• No results found

Ö verlå telseåvtål

Vårvet 6:3 och Vårvet 6:7

2. Genomförande

2.1 Parkeringslösning

Bolaget ansvarar för att lösa parkeringsbehovet inom Fastigheten.

2.2 Byggnadsskyldighet

Bolaget har för avsikt att använda området för uppförande av lokaler för kontorsverksamhet.

Bolaget har en skyldighet att uppföra ovan beskrivna byggnation och får inte utan Säljarens skriftliga medgivande överlåta Fastigheten innan byggnadsskyldigheten fullgjorts.

Om Bolaget inte inom två (2) år från tillträdesdagen fullgjort byggnadsskyldigheten, eller om Bolaget innan denna fullgjorts utan Säljarens medgivande överlåter hela eller del av Fastigheten, har Säljaren rätt till ett vite motsvarande 20 % av köpeskillingen för Fastigheten. Vitesbeloppet aktualiseras endast om Säljaren gör bedömningen att uteblivet fullgörande av

byggnadsskyldigheten beror på att Bolaget aktivt avstått från att fullfölja genomförandet av projektet. Bolaget har rätt till skälig tidsförlängning vid försening som Bolaget inte kunnat påverka.

Bolagets etablering ska till varje del vara belägen inom Fastigheten, slänter och dylikt får inte placeras utanför Fastigheten. För markberedning av området krävs marklov.

2.3 Nybyggnadskarta

Nybyggnadskarta ska beställas från mätenheten innan detaljprojektering inleds av Bolaget.

2.4 Vatten och Avlopp

Vatten och avlopp ska anslutas till kommunens ledningsnät i den förbindelsepunkt som kommunen anvisar. Avgifter för anslutningar ska erläggas av Bolaget enligt av kommunen fastställd taxa.

2.5 Dagvattenlösningar

Dagvatten ska i första hand omhändertas lokalt genom fördröjning och rening – detta åligger varje enskild fastighetsägare att göra. Infiltration ska ske där det är möjligt, förslagsvis i genomsläppligt material och svackdiken. Detta ska om möjligt ske vid hårdlagda ytor, såsom parkeringar. Dagvattenlösningen ska utformas så att en bra rening av de föroreningar som följer med dagvattnet - från bland annat vägar och parkeringsytor - uppnås.

Bolaget ska svara för och bekosta de åtgärder som behövs för lokalt omhändertagande av dagvatten. Förslag för dessa åtgärder ska utformas och godkännas i samråd med Säljaren.

Bolaget kan, om det är möjligt, få ansluta till kommunens dagvattenledning istället för lokalt omhändertagande mot ersättning enligt kommunens fastställda taxa. Kommunen äger det kommunala dagvattennätet och ombesörjer dess drift och underhåll.

I samband med bygglov kan det komma att krävas att oljeavskiljare ansluts från parkeringsytan innan vattnet släpps ut via dagvattenledningen. Detta bekostas i sådant fall av Bolaget.

2.6 Förorenade områden

Bolaget är medveten om att, även om fastigheten inte tidigare konstaterats vara förorenad, det inte kan uteslutas att fastigheten, inklusive dess grund- och markvatten, byggnader och andra anläggningar, är förorenad samt att detta kan medföra kostnader för Bolaget. Dessa kostnader t.ex. dels direkt på grund av det s.k. sekundära fastighetsägaransvaret enligt 10 kap. 3 §

miljöbalken eller ansvar enligt det s.k. förvaringsfallet om tillsynsmyndigheten anser att förvaring av avfall/förorening sker på fastighet, dels indirekt på grund av att fastigheten inte går att bruka utan sanering.

Parterna är medvetna om att ovanstående kännedom eller risk reflekteras i den köpeskilling som erläggs för fastigheten.

Bolaget övertar allt ansvar för fastigheten som kan uppkomma utifrån miljöbalken [och jordabalken].

Bolaget avstår från att återkomma med krav på ersättning, skadestånd, nedsättning av köpeskilling, m.m. med anledning av att krav framställs av myndighet på åtgärder för att undersöka, sanera, m.m. fastigheten eller från tredje man på ersättning, m.m.

Bolaget ska hålla kommunen skadeslös för kostnader hänförliga till krav från myndighet och tredje man mot kommunen på grund av att fastigheten (inklusive dess grund- och markvatten, byggnader och andra anläggningar) är förorenad. Skadeslöshetsåtagandet ska omfatta alla

kostnader som drabbar kommunen, inklusive internt utredningsarbete, kostnad för ombud, m.m.

3. Giltighet

3.1 Villkor

Som villkor för detta avtals bestånd gäller att:

• Behörig instans i Hudiksvalls kommun godkänner avtalet.

• Hudiksvallsbostäders styrelse godkänner avtalet.

Om dessa villkor inte kan uppfyllas, ska sålunda köpet återgå utan något skadestånd.

3.2 Övrigt

I övrigt gäller vad i 4 kap jordabalken eller i annat fall vad i lag stadgas om köp av fast egendom.

3.3 Tvist

Tvist med anledning av detta avtal ska avgöras av allmän domstol.

Detta avtal har upprättats i två likalydande exemplar av vilka Säljaren och Bolaget tagit var sitt.

Hudiksvall 2021- Hudiksvall 2021-

Hudiksvalls Kommun AB Hudiksvallsbostäder

...

Caroline Hoffsten

...

Stefan Söderlund

Säljarens namnteckning bevittnas.

...

...

Köpeskillingens erläggande bekräftas härmed.

Hudiksvall 2021- Hudiksvalls Kommun

...

Caroline Hoffsten

Säljarens namnteckning bevittnas.

... ...

Tjänsteutlåtande 1 (2)

2021-08-19

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunledningsförvaltningen, Mark-och exploateringsenheten

Försäljning av fastigheterna Varvet 6:3 och Varvet 6:7

Förvaltningens förslag till beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

att godkänna upprättat överlåtelseavtal med AB Hudiksvallsbostäder avseende fastigheterna Varvet 6:3 och Varvet 6:7 i Hudiksvall.

att godkänna köpeskillingen på 4 400 000 kr som fastställts genom budgivning.

Kommunstyrelsen beslutar, under förutsättning av kommunfullmäktiges beslut, att uppdra till mark- och exploateringsenheten att verkställa beslutet när villkoren är uppfyllda.

Ärendebeskrivning

2021-03-30 beslutades det att fastigheterna Varvet 6:3 och Varvet 6:7 skulle säljas via budgivning samt att de fem intressenter, som mark- och exploateringsenheten bedömt uppfyllde de krav som ställts, godkändes som budgivare, Dnr 2020-000645 - 253.

De fem intressenterna som deltog var AB Hudiksvallsbostäder, Trygga Hjälpen i Hudiksvall AB, HE Projekt AB, Anders Mohss AB och Västra Hamnen Holding AB.

Utgångspriset var 3 645 000 kr baserat på ett kvadratmeterpris á 440 kronor.

Slutpriset blev 4 400 000 kr.

AB Hudiksvallsbostäder har för avsikt att använda området för uppförande av lokaler för kontorsverksamhet.

Bilagor

1. Karta över området

2. Protokoll styrelsemöte, Hudiksvallsbostäder 3. Beslutsunderlag, Hudiksvallsbostäder

2019-09-10 2 (2)

Caroline Hoffsten

Mark-och exploateringsenheten

AB Hudiksvallsbostäder, beslutsunderlag 1 (5)

Beslut, förvärv av fastigheterna Varvet 6:3