• No results found

Intervju med Roger Andersson, 2009-04-16

Roger Andersson, 34 år, tvåbarns far, och jobbar för tillfället med ungdomssatsningen i Göteborg som riktar sig till ungdomar mellan 16 0ch 20 år, timanställd.

Den andra delen så försöker jag driva två små företag. Det ena är ett skivbolag och det andra är ett distributionsbolag.

Framgång

Enligt Andersson är framgång för en artist att bli uppskattad av så många som möjligt någonstans. Han menar att framgång är så mycket mer än pengar och därför tycker han att bli uppskattad innefattar så mycket mer. Att stå på scen och tjäna pengar, det kanske är att lyckas på ett sätt. Men att stå på scen inför asmycket människor oavsett hur mycket man pröjsar för biljetten måste ju vara så mycket mer att lyckas säger han. Exempelvis på Roskilde och Hultsfredsfestivalen, där biljettpriset är högt menar Andersson att om man slår ut biljettpriset på alla artister man får se så är det ju peanuts vad man betalar för att se just den artisten som man vill se och så går det kanske 30 – 40 000 personer och ser artisten också. Så där någonstans, det måste ju ändå vara det som är framgång och att lyckas säger han.

Skiljer det sig åt mellan olika genrer?

Andersson tror att det skiljer sig åt mellan olika genrer. Han tror att det finns folk som är mer dedikerade än andra. Själv upplever han att metalfansen är mycket mer dedikerade än många andra genres fans. Jag tror även att det är en rätt allmän uppfattning tillägger han. Metalbandet Somber som ligger på Anderssons bolag ska ut på en Syd Amerika turné i höst och det är många som har reagerat på det och undrar hur de vågar satsa på det säger han. Men fansen i de Syd Amerikanska länderna är ännu mer dedikerade. De går på konserter och de visar uppskattningen live liksom. Så därav tror jag det kan vara olika för olika genre, genremässigt säger Andersson. Det finns ju de som inte säljer så mycket skivor men som drar hur mycket folk som helst på spelningarna.

Framgång – Talang/ Marknadsföring / Team bakom

Anderson anser att dessa delar definitivt har ett samband. Det finns jätte mycket folk som har talang vilket man märker man när man surfar på MySpace eller var man än är egentligen så hittar man massa bra artister och band som ingen känner till säger han. Dessa har förmodligen ide de kanalerna som krävs och där ser man hur viktiga kanalerna bakom är tillägger han, framför allt marknadsföring och sådana saker. Likadant om ett band ska ut på turné, om crewet bakom inte gör ett bra jobb spelar det ingen roll hur bra bandet är det kommer bli skit ändå, för att crewet bakom inte bär upp det säger Andersson. Ta exempelvis turnéledaren som ska se till att boka ställena där bandet ska bo, får de bo på skitställen så blir artisterna förbannade och då blir det ingen bra spelning, så allt detta hänger ihop menar han.

Gemensamt för framgångsrika artister

Jag tror ju att det är jätte viktigt med marknadsföring, det är inget snack om saken hävdar Andersson. Förutsett att det finns en talang att marknadsföra naturligtvis. Det måste hänga ihop, finns det inte någon sorts talang där så kommer artisten inte att uppnå någon framgång heller säger han. Har artisten fått bra låtskrivaren bra producenter och mycket annat bra då blir oftast resultatet bra också. Men Andersson

påtalar att marknadsföringen är A och O, det tror han gäller för alla. Åter igen, finns det bra artister och ingen marknadsföring, då är det ingen som finns. Då kan de inte heller nå någon framgång tillägger han. När det gäller att nå framgång tror inte Andersson att ett band bara kan sitta i replokalen och spela in demos. De kanske kan bli kända i sitt närområde men de kommer aldrig att komma ut i Europa på det sättet. Det kanske hade gått för tjugo år sedan kanske men det är väldigt sällsynt idag säger han.

Förändring över tid

Förr var det ju verkligen så att det var talangen som spelade roll säger Andersson. För då spelade alla på samma grejer, alltså det spelade ingen större roll vad de hade för ljudtekniker eller vad det var för märke på instrumenten, utan det var talangen som var avgörande menar han. Idag finns det så fruktansvärt mycket talanger inom samma genrer och det är här det andra kommer in som marknadsföring och sådana bitar.

Varumärken

Ser du artister som varumärken?

Andersson förklarar att han inte ser själva artisten som ett varumärke men att hela konceptet blir en produkt. Han menar att om en artist enbart är ute och spelat live, att det då kanske bara är en artist men är det en artist som släpper en skiva, har lite merchandise och lite andra ingångar, då är det helt plötsligt en produkt man försöker sälja. Det är allting sammantaget som blir produkten menar han, alltså med artisten högst upp. För om man tar bort artisten så kan man ju inte ha någon merchandise eller skivförsäljning heller.

Betydelsen av artistens varumärke

Artistens varumärke är ju betydelsefullt konstaterar Andersson. Många av de större banden, nu behöver vi inte prata de allra största som Iron Maiden, Metallica och Michael Jackson säger han utan tar vi då Backyard Babies eller In Flames, som ändå är väldigt stora men ändå inte kanske jätte världsartister på det sättet, jag tror att plockar du bort all deras merchandise och alla de här kring grejerna som finns och plockar bort exempelvis Dregen då finns det egentligen inget varumärke längre förklarar Andersson. Det blir sakerna runt omkring som blir varumärken säger han. Det är svårt att byta ut frontfigurerna eftersom de ofta är starkt knutna till bandets identitet förklarar han.

Gemensamt för artister som haft en lång hållbar karriär, de som varit framgångsrika under en längre period.

Andersson hävdar: återigen att det finns ett maskineri bakom som har tid, pengar och mod att satsa. Han tror inte att det är bandet själva som drar, eller han vet att det inte är bandet själva som drar ihop hela apparaten. Det är inte de som ser till att få bokningar, massa spelningar, det är inte de som ser till att få rätt pengar för de spelningar de gör, det är inte de som ser till att göra all promotion, reklam och komma med idéer på nya vägar osv. Bandets jobb är att lira, göra musik och bra låtar och självklart ska de ha pröjs för det menar Andersson. Men har de inte maskineriet bakom så går det inte, så hållbarheten är tackvare att det finns ett maskineri bakom och som hela tiden ligger på och för att kunna göra det så måste det finnas pengar säger han. Men naturligtvis är själva musiken jätte viktig men maskineriet kommer liksom högre fortsätter han. Tittar man på de stora banden som Metallica t.ex. så

jämför folk plattorna och då kanske de senaste plattans betyg skulle ha hamnat på den lägre delen av skalan. Men tack vare att de är så etablerade, de har gjort sitt, de har maskineriet och allting, det rullar vidare ändå, så ändrar folk uppfattning om plattan säger Andersson. Många människor köper skivan bara för det står Metallica på omslaget. Naturligtvis så måste det finnas kvalitet och talang i musiken naturligtvis men den är inte lika viktig, lägger han till.

Identitet – Grundläggande värden som artisten står för och förmedlar

Många band är faktiskt rätt politiska även om man kanske inte vet om det säger Andersson. Haunted till exempel kör väldigt mycket politiskt i sina texter. Refused och Promo är andra sådana exempel, och det tycker jag är skit bra. Men jag tror inte det är så viktigt tillägger han. Däremot så tror han att det är ett grymt plus, han tror att bandets identitet kan bli starkare utav det. Man vet ju i princip vad Bob Dylan stod för utan att ha lyssnat på hans musik och det gör ju att hans namn kan leva vidare, att det marknadsför sig själ på något sätt påpekar Andersson. Som sagt jag tror inte att det är så viktigt men jag tror att det är bra för bandet eller artisten. Det är ett även lättare för bandet när de vet var de står någonstans, att de har hittat en plattform de kan utgå från. Andersson tror att det är lättare för dem att hitta en strategi där de kan knyta an till produkter och merchandise och det är lättare för dem att hitta exempelvis reklamvägar om de vet var de står. Det blir mer målinriktat tillägger han.

Relevans nu

Andersson tror inte att det är så viktigt. Däremot tror han att själva musiken (om man tar bort texterna) kan vara rätt så viktig, alltså viktigt att den är up to date. Han tror exempelvis inte att så många av dagens publik fastnar för band som spelar gammal old school trash som lika gärna kunde varit från 80-talet, med undantag för de som är väldigt inne på just den typen av musik.

Utveckling och förnyelse för artister (varumärke & identitet)

Enligt Andersson är det viktigt att bandet själv känner att de utvecklas som band, alltså med musiken. För gör de det så kommer det finnas ett självförtroende hos bandet som sedan speglas i musiken menar han. Men det är en väldigt fin balansgång tillägger han, bandet får förnya sig allt för mycket, väldigt plötsligt om fansen ska hänga med i utvecklingen. Andersson påtalar att artister som har hållit på ett tag och etablerat en identitet beträffande hur de låter osv. har en svår uppgift eftersom de gäller för dem att nytt material ska kännas nytt och fräscht men det ska samtidigt inte ligga allt för långt bort för då kommer inte fansen att hänga med. Han tycker att bandet ska ha som mål att ligga i front och helst ska det komma naturligt. För då känns det äkta och det är äktheten som fansen vill åt.

Livscykel

Andersson anser verkligen att man kan se artisters karriärer som en livscykel. In Flames tillexempel har han svårt att se hur de ska kunna bli större än vad de är idag. Han har svårt att se hur de ska kunna ta nästa steg. De har nått ett tak säger han och tillägger att han inte kan se vad nästa steg skulle vara.

Relationer & Nätverk

Teamet runt artisten: Teamet runt artisten är jätteviktigt hävdar Andersson. Bandet

vill ju oftast bara göra det de ska. De har ju sin arbetsuppgift men de behöver teamet bakom för att nå dit de vill förtydligar han. De som har ett team i ryggen, det är för dem det går bra eftersom det ligger i bådas intresse att bandet blir framgångsrikt, för båda parterna vill ju tjäna pengar. För artistens del gäller det att hitta ett maskineri som tror på artisten, då kan det bli hur bra som helst säger Andersson.

Framåt – Fans

Enligt Andersson finns det fans och så finns det die hard fans. Fans är jävligt viktiga men die hard fans det är de viktigaste säger han. Fans laddar ner låtarna, går inte på alla konserter medan die hard fans köper all merchandise, de samlar, de tar allt förtydligar han. Det är de som är viktigast, det är de som nånstans gör att artisten kan göra det den gör säger han och tillägger att det är de fansen som artisten vill ha den bästa relationen med.

Nya Medier

Det är svinviktigt allt det där säger Andersson men tillägger att han börjar bli lite mätt på allt. Han för klarar att när han är inne och tittar på bands hemsidor så sitter alla de olika loggorna där och visar att banden är medlemmar på alla de sidorna, att just de finns där. Men det har ju i princip alla andra med tillägger han. Det krävs någonting mer, någonting annat säger han, Facebook exempelvis det har ju alla. Vad skiljer den sidan från någon annan, all information är ju densamma. Andersson menar att han oftast går in på artisternas MySpace-sida eftersom han tycker det är det enklaste sättet att få en känsla för artisten. Han tycker det är smidigt att lyssna på artisten där och någonstans hoppas han att designen på MySpace-sidan speglar artisten. Han förklarar hatt också där kan få en bild över hur artisten är etablerad och vad den har för nätverk runt sig. Om sidan har en stabilitet, en fanbase på 5 – 6 000 vänner, något bokningsbolag kopplat till artisten osv. då känner han inget som helst behov av att gå in på Facebook också.

Bloggar

Bloggar tror Andersson har stor betydelse och han tror att det är väldigt uppskattat av fansen. Själv tycker han om att läsa bloggar av band som han följer eller gillar, i alla fall om bloggen är seriös, rolig och tilltalande. Det är viktigt att det finns ett engagemang bakom bloggen säger han. Det får inte bara vara ännu ett sätt att nå ut i media utan man måste värna om den och göra den personlig. Det är lite det jag ser att en blogg är, det handlar ju om bandet och då måste det vara bandet som tar sig tiden att gör det här säger Andersson.

Kvalitet / Förväntningar

Andersson menar att det är väldigt viktigt att artisten motsvarar de förväntningar den har på sig, eftersom det hänger ihop med den identitet som artisten har skapat kring sig. Han tar Marilyn Manson som exempel, ”jag har sett flera intervjuer där han verkligen är sig själv och sitter och har en dialog med en journalist, jag diggar han stenhårt och tycker han är super bright, där han sitter och säger: Det är väl fan inte mitt fel att folk köper det skådespeleriet som jag levererar. Jag är däruppe och spelar teater och sen att jag har bra sångröst och grejer det ä ju inte heller mitt fel. Det är så jävla rätt.” Han förklarar att han sedan att det är det skådespeleriet som han förväntar sig när han betalar för en konsert med Marilyn Manson. ”Han har en

strategi, en ambition med sin musik och med sig själv som artist liksom, att bygga upp någonting, det tycker jag är coolt så länge man inte går över lik för att nå dit” avslutar Andersson

Intervju med Gillis Bengtsson, 2009-04-17

Gillis började arrangera lite konserter när han gick på gymnasiet och agerade manager för kompisarna i ska/reggaebandet USCB Allstars. Han fick höra talas om, sökte till och kom in på Music Management-utbildningen i Hultsfred och var under sin tid i Hultsfred med och startade Rookiefestivalen tillsammans med föreningen Rockparty (som driver Hultsfredsfestivalen). Under andra året på Music Managementutbildningen så fick Bengtsson en provanställning hos Petri Lundén på hans nystartade managementbolag Talent Trust. Bengtsson fick inte fortsätta efter provanställningen och beslutade sig för att på allvar dra igång det egna bolaget SwingKids som förutom skivbolag även har managementverksamhet, bokar turnéer, arrangerar klubbar och konserter. Bengtsson åker även med som turnéledare till banden på bolaget. Swingkids har inga anställda men har medlemmar från banden som hjälper till.

Framgång

Bengtsson diskuterar att genomslag på något sätt måste vara framgång. Han antyder att det kan mätas i skivförsäljning men att det är jättesvårt eftersom man inte var hur stor påverkan nedladdningen har. Faktorer som han anser vara viktiga för artisters framgång är att vara ett bra liveband, ha utstrålning och att spela mycket live. Bengtsson berättar om Kapten Röd, en av artisterna på Swingkids, som har spelat väldigt mycket live. Kapten Röd har åkt med andra artister som förband i turnépaket, spelat på många klubbar och mindre festivaler. Bengtsson beskriver att vart än Kapten Röd än spelar så kommer det oerhört mycket folk. Han säger att det är stor skillnad på till exempel den framgång Kapten Röd har nått som sålt ungefär 3000 exemplar av sin debutskiva gentemot Navid Modiri & Gudarna som har sålt ungefär 1000 exemplar av sina skivor. Kapten Röds skiva blev väldigt hypad i reggaekretsarna i Sverige säger Gillis och nämner vidare att han blev bokad till alla reggaefestivaler sommaren 2007, Uppsala, Göteborg och Öland Roots. Detta ledde också till att han blev bokad till bland annat Peace & Love festivalen under sommaren 2008. Bengtsson berättar att Swingkids inte jobbar med att köpa annonsplatser för att exponera sina artister som andra bolag gör. De försöker istället boka spelningar för banden för att sedan se hur det utvecklas. Han framhåller att det är väldigt viktigt att turnera mycket och att ha utstrålning. Det är sjukt viktigt att vara grymma live som band påpekar han och säger att han tror att det är något som är gemensamt för framgångsrika artister och även för hållbar framgång. Han tror inte att det har skett någon förändring över tiden, utan att de artister som var framgångsrika och de som hade en hållbar framgång för kanske fyrtio år sedan även de var grymma live.

Artister som varumärken

Bengtsson berättar att han definitivt kan se artister som varumärken. För mig är de bara varumärken och produkter egentligen säger han, men påpekar samtidigt att man måste komma ihåg att man jobbar med människor också. Han beskriver att det gäller att bevaka vad de ställer upp i eftersom vad de gör antingen stärker eller sänker ett

varumärke. Vad man ställer upp i, vilket sammanhang man väljer att synas i framhåller han. Han säger även att det är viktigt att artister förnyar sig och utvecklas.

Identitet

Bengtsson tycker att det är bra om artisterna har något att säga. Det är bättre att de vågar säga något än att de inte vågar säga något, vågar vara personliga framhåller han. Han nämner vidare att många av hans artister lätt kan uppfattas som mycket samhällskritiska eller även vänsterorienterade, det är inget man måste vara men han tycker att det gärna får vara samhällskritiskt, han är personligen väldigt trött på hjärta och smärta och det kommersiella ”schlabbet”. Han påpekar också att en del artister vill ju inte säga något utan bara spela musik och ha kul och det måste man få göra också. Bengtsson beskriver att vissa artister har tappat sin identitet lite. Han tar upp fenomenet med att när många artister är unga och okända så vill de bara få ut sin musik, att folk ska höra dem. De skiter i om människor laddar ner musiken eller inte, bara den kommer ut. Han beskriver vidare att sedan när de kommit en bit i karriären och tjänar pengar på skivförsäljningen så sitter de och gnäller som gamla griniga gubbar på nedladdningen, när de från början bara ville att någon skulle lyssna på dem. Bengtsson tror att det är viktigt för artister, framförallt sångare, att se bra ut. De blir någon form av sexsymboler trots allt, vare sig de vill eller inte menar han. Han tror att det finns något slags bäst-före-datum på artister, även om de kan göra come back.

Relationer & Nätverk

Bengtsson tycker att det kan vara viktigare att ha resurser i form av folk än resurser i form av pengar. Han anser att när man släpper en skiva så är det viktigt att man turnerar ordentligt och spelar på så många festivaler som möjligt så att man kommer ut till där fansen är.

Målgrupp & Fans

Bengtsson säger att Internet är ett oslagbart medium för att nå målgrupper och fans. Han nämner även att han anser videos viktigt då det blir ytterligare en dimension som kommer till.

Intervju med Jonas Bjälesjö, 2009-04-28

Jonas Bjälesjö är etnolog och skriver en avhandling om festivaler. Han är utbildningsansvarig Music and Event Management programmet i Hultsfred/Kalmar, ordförande i Svenskt Rockarkiv. Han sitter också med i amatörkulturakademin som är inriktat mot amatörkulturorganisationer och studieförbund och ska agera som