• No results found

giftfri miljö

Delmål 1.Eftersom vi inte kan räkna med att veta när en

lista över alla oavsiktligt framställda och utvunna ämnen är komplett kan vi inte heller förvänta oss att få kunskap om egenskaperna för alla dessa ämnen. Därför framstår det som rimligt att ändra delmålets formulering från att vi ”så långt som möjligt” ska ha denna kunskap, till att vi ska ha kunskap om de ”mest betydande” av dessa ämnen. I proposition 2000/01:65 skrivs: ”Farliga ämnen kan också uppkomma oavsiktligt, t.ex. som ett resultat av nedbryt- ning av andra ämnen eller i samband med industriproces- ser eller förbränning. Vid avfallsförbränning bildas t.ex. dioxiner och furaner som en följd av att organiska ämnen och klor finns tillgängliga i processen. Kunskaperna om oavsiktligt bildade ämnen är ännu mindre än kunskaper- na om de avsiktligt bildade.” Därför föreslås att formule- ringen av sista meningen i delmålet ändras från:

”Senast år 2020 skall det även så långt möjligt finnas uppgifter om egenskaperna hos alla oavsiktligt fram- ställda och utvunna kemiska ämnen.” till: ”Senast år 2020 skall det även finnas uppgifter om egenskaperna hos de mest betydande oavsiktligt bildade och utvunna kemiska ämnena.” 5 10 20 25 15 0,8 % per 10 µg/m 3 %

figur 3.1 Förhållandet mellan sjukhusinläggningar i lungsjukdom/dödsfall och dygnsmedelvärden av partiklar

40 30

20

10 50 µg/m3

källa: uteboken, bertil forsberg, gunnar bylin efter

who air quality guidelines 2000 dödsfall om halten mäts som PM2,5

dödsfall om halten mäts som PM10

inlagda för lungsjukdom om halten mäts som PM2,5

inlagda för lungsjukdom om halten mäts som PM10

5 % per 10 µg/m 3 1,5 % per 10 µg/m 3 0,7 % per 10 µg/m 3

Delmål 3.Sista meningen i delmålet lyder: ”Delmålet avser även ämnen som ger upphov till ämnen med ovan- stående egenskaper, inklusive dem som bildats oavsikt- ligt.” Delmålet var utformat med sikte på tidigare EU- regler som skiljde mellan existerande och nya ämnen. Förslaget till ny delmålsformulering är avsett att påverka och verka inom de nya kemikaliereglerna. Formuleringen att delmålet omfattar även ämnen som ger upphov till ämnen med egenskaper som anges i delmålet, inklusive dem som bildas oavsiktligt, behöver preciseras. Kemi- kalieinspektionen tolkar det som att de ämnen som ska omfattas är sådana ämnen som vid omvandling bildar ämnen med egenskaper som utpekas i delmålet.

Svenskt Näringsliv anser att krav och uppsatta tids- gränser måste anpassas efter kraven i REACH och där- för måste delmålet ändras. Det svenska målet för Giftfri miljö och dess delmål bör inte vara frikopplade från de regler som gäller inom EU. Om EU har en annan tids- plan eller annan ambitionsnivå måste det vara möjligt att revidera svenska mål. Om mål och delmål inte ändras finns det risk för att miljömålet alltid kommer att utmär- ka sig med ”ledsna gubbar” vilket skapar en negativ bild av det omfattande arbete för att minska riskerna med kemikalier som hela tiden pågår inom näringslivet.

Regeringen anger i proposition 2000/01:65 att del- målet bör kompletteras till att omfatta även hormon- störande, allergiframkallande och nervskadande ämnen, ämnen som är skadliga för immunsystemet samt andra ämnen som bedöms innebära motsvarande risk för män- niskor. Möjligheterna att sätta mål för ämnen med ytter- ligare särskilt farliga egenskaper, utöver dem som redan idag anges, avgörs av den kunskap man har på de aktuella områdena. När det gäller hormonstörande och allergiframkallande ämnen är dock kunskapsläget idag sådant att Kemikalieinspektionen bedömer det vara motiverat att överväga att låta även vissa sådana ämnen omfattas av delmålet.

Många ämnen som omfattas av delmålet når Sverige genom långväga spridning via luft och vatten, trots att deras användning begränsas i landet och i EU. Delmåls- formuleringen tar dock bara sikte på ämnenas förekomst i varor och produktionsprocesser. Därför behövs ett för- tydligande om långväga spridning.

Den ändrade formuleringen av delmål 3 föreslås vara: ”Nyproducerade varor skall så långt det är möjligt vara fria från:

• nya organiska ämnen som är långlivade (persistenta) och bioackumulerande, nya ämnen som är cancer- framkallande, arvsmassepåverkande och fortplant- ningsstörande, samt kvicksilver i återstående använd- ning, så snart som möjligt, dock senast år 2005 • övriga cancerframkallande, arvsmassepåverkande

och fortplantningsstörande ämnen, samt sådana ämnen som är hormonstörande eller kraftigt allergi- framkallande, senast år 2010 om varorna är avsedda att användas på ett sådant sätt att de kommer ut i kretsloppet

• övriga organiska ämnen som är långlivade och bio- ackumulerande, samt kadmium och bly, senast år 2010. Dessa ämnen skall inte heller användas i produktions- processer om inte företaget kan visa att hälsa och miljö inte kan komma till skada.

Redan befintliga varor, som innehåller ämnen med ovanstående egenskaper eller kvicksilver, kadmium och bly, skall hanteras på ett sådant sätt att ämnena inte läck- er ut i miljön. Spridning via luft och vatten till Sverige av ämnen som omfattas av delmålet skall minska fortlöpande.

Delmålet avser ämnen som människan framställt eller utvunnit från naturen.

Delmålet avser även ämnen som ger upphov till ämnen med ovanstående egenskaper, inklusive dem som bildats oavsiktligt.”

Delmål 5.Den nuvarande formuleringen av de två sista

meningarna, fr.o.m. ”Riktvärdena skall ange vilka halter som får förekomma…”, kan vara vilseledande och före- slås utgå, vilket inte förändrar delmålets betydelse enligt proposition 2000/01:65. Riktvärden kan, men behöver inte, fastställas som miljökvalitetsnormer för att vara effektiva. Den första delen av delmålet behålls, så att den fullständiga delmålsformuleringen föreslås vara: ”För minst 100 utvalda kemiska ämnen, som inte om- fattas av delmål 3, skall det senast år 2010 finnas rikt- värden fastlagda av berörda myndigheter.”

Det finns idag ingen anledning att föreslå någon för- ändring av delmålets innebörd. Syftet med riktvärden är i detta avseende tydligt uttryckt i propositionen, och Kemikalieinspektionen föreslår därför att denna specifi- cering om ”halter som får förekomma” lyfts bort i delmåls- formuleringen. Dessutom bör syftet att riktvärdena på sikt ska fastställas som miljökvalitetsnormer tonas ned, och

även denna mening lyftas bort från målformuleringen. Det finns ingen anledning att fastställa riktvärden som juridiskt bindande normer för alla de ämnen vars riktvärde ligger långt över de normalt förekommande halterna i miljön Det kan finnas andra styrmedel som är väl så effek- tiva för att sänka halterna. Höga riktvärden kan tvärtom ge signaler om att det är förenligt med intentionerna bakom Giftfri miljö att halterna ökas tills de uppfyller nor- men. Att denna del av delmålsformuleringen lyfts bort hindrar inte att riktvärden fastställs som normer där så verkligen är påkallat. Delmålet omfattar idag 100 ämnen. När delmålet beslutades var det inte känt hur EU:s nya kemikalieregler skulle komma att gestalta sig. Nu framstår det däremot som klart att det inom EU:s nya kemikalie- förordning (REACH) kommer att krävas av företagen att de på sikt gör riskbedömningar av de ca 30 000 ämnen (allmänkemikalier) som sätts på marknaden i volymer över ett ton per tillverkare och år.

Naturvårdsverket har i ett regeringsuppdrag som redo- visades i september 2003, ”Förslag till delmål för efterbe- handling av förorenade områden 2005–2010”, tagit fram två nya delmål för förorenade områden. Förslagen finns konsekvensbeskrivna inom ramen för regeringsuppdraget. Delmålsförslagen formuleras på följande sätt i rapporten: • ”Åtgärder skall under perioden 2005–2010 ha genom-

förts vid så stor andel av de prioriterade förorenade områdena att miljöproblemet i sin helhet i huvudsak lösts inom 45 år. Det innebär att till utgången av 2010 skall 130 prioriterade områden ha åtgärdats av ansvari- ga eller av samhället. Bland dessa skall samtliga områ- den som innebär akuta risker vid direktexponering och sådana områden som idag, eller inom en nära framtid, hotar betydelsefulla vattentäkter eller värde- fulla naturområden vara utredda och vid behov åtgär- dade vid utgången av 2010.”

• ”Åtgärder skall vidtas så att samhället inte behöver ta ansvar för mark och vatten som förorenas i framtiden.”