• No results found

3.4 U NDERSÖKNINGSMODELL

4.1.1 Influencer marketing-byråer

Influencer marketing-byrå 2 definierar influencer marketing enligt följande:

“Egentligen handlar det ju då om att en influencer, alltså en inflytelserik person, associeras med ett varumärke, pratar om ett varumärke och står bakom ett varumärke.”

I linje med detta delger Influencer marketing-byrå 1 att influencer marketing innebär att företag genom betalning uppmuntrar en individ med stor påverkan på en specifik målgrupp att uttala sig om en viss produkt genom sina sociala mediekanaler.

Respondenten jämför detta med att placera en platt annons och menar att influencer marketing i dagsläget är ett mer kreativt sätt att marknadsföra sig på. Influencer marketing har enligt respondenten utvecklats otroligt mycket på de tio år företaget funnits i branschen och hen hävdar att influencer marketing idag kan se väldigt annorlunda ut från fall till fall. Hen delger att de på byrån till en början arbetade med bloggar och banners, men idag finns det många fler sociala medieplattformar att arbeta med.

Influencer marketing-byrå 2 definierar en influencer som en individ med en fanbase, det vill säga folk som följer individen, då hen menar att det annars blir svårt för personen att inspirera andra. På liknande sätt diskuterar Influencer marketing-byrå 1 att influencers har stark påverkan på en specifik målgrupp och att de oavsett mediekanal influerar sina följare.

Influencer marketing-byrå 2 delger att människor i alla tider har följt inflytelserika profiler och att det endast är sättet individer följer dem på som har förändrats.

Respondenten framhåller att det för 50 år sedan förmodligen var James Dean eller Elvis Presley människor ville uppmärksamma och följa och att det idag istället sker på Instagram. Influencer marketing-byrå 1 framhåller att det främst är kvinnor som följer influencers och påpekar följande: “Jag tror att många kvinnor vill leva den dröm som influencern försöker sända ut.” Respondenten hävdar att kvinnor följer influencers kontinuerligt för att ta del av deras spännande liv. Dessutom antar Influencer marketing-byrå 2 att individer följer influencers för att söka någon form av inspiration. Respondenten menar att individer idag kan få inspiration från personer de gillar och ser upp till. Vidare anser Influencer marketing-byrå 2 att hela tanken med att följa influencers är att enskilda individer ska kunna hitta influencers som de kan förknippa sig själva med och att det därför är bra att det finns influencers inom olika kategorier.

De båda influencer marketing-byråerna som undersökts i studien har influencer marketing som kärnverksamhet. Influencer marketing-byrå 2 menar att deras arbete med influencer marketing sker genom två delar där den ena delen ligger i att ha bra kontakt och relationer med byråns influencers och den andra delen innebär att vårda kundrelationer och hela tiden kunna rekommendera dem de bästa kampanjerna. Även Influencer marketing-byrå 1 diskuterar att relationer med både influencers och företagskunder är av stor vikt, men hen konstaterar också att de måste anpassa sig mycket efter vad marknaden har för krav och önskemål. Båda respondenterna framför att förändringar sker snabbt i branschen och att det därför gäller att vara uppdaterad gällande aktuella influencers och mediekanaler.

Influencer marketing-byrå 1 redogör för att de jobbar med influencers inom olika kategorier, där inräknat skönhet/mode och kvinna 30+. Inom kvinna 30+ ingår träning/hälsa, inredning, mat och barn. Även Influencer marketing-byrå 2 förklarar att det är viktigt att arbeta med profiler inom flera olika kategorier och att de inom sitt nätverk har allt ifrån livsstil och mode till hälsa och familj. Vidare anser Influencer marketing-byrå 1 att skillnaden mellan dem som byrå och deras konkurrenter som jobbar mer portalliknande är att konkurrenterna har många liknande profiler inom portalen som skriver liknande saker och genomför samma

marknadsföringskampanjer. Detta är något respondenten anser är negativt och hen menar istället att de jobbar mer individuellt med influencerna.

Influencer marketing-byrå 2 talar om svårigheten för företag att jobba direkt med influencers och påstår att företag därför bör gå genom en byrå som dem.

Respondenten menar att influencers är kreatörer och inte affärsmässiga, vilket ytterligare pekar på vikten av att använda sig av en influencer marketing-byrå då de är skickliga på att sätta ramverk och riktlinjer för hur information och budskap ska spridas samt hur företag på ett smart sätt bör väva in det i influencers flöden.

Respondenten framför dessutom att det blir ett bättre utfall om företag använder sig av en extern influencer marketing-byrå. Influencer marketing-byrå 1 ser på byråns roll som spindeln i nätet vid samarbeten och förhandlingar mellan olika aktörer, någonting hen ytterligare påvisar genom följande citat: “Det är hela tiden fram och tillbaka, väldigt mycket förhandlingar både mot byråer, kunder och influencers.”

En av fördelarna för företag när det kommer till användandet av en extern influencer marketing-byrå är enligt Influencer marketing-byrå 1 att de sitter på starka namn och stor räckvidd. Influencer marketing-byrå 2 uppger att det är erfarenheterna byrån hunnit samla på sig som företag bör dra nytta av. Hen berättar att de som byrå ser till att influencer marketing-kampanjer blir välgjorda bland annat genom att de bästa profilerna tillsätts, att det blir bra upplägg, att kampanjerna publiceras på rätt dagar vid rätt tidpunkter samt att byrån mäter och följer upp kampanjerna åt företagen.

Båda respondenterna diskuterar innebörden av att kampanjer måste överensstämma med vad influencerna står för. “Vi försöker alltid lägga på kampanjer som är väldigt nära besläktad med influencern” (Influencer marketing-byrå 1). Enligt Influencer byrå 2 måste influencers vårda sina varumärken och Influencer marketing-byrå 1 förklarar att influencer marketing handlar mycket om förtroende.

Respondenterna är noga med att understryka att influencers inte får uppfattas som köpta, någonting de tror påverkar konsumenter negativt. Influencer marketing-byrå 2 berättar att konsumenter kommer ihåg vad en influencer tidigare uttalat sig om.

Vidare klargör Influencer marketing-byrå 1 att konsumenter kan börja ifrågasätta en influencer som ständigt genomför nya kampanjer med liknande varumärken.

Dessutom påstår respondenten att ett för stort antal kampanjer kan få konsumenter att reagera negativt på influencern som genomför dem.

Vid frågan om vilka fördelar respondenten ser med influencer marketing för företag påpekar Influencer marketing-byrå 2 att det är ett effektivt sätt för företag att marknadsföra sig på då det är ytterligare en kanal för att nå individer de annars inte hade nått ut till. Influencer marketing-byrå 1 konstaterar att kampanjer genom influencers får en helt annan effekt än till exempel klassiska banners. Respondenten delger att det är när en bloggare eller influencer gör något aktivt kring eller tar ställning för något, exempelvis en produkt, som det får effekt. Hen återger ett exempel då en av byråns influencers genomförde en nationell kampanj med ett skomärke där influencern fick välja ut sina favoriter och visa upp dessa genom sina sociala mediekanaler. Enligt respondenten är de kreativa uppläggen en stor fördel med influencer marketing.

Vid tillämpningen av influencer marketing anser båda respondenterna att det är viktigt att företag inte stirrar sig blinda på hur de vill lägga upp kampanjer, exempelvis genom vilken influencer de vill sprida sina budskap. “Så man ska inte bara gå för att den här verkar cool och hipp och den pratar många om, den har många followers, för då är man på fel spår” (Influencer marketing-byrå 1). Det är enligt respondenten viktigt att tänka på vad företagets varumärke står för när företag och influencers matchas med varandra. Influencer marketing-byrå 2 framför att företag kan ta hjälp av influencer marketing-byråer då de besitter färdigheterna att skapa skarpare kampanjer med influencers. Samtidigt menar respondenten att influencer-marketing byråer måste lämna utrymme för profilerna att skapa eget innehåll med egna ord.

Respondenten från Influencer marketing-byrå 1 har arbetat i branschen i 14 år och hävdar att hen aldrig sett ett annat marknadsföringssätt som får samma slående effekt som influencer marketing. Som det ser ut i dagsläget tror respondenten att influencer marketing kommer växa kraftigt, men det är svårt att uttala sig om hur marknadsföringen kommer se ut i framtiden. Influencer marketing-byrå 1 antyder att människor alltid kommer följa individer de har förtroende för, någonting även Influencer marketing-byrå 2 diskuterar.

Related documents