• No results found

Projektledare Malou Olsson

Projektmedarbetare Josefin Söderstedt och Per Larson Kvalitetssäkrare Karin Magnusson

Kontaktrevisorer:

Christer Johnson Tommy Ljung

1

Innehållsförteckning

Inledning 4

1.1. Bakgrund 4

1.2. Syfte och revisionsfrågor 4

1.3. Revisionskriterier 5

1.4. Avgränsning 5

1.5. Metod 5

Sammanfattning av nulägesanalys över kommunens ekonomi utifrån relevanta

offentliga nyckeltal 6

Iakttagelser och bedömningar 9

3.1. Ansvarsfördelning mellan nämnd och förvaltning 9

3.1.1. Iakttagelser 9

3.1.2. Bedömning 12

3.2. Ansvarsfördelning inom förvaltning 12

3.2.1. Iakttagelser 12

3.2.2. Bedömning 15

3.3. Uppföljning av verksamhet och ekonomi 15

3.3.1. Iakttagelser 15

3.3.2. Bedömning 20

3.4. Beslut om åtgärder 20

3.4.1. Iakttagelser 20

3.4.2. Bedömning 21

Sammanfattning

På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Hudiksvalls kommun har PwC granskat social- och omsorgsnämndens styrning, ledning och uppföljning.

Vår sammanfattande revisionella bedömning är att social- och omsorgsnämnden till viss del sä-kerställer en ändamålsenlig verksamhet inom givna ekonomiska ramar genom en tillräcklig styr-ning, ledning och uppföljning av verksamheten.

Bedömningen baseras på en sammanvägning av nedanstående revisionsfrågor.

Revisionsfråga Kommentar

Finns det en tydlig ansvarsfördelning mel-lan nämnden och förvaltningen rörande ansvar och roller i styrning av verksamhet och ekonomi?

Delvis uppfyllt

Finns det en tydlig ansvarsfördelning mel-lan olika tjänstepersoner i förvaltningen rörande ansvar och roller i styrning av verksamhet och ekonomi?

Delvis uppfyllt

Finns det dokumenterade uppföljningar av verksamhet och ekonomi som innehåller analyser och förslag till åtgärder (vid bud-getöverskridande eller bristande målupp-fyllelse)?

Ej uppfyllt

Fattas det beslut om åtgärder för att nå mål och en ekonomi i balans av behörig beslutsfattare i förvaltningen?

Ej uppfyllt

Får nämnden del av uppföljningar av verksamhet och ekonomi och vidtar nämnden aktiva åtgärder vid behov?

Delvis uppfyllt

3 Rekommendationer

Mot bakgrund av granskningsresultaten rekommenderar vi social-och omsorgsnämnden att:

• Säkerställa att resursfördelningsmodellen är tydlig för förvaltningens chefer för att öka för-ståelsen för hur fördelning sker och vad den grundar sig på

• Säkerställa att mål upprättas för nämnd och verksamhet samt att det finns rutin för process bristande måluppfyllelse av verksamhetsmål

• Säkerställa att det förändringsarbete som genomförs får de effekter som åsyftas

Inledning

1.1. Bakgrund

Av kommunallagen framgår att kommunens nämnder ska ha kontroll över sin verksamhet. Detta innebär att nämnderna själva ansvarar för att ha en ändamålsenlig styrning, uppföljning och kon-troll så att verksamheten bedrivs på ett effektivt sätt och att det finns säkra rutiner som förhindrar förlust för kommunen och säkerställer att redovisningen är rättvisande.

För att kunna följa verksamhetens utveckling kring produktion, kvalitet och ekonomi som grund för politiska beslut är det väsentligt att tillräcklig information i en strukturerad form efterfrågas av nämnden samt att nämnden använder denna information som en grund i sitt beslutsfattande. Tyd-liga nyckeltal är viktigt för att kunna följa verksamheten.

Enligt delårsrapport 2019 prognostiserade social- och omsorgsnämnden ett underskott om 40 mnkr. Social- och omsorgsnämnden har under fem av de totalt sex år som nämnden varit verksam redovisat underskott. Totalt uppgår underskotten för dessa år till -158,4 mnkr, varav knappt en fjärdedel av underskottet härrör från prognostiserat resultat för 2019.

I årsredovisningen bedömde revisionen att den ekonomiska utvecklingen inom nämnden som fort-satt otillfredsställande. Kommunen tål inte sådana upprepade underskott som nämnden redovisar.

Det är väsentligt att nämnden vidtar åtgärder på såväl kort som lång sikt för att kunna bedriva verksamheterna inom de ramar som fullmäktige beslutat att tillföra verksamheten. Nämnden har inte utfört tillräckliga åtgärder för en budget i balans.

Social- och omsorgsnämnden har utmaningar både verksamhetsmässigt och ekonomisk framåt.

Revisorerna har i sin riskanalys noterat att det finns en risk avseende att social- och omsorgs-nämndens ledning, styrning och uppföljning inte är tillfredsställande. PwC har därför fått i uppdrag att genomföra en fördjupad granskning av nämndens ansvarsutövande med en fördjupad analys av nämndens ekonomi.

1.2. Syfte och revisionsfrågor

Den övergripande revisionsfrågan och syftet med granskningen är att besvara om social- och om-sorgsnämnden säkerställer en ändamålsenlig verksamhet inom givna ekonomiska ramar genom en tillräcklig styrning, ledning och uppföljning av verksamheten?

För att besvara den övergripande revisionsfrågan har följande revisionsfrågor varit styrande för granskningen:

• Finns det en tydlig ansvarsfördelning mellan nämnden och förvaltningen rörande ansvar och roller i styrning av verksamhet och ekonomi?

• Finns det en tydlig ansvarsfördelning mellan olika tjänstepersoner i förvaltningen rörande ansvar och roller i styrning av verksamhet och ekonomi?

• Finns det dokumenterade uppföljningar av verksamhet och ekonomi som innehåller ana-lyser och förslag till åtgärder (vid budgetöverskridande eller bristande måluppfyllelse)?

• Fattas det beslut om åtgärder för att nå mål och en ekonomi i balans av behörig beslutsfat-tare i förvaltningen?

• Får nämnden del av uppföljningar av verksamhet och ekonomi och vidtar nämnden aktiva åtgärder vid behov?

5

1.3. Revisionskriterier

Granskningen har sin utgångspunkt i nedanstående revisionskriterier:

• Kommunallagen (2017:725) 6 kap

• Lokala styrdokument

1.4. Avgränsning

Granskningen omfattar social- och omsorgsnämnden. Granskningen avgränsas till ovanstående kontrollfrågor.

1.5. Metod

Granskningen har genomförts genom:

• Analys av styrande dokument i form av budget, rutiner, reglemente, delegeringsordning, ekonomistyrningsprinciper, nämndsplan, sammanträdesprotokoll och verksamhetsrapport samt delårsrapport.

• Intervjuer med berörda företrädare för nämnden respektive förvaltningen.

• Fördjupad granskningsdel gällande ekonomi. Utgångspunkt har varit underlag från kom-munens räkenskapssammandrag, SCB och Socialstyrelsen.

• Webbenkät till nämndens ordinarie ledamöter samt ersättare.

• Webbenkät till tjänstepersoner med budgetansvar inom förvaltningen.

Enkäten till tjänstepersoner skickades ut till totalt 57 chefer inom social- och omsorgsförvaltningen.

38 av dessa svarade på enkäten, vilket ger en svarsfrekvens om 67 procent.

Enkäten till nämndens ledamöter (ordinarie och ersättare) gick ut till totalt 29 förtroendevalda. 24 svarade på enkäten, vilket ger en svarsfrekvens om 83 procent.

I granskningen används en tregradig skala för bedömningen av respektive revisionsfråga;

Ej uppfyllt – Få eller inga viktiga kriterier för revisionsfrågan bedöms vara uppfyllda och det finns ett tydligt behov av att vidta förbättringsåtgärder.

Delvis uppfyllt – Något eller några viktiga kriterier för revisionsfrågan bedöms vara upp-fyllda men det finns även något eller flera olika saker som behöver förbättras.

Uppfyllt – Viktiga kriterier för revisionsfrågan bedöms i allt väsentligt vara uppfyllda.

Sammanfattning av