• No results found

Vad har tidningen valt att framhäva på framsidan för att locka eventuella konsumenter? Syns det att den riktar sig till ett visst kön?

Vi har en uppfattning om att fler pojkar än flickor spelar fotboll och tidningen verkar försöka locka de manliga spelarna/fansen. De puffar för att man får posters av fotbollsstjärnor som marknadsförs med orden "häftiga" posters på "stjärnor". Bilden på Fernando Torres visar att han är värd att ha som förebild genom att han har en buckla. Ett annat känt namn som används är Ronaldinho som fått sin egen tecknade serie i tidningen. Är man intresserad av fotboll och vet vilka dessa personer är lockar man läsare. Informationen om Gothia cup gör även alla som var med på denna populära fotbollscup intresserade. Man får bland annat på två ställen reda på att det finns en ny serie. Med tidningen följer en Microstarsgubbe som finns i olika

versioner att samla på. För att få reda på vilken gubbe som ligger i hylsan är måste man köpa tidningen.

Serien

Författare och tecknare ej angivna.

1. Vad handlar serien om?

Skenet bedrar! handlar om fotbollslaget Snow kids som laddar inför en intergalaktisk

fotbollsmatch mot "Shadows". De är nervösa eftersom deras ledare i strategi, Aarch, inte är på plats och de blir villrådiga när matchen drar igång. Ett kontrollrum, där Aarch egentligen ska vara, har kontakt med dem via öronsnäckor som de alla har på sig. Där finns en man och en kvinna som försöker peppa dem, och spelaren Rocket försöker också hålla modet uppe.. När matchen börjar läggs de i underläge med en gång. Det ser inte ljust ut men mot slutet anländer Aarch, han har en plan som ska få dem att vinna. Strategin verkar ovanlig och de andra

ifrågasätter honom, men han är säker på sin sak. Här slutar serien med ett "fortsättning följer"- meddelande.

Eftersom berättelsen inte slutar är det svårt att avgöra vilka funktioner karaktärerna har. Det finns ingen som speciellt utmärker sig eller växer eftersom fokus växlar mellan spelarna. Så just nu är själva laget Snow kids huvudkaraktär. Micro-Ice uppmuntrar laget med hjälp av sin lättsamma inställning. Rocket peppar laget och försöker ena det, men mot mitten är han den som är redo att ge upp. Tia är en av tjejerna i laget och hon är osäker på sig själv.

D´jok är likare. Han blir skrämd av Micro-ices låtsasmonster och uttrycker sin nervositet inför matchen. Vi förstår av samtalet mellan honom och Micro-ice att "vanliga" människor hade varit nervösa inför detta möte. Motståndarlaget Shadows representerar den drivande karaktären. De tre sista lagspelarna är statister i detta avsnitt.

Aarch är hjälten, och vi ser här även att han kan räknas som en antagonsit/hjälte som först skapar oro genom att inte vara närvarande men sedan kommer med en strategi som ska hjälpa laget. Två biroller, en man och en kvinna, sitter i kontrollrummet och blir substitut för Aarch innan han kommer, men laget är inte peppat trots deras säkra inställning. Dessa karaktärer slängs in för att man ska förstå att allt hänger på Aarch.

- Vilka karaktärer tilldelas kvinnor respektive män?

Männen har de viktigaste rollerna som hjälte, drivande karaktär (vad vi kan förstå är alla i Shadows män) och laget Snow kids består mestadels av män.

3. Vilka kvinnor respektive män är aktiva respektive passiva i tal och handling?

Den som är mest aktiva i tal och handling är Rocket. I tal är Micro-Ice, Tia, D´jok och Aarch aktiva. Trots att Aarch är passiv i handling påverkar han historien redan innan han anländer och kan räknas som en aktiv kraft. De andra i laget är passiva i tal och man får heller inte reda på hur de spelar på plan. I kontrollrummet finns även en i tal aktiv kvinna och en passiv man. Det finns två aktiva kvinnor jämfört med fyra aktiva killar i serien. I bakgrunden är resten av personerna män, förutom en till kvinna som spelar i laget.

4. Hur beskrivs kvinnor respektive mäns utseende och karaktärsdrag?

I laget har alla samma kläder på sig. Kvinnorna visas inte överdrivet "kvinnliga". De har små bröst och liknande frisyrer som killarna. D´jok är nervös innan match men visar det inte i ansiktsuttryck innan eller under matchen. Micro-Ice talar om för D´Jok att han är en mes eftersom han är nervös. Killarna ska alltså inte visa sina känslor. Men det får kvinnor göra, det

får vi reda på då Tia visar osäkerhet med ansikte, tal och osäker kroppshållning. Av hennes repliker tolkar vi det som att hon behöver någon som säger åt henne vad hon ska göra, och hon tappar bollen direkt. I exemplet nedan syns den manliga ledargestalten på plan, Rocket (nummer 5), Tia (nummer 4) och D´Jok (nummer 9).

(Kick-it!, 2008, nr 6, s 23)

I kontrollrummet framställs kvinnan som cool och lugn, med neddragna

glasögon/solglasögon, naturfärgade pärlor i håret och kort lugg. Hon lyckas däremot inte lugna laget. Det är först när Aarch, en man, sätter sig vid mikrofonen som laget lyssnar och blir peppade.

5. På vilket sätt använder serien språk, ordval och tilltal?

Mycket engelska namn, utrop och skrik. Under matchen är manus definitivt skrivet för de som spelar fotboll. För de som inte är intresserade av fotboll och bara vill veta om de vinner, inte exakt hur, blir pratet om strategier ointressant. Männen ges tilltalsnamn som "grabben" och "vekling" men kvinnorna benämns med sitt vanliga namn.

6. Vad är historiens slutsats?

Det räcker inte med vilja för att vinna, man måste ha en plan. Att vinna matchen är det primära. Det vi får reda på är att det kommer att bli spännande i nästa nummer.

5.1.6. Spider-man kidz

Nummer 10, 2008, Schibsted förlagen AB.

Framsidan

1. Vad denoterar tidningens framsida?

(Spider-man kidz, 2008, nr 10, s 1)

2. Vad konnoterar tidningens framsida ur ett genusperspektiv?

Personen på framsidan är Spider-man. Han är aktiv, mitt uppe i en fight med en för oss osynlig motståndare. Pannan är rynkad i en koncentrerad min. Maskens ögon gör att han ser arg och fokuserad ut. Flygande småsten och rörelseoskärpa visar på fart. Den metalliska bakgrunden kan vara en del av ett monster. Färgerna är mörka för att framhäva en hård stil och typsnittet konnoterar tuffhet. De dominerande färgerna är blått, rött, gult och svart. Det är överlag mycket som händer på framsidan, allt står i versaler och utropstecken.

Bilden i den gröna cirkeln föreställer något slags monster, med otäck grön färg, osymmetriska armar utan händer och en dreglande mun med många vassa tänder. Monstret har inte heller några ögon man kan få kontakt med vilket väcker obehag. I den gula cirkeln finns även där ett monster. Man ser att det liknar Spider-man till kroppsform, ögon och en röd heldräkt med svarta streck, men är en läskigare variant med spetsigare (elakare) ögonform, vassa tänder och slemmig kropp. Han har även mer muskler än Spider-man, den gynnade tolkningen blir därmed att monstret är en farlig motståndare.

3. Vad har tidningen valt att framhäva, för att locka eventuella konsumenter? Syns det