• No results found

Hospodaření společnosti

Do roku 2000 byla činnost společnosti MAJÁK o.p.s. financována zejména prostřednictvím státních a nadačních fondů. Od druhé poloviny roku 2000 se společnost více zaměřila na moţnost získávání finančních prostředků pro svou společnost od soukromých firem (Veřejný rejstřík a Sbírka listin, 2002). MAJÁK oslovoval zejména prosperující společnosti na Liberecku. Změna strategie získávání finančních zdrojů pro zajištění činnosti společnosti nepřinesla okamţité výsledky, ale jiţ v roce 2001 se jí podařilo zajistit 65 986 Kč na základě smlouvy o daru nebo smlouvě o reklamě (Veřejný rejstřík a Sbírka listin, 2003). Do roku 2009 se společnosti MAJÁK o.p.s. povedlo získat prostřednictvím smluv o daru nebo reklamě 995 766 Kč. I přes získání finančních

60

prostředků od soukromých firem zůstávají hlavním zdrojem financování činnosti finanční granty, dotace a příspěvky.

Tabulka 4: Rozvaha společnosti MAJÁK o.p.s. k 31. 12. 2013 v tis. Kč Rozvaha

Počáteční stav k 1. 1. 2013 Konečný stav k 31. 12. 2013

Aktiva Pasiva Aktiva Pasiva

Samostatné movité věci 108 108

Oprávky k samostatným movitým věcem -60 -84

Pokladna 48 56

Poskytnuté provozní zálohy 16 2

Jiné pohledávky 0 1

Dodavatelé 29 27

Přijaté provozní zálohy 0

Zaměstnanci 197 180

Ostatní závazky 0 2

Zúčtování s institucemi soc. zabezpečení 104 86

Ostatní přímé daně -13 8

Dotace ze státního rozpočtu 32

Dotace z rozpočtu územně sam. celků 1

Výsledek hospodaření běţného období 0 -357

Celkem 819 819 354 354

Zdroj: Výroční zpráva 2013 MAJÁK o.p.s.

61

Společnost MAJÁK o.p.s, stejně jako jiné společnosti, musí zachytit svůj majetek a zdroje jeho krytí do rozvahy. Z rozvahy je vidět, ţe společnost nevlastní ţádné budovy. Prostory klubu a správa společnosti působí v budovách Jednoty bratrské, v případě klubu v Hrádku nad Nisou jsou prostory pronajímány od města.

Společnost MAJÁK je obecně prospěšnou společností a jejím primárním cílem je tedy poskytování obecně prospěšných sluţeb, coţ jsou činnosti uspokojující určitou potřebu.

Sluţba je poskytována všem za stejných podmínek a její výsledek je uţitečný efekt, nikoliv hmotný statek (Dohnalová, Průša a kol., 2011). V případě společnosti MAJÁK se jedná o sociální sluţby zaměřené na práci s rizikovou mládeţí, provozování nízkoprahových zařízení, přednáškovou a poradenskou činnost a jiné (viz výše). Jelikoţ společnost poskytuje tyto sociální sluţby bezúplatně nebo za minimální ceny (spíše se jedná o příspěvky), je provoz společnosti zajištěn převáţně z provozních dotací, jejichţ výše v roce 2013 činila 2 326 tis. Kč, a z přijatých darů a příspěvků, které dosahovaly ve stejném roce částky 1 020 tis. Kč. Aby si společnost MAJÁK zajistila provozní dotace ze státního rozpočtu, musí kaţdý rok podat ţádost. Do roku 2014 vyřizovalo ţádosti o dotace pro nízkoprahové sluţby Ministerstvo práce a sociálních věcí, od roku 2015 má tento úkol na starosti Liberecký kraj.

Vedle obecně prospěšných sluţeb poskytuje společnost MAJÁK o.p.s. i doplňkové činnosti za úplatu. Mezi nejdůleţitější doplňkové činnosti patří reklamní činnost, která spočívá v obdrţení finančních prostředků, sluţeb nebo hmotných věcí výměnou za propagaci dané společnosti, a pronájem a půjčování movitých věcí, v tomto případě se jedná především o pronájem prostor za příspěvek.

Společnost MAJÁK o.p.s. zaměstnává v současnosti 17 zaměstnanců, z toho 5 lektorů vykonávající programy primární prevence. Na mzdové náklady společnosti přispívají nadace Mezinárodní potřeby a F-nadace. Ve společnosti působí také 5 dobrovolníků.

62

Tabulka 5: Výkaz zisku a ztrát společnosti MAJÁK o.p.s. k 31. 12. 2013 v tis. Kč Výkaz zisků a ztrát k 31. 12. 2013

Náklady Výnosy

Spotřeba materiálu 130 Trţby za sluţby 611

Opravy a udrţování 23 Úroky 1

Cestovné 94 Jiné ostatní výnosy 1

Ostatní sluţby 631 Přijaté dary a příspěvky 1 020

Mzdové náklady 2 501 Provozní dotace 2 326

Zákonné sociální pojištění 783 Výnosy celkem 3 959

Zákonné sociální náklady 74

Ostatní daně a poplatky 5

Dary 3

Jiné ostatní náklady 38 Hospodářský výsledek -357

Odpisy dl. hmotného majetku 24

Poskytnuté příspěvky 8

Poskytnuté členské příspěvky 2

Náklady celkem 4 316

Zdroj: Výroční zpráva 2013 MAJÁK o.p.s.

63

7 Změna právní formy

Dle NOZ mohou právnické osoby uskutečnit následující přeměny:

 fúze;

 rozdělení;

 změna právní formy.

Pod pojmem fúze chápeme operaci, při níţ dochází ke sloučení dvou nebo více dosud samostatných subjektů do jediného. Společníci dosavadních společností se stávají společníky nastupující společnosti nebo přetrvávající. Fúze se můţe uskutečnit ve dvou podobách, a to ve formě splynutí nebo sloučení společností. Při fúzi splynutím dochází k zániku všech zúčastněných společností a ke vzniku nové nástupnické společnosti, která přebírá práva a povinnosti všech zanikajících osob. Fúze sloučením označuje takové spojení společností, při kterém jedna ze společností přetrvává a pohlcuje ostatní zúčastněné společnosti, které fúzí zanikají (Pelikán, 2010 a).

Rozdělení je naopak operace, při které se samostatný subjekt štěpí. Společníci se stávají společníky jedné nebo více nových nástupnických společností. Při rozdělení můţe a nemusí rozdělovaná společnost zaniknout. V případě, ţe rozdělovaná společnost nezaniká, hovoříme o tzv. rozdělení právnické osoby štěpením se. Za této situace se dosavadní společnost neruší ani nezaniká, ale vyčleněná část jejích práv a povinností se převádí na existující nebo nově vzniklou nástupnickou společnost. Pokud rozdělovaná společnost rozdělením zaniká, její práva a povinnosti jsou převáděna na několik nástupnických společností. V případě, ţe zúčastněné nástupnické osoby jiţ existují, jedná se o rozštěpení sloučením. V situaci, kdy nástupnické osoby teprve vzniknou, hovoříme o rozštěpení se zaloţením nových právnických osob.

Změna právních forem je od předchozích dvou přeměn odlišná. Pokud se společnost rozhodne změnit právní formu, tak ve své podstatě nezaniká. Při změně právní formy si transformovaná společnost zachovává svou právní subjektivitu, avšak mění se její forma

64

a s tím přicházejí související změny ve vnitřních poměrech. Mohou se měnit práva a povinnosti společníků nebo členů (Pelikán, 2010 a).