• No results found

Vad har tidningen valt att framhäva, för att locka eventuella konsumenter? Syns det att den riktar sig till ett visst kön?

Pojkar får ständigt intrycket av omvärlden att de ska synas, höras och klara sig själva

(Wahlström, 2003). Spider-man visar här upp en tuff och hård sida som barnen ska identifiera sig med. Han är stark och verkar vara med i en fight.

Med tidningen följer en bollpistol i Spider-mans blåa och röda färger. En gåva att locka med som samtidigt kan knyta an till tidningens profil. De som tidningen vill locka bör gilla att läsa om monster och slagsmål eftersom tidningen innehåller mycket av detta. Därför puffar man för nummerupplagans listor där "Spidey" listar sina fem värsta fighter och de fem läskigaste rymdinvasionerna. Ord som "cool" och "fara" står med starka färger.

Serien

Manus: Fred Handley

Bild: Andie Tong, Kris Justice, James Offredi

1. Vad handlar serien om?

Ensamarmén hittar Peter Parker, efter en middag med sin flickvän Mary Jane, sin faster May i vardagsrummet som är bekymrad över pengar. Peter tar på sig Spider-mandräkten och beger sig ut för att skaffa pengar genom att ta kort på äventyr åt en tidning. Han möts av en stor robot med inprogrammeringen att Spider-man är ond och måste förgöras. Roboten är skapad av professor Smythe som bevakar händelserna i ett övervakningsrum. En lång kamp utspelar sig i New Yorks gränder. När Spider-man räddar två barn från fallande stenar blir roboten fundersam eftersom gärningen var god men roboten har blivit programmerad att se Spider- man som ond. När roboten upptäcker detta fel kortsluts han. Spider-man säljer sina bilder han tagit under fighten och ger pengarna till sin faster.

2. Vilka aktörer är med och vilken typ av karaktärer är de?

Roboten är, om man utgår ifrån Sundstedt (2005), huvudkaraktären eftersom det är denna karaktär som utvecklas mest i berättelsen. Han går från att endast lyda order till att utveckla någon slags intelligens och samvete då han inser att Spider-man är god. Peter Parker/Spider- man är hjälten som får roboten att inse sina misstag och samtidigt hjälper sin faster (Ur robotens synvinkel är Spider-man i början antagonisten som utvecklas till hjälten). Professor Smythe är den drivande karaktären eftersom han tillverkat och ger order till roboten som ska förgöra Spider-man.

Spider-man har ingen närmaste relation. Vi tolkar det som att "ensam är stark" i denna

superhjälteserie. Roboten har egentligen inte heller någon närmaste relation. Det skulle kunna vara professor Smythe eller den inre programmeringen som den förlitar sig på. Mary

Jane görs till en schablon av en flickvän i denna berättelse. Hon är bara med i början i egenskap av just flickvän. Faster May är i början den som ska bli räddad, och blir också en schablon av en gammal försvarslös dam i sitt vardagsrum. Kvinnan och barnen som blir räddade och flyr är likare.

- Vilka roller tilldelas kvinnor respektive män?

De karaktärer som historien kretsar kring är män. Kvinnorna är schabloner och kvinnor i nöd. Mary Jane får rollen som flickvän. Faster May är en äldre dam i nöd. Peter är hjälte. Barnen som blir räddade är en pojke och en flicka, och det är en kvinna som tar barnen och flyr. Både hjälten och skurken är män. Roboten är svår att könsbestämma, men vår gynnade tolkning är att den kan betecknas som manlig, eftersom serien har genomgående manliga skurkar, den har en blå färg och iskall inställning.

3. Vilka kvinnor respektive män är aktiva respektive passiva i tal och handling?

Det är männen som agerar i den här serien. Kvinnorna har mindre roller. Mary Jane påverkar inte handlingen, Faster May har däremot en roll som omedvetet triggar igång Peter

till handling. Kvinnan med barnen flyr med ett barn i famnen, det är den enda aktiva handling hon gör, efter att ha sett på när Spider-man agerade och räddade barnen.

4. Hur beskrivs kvinnor respektive mäns utseende och karaktärsdrag?

Spider-man i sig är en stereotyp av en hjälte. Stark, orädd, smidig, reser sig efter fall, hård och kall men hjälpsam. Trots att han får kämpa för sitt liv tar han striden lättsamt. Masken han bär

är formad så man inte kan se om han uttrycker rädsla, och det ger ett hårdare intryck. Någon underlägsenhet syns heller inte på kroppsspråket. Mer än en gång hånar han roboten och fäller småroliga kommentarer samtidigt som han blir attackerad.

(Spider-man kidz, 2008, nr 10, s 7)

Även när han inte bär masken visar han på de flesta bilder upp en cool sida, med mörka kläder, allvarliga miner och så vidare. Roboten, som vi anser är en man, är blå, stel och målinriktad. Professor Smythe sitter i ett mörkt rum, på en svart kontorsstol och med en blå polotröja. Hans hår är långt, svart och bakåtkammat. Vi tycker att han ser lömsk ut eftersom han ler lite snett med sina mörka ögonbryn neddragna. Skuggorna faller hårt i ansiktet. Han ser ut att vara muskulös.

Faster May sitter ner i en fåtölj. Hon är hopsjunken och orolig. Hon har håret i en prydlig knut, guldörhängen och en lila tröja vars modell passar på en äldre dam. Hennes hem är litet och slitet. Mary Jane har rosa tröja och rött hår i en tofs. Hon lutar sig mot Peter i de två bilderna där hon syns tydligt. Hon verkar nöjd med tillvaron. En manlig brottsling som blir tagen av polisen syns i en bildruta.

5. På vilket sätt använder serien språk, ordval och tilltal?

Spider-man pratar både med sig själv och med roboten mitt under brinnande strid. Replikerna är lättsamma. Han kallar honom "rostklumpen", metallboll", "plåtdåren" och så vidare. Roboten svarar på frågor med en metallisk röst, som hörs med hjälp av de fyrkantiga pratbubblorna och det kantiga teckensnittet.

6. Vad är historiens slutsats?

Spider-man. Människan har en tendens till att heja på den som ligger i underläge i filmer och berättelser. (Sundstedt, 2005) Man kan alltså vinna fajter trots att det inte ser ljust ut.

5.1.7 Bamse

Nr 15, 2008, Egmont Kärnan.

Framsidan

1. Vad denoterar tidningens framsida?

(Bamse, 2008, nr 15, s 1)

2. Vad konnoterar tidningens framsida ur ett genusperspektiv?

Bamse (björnen), Lille Skutt (kaninen) och Skalman (sköldpaddan) är klädda som musketörer. Trots att de har sina värjor korsade i mitten ser de inte ut att fäktas med varandra. De ler med hela ansiktet. Positionen de intagit ser ut som en kämparposition (som när ett lag sätter ihop händerna i en cirkel och skriker hejarramsor precis innan match). De ser snälla ut, och även självsäkra med fötterna och armar i en öppen position. Alla på framsidan är män. Genom att sätta män i just denna position ökar tidningen föreställningen om att det är pojkar som

förutom gnistorna från värjorna som ögonen dras till. Det finns bara ett stort motiv, en logotyp och ytterligare en text.

3. Vad har tidningen valt att framhäva för att locka eventuella konsumenter? Syns det