktur i Norden. Ingen av bankerna lämnar prognoser eller liknande uträkningar vad gäller framtiden.

2009

Reglering är ett återkommande tema hos alla banker förutom Swedbank. De beskriver ny reglering angående kapitalkrav och hur den kommer att påverka samt på vilket sätt banken är redo för en sådan förändring. Strategi behandlas av samtliga banker och där beskrivs målen för framtiden i mer detaljerad form och hur de planerar att nå dit. Riskhantering och försiktig tillväxt är något som utmärker strategin för respektive bank. Den globala ekonomin diskuteras frekvent i och med finanskrisen, vilket tas i beaktning i både strategi och för framtida tillväxtutsikter. Nordea antar en makroekonomisk återhämtning under det kommande året medan SEB tror att det ekonomiska läget kommer vara fortsatt bräckligt. Handelsbanken är ensam om att diskutera specifika risker. Det finns inga prognoser eller uträkningar för framtiden bifogat från någon av bankerna.

2014

Handelsbanken är enda banken som inte tar upp reglering under 2014.

Regelverket handlar om kapitalisering, finansiering och likviditetsreserver.

Bankerna förklarar dess påverkan och hur de kommer anpassa sig efter de nya reglerna. Strategi diskuteras av samtliga banker där kunden varit i fokus på grund av digitaliseringen som skapat nya behov som behöver tillgodoses.

Nordea presenterar en specifik plan för år 2015 med olika mål som ska försöka uppnås. I liknelse med detta redogör Swedbank för huvudsakliga prioriteringar inför 2015. SEB tar upp risker med att det låga ränteläget förlängs och följderna av detta men även hur banken tänkt angripa dessa risker. Swedbank diskuterar omvärldsfaktorer där de bland annat belyser det föreslagna amorteringskravet på bolån och hur det kan påverka. Inga prognoser eller uträkningar för framtiden har lämnats av någon bank.

Sammanfattning av temat framtidsinformation

Hur bankerna kommer att behöva anpassa sig till kommande reglering är återkommande under hela perioden. År 2014 var fokus inriktat på digitaliseringen och hur den kommer påverka framtiden. Ingen av bankerna lämnade några prognoser eller uträkningar för framtiden under hela tidsperioden. Generellt är att bankerna på olika sätt och i olika delar av årsredovisningen presenterar sin strategi. Ytterligare ett återkommande fokus är framtida omvärldsfaktorer som bankerna inte kan råda över som exempelvis finanskrisen. Jämfört med de andra delarna i årsredovisningen är framtidsinformation den som utgör minst antal sidor och det finns ingen tydlig branschspecifik utveckling. Nordea är banken med störst utveckling i antal sidor medan även SEB haft en mindre ökning. Handelsbanken ligger på en stabil kvantitet utan förändring medan Swedbank har minskat mängden framtidsinformation något.

4.2.3. VD har ordet

VD har ordet Swedbank SEB Nordea Handelsbanken

2004 1 1 3 2

2009 4 1 2 4

2014 2 1 2 2

Tabell 3: Antalet sidor som texten VD har ordet bestod av i respektive årsredovisning under de tre åren som granskats.

2004

VD-ordet presenteras i början av respektive banks årsredovisning. Texten börjar med en tillbakablick över året som varit där VD:n lämnar kommentarer kring de olika händelserna. Handelsbankens VD-ord innehöll bland annat ett stycke som behandlade tsunamikatastrofen och hur banken hade bidragit genom att skänka pengar till välgörenhet. År 2004 var enligt VD-ordet ett positivt år med goda resultat för samtliga banker. Det förklaras dels genom arbetet bankerna utfört men också av en god tillväxt i den svenska ekonomin.

Avsnittet fortsätter med tankar kring framtiden och vilken strategi banken kommer att fokusera på inför kommande år.

Nordea är den enda banken som pratar om finansiella mål i VD-ordet och tar även upp finansiella resultat. Både SEB och Swedbank talar om olika marknader där de är verksamma samt en liten återblick om hur utvecklingen

av dessa sett ut under året. Kunder är något som samtliga banker, förutom Swedbank, belyser i sitt VD-ord. Enligt olika undersökningar har kundnöjdheten ökat och diverse utmärkelser nämns. Medarbetare nämns som en bidragande orsak till företagets framgång och VD:n tackar dem för deras arbete och engagemang.

2009

Mycket fokus ligger på finanskrisen vilket genomsyrar större delen av texten.

Bankerna förklarar hur de hanterat krisen och vilka åtgärder som vidtagits på grund av den globala ekonomin. Swedbank beskriver året som det tuffaste någonsin och det är svårt att undgå att finanskrisen haft en stor inverkan på respektive bank. Nordea pratar däremot om att banken ändå varit någorlunda stabil vilket har attraherat nya kunder i den pågående krisen. Handelsbanken påpekar att de inte tagit emot stöd från Centralbanken på grund av finanskrisen och därmed anser sig starka.

Strategier för framtiden förklaras, där finanskrisen delvis nämns som en faktor som påverkar olika beslut och framtida handlingar. Ett exempel på detta är SEB som nämner att de fått skära ned på personal på grund av finanskrisen.

Handelsbanken beskriver öppning av nya kontor och tillväxt medan Swedbank ska hålla en lägre risknivå. Kundperspektivet presenteras på olika sätt där Handelsbanken beskriver en hög kundnöjdhet, Nordea tackar sina kunder för förtroendet och Swedbank pratar om vikten av kundmötet. Den enda banken som inte tar upp kunder i VD-ordet är SEB. Nordea inleder VD-ordet med

“Dear Shareholder” och är den enda banken som avslutar texten genom att tacka medarbetarna för det gångna året.

2014

Återigen börjar Nordea med att inleda texten med “Dear Shareholder”.

Swedbank presenterar en annorlunda text vad gäller VD-ordet detta år. Det är en intervju där både VD och styrelseordföranden medverkar. Det har varit separata svar vilket bidragit till att endast VD:ns svar har legat till grund för innehållsanalysen. Nordea benämner 2014 som ett utmanande år och SEB talar om en dämpad tillväxt. Samtliga banker belyser digitaliseringen, flera av dem i samband med kundperspektivet. De diskuterar att kunders behov och beteende har ändrats vilket gjort att deras strategier har anpassats efter detta samt att framtida strategier måste rättas därefter.

Återkommande är tankar om framtiden och vilka strategier som ligger bakom handlingarna som kommer ske under 2015. Swedbank för fram åsikter om ett

striktare regelverk för banker. Över lag kan det sägas att kunder varit i fokus för de flesta delar i VD-ordet för år 2014. Handelsbanken har lyft fram hållbarhetsinformation med fokus på deras bidrag till samhället. Swedbank diskuterar även hållbarhetsfrågan men ur ett kreditgivnings-perspektiv. Samtliga banker utom Swedbank avslutar med att tacka sina medarbetare för det gånga året.

Sammanfattning av temat VD har ordet

Över lag har bankernas VD-ord belyst övergripande faktorer i samhället som påverkar deras verksamheter. År 2004 var ekonomin stabil vilket reflekterades i texten medan finanskrisen var ett hett ämne år 2009. År 2014 kan urskiljas att det lades mycket vikt vid digitaliseringen och fokus på kunder inför framtiden.

Swedbank var enda banken som gjorde en tydlig förändring och ändrade sitt VD-ord till intervjuform under 2014 och då inkluderades även styrelseordförandens ord. Angående antal sidor finns ingen tydlig, generell utveckling för branschen. Swedbank och Handelsbanken har totalt sett haft en ökning under perioden med en pik år 2009 för att sedan minska 2014. SEB har presenterat sitt VD-ord på en sida under hela perioden medan Nordea noterade högst antal sidor år 2004 för att sedan minska och ligga på en stabil nivå perioden ut.

4.2.4. Hållbarhetsredovisning

Hållbarhetsredovisning Swedbank SEB Nordea Handelsbanken

2004 4 7 0 6

2009 4 6 4 6

2014 19 (14+5) 4 2 29 (27+2)

Tabell 4: Antalet sidor hållbarhetsredovisning respektive årsredovisning bestod av under de tre åren som granskats. Parentesen visar att det fanns en integrerad hållbarhetsredovisning som består av den högre andelen sidor medan den lägre andelen visar på de tilläggssidor som finns presenterade i framvagnen av årsredovisningarna.

2004

Nordeas årsredovisning innehåller ingen information gällande hållbarhetsredovisning överhuvudtaget och de har inte heller publicerat någon separat hållbarhetsrapport. Handelsbanken redovisar för alla kategorier vilket innebär medarbetare, samhällsansvar, miljö samt etik och socialt. De beskriver varje kategori i detalj och hur de tar ansvar på olika sätt. SEB talar endast om medarbetare och samhället i två olika avsnitt men de tar även upp etik under

samhällskategorin. Swedbank tar upp aspekterna medarbetare och miljö, men inte samhälle eller etik. När bankerna valt att presentera medarbetare talas det om bland annat utbildning och utveckling, antal anställda, könsfördelning, sjukfrånvaro, arbetsmiljö och hälsa. SEB och Handelsbanken presenterar det resultatandelssystem de använder för att belöna sina medarbetare. De båda bankerna har även etiska riktlinjer/policys och talar om mänskliga rättigheter inom kategorierna samhälle och socialt ansvar. Ingen av bankerna har tagit fram någon separat hållbarhetsrapport, utan den enda information gällande hållbarhetsredovisning finns att hämta i årsredovisningen ifall det är något banken valt att diskutera.

2009

Samtliga banker har berört kategorin medarbetare i sin årsredovisning.

Utveckling och utbildning är två ämnen som tas upp men fokus ligger även på jämställdhet och att presentera antal anställda. Olika resultatandelssystem presenteras av alla banker förutom Nordea. Ett avsnitt om samhällsansvar läggs fram av Handelsbanken och Swedbank där den sistnämnda banken tar upp olika projekt de deltar i för att stödja samhället, exempelvis att hjälpa unga in på arbetsmarknaden. Handelsbanken gör liknande saker genom att bidra till forskning men talar även om etiska riktlinjer och att de under året anslöt sig till Global Compact.

Nordea har istället en separat Corporate Social Responsibility-rapport (CSR) samt en kompletterande sektion i årsredovisningen där samhällsansvar ingår. I rapporten finns även upplysningar om miljöpåverkan och annan miljörelaterad information, sociala och politiska aspekter. SEB har ett avsnitt om hållbar utveckling där samhällsansvar inkluderas och där banken presenterar deras

“Code of business-conduct”, andra samhällsengagemang samt att de för en dialog med sina intressenter angående hållbarhet. Dessutom informerar de om olika miljöaspekter, som koldioxidutsläpp och att de anslutit sig till Global Compact. Ytterligare bifogar de en hållbarhetsstrategi för framtiden som innehåller samtliga dimensioner av hållbarhet. Handelsbanken och Swedbank tar också upp respektive miljöansvar bland annat med fokus på ansvarsfull kreditgivning. Det är endast Nordea och SEB som har publicerat en separat hållbarhetsrapport, övriga banker har sin hållbarhetsinformation i årsredovisningen som redogjorts för ovan.

2014

Swedbank och Handelsbanken har valt att inkludera hållbarhetsredovisningen i sin årsredovisning. Det innebär att de presenterar en fullständig

hållbarhetsrapport som finns att ta del av i slutet av årsredovisningen. Dessa har upprättats i enlighet med GRI:s riktlinjer för hållbarhetsrapportering och innehåller exempelvis olika nyckeltal som visar koldioxidutsläpp och hållbarhetsindex. Swedbank kompletterar denna med en separat bilaga som de kallar för en fördjupad GRI-rapport. Bankerna har även mindre avsnitt gällande medarbetare, hållbarhet och samhälle som placerats i början av årsredovisningen. Vad gäller SEB och Nordea har de publicerat separata hållbarhetsrapporter för 2014 som även upprättats i enlighet med GRI:s riktlinjer. Bankerna har även tagit upp delar om medarbetare, samhälle och hållbarhet liksom Swedbank och Handelsbanken. Nordea presenterar inte mycket information gällande miljö utan mer fokus på medarbetare och samhällsansvar. SEB, Handelsbanken och Swedbank har i avsnittet om medarbetare inkluderat information om mångfald, jämställdhet varpå de förstnämnda även presenterar sin syn på arbetsmiljö och hälsa.

Sammanfattning av temat hållbarhetsredovisning

År 2004 var det ingen av bankerna som publicerat en separat hållbarhetsrapport och Nordea hade ingen hållbarhetsinformation alls. Under år 2009 ändrades detta då SEB och Nordea valde att göra separata hållbarhetsrapporter. Gällande år 2014 har Swedbank och Handelsbanken valt att integrera sin hållbarhetsredovisning i årsredovisningen och SEB och Nordea har fortsatt med sina separata hållbarhetsrapporter.

Medarbetaravsnittet är återkommande och tas upp av samtliga banker genom alla år förutom av Nordea år 2004. Även information kring olika samhällsaspekter diskuteras av samtliga banker förutom Nordea år 2004 och år 2009 samt Swedbank vid undersökningsperiodens första år. Från 2004 till 2009 har Nordea ökat antal sidor medan resterande banker ligger relativt stabilt angående hållbarhetsinformation i årsredovisningen. Till år 2014 har SEB och Nordea minskat antal sidor medan Swedbank och Handelsbanken ökat markant i och med att de inkluderat respektive hållbarhetsrapport i årsredovisningen.

4.2.5. Total förändring frivillig information

Tabell 5: Total utveckling av studiens fyra teman sammanlagt för varje bank. Inom parentesen visas antal sidor för respektive bank och år, vilka hämtats från varje temas sammanställning. Inom varje parentes presenteras antal sidor enligt följande:

(företagsinformation + information om framtiden + VD har ordet + hållbarhetsinformation).

SEB är enda banken som total sett inte ökat kvantiteten av frivillig information i sin årsredovisning från undersökningsperiodens startår till periodens slut.

Resterande banker har totalt sett haft en positiv utveckling från periodens början till slut även om de inte nått sin topp år 2014. SEB och Nordea nådde sin pik 2009 jämfört med Swedbank och Handelsbanken som publicerade som mest år 2014. Fortsättningsvis hade Handelsbanken och Nordea minst bifogad frivillig information år 2004 medan Swedbank hade minst år 2009 och SEB år 2014.

Related documents