• No results found

Genetisk variation – vilka verktyg finns?

Det finns två fundamentalt olika sätt att studera genetisk variation i naturliga populationer. Antingen studerar man variationen i DNA-molekyler, direkt eller indirekt med hjälp av någon molekylärgenetisk metod, eller så kan man använda kvantitativ genetik för att studera variationen i kvantitativa fenoty- piska karaktärer.

3.3.1 Molekylärgenetiska metoder

I dag finns det en stor mängd molekylära metoder som kan användas för att undersöka genetisk variation i naturliga populationer, och det utvecklas nya hela tiden. De molekylära metoderna skiljer sig åt på en mängd sätt. En detal- jerad beskrivning av de vanligaste molekylära metoderna finns i Bilaga 1.13. Där beskriver vi hur de olika molekylära metoderna fungerar samt jämför teknikernas för- och nackdelar.

Innan PCR-tekniken (Box 2) uppfanns var många av de molekylära meto- derna beroende av att DNA kunde prepareras fram i tillräckligt stor mängd från en vävnad, vilket ofta krävde att hela organismen offrades i genetiska studier. Dessutom var det kostsamt och krångligt att studera genetisk varia- tion i nukleärt DNA med andra metoder än proteinelektrofores. PCR-tekni- ken, som är en snillrik metod för att tillverka miljontals kopior av en enda DNA-sträng, revolutionerade sättet att studera genetisk variation. I och med den kan variationen studeras även om det bara finns en enda kopia av en DNA-sträng från en enda cell, vilket betyder att man idag sällan behöver off- ra en hel organism för att studera den genetiskt.

Med många av de mest välanvända molekylära metoderna studeras den genetiska variationen genom att man undersöker ett lokus i taget. Ursprungli-

gen användes metoder som inte var beroende av PCR-tekniken. Idag anses sådana tekniker ofta vara något föråldrade och därför används de inte i någon större utsträckning. Exempel på molekylära tekniker som studerar genetisk variation i ett lokus åt gången är RFLP och mtDNA-RFLP (eng. ”restriction fragment length polymorphism”, Bilaga 13.1.4).

I princip alla moderna molekylära tekniker är idag beroende av PCR-tek- niken, t.ex. sekvensering, SNP eller mikrosatelliter. Det mest direkta sättet att studera genetisk variation är att sekvensera en bit av en DNA-molekyl (Bilaga 13.1.1). Genom att sekvensera DNA fastställs nukleotidernas inbördes ord- ning i en DNA-molekyl, dvs. den genetiska koden för ett visst DNA-segment bestäms. Med SNP-metoden (eng. ”single nucleotide polymorphism”) under- söks istället nukleotidvariationen enbart på en specifik position i genomet, istället för att sekvensera långa DNA-segment (Bilaga 13.1.2). Positionen väljs efter att preliminära studier visat att just den nukleotiden varierar mel- lan individer. En av de mest populära markörgenerna idag är mikrosatelliter, korta nukleotidsekvenser (t.ex. ACA) som upprepas efter varandra olika antal gånger, vilket gör att allelerna i ett mikrosatellitlokus får olika längd (Bilaga 13.1.3). På grund av mikrosatellitallelernas längdskillnader kan indi- vidernas genotyp i ett mikrosatellitlokus bestämmas på ett enkelt och billigt sätt, bara genom att storleksbestämma allelerna.

Det finns även molekylära metoder som undersöker genetisk variation i fler än ett lokus samtidigt. En av de första s.k. multilokusmetoderna var mini- satellitmetoden, som inte är beroende av PCR-tekniken, men som praktiskt taget inte används för populationsgenetiska studier idag (Bilaga 13.1.6). Istäl- let används PCR-baserade multilokustekniker (AFLP, ISSR, IRAP eller

PINES, Bilaga 13.1.7). Det kan tyckas att det alltid vore fördelaktigt att undersöka flera lokus samtidigt, eftersom då studeras en större del av geno- met, och dessa metoder har också många positiva egenskaper. Tyvärr finns det även många nackdelar med multilokusmetoder (Bilaga 13.1.7).

Det är viktigt att förstå hur en molekylär metod fungerar för att förstå hur resultaten från en genetisk studie med en viss metod ska kunna tolkas. Metoderna har olika typer av begränsningar. Eftersom det finns fördelar och nackdelar med alla metoder finns det heller inte någon genetisk metod som alltid är bäst att använda. Vilken metod som bör användas beror istället på vad man vill undersöka, beroende på organism, frågeställning och ekonomis- ka möjligheter. I Tabell 1 jämförs de olika genetiska markörernas för och nackdelar i korthet (även Bilaga 13.1).

Det finns givetvis en mängd saker att jämföra men några är speciellt vikti- ga. Kostnad en viktig faktor, dels när metoden utvecklas och dels när själva undersökningen ska göras. Variabilitet, dvs. hur mycket genetisk variation en metod normalt brukar påvisa, är en annan viktig faktor. En genetisk markör som är mycket variabel kan påvisa genetiska skillnader även mellan individer som är nära släkt. Detta är ofta önskvärt i studier av genetisk variation hos vilda växter och djur. En egenskap som är särskilt viktig när den genetiska informationen ska analyseras är om den genetiska metoden kan särskilja heterozygota individer från homozygoter. Om detta är möjligt brukar meto- den betecknas kodominant (eng. co-dominant), och det gör metoden betyd-

ligt mer användbar än om det inte går att särskilja heterozygota individer från den ena av homozygoterna (metoden brukar då kallas dominant). En annan viktig faktor är att använda tillräckligt stora stickprov för att med sta- tistisk säkerhet upptäckta sällsyntare alleler eller morfer (Sjögren & Wyöni 1994). Ytterligare en viktig faktor är om metoden är användbar även i de fall då man bara har tillgång till DNA av dålig kvalitet. Många gånger tar man DNA-prover inför genetiska undersökningar i fältförhållanden och det kanske bara genererar delvis nedbrutet DNA eller DNA i låga koncentratio- ner. Till exempel i genetiska undersökningar av ovanliga eller hotade arter används ofta spillning, fjädrar, fjäll eller någon annan DNA-källa som inte kräver att organismen fångas in eller rent av offras, men inte heller genererar DNA av högsta kvalitet. Sådan DNA-provtagning brukar kallas icke-invasiv provtagning (eng. non-invasive sampling) (Frankham m.fl. 2005; Allendorf & Luikart 2007).

3.3.2 Kvantitativ genetik

Flertalet fenotypiska egenskaper är kvantitativa som ett resultat av många geners samverkan. Att studera den kvantitativa genetiska variationen dvs. den genetiska variation som ligger bakom sådana egenskaper, är tidskrävande och förutsätter att man har tillgång till mätdata från ett stort antal individer med känt släktskap eller gör storskaliga experiment med kontrollerade kors- ningar. I stället för att mäta variationen i enskilda markörgener med mole- kylära metoder försöker man uppskatta hur mycket av den totala fenotypiska variationen mellan individerna som har genetiska orsaker och hur mycket som beror på miljön. Eftersom populationers anpassningsförmåga till stor del beror på variationen i kvantitativa egenskaper, är det viktigt att studera den- na variation trots de omfattande dataset som krävs för detta. I Avsnitt 3.5 kommer vi att mer detaljerat beskriva hur man går tillväga för att mäta gene-

Tabell 1. Jämförelse mellan några molekylärgenetiska metoders olika egenskaper. Metoderna beskrivs översiktligt i Avsnitt 3.3.1 och i detalj i Bilaga 13.1 (Sunnucks 2000; Schlötterer 2004; Frankham m.fl. 2005; Allendorf & Luikart 2007).

Metod Variabilitet Icke-invasiv Utvecklings- Kostnad Kodominans Repeterbarhet provtagning kostnad för studie

Kromosomer låg nej låg medel ja hög Proteinelektrofores låg-medel nej låg låg ja hög Sekvensering låg-hög ja låg-medel hög ja hög

SNP låg-hög ja hög låg ja hög

Mikrosatelliter hög ja hög låg ja hög RFLP (nukleärt) låg-medel nej medel-hög medel ja hög RFLP (mtDNA) låg-medel nej låg medel - hög PCR-RFLP låg-medel ja låg låg ja hög

SSCP medel ja medel medel ja hög

Minisatelliter hög nej låg medel nej hög

RAPD hög nej låg medel nej låg

AFLP hög ja låg-medel medel nej hög IRAP, PINE hög ja låg låg nej medel

Box 2: PCR, Polymerase Chain Reaction.

Genom PCR-tekniken kan miljontals kopior av en DNA-sträng tillver- kas på några få timmar. Utgångsmaterialet behöver inte vara mer än en enda DNA-molekyl. Tekniken har fullständigt revolutionerat möjlighe- ten att göra genetiska studier, vilket den mängd olika metoder som byg- ger på PCR-tekniken vittnar om.

PCR-tekniken uppfanns av Kary Mullis, som tillsammans med Michael Smith fick Nobelpriset i kemi 1993 för sin idé. DNA-kopiering (replikering) inuti en levande cell är en mycket komplicerad process som kräver ett samspel av många olika enzymer. Till exempel behövs ett speci- ellt enzym som tvingar DNA-molekylens dubbelspiral dela på sig så att ett annat enzym som ska kopiera DNA-strängen kan komma åt den. Kary Mullis kom på ett brilliant sätt att efterlikna cellens egen metod att kopie- ra DNA som kunde utföras på helt konstgjord väg i ett provrör, utan alla de enzymer som den levande cellen behöver (Frankham m.fl. 2005; Allen- dorf & Luikart 2007). Förenklat så behövs det:

DNA-templat. En DNA-molekyl som innehåller den sekvens som ska kopieras.

Termostabilt DNA-polymeras, ett enzym som kan kopiera DNA- molekyler och som klarar av höga temperaturer utan att förstöras. • Två stycken primer-molekyler (startmolekyler). Korta enkelstränga-

de DNA-bitar, som passar ihop med DNA-templatet på var sin sida om det ställe som ska kopieras. De behövs för att DNA-polymeraset som ska kopiera DNA-templatet behöver en utgångspunkt för att kunna påbörja kopieringen av DNA-sekvensen.

En PCR-maskin. En maskin som består av ett värmeblock som snabbt kan värma upp eller kyla ner innehållet i ett provrör enligt ett förprogrammerat program, som sedan kan upprepas i cykler.

Alla kemikalier blandas i ett provrör (som också innehåller en del andra nödvändiga kemikalier för att processen ska fungera), och provröret stoppas i PCR-maskinen. Provröret hettas upp till 95° C, den tempera- tur där DNA-spiralen delar på sig (denaturerar). Sedan kyls provet ner till en temperatur där primer-sekvenserna binder till (hybridiserar) sina respektive platser. Provet får inte kylas ner för mycket eftersom hela DNA-molekylen då återgår till sin ursprungliga dubbelspiralform. Sedan hettas provet upp till det termostabila DNA-polymerasets opti- mala arbetstemperatur (vanligen 72° C). DNA-polymeraset (det är till- satt mängder av polymerasmolekyler till provet) kopierar då de båda separerade strängarna utgående från primersekvenserna. Efter detta kopieringssteg upprepas alla temperatursteg igen, och efter ca 30 cykler finns det miljontals kopior av det specifika segment av det ursprungliga DNA-templatet, som skulle kopieras.