• No results found

För att öka förståelsen av syftet samt förstå vad examensarbetet ska resultera i, bryts syftet ned samt de målsättningar som finns med studien förklaras. Syftet återges därför nedan:

Syftet med examensarbetet är att utifrån ett förändringsperspektiv studera vilka rådande omständigheter och förutsättningar som krävs för att individer i en organisation ska ta till sig och använda IT i sitt yrkesutövande med hänsyn till de krav som finns på organisationen.

Den undersökta organisationen utgörs av Linköpings tekniska högskola (LiTH), individerna är lärare, yrkesutövandet begränsas till lärares undervisning och kraven på organisationen omfattas av studenters syn på IT- användningen i undervisningen.

Med utifrån ett förändringsperspektiv menas att teori om förändringsarbete i organisationer ska ligga till grund för studien eftersom lärares användning av IT i undervisning betraktas som skolutveckling, det vill säga en förändring av skolans arbetssätt. Vilka rådande omständigheter och förutsättningar som krävs för att ... ta till

sig och använda IT omfattas dels av faktorer som berör hur lärare reagerar inför generella

förändringar av arbetssätt, dels av faktorer som kan upplevas som barriärer till och vara avgörande för IT-användningen i undervisningen. Med lärare menas all personal på LiTH som medverkar i undervisningens olika moment; examination, kursansvar, föreläsning, lektion och laboration. Yrkesutövande kommer endast att omfatta lärares arbetsroll i undervisningen och inte beakta andra aspekter av lärares yrkesutövande, exempelvis forskning. De krav som finns på organisationen omfattar studenternas syn på lärares IT- användning och kan liknas med kundernas krav på ett företags produkt. Studenternas syn på lärares IT-användning i undervisningen ger en annan sida av lärares IT-användning. Vid diskussion med uppdragsgivaren är det främst omständigheter och förutsättningar för lärares IT-användning som bör studeras. Det ska senare användas som en fingervisning för vilka IT-resurser LiTH ska satsa på i framtiden. Examensarbetet kommer därför att koncentreras på att ta fram olika förutsättningar för lärares IT-användning på LiTH, inte hur dessa förutsättningar ska uppnås. I kapitel 1.3, Avgränsningar i studien, anges även att examensarbetet inte kommer att omfatta planeringen och genomförandet av en förändringsprocess med avseende på lärares IT-användning i undervisningen.

3.1.1 Nedbrytning av syftet

Nedbrytning av syftet genomförs för att utreda viktiga aspekter som leder fram till de preciserade frågorna.

Examensarbetet syftar till att ge svar på vilka rådande omständigheter och förutsättningar som krävs för att lärare vid LiTH ska ta till sig och använda IT i undervisningen. För att bryta ner samt bidra till att besvara syftet används Rogers modell över innovations- beslutsprocessen, vilket illustreras i figur 3-1 nedan. Modellen anpassas till att gälla lärare vid LiTH och där innovationen avser användningen av IT i undervisningen.

Figur 3-1: Anpassning av Rogers modell över innovations-beslutsprocessen.

Som bakomliggande faktorer för lärares användning av IT i undervisningen ses lärares egen IT-användning, det vill säga i vilken omfattning de personligen har anammat IT i sin vardag. Lärares kompetens inom IT och IT-pedagogik spelar en avgörande roll för hur lärare använder IT i undervisningen, vilket även det ses som en bakomliggande faktor. Likaså innefattar bakomliggande faktorer sättet som lärare undervisar, det vill säga på vilket sätt lärare bedriver sin undervisning. Även upplevda barriärer till IT-användningen, som beskrivs i kapitel 2.7, Tänkbara barriärer till IT-användning i undervisningen, ses som bakomliggande faktorer.

Egenskaper hos lärare omfattas av lärarens ålder, kön, befattning, institution som läraren är anställd vid, antal år som läraren varit anställd vid LiTH, utbildning, ämneskunskap samt undervisningserfarenhet.

För att närmare kunna studera hur läraren upplever IT-användningens egenskaper krävs en förståelse för hur läraren definierar IT-stöd i undervisningen då det finns många olika

sätt att definiera IT på, vilket beskrivs i kapitel 2.5.1, Centrala begrepp relaterade till IT-

användning i undervisning. Hur läraren upplever IT-användningens egenskaper kommer

sig av hur användbar läraren anser att IT är i undervisningen. Även vilken nytta och effekt som läraren ser med IT-användningen samt tillgängligheten till IT spelar roll hur läraren upplever IT-användningens egenskaper. Hur läraren upplever IT-användningens egenskaper resulterar i vilken inställning läraren har till att använda IT i undervisningen, enligt Rogers (1983).

Huruvida lärare beslutar att ta till sig och använda IT i undervisningen beror på de föregående stegen i den anpassade modellen över innovations-beslutsprocessen samt i vilken omfattning lärare är benägna att ta till sig förändringar av arbetssätt. Implementationen består i lärares faktiska användning av IT i undervisningen.

För att bidra till att besvara vilka rådande omständigheter och förutsättningar som krävs, är det förutom att studera hur lärare tar till sig och använder IT i undervisningen, även av intresse undersöka vad lärare ser som önskade satsningar inom IT samt vad de har för framtidsvision för IT-användning i undervisningen.

Den måttstock som ska användas för att bedöma lärares IT-användning är studenternas syn. Studenterna är dem som upplever lärares användning av IT i undervisningen och deras syn på undervisningen, däribland IT-användningen, är central för LiTH. Studenternas syn på IT-användningen i undervisningen bryts ned i tre delar:

Studenters förväntningar på IT-användning i undervisningen Studenters uppfattning om IT-användning i undervisningen Studenters önskemål på IT-användning i undervisningen

Undervisningen omfattas av examination, föreläsning, lektion, laboration samt kursadministration som begränsas till kurshemsidor. Eftersom lärares IT-användning står i fokus för studien är det även intressant att undersöka vad studenter anser om lärares IT- kunskaper.

Utöver att studera dessa specifika frågor för lärares IT-användning vid LiTH, syftar även examensarbetet till att undersöka vad som generellt kan sägas om vilka rådande omständigheter och förutsättningar som krävs för att individer i en organisation ska ta till sig och använda IT i sitt yrkesutövande.

Ovanstående resonemang leder fram till att de preciserade frågorna, som studien syftar till att besvara, kan formuleras.