• No results found

Totalt tillfrågades nio studenter på civilingenjörsutbildningarna i datateknik, industriell ekonomi och maskinteknik från årskurs 1 till 5, varav tre tjejer och sex killar. En sammanställning över de intervjuade studenterna med avseende på utbildning, årskurs och kön visas i tabell 5-3.

Tabell 5-3: Sammanställning över intervjuade studenter med avseende på utbildning, årskurs och kön.

Frågeunderlaget som används under studentintervjuerna återfinns i Appendix D.

5.3.1 Studenters egen IT-användning

Samtliga tillfrågade studenter använder datorn dagligen på fritiden till att surfa samt skicka och läsa e-post. Vissa studenter laddar ner musik eller film, spelar spel, chattar eller deltar i diskussionsgrupper. Studenterna som läser vid civilingenjörsprogrammet i datateknik programmerar även på fritiden.

Student A, B, D, E, F, H och I anser att IT-användningen ligger i nivå med deras egen kompetens. Student D menar att IT-användningen i undervisningen inte är så ”high-tech”

att hon inte förstår och IT skulle kunna användas i större utsträckning utan att bli mer komplicerat. Student C och G känner sig ovana inför att använda Unix.

5.3.2 Studenters tidigare erfarenhet av IT-användning i

undervisningen

Studenternas tidigare erfarenhet av IT-användning i undervisningen omfattas av att de har använt IT i samband med datakurser och laborationer exempelvis i CAD/CAM och programmering. Det är något som samtliga studenter vittnar om förutom student H. Vissa studenter har använt dator till att skriva arbeten och Internet till att söka information. Deras tidigare erfarenhet av IT-användning i undervisningen upplevs mestadels som sparsam och bristfällig men positiv när den förekom.

5.3.3 Studenters inställning till IT-användning i undervisningen

Utifrån studenternas inställning till IT delas de in i tre grupper; ”enbart positiva”, ”positiva med vissa förbehåll” samt ”tveksamt positiva”.

Student C, D och F anses vara enbart positiva till IT-användning i undervisningen. Student D menar att IT-användningen medför att hon lättare tar in information och är mer uppmärksam samt gör undervisningen ”mer intressant och levande”. Student F tror att användandet av IT-stöd kan leda till att innehållet blir mer lättförståeligt och ge ett modernt arbetssätt.

Student C, E och G har en positiv inställning till IT men med vissa förbehåll. Student C anser att IT-användningen kan medföra att för många genvägar tas och att han inte lär sig grunderna utan endast kan använda programmen, samtidigt som det är positivt att han lär sig om den IT som används i näringslivet. Student E menar att användningen av IT för presentationer och utdelning av material, underlättar inlärningen eftersom det blir lättare att se och hon kan koncentrera sig på vad som sägs och göra kompletterande anteckningar. Det finns många lärare på LiTH som använder IT på fel sätt och att det då får motsatt effekt. Student G är tveksam om IT ska användas som ett presentationsverktyg på de traditionella ämnena såsom matematik men anser att det enbart är positivt att exemplifiera eller illustrera förklaringar med hjälp av IT.

Resterande tre studenter, student A, B och H, kan sägas vara tveksamt positiva till användning av IT i undervisningen. Student B har en ”restriktiv” inställning till att använda IT i undervisningen eftersom han inte alltid kan se nyttan med IT-användningen. Han anser att bara för att problem löses med hjälp av dator, betyder inte det att ”allt blir

bra” och att han lär sig mer för det. Student H ser IT som ett verktyg och vill inte att hans

kunskaper ska grunda sig på att använda IT utan att det ska vara en hjälp.

5.4 Studenters förväntningar på IT-användningen

i undervisningen

5.4.1 IT-användning på examinationer

De tillfrågade studenterna hade inga direkta förväntningar på IT-användningen på examinationer utan de har istället skapat sig en uppfattning eller har önskemål på användningen av IT på examinationer.

5.4.2 IT-användning på föreläsningar

Student A, F, G och H hade inga speciella förväntningar på användandet av IT-stöd på föreläsningar. Student C tycker att IT används när det behövs och mestadels som ett presentationsverktyg. Student B anser att sättet IT används på föreläsningarna motsvarar hans förväntningar. Student I förväntade sig fler demonstrationer, vilket skulle vara positivt. Student E anser även hon att IT-användningen stämmer överens med hennes förväntningar i stort men att vissa föreläsare brister. Student D anser att hon i årskurs fyra förväntade sig att föreläsare skulle använda sig av PowerPoint istället för OH på föreläsningarna, vilket oftast stämde.

5.4.3 IT-användning på lektioner

Studenterna hade inga direkta förväntningar på IT-användningen på lektioner utan har istället synpunkter på hur IT används. Student B är den enda som tycker att IT används som han förväntade på lektionerna.

5.4.4 IT-användning på laborationer

Studenternas förväntningar på sättet som IT används under laborationer liknar de på lektionerna, det vill säga att istället för förväntningar har de skaffat sig en uppfattning om IT-användningen i undervisningen.

Student A hade någon form av förväntningar på laborationer eftersom han studerar vid civilingenjörsutbildningen i datateknik och visste att många laborationer ingick i utbildningen. Den bilden han hade stämmer ganska väl in på hur det är. Student I anser att IT-användningen på laborationer är som hon har förväntat sig.

5.4.5 Kurshemsidor

Student B och G förväntade sig att all relevant information skulle finnas på Internet, vilket inte riktigt stämmer överens med hur det är. Student G tycker att det är svårt att hitta på LiUs sidor. Student B tycker att informationen är bristfällig, speciellt gäller det för kurshemsidorna som har olika kurskoder. Student C är förvånad att han måste söka rätt på informationen själv, vilket även gäller andra aspekter på universitetet till exempel att han väljer kurser själv. Student F anser att EKIs sidor är sämre än vad han förväntat eftersom informationen är spridd över många sidor så att han inte får någon överblick. Student A hade besökt LiUs hemsida ganska mycket innan han började och tyckte den var bra då.

5.4.6 Lärares IT-kunskaper

Studenterna hade inte ägnat lärares IT-kunskaper särskilt mycket tanke utan förväntade sig att lärarna skulle ha adekvata kunskaper om IT.

5.5 Studenters uppfattningar om IT-användningen