• No results found

3. Vad har tidningen valt att framhäva för att locka eventuella konsumenter? Syns det att den riktar sig mot ett visst kön?

5.1.9 Tom och Jerry

Nummer 12, 2008, Schibsted förlagen AB.

Framsidan

1. Vad denoterar tidningens framsida?

(Tom och Jerry, 2008, nr 12, s 1)

2. Vad konnoterar tidningens framsida ur ett genusperspektiv?

Katten Tom och musen Jerry tar upp den största delen av framsidan. Jerry har en arg och missnöjd blick. Tom verkar däremot nöjd och sneglar upp mot Jerry med ett litet leende. Det är inget elakt grin han gör.

Bokstäverna och färgerna överlag är blågråa, gula, röda och gröna. Både Tom och Jerry är killar. De är kända för att alltid bråka, och på framsidan ser man ett typiskt exempel på detta.

tror vi att många hade reagerat. Det är mer accepterat för pojkar att bråka fysiskt än för tjejer. Längst upp till höger på sidan ser man en liten bild på Tom och Jerry när de är glada och skrattar ihop. De är alltså vänner men kan bråka fysiskt ändå utan att egentligen ta illa upp.

3. Vad har tidningen valt att framhäva på framsidan för att locka eventuella konsumenter? Syns det att den riktar sig mot ett visst kön?

Vi tycker inte att den verkar rikta sig speciellt mycket till något kön. Det skulle i så fall vara mot pojkar eftersom huvudpersonerna är killar, trots att detta inte är synonymt med att bara killar läser. Ur egna erfarenheter kan vi dock tänka oss att lite äldre flickor också vill ha pistolen som rolig en leksak på grund av den komiska utformningen (se bilaga 2) och ordet ”pickadoll”.

Det tidningen har valt att framhäva är gåvan i form av en leksakspistolen, och en tävling om ett spionkit. Vi tycker att spionkitet är ganska könsneutralt. Om tidningen hade riktat sig till yngre åldrar hade vi dock tolkat spionkitet som inriktat till pojkar.

Serien

Författare och tecknare ej angivna.

1. Vad handlar serien om?

Galaxen stinker ost! utspelar sig ute i rymden. Där regerar katterna över de andra arterna. I början av serien har katterna ett krismöte angående mössen som planerar att återta sin tidigare ställning som den starkaste arten. Mössen har funnit planeten HX, som är gjord av en ost som gör mössen starkare och mer intelligenta. Den högste kattchefen vill sätta stopp för detta och Tom, en klantig kapten, ska se till att mössen inte lyckas. Samtidigt får vi följa en mus, Jerry, som försöker mobilisera mössen. Han har bestämt träff med någon som kan hjälpa honom på en restaurang och det visar sig vara hans farmor som fixar ett rymdskepp och har en robot (RP-3JA) som tillfälligt räddar dem från kattsoldater. När katterna får reda på att mössen blir starkare skickar de ut soldater för att jaga dem med rymdfarkoster. När de närmar sig mössens rymdskepp tar Jerry upp kampen emot dem med en mindre farkost och lyckas besegra alla katter. Mössen lyckas ta sig till ost-planeten och högste kattchefen är arg på Tom.

2. Vilka aktörer är med och vilken typ av karaktärer är de?

Jerry är huvudkaraktären som i slutet också utvecklas till hjälte då han besegrar katterna i en luftstrid. Högste kattchefen är den drivande karaktären. Han har en högre gradbeteckning och

ger order till Tom och de andra katterna. Katterna blir en del av den drivande karaktären genom att göra vad chefen befaller dem. Tom blir även kontrast då det går riktigt illa för honom, synden straffar sig själv.

Jerrys farmor är hjälte. Med hjälp av hennes robot och rymdskepp kan mössen fly och bege sig ut i rymden. Men det ändå Jerry som tar den slutgiltiga fysiska striden mot katterna. RP-3JA, farmors robot, är en biroll. Jerry har en "flickvän" som han tar farväl av i en bildruta, hon blir en schablon. Många möss och katter är statister och det finns en bartender som är en schablon.

- Vilka roller tilldelas kvinnor respektive män?

En flickvän och en stark farmor är kvinnor, resten är killar. Det finns inte ens statister som är kvinnor vad vi kan förstå. I exemplet nedan är flickvännen med som objekt i en ruta där hon tar farväl av Jerry. Detta gör att flickvännen bara blir en utfyllnadsfigur för att Jerry ska få uppleva ett flyktigt kärleksmöte som, enligt honom själv, andra äventyrsberättelser innehåller. Vi förstår att detta kan ses som ett skämt men det gör kanske inte 6-10 åringen. Budskapet som förmedlas blir istället att kvinnliga, tillfälliga, utfyllnadsflickvänner är tillåtet.

(Tom och Jerry, 2008, nr 12, s 28)

Männen är drivande, och det är tillslut Jerry som får hjälterollen. När katterna anfaller är det han som ensam besegrar dem i närkamp.

3. Vilka kvinnor respektive män är aktiva respektive passiva i tal och handling?

Tom, Jerry och farmor är de mest aktiva. Sen kommer högste kattchefen, som mest talar, och roboten, som handlar. Sist kommer birollerna och statisterna. Flest män är aktiva, och det är ju

också för att det är flest män med i serien som helhet. Men även bland de aktiva kvinnorna och männen förde männen handlingen framåt mer än kvinnan (farmor).

4. Hur beskrivs kvinnor respektive mäns utseende och karaktärsdrag?

Farmor är rak i ryggen trots sin höga ålder och har ett bestämt tilltal och en hårdare attityd som vi förknippar mer med manlighet än äldre damer. Hon verkar i första anblick vara en dam som klarar sig själv och Jerry uttrycker sin förvåning när han ser henne. En farfar hade kanske inte behövt understrykas att han var stark och klarade sig själv. Hennes rymdskepp

vann hennes avlidne man på poker och kunskaperna om det har hon fått när de "brukade söndagsflyga runt i galaxen lite". Hennes kläder är lila.

Jerry framställs omvartannat som rädd/orolig och modig/arg och glad. Hans kläder är ljusgröna. Tom framställs som lite korkad och klantig, men lyder order bra och när katterna beger sig ut på musjakt är han målinriktad. Hans kläder är lila och blå. Högste kattchefen är argsint, har rufsigt hår och buskiga ögonbryn.

Sammanfattningsvis kan man säga att de flesta av männen är soldater till yrke och inställning. De är de som mobiliserar sig och tar den fysiska kampen. Alla katter (män) vi ser är soldater.

5. På vilket sätt använder serien språk, ordval och tilltal?

Lättsamt språk, ibland med skämt. Figurerna är något överdrivna i sina karaktärer och därmed också i replikerna. De tilltalar varandra med deras vanliga namn, eller med gradbeteckning, förutom på två ställen där Tom kallas "dåren" och en flicka kallas "sötnos".

6. Vad är historiens slutsats?

Katterna anfaller och förlorar. Den som startar bråket blir alltså straffad. Hjälten blir Jerry. Han får hyllningarna trots att han inte kunnat besegra katterna egen hand. Katternas hårda regim har lett till uppror bland de nedtryckta.