• No results found

3.4 U NDERSÖKNINGSMODELL

4.1.2 Handelsföretag

Då Handelsföretag 1 ska beskriva influencer marketing uttalar sig respondenten på följande sätt:

“Det handlar ju om att marknadsföra sig via opinionsbildare eller via människor eller i vissa fall till och med företag som påverkar och har inflytande över den målgruppen som du vill nå eller vill rikta dig mot.”

Handelsföretag 2 menar att influencer marketing handlar om att kommunicera ut ett företags budskap om en produkt eller tjänst genom just influencers. Handelsföretag 1 uppger att fenomenet influencer marketing egentligen inte är något nytt, utan att företag historiskt sett arbetat med klassiska varumärkesambassadörer, någonting även Handelsföretag 2 diskuterar. Handelsföretag 1 talar om att det förr var idrottsstjärnor och artister som sågs som influencers medan det idag är vanliga människor som genom sociala medier ges möjlighet att bli influencers. Hen förklarar vidare att influencer marketing handlar om att målgruppen, medvetet eller omedvetet, efterliknar eller påverkas av en influencer. Respondenten tror att individer väljer att följa influencers då det finns ett intresse kring vad de gör och att de inspirerar sina följare. Handelsföretag 2 instämmer i detta resonemang och menar att det även handlar om att leva en dröm genom influencers liv de visar upp på sociala medier.

Handelsföretag 2 beskriver en influencer som en person som inspirerar och har en stark påverkan på andra människor. Respondenten delger att det idag finns många talanger inom olika områden såsom inredning och matlagning och hen förklarar att dessa personer genom sina kanaler når ut till följarna. Även Handelsföretag 1 instämmer i att influencers påverkar, men hävdar samtidigt att de måste nå tillräckligt många för att kunna ha denna starka påverkan. Respondenten anser att det är viktigt att vara snabbfotad i modebranschen då det svänger fort vad gäller influencers. “Det går relativt snabbt att komma in som en influencer i vår målgrupp idag och det går relativt snabbt att komma ut också och inte vara lika attraktiv längre”

(Handelsföretag 1).

Handelsföretag 2 delger att de idag jobbar med influencers genom ett ambassadörs-program, i vilket de inkluderar och gärna jobbar med profiler de anser är inspirerande och som delar företagets värderingar. I ambassadörsprogrammet har de ett 80-tal influencers på olika nivåer som antingen har viktiga värderingar och driver frågor eller har en känsla för bild och form. Handelsföretaget jobbar även med större profiler som når ut till många individer, men vad respondenten tycker är viktigt att påpeka är att dessa influencers fortfarande jobbar med företagets värderingar. Även Handelsföretag 1 arbetar med vad de benämner ett affiliatenätverk med 30 000 affiliates där influencers inom olika kategorier ingår.

Handelsföretag 1 jobbade förr med stora internationella profiler, men har under de senaste åren börjat samarbeta med mer lokala profiler och då speciellt nordiska bloggerskor. Dessa väljs ut strategiskt för att de enligt respondenten matchar bäst med varumärket och för att de bäst influerar den valda målgruppen. Hen menar vidare att influencers används både som kanaler, där deras sociala mediekanaler används för att få folk att uppmärksamma handelsföretaget, och som budskap där de frontar och uttalar sig om varumärket. Handelsföretag 1 delger att de genomfört samarbeten med bloggare som fått skapa sina egna kollektioner för varumärket.

Vidare har företaget även genomfört större kampanjfotograferingar, filmningar och resor där bloggare fått delta.

Handelsföretag 1 diskuterar hur deras relationer med influencers ser ut och menar att de stora bloggerskorna och Instagrammarna är duktiga affärskvinnor som är lätta att komma i kontakt och göra affärer med. Antingen är det Handelsföretag 1 som kontaktar en influencer eller så är det influencern som kontaktar dem, någonting som är ganska vanligt då de har ett stort och välkänt varumärke. Respondenten delger att kontakten antingen går genom influencerna själva eller via PR-byråer eller showrooms. Handelsföretag 2 informerar istället om att företaget själva väljer ut och kontaktar influencers som de vill ska representera varumärket.

Handelsföretag 2 förespråkar influencer marketing då hen anser att det är ett sätt genom vilket företag kan bygga trovärdig marknadsföring. “Man får en mycket starkare relation till konsumenten om man använder influencer marketing”

(Handelsföretag 2). Respondenten framhåller att företag på ett trovärdigt sätt når ut

till konsumenter genom influencer marketing då följarna tror på det som influencern lägger upp, vilket skapar värde samt gör att följarna blir mer lojala till produkterna.

För att företag ska uppfattas som trovärdiga bör de enligt Handelsföretag 2 ge influencers utrymme att publicera inlägg i sina egna sammanhang med egna ord och bilder. Handelsföretag 1 diskuterar att det är viktigt att företag inte trycker ned reklambudskap i halsen på konsumenter, utan det handlar om att tillsammans med influencern skapa värde och kommunicera ut sådant som intresserar och attraherar målgruppen.

“Då måste det ju vara någonting väldigt specialanpassat kring den individen och kanske någonting då som passar den här influencerns målgrupp eller läsare, jag menar då blir det intressant både för dem och oss.”

Med ovanstående citat menar Handelsföretag 1 att innehållet måste vara anpassat efter den specifika influencern för att det ska bli trovärdigt, någonting Handelsföretag 2 också diskuterar. Handelsföretag 2 tydliggör vidare att hen tror att konsumenter är positiva till influencer marketing om det tydligt framgår att det är samarbeten som genomförs, för att inte risken ska uppstå att konsumenter känner sig lurade.

Vid frågan om deras arbete med influencer marketing-byråer delger Handelsföretag 2 att de för närvarande inte jobbar med någon extern influencer marketing-byrå.

Respondenten berättar att de varit i kontakt med några byråer, men att de valt att sköta relationerna själva för att spara pengar. Hen anser dock att det finns fördelar med att använda en influencer marketing-byrå. “Fördelar är att du sparar så otroligt mycket jobb, för det här tar så mycket tid. Du behöver inte researcha själv”

(Handelsföretag 2). Handelsföretag 1 använder sig inte själva av någon byrå som hanterar deras influencer marketing. Vad respondenten däremot framhåller är att influencers de samarbetar med kan vara anslutna till antingen byråer eller bloggnätverk. Detta medför att Handelsföretag 1 har kontakt med denna typ av företag som agerar mellanhänder mellan dem och influencers. Enligt respondenten är det en extremt stor fördel att de själva hanterar relationerna med influencers då de blir mer flexibla i hur de vill arbeta. Även Handelsföretag 2 menar att de gärna vill vara nära influencers för att ges möjligheten att bygga personliga relationer.

Handelsföretag 1 betraktar influencer marketing-byråer som samordnare då de till

exempel kan koordinera kampanjer där flera av byråns influencers ingår.

Respondenten anser att detta är någonting som kan underlätta för företaget gällande kommunikationen de för med influencers.

Handelsföretag 1 berättar att de arbetar med en PR-byrå som dels sköter företagets showroom där bland annat influencers får låna plagg till plåtningar och dels hjälper dem med eventproduktion. Hen är dock tydlig med att nämna att PR-byrån inte hanterar relationerna med företagets influencers. Respondenten berättar om ett event de anordnade för influencers i form av ett poolparty utomlands. Företaget hade inga krav på de influencers som närvarade att de skulle posta material och uppmärksamma att de var där. “Men vi visste också att om vi gör någonting som är tillräckligt bra och tillräckligt intressant så kommer de spontant vilja kommunicera ut någonting.” Detta var enligt Handelsföretag 1 en möjlighet för dem att genomföra influencer marketing då de tillsammans med influencers skapade bra och intressant innehåll.

Handelsföretag 2 delger att de i dagsläget tyvärr inte har ekonomiska möjligheter att betala de influencers som ingår i ambassadörsprogrammet och som representerar företaget, men att de samtidigt i början av relationerna är transparenta angående detta och meddelar influencerna att de gärna vill ha med dem i ambassadörsprogrammet då de tror mycket på dem. I dagsläget bidrar företaget med produkter till sina influencers, men hen menar att det långsiktiga målet är att de i framtiden ska ge ambassadörerna betalt.

Den största fördelen Handelsföretag 1 ser med influencer marketing är att företag på ett trovärdigt sätt kan nå sin målgrupp då konsumenter har förtroende för influencers.

En annan fördel med influencer marketing är enligt Handelsföretag 2 att då följare är positivt inställda till specifika influencers kommer de även att gilla de varumärken som de marknadsför och associeras med. Dessutom hävdar respondenten att det tydligt går att rikta sin kommunikation mot nischade målgrupper genom influencer marketing.

En svårighet med influencer marketing som presenteras av Handelsföretag 1 är att det går så fort i branschen och att företag därför måste vara flexibla och snabbfotade.

De måste varje dag anpassa hur de jobbar och vilka influencers de jobbar med för att de ska ha ett attraktivt varumärke, både för influencers och slutkonsumenter.

Handelsföretag 2 uppger att en annan svårighet med influencer marketing kan vara att vissa följare ifrågasätter mängden reklam som en influencer utför och att det finns en risk att trovärdigheten sjunker då dessa individer tycker att allt känns köpt och de därmed inte kommer vilja följa influencers framöver. Dessutom påstår respondenten att om företag väljer fel influencer till att representera varumärket kan det bli icke-trovärdigt och istället skada varumärket. En ytterligare svårighet med fenomenet är enligt Handelsföretag 2 att företag kan betala otroliga summor för att synas på enstaka bilder hos stora influencers, men att det finns en risk att försvinna i mängden då konsumenter lätt scrollar förbi dessa bilder i sina flöden.

Enligt Handelsföretag 1 kan influencer marketing vara det bästa sättet att marknadsföra sig på, men att det helt beror på företagets målgrupp, produkt och varumärke. Respondenten menar att för sitt företag är influencer marketing det effektivaste marknadsföringssättet. Handelsföretag 1 diskuterar att influencer marketing passar bäst för redan kända varumärken, men Handelsföretag 2, som är ett relativt litet och nystartat företag, delger att det även är det bästa sättet för dem att nå ut på då de har en ung målgrupp som rör sig mycket på sociala medier.

Handelsföretag 1 antyder att influencer marketing kan vara effektivt då företag marknadsför sig genom stora bloggerskor och Instagram-konton när det handlar om mode, inredning, livsstil, träning och hälsa för att det då är naturligt att använda sig av influencers.

När vi för en diskussion om influencer marketing i framtiden framkommer det att Handelsföretag 2 tror att, för konsumentvaror, så kommer influencer marketing att bli det stora under de kommande åren och att företag kommer att jobba mycket mer med detta marknadsföringssätt. Även Handelsföretag 1 tror att det kommer att hända extremt mycket inom influencer marketing då fenomenet ännu inte nått en mognadsfas. Respondenten tror att det kommer att uppkomma nya affärsmodeller när det kommer till influencer marketing som är mer anpassade för både influencers och företag, men hen vet inte hur sådana skulle se ut. Handelsföretag 2 tror att marknaden kommer att struktureras mycket då det gått snabbt och att det därför inte har hunnit sättas tydliga riktlinjer gällande bland annat prissättning och

tillämpningen av marknadsföringen. Vidare tror respondenten att influencers måste bli ännu noggrannare då de väljer och genomför samarbeten för att inte läsarna ska tappa förtroendet för dem.

4.1.3  Influencers

Vid frågan hur Influencer 1 skulle beskriva fenomenet influencer marketing uttalar sig respondenten att det är den nya tidens marknadsföring. Influencer 3 förklarar att influencer marketing innebär att ett företag utnyttjar en annan individ och dennes målgrupp som ett verktyg för att på ett bättre sätt nå ut till sin målgrupp. Enligt Influencer 2 använder sig företag av profiler som har en påverkan på konsumenter och menar att det blir ett personligare och mer trovärdigt tilltal.

“Jag skulle säga att en influencer är en person som har lyckats komma ut med ett budskap, som påverkar sina läsare och får dem att engagera sig i det man gör, men framförallt en som har många följare och kan inspirera dem.”

(Influencer 2)

Influencer 1 anser att en influencer har en viktig röst, en personlig makt och en följarskara. Även Influencer 2 diskuterar att följarskaran är viktig, men att individer inte bara ska följa influencern för att denna är attraktiv, utan för att influencern engagerar följarna. Influencer 3 anser att följare har en närmare relation till influencers än vad de har till företag och därmed känner en samhörighet med de influencers som de följer. Respondenten framhåller att budskap från influencers är pålitligare än budskap från företag, då följarna själva valt att söka sig till dessa individer och att det därför inte känns påtvingat.

Vid en diskussion om varför individer väljer att följa influencers uppger Influencer 3 att det handlar om att bli inspirerad, ett resonemang även Influencer 1 instämmer i då hen menar att de troligen tycker att det är härligt att läsa om de liv som influencers framställer genom sina kanaler. Influencer 3 tror också att individer köper saker som influencers har eller bär då det handlar om ett grundläggande mänskligt beteende, det vill säga att dessa individer känner ett behov av att tillhöra en viss grupp. Influencer 2 uttalar sig om att hen tror att individer idag behöver guidning gällande val av kläder, mat, träning och livsvanor och att de därför följer influencers. Respondenten

antar att individer är rädda för att sticka ut och att de väljer att följa influencers då dessa enligt följarna gör rätt val.

Influencer 2 startade sin blogg för tre år sedan och fick då många produkter skickade till sig som företag hoppades på att hen skulle skriva om i sin blogg. Det första samarbetet genomfördes med ett klädföretag där Influencer 2 fick styla, fotografera och lägga upp ett antal outfits på sin blogg och Instagram, någonting respondenten fick betalt för. “Numera är det mycket större och man kan göra otroliga summor pengar på det, så det är en business som vuxit” (Influencer 1). Även Influencer 2 diskuterar att en del av marknaden har kommit väldigt långt, men att vissa företag fortfarande tror att de inte behöver ersätta influencers för samarbeten.

När Influencer 1 talar om hur hen väljer vilka samarbeten som ska genomföras uttalar sig respondenten enligt följande: “Jag är väldigt noga med att det ska passa mitt varumärke, det ska passa min målgrupp.” Detta är även någonting Influencer 2 diskuterar. Influencer 2 förklarar att numera, till skillnad från i början av sin karriär, är respondenten mycket noggrann med vilka samarbeten hen genomför för att de ska föra hens varumärke framåt. Vidare anser Influencer 2 att det är viktigt att läsarna ska tycka om de samarbeten hen utför och att det ska vara roligt innehåll för dem.

Både Influencer 2 och 3 klargör att det är viktigt att de själva gillar varumärkena de marknadsför och Influencer 2 hävdar dessutom att det är viktigt att samarbetet passar in i hens flöde. Dessutom anser Influencer 2 att influencers inte bör publicera vad som helst på sina kanaler när det handlar om samarbeten, för då lär följarna reagera på att det är konstigt.

Influencer 3 tycker att det är viktigt att hen tydligt markerar när ett inlägg innefattar ett samarbete, men att det samtidigt är viktigt att hen kan hålla sin egen ton, skriva det i sina egna ord och att det tydligt ska framgå att hen inte endast skriver om det för att det är ett samarbete, utan också för att respondenten själv vill det. Vidare menar Influencer 2 att om samarbetena är relevanta och genomtänkta, passar in på hens blogg och hen själv känner att det är samarbeten hen kan stå för så kommer även följarna att tycka att det känns okej, något även Influencer 1 tänker på vid samarbeten. Vad Influencer 3 däremot tror är att konsumenter kan vara något skeptiska till influencer marketing då de vet om att de utsätts för reklam.

Respondenten diskuterar vidare att även om konsumenter är medvetna om reklamen de utsätts för kan de trots detta ha en positiv inställning till samarbeten då influencers kan skapa värde för följarna.

Samtliga respondenter jobbar idag med bloggportaler där samarbetena går via portalernas säljavdelningar. Alla tillfrågade influencers delger att de får genomföra mindre samarbeten som inte krockar med säljavdelningarnas affärer på egen hand, men att större samarbeten måste gå genom säljavdelningarna. Influencer 2 anser att samarbetet med portaler är ett bra sätt att arbeta på då det kan vara svårt och konstigt att som en influencer sälja in sig själv för företag. Dessutom framhåller Influencer 3 att det kan ge influencers pondus att ha en portal eller byrå bakom sig. När Influencer 1 talar om hur säljprocessen går till delger respondenten att säljavdelningen ofta får in affärer från företag. Säljavdelningen väljer sedan ut vilka bloggare som ska vara med i samarbetena och därefter får de utvalda bloggarna en liten del av de stora affärerna.

Vid vår diskussion framkommer det att Influencer 1 deltagit vid ett event som en PR-byrå anordnade för ett visst varumärke utan att ha blivit ersatt för det, men som respondenten ställde upp på då hen såg det som en rolig grej. Influencer 2 anser att byrån har en viktig roll inom influencer marketing-branschen då det är PR-byråernas uppgift att hjälpa varumärken att ta reda på var och hur de vill synas. I samband med detta menar dessutom Influencer 2 att det är PR-byråernas uppgift att kontakta influencers och föreslå samarbeten som kan passa dem. Influencer 2 diskuterar vidare att skillnaden mellan PR-byråer och mediebyråer är att PR-byråer främst jobbar mot showrooms och bloggare, medan mediebyråer sköter företags stora marknadsförings-budgetar och bestämmer utifrån dem hur företag ska marknadsföra sig. Respondenten delger att PR-byråer mer liknar den nya typen av mediebyråer då de specialiserar sig på att jobba med influencers.

Att gå via en extern influencer marketing-byrå eller en bloggportal känns enligt Influencer 1 tryggt då hen anser att de besitter rätt kunskaper gällande hur kampanjer bör sättas samman och genomföras. Influencer 2 uppger dessutom att fördelen med att vända sig till en extern influencer marketing-byrå är att de har kontakter som influencers kan använda sig av. En annan fördel som Influencer 3 ser med att gå

genom en bloggportal är att de är så pass stora att de kan använda sina kanaler att förstora en kampanj, vilket hen menar kommer gynna både hen som influencer och bloggportalen. Vidare diskuterar respondenten att det även är fördelaktigt att använda sig av en bloggportal då de vet hur influencers ska ta betalt samt att de hittar varumärken som kanske inte skulle hört av sig till den specifika influencern då bloggportalen har en tyngd i sig. Influencer 3 redogör att en ytterligare fördel med att gå via en portal är att det resulterar i bättre matchningar mellan företag och influencers och att marknadsföringen på så sätt blir mer riktad. En nackdel är enligt Influencer 2 att byråer tar en procentdel av pengarna vilket lämnar mindre pengar kvar till influencern, någonting som dessutom diskuteras av Influencer 1. Även Influencer 3 har ett liknande synsätt kring nackdelar med influencer marketing-byråer och bloggportaler då hen uttalar sig på följande sätt:

“Att de tar mycket av pengarna. De blåser ju upp affären, men de gör det ju inte för min skull, de gör ju det för att de tjänar pengar på det också såklart.”

Fördelar som influencer marketing innebär för handelsföretag är enligt Influencer 3 att marknadsföringen blir mer effektiv då det blir mer riktat samt att det är lättare för

Fördelar som influencer marketing innebär för handelsföretag är enligt Influencer 3 att marknadsföringen blir mer effektiv då det blir mer riktat samt att det är lättare för

Related documents