• No results found

3. Vad har tidningen valt att framhäva för att locka eventuella konsumenter? Syns det att den riktar sig mot ett visst kön?

5.1.8 Kalle Anka & Co

Nummer 45, 2008, Egmont Kärnan

Framsidan

1. Vad denoterar tidningens framsida?

(Kalle Anka & Co, 2008, nr 45, s 1)

2. Vad konnoterar tidningens framsida ur ett genusperspektiv?

Karaktären till vänster i bild känns igen som Kalle Anka. Om man har läst serien tidigare känns den andra karaktären igen som Kalle Ankas granne Olsson. Olsson har just slagit till en golfboll med all sin styrka. De vita strecken på sidan berättar vilken väg som golfbollen har tagit och att den syns vid Kalle Ankas mun berättar att den nu är på väg in i den. Vi tolkar bilden som en skämtbild vars funktion är att framkalla skratt eftersom vem som helst kan sätta sig in i situationen och vad som kommer att hända.

Kalle Anka skrattar så att det skvätter tårar åt att Olsson inte är bra på golf och att bollen inte gick dit den skulle. Olsson är därför arg på Kalle Anka och straffar honom genom att skjuta på honom. Det framgår alltså av bilen att Kalle Anka och Olsson inte är vänner. Av sättet de behandlar varandra tolkas de som män då det inte är vanligt att kvinnor gör så mot varandra i media. Bilden konnoterar också "skrattar bäst som skrattar sist", eller/och så är det ett

exempel på Kalle Ankas typiska otur.

3. Vad har tidningen valt att framhäva på framsidan för att locka eventuella konsumenter? Syns det att den riktar sig mot ett visst kön?

Tidningen har valt att i första hand framhäva sig som komisk. De läsare som lockas till detta nummer finner troligtvis skadeglädje roligt. Tidningen lockar läsare som redan är bekanta med figurerna Kalle Anka och grannen Olsson. Tidningen framhäver speciellt en tävling som finns i tidningen för att möjligtvis attrahera nya läsare. Det står att man kan vinna "coolaste dvd-boxen", och eftersom tv och film är mer populärt än serietidningar nuförtiden (Hadenius & Weibull, 2005) ökar det köplusten.

Tidningen riktar sig inte till något speciellt kön. Ändå tycker vi att den, genom att använda ord som "cool" och på framsidan visa exempel på vilja att åstadkomma någon annan skada, utesluter många flickor som läsare.

Serien

Manus: Per-Erik Hedman. Teckning: Rodriques.

1. Vad handlar serien om?

Serien heter Värdelösa varor med värde som varar. Den berättar historien om när Joakim von Anka ber Kalle Anka om hjälp att flytta gamla felbyggda varor från ett magasin till ett annat. När Kalle Ankas granne Olsson ska hjälpa till börjar de bråka. Joakim von Anka reder ut problemet genom att dela upp arbetsområdet och låta Olsson arbeta utanför magasinet istället. Olsson får där syn på ett par tjuvar som tänker stjäla von Ankas nya TV-apparater. Han följer efter med intentionen att ta fast tjuvarna, men när Kalle Anka ser honom tror han att Olsson är i maskopi med tjuvarna. Sedan följer en jakt av tjuvarna för att rädda TV-apparaterna och till slut är det Kalle Anka och Olsson tillsammans som lurar tjuvarna och låter dem fly med de gamla magasinvarorna istället. Genom hela historien är det de gamla ofunktionella

2. Vilka aktörer är med och vilken typ av karaktärer är de?

Det är Kalle Anka och grannen Olsson som tillsammans utgör huvudkaraktären i den här serien då det är de som utvecklas från att ha varit ovänner till att i slutet genom samarbete vinna över fienden. För att klara detta hjälper de varandra och blir alltså därför även historiens hjältar. Deras motståndare och historiens drivande karaktär är de två tjuvarna Nille och Nalle. Joakim von Anka är den arga chefen som springer runt och skriker på alla, han utgör en mycket stark schablon. Hårde Hubert och hans livvakter är också schabloner. Arbetarna i fabriken har funktionen statister medan direktören har funktionen likare. Så är det eftersom direktören uttrycker rädsla för tjuvarna när han var ensam med dem, vilket är en helt mänsklig reaktion.

- Vilka roller tilldelas kvinnor respektive män?

Inga kvinnor medverkar i denna serie och därför står alltså männen för både de goda och de onda inslagen. Alla personer som driver historien och handlingen framåt är män och även personerna i bakgrunden är män. Tolkningen blir antingen att kvinnorna inte existerar i Ankeborg, eller helt enkelt inte är viktiga nog för att ”synas”.

3. Vilka kvinnor respektive män är aktiva respektive passiva i tal och handling?

Kalle Anka, Joakim von Anka, Olsson och tjuvarna är de som är aktiva i tal och handling. Det är bara arbetarna i fabriken som inte säger något. Personen som tolkas som arbetarnas chef i fabriken har två repliker, men saknar förmåga att handla.

Alla medverkande i serien är män och majoriteten av dem är aktiva i tal och/eller handling. Bara statisterna är passiva genom hela historien.

4. Hur beskrivs kvinnor respektive mäns utseende och karaktärsdrag?

Många av männen i serien beskrivs som aggressiva i både ord och handling. Kalle Anka kastar golfbollar, slåss med tennisracket och händer samtidigt som han skriker hela tiden. Olsson skjuter golfbollar med kvast mot Kalle Anka, fångar honom i en bottenlös hink, slår honom med en batong och sparkar honom i rumpan.

(Kalle Anka & Co, nr. 45, s.9)

Joakim von Anka är inte våldsam i handling men skriker och klagar på de som inte gör som han vill och säger till dem. Tjuvarna är elaka och stjäl från Joakim von Anka. Precis som vi skriver om i bakgrundskapitlet illustreras skriken med fet skrift i pratbubblorna och ilskan illustreras med blixtar och åskmoln (Jansson och Knutsson, 2001).

Till utseendet är alla figurerna olika. Det förekommer låga och korta personer samt personer av normalvikt och övervikt, dock finner vi ingen som är underviktig. Som vi tidigare nämnt ser majoriteten av alla personer i serien arga ut, men det som skiljer dem åt är deras uppsyn. Tjuvarna Nille och Nalle har båda ett lömskt minspel. Grannen Olsson ser lite ”dum” ut samtidigt som han är arg. Kalle Anka och Joakim von Anka har de mest varierade minspelen och skiftar mellan att se arg, förvånad och nöjd ut.

5. På vilket sätt använder serien språk, ordval och tilltal?

Språket i serien är väl anpassat till de våldsamma handlingar som förekommer. Historien berättas genom konversation snarare än genom textplattor. De medverkande för sig med en jargong där öknamn används flitigt av och till män. Orden de använder för att skälla på varandra är till exempel "Klantskallar", Dumskalle-Kalle", "Fårskalle", "orm", "gökarna" och "din luring".

6. Vad är historiens slutsats?

Tjuvarna vill stjäla TV-apparater men får med sig skräp tillbaka. "Den som gapar efter mycket mister oftast hela stycken" passar bra som slutsats. Det lönar sig inte att ta av andra.