• No results found

något speciellt kön eftersom det inte finns någon man i serien att jämföra med. Man tjänar också på att vara vänlig mot andra och ha sina vänner nära.

5.1.2 Min Häst

Nummer 25, 2008, Egmont Kärnan.

Framsidan

1. Vad denoterar tidningens framsida?

(Min Häst, 2008, nr 25, s 1)

2. Vad konnoterar tidningens framsida ur ett genusperspektiv?

Allting på tidningens framsida har med hästar eller ponnyer att göra. Den vita tecknade hästen återkommer på flera stället. Denna häst tolkas vara en hane. Anledningen till det är att den saknar de extra attribut som brukar tillföras för att förtydliga ett kvinnligt kön på ett djur, såsom extra långa ögonfransar eller fylligare läppar (Jansson och Knutsson, 2001).

Den tecknade hästens ryttare är tecknad i samma stil som hästen. De ser nämligen lite fåniga ut båda två och då tolkar vi det som att de tillhör en skämtserie. Det är svårt att bestämma kön

läsaren att det är en tjej, till exempel ögonfransar. Men ändå är det lätt att tolka personen som en tjej eftersom hästintresset mest finns hos tjejer.

Ekipaget föreställer häst och ryttare på väg över ett hinder i väldigt hög fart. Att det går fort ser man på fartstrecken, dammolnen som syns i bakgrunden och att stigbygeln blåser bak. Man tolkar också in att det är hästen som har kontroll snarare än att ryttare. Hästen har tagit betslet i munnen och rusar iväg över hindret med egen vilja och det ser dessutom ut som att han har ett mål längre fram som han planerar att ta sig till vare sig ryttaren vill det eller ej. Hästen, som är man, tar alltså kontroll över ryttaren som är kvinna, trots att det bör vara ryttaren som har kontroll. Bilden som helhet kan tolkas som en illustration till

"Ponnyhoppning i Falsterbo!" som det står alldeles bredvid (närhetens lag). Men vi tror också att den har som funktion att locka vana läsare till tidningen eftersom det verkar vara en serie som återkommer.

Den "riktiga" hästen som utgör framsidans huvudmotiv är fotografiskt avbildad. Det är därför omöjligt att veta huruvida hästen är en hona eller hane.

3. Vad har tidningen valt att framhäva på framsidan för att locka eventuella konsumenter? Syns det att den riktar sig mot ett visst kön?

Tidningen placerar en häst på framsidan för att dra till sig hästintresserades uppmärksamhet. De uppmanar också läsarna till att identifiera sig med hästarna genom att på framsidan skriva ”Testa: vilken ras är du?”. Därefter vill tidningen att de som tittar närmre lockas av att

man kan vinna ett ridläger och för de som läste förra numret av tidningen finns en fortsättning på en serie i detta nummer. Den tecknade hästen som är med två gånger på framsidan är tidningens följetång som lockar vana läsare.

Min häst riktar sig i första hand till hästintresserade flickor (www.annonsinfo.se) och

framhäver också att man genom den kan få tips och kunskaper om hur man sköter hästar. Att vara hästägare innebär ett ansvar och det ansvaret i kombination med en kvinnlig läsarkrets överensstämmer med Yvonne Hirdmans (2007) teorier ett genuskontrakt. I det är nämligen omsorg och omhändertagande är kvinnliga egenskaper.

Serien

Manus: Noomi

Teckning: Lena Furberg

1. Vad handlar serien om?

Serien Ett nervöst litet fullblod... berättar historien om hur Malin Baryards Butterfly Flip kom till. Det börjar med att en tjej, Kristina, längtar efter sin egen ponny. Hon var en duktig ryttare och fick "rida in" en hästhandlares hästar under ett par år tills hon hade pengar till att köpa en egen ponny för 3000 kronor. Den hästen tog hon två föl på och sålde sedan båda för att få mer pengar till en "riktig" häst. Då tittade Kristina i tidningar och ringde på hästar som var till salu och det var så hon hittade Baderna.

Baderna var väldigt mager och de andra tjejerna i stallet tittade undrande på Kristinas nya häst. Ekipaget testade att tävla i både hoppning och dressyr på tränares inrådan. Baderna var en fin häst och Kristina fick rådet att ta föl på henne. Baderna var 22 år när Kristina bestämde sig för att ta föl på henne en tredje gång, nu med Peter Erikssons hingst Robin Zs nerfrusna sperma och fick då fölet som döptes till Butterfly Flip.

2. Vilka aktörer är med och vilken typ av karaktärer är de?

Kristina är seriens huvudkaraktär eftersom det är hon som gör den stora resan. Motarbetad av föräldrar och pengar lyckas hon ändå att till slut skaffa sig den häst som hon alltid drömt om. De som hjälper henne uppnå detta mål är hästen Baderna som är mamma till fölet och

hästhandlaren som ger henne jobb, och de blir alltså Kristinas medhjälpare och får karaktären hjälte. Badernas tidigare ägare, Kristinas hopptränare och medtävlande får räknas som

biroller i historien. Tjejerna som Kristina delar stall med har karaktärerna likare eftersom de uttrycker den tanke som egentligen alla har, men ingen säger. Vi syftar på när de säger ”hmm… lite tunn, kanske…” om Kristinas nya häst.

- Vilka roller tilldelas kvinnor respektive män?

Det finns endast två män med i serien, eller fyra om man även räknar de som endast blir omnämnda. De två män som är synliga är hästhandlaren, av vilken Kristina tjänar pengar, samt hopptränaren som utan att fråga bestämmer att hon ska vara med i hopptävlingen. De har båda positioner som Kristina och de andra hästtjejerna är beroende av och är underlägsna. Samtidigt som de bara förekommer i vars en bildruta. Sammanfattningsvis är alltså männen i

exemplet med hopptränaren som är den enda som i serien tar beslut åt Kristina, förutom hon själv.

(Min häst, 2008, nr 25, s 39)

Flickorna och kvinnorna som medverkar i serien framstår som väldigt naturliga. De går

klädda i byxor och tröja och använder inget märkbart smink. Kristina är huvudpersonen och är lika framträdande genom hela serien. De resterande karaktärerna är högst tillfälliga.

3. Vilka kvinnor respektive män är aktiva respektive passiva i tal och handling?

Kristina är den som är mest handlingskraftig i serien. Det är hon som söker upp kontakten med de andra karaktärerna. De manliga medverkarna bidrar också med betydande handlingar (genom tal) i de bildrutor de dyker upp. De övriga kvinnliga karaktärerna är inte så aktiva i handling men desto mer aktiva i tal, två av dem är dessutom passiva i både handling och tal.

4. Hur beskrivs kvinnor respektive mäns utseende och karaktärsdrag?

Tjejerna i serien beskrivs som hästintresserade och hästkunniga. Det är deras passion. Det finns en kvinna som arbetar med det och det är Badernas före detta ägare som jobbade på ridskolan i Stockholm. Resterande kvinnor verkar arbeta med hästar på en hobbynivå.

Männen i serien är äldre än vad kvinnorna är, av vad vi kan bedöma på hår och ansikte som är det enda som syns på dem. Kvinnorna i serien har långt hår, är smala och bär löst sittande kläder. De har ridbyxor eller jeans som underdel och oftast en top/tröja i rosa eller lila. De är inte sminkade men bär diskreta örhängen.

Det finns ingen i serien som framställs som ond, elak eller illvillig. Alla verkar stötta Kristina i hennes väg mot drömhästen. Även fast stalltjejerna uttrycker tveksamhet bakom Kristinas rygg.

5. På vilket sätt använder serien språk, ordval och tilltal?

Ord som "ekipage" och uttryck som "att sadla om" tillhör den hästdiskurs som är utmärkande för serien. Historien berättas mer med hjälp av förklarande text på textplattor än av

karaktärernas konversation. Tonen är mjuk och även fast lång tid passerar mellan varje bildruta upplevs tempot som lugnt.

6. Vad är historiens slutsats?

5.1.3 Prinsessan

Nummer 15, 2008, Egmont Kärnan.

Framsidan

1. Vad denoterar tidningens framsida?

(Prinsessan, 2008, nr 15, s 1)

2. Vad konnoterar tidningens framsida ur ett genusperspektiv?

Den tecknade flickan i fokus på framsidan är prinsessan Törnrosa. Hon är smal, vacker och hon ler. Det känns som att det är hon som förmedlar "Du är också en prinsessa" som står längre ned på sidan, alltså uppmanar Törnrosa läsarna till att identifiera sig med henne . Hon befinner sig i ett slott med en stor trädgård utanför som verkar vara välskött eftersom träden är klippta. De vita stjärnorna som finns överallt på framsidan ska ge ett sken av glimmer och glitter. Av hennes uppseende att döma är hon lycklig där hon befinner sig och hon mår bra.

Eftersom hon tittar rakt mot åskådaren och ställer sig i en onaturlig pose med armarna har hon haft för avsikt att "fotograferas" eller avtecknas. Den speciella pose som Törnrosa har valt framhäver hela henne, men framför allt ansiktsdrag och kroppsform. Hon vill visa upp sig som kvinna och som vacker. Även detaljerna (smycken i hår, runt hals och på kläder, samt rosen i handen) gör det ännu tydligare att syftet är att vara fin.

Bilden visar upp Törnrosa bland rikedom och i fina miljöer. Dock tolkas det inte som att det är Törnrosa som har arbetat ihop till detta, utan snarare att hon är väl omhändertagen av andra. Både vad gäller pengar och trädgårdsarbete.

Den mindre (otecknade) flickan till höger på sidan är glad. Den tydligaste tolkningen är att det beror på att hon har en Törnrosa sagobok. Det är en sådan bok man kan vinna i tävlingen och Prinsessan vill att läsaren ska tro att man själv blir så glad om man vinner en.

3. Vad har tidningen valt att framhäva på framsidan för att locka eventuella konsumenter? Syns det att den riktar sig mot ett visst kön?

Tidningens framsida är rosa och glittrig och vill uppmärksammas av flickor i ung ålder. Törnrosa lockar dem genom att säga att de är prinsessor och att de får attributen (ringar och glittriga tatueringar) till det. Även den rosa färgen ringar in en viss målgrupp då rosa förknippas med kvinnlighet (Edwards, 2004).

Prinsessan väljer att framhäva sminkväskan och tävlingen om sagoboken på framsidan för att locka konsumenter. Det framgår tydligt att de då väljer att attrahera flickor hellre än pojkar. Att tidningen heter Prinsessan istället för exempelvis ”Prinsar och prinsessor” kan också ses som ett tecken på inriktning.

Serien

Författare och tecknare anges ej.

1. Vad handlar serien om?

Förtrollade skor handlar om en danstävling där den avundsjuka Mirabel försöker sabotera Törnrosas chanser men straffas i slutet för sina onda avsikter. Mirabel försöker förstöra Törnrosas chanser i danstävlingen genom att smutsa ner hennes klänning och senare ge henne ett par förtrollade skor. Men feerna hjälper Törnrosa som till slut vinner ändå.