• No results found

4. Praktisk metod

4.4 Intervjuguide

Som stöd till våra intervjuer förberedde vi en intervjuguide innehållande särskilda teman och förutbestämda frågor. Dessa teman och frågor har tagits fram utifrån vår teoretiska referensram med avsikt att besvara studiens frågeställning och syfte. Intervjuguiden och dess innehåll är i grunden densamma för samtliga respondenter, dock med viss variation beroende på urvalskriterierna. Variationen innebär att respondenter inom kategorin

Förnyat samt Avslutat även får frågor kring deras upplevelse gällande återlämnandet av

bilen och avtalets avslutningsprocess. Trost (2010, s. 71) förklarar att en kvalitativ intervjuguide bör vara relativt kort och bestå av större frågeområden eller teman och inte

Premiär

Förnyat

Avslutat

Patrik Felix Adam

Paul Ferdinand Albert

Per Filip Amadeus

vara alltför detaljerad, men att utformningen samtidigt bör anpassas efter intervjuarens kunskaper och tidigare erfarenheter. Eftersom ingen av oss har någon direkt erfarenhet av att intervjua har vi valt att göra en relativt detaljerad intervjuguide med förutbestämda frågor under varje tema för att säkerställa att det insamlade materialet går att jämföra och analysera. Även om vi har en detaljerad intervjuguide ger den semistrukturerade metoden oss möjligheten att frångå ordningsföljden och anpassa oss efter respondentens svar och samtalet som lyder. Vi ämnar således främst att använda intervjuguiden som en minneslista för vilka frågor och teman som ska beröras. Möjligheten att ställa följdfrågor eller andra frågor som kan anses relevanta under samtalets gång kvarstår genom den semistrukturerade metoden.

Vår intervjuguide är i huvudsak uppbyggd kring tre teman; bakgrundsfrågor, frågor om

kundrelationer samt frågor specifikt om leasing. Bakgrundsfrågorna behandlar

information kring respondentens erfarenhet och förhållande till bilar. Avsikten med dessa bakgrundsfrågor är dels att vi ska få en bättre förståelse för varför respondenten svarar som hen gör, men även för att inleda intervjun med lite enklare frågor som gör att respondenten börjar resonera kring ämnet innan de lite djupare frågorna introduceras. Frågorna om kundrelationer består dels av frågor som behandlar respondentens generella konsumentbeteende gällande sällanköpsvaror, för att sedan övergå till mer specifika frågor gällande relationen till bilhandlaren. Dessa frågor är framtagna för att vi ska förstå hur respondenten är som konsument och hur hen tenderar att agera samt vad hen värderar i sådana situationer och relationer. Därefter övergår frågorna till att handla mer specifikt om relationen till bilhandlaren och hur den upplevs. Temat om leasing innefattar frågor som beror leasingupplevelsen samt konstruktionen och erbjudandet av leasing. Som en avslutande fråga erbjuds respondenten sedan att fritt resonera eller poängtera något som hen anser viktigt eller som hen anser att vi missat. Vi har vid utformningen av intervjuguiden lagt mycket tid på att konstruera och formulera lämpliga frågor. Bryman (2018, s. 566) argumenterar för vikten att som intervjuare undvika ledande frågor, och att respondenten ska ges möjlighet att tänka och svara fritt på frågorna som ställs. För att undvika detta har vi genomarbetat intervjuguiden flertalet gånger samt testat den i en pilotintervju, vilket beskrivs under nästkommande avsnitt.

4.4.1 Pilotintervju

För att testa vår intervjuguide och formuleringen av våra frågor genomfördes en pilotintervju. Syftet med vår pilotintervju var att säkerställa oss om att respondenten tolkade våra frågor rätt och inte svarade på något annat, samt att vi som genomför intervjuerna skulle få praktiskt erfarenhet och tillfälle att öva på att hålla intervjuer. Detta resonemang stöds av Bryman (2018, s. 567) som poängterar att en pilotintervju bidrar både till insikter i huruvida frågorna och intervjuguiden fungerar, samt till praktisk erfarenhet av metoden. Det praktiska genomförandet i form av konstpauser, betoningar och att skapa en relation till respondenten är viktiga aspekter i vad som beskrivs som konstverket att hålla intervjuer enligt Kvale & Brinkmann (2014, s. 90).

För att säkerställa oss om en givande pilotintervju var vi noga med att respondenten skulle uppfylla våra urvalskriterier och ha erfarenhet av leasing. Detta eftersom vi vill att respondenten ska förstå våra frågor och kontexten vi undersöker för att kunna ge så bra svar som möjligt. Via en person i vår bekantskapskrets kom vi i kontakt med en person som befinner sig i ett leasingavtal och som gärna ställde upp. Inför pilotintervjun såg vi till att förbereda oss på samma sätt som om det vore en riktig intervju. Intervjun hölls

sedan med ett videosamtal över Skype. Inför intervjun bestämde vi att en av oss som intervjuar skulle leda intervjun genom att föra samtalet och ställa frågorna utifrån intervjuguiden, medan den andra tog en mer passiv roll och lyssnade mer noggrant för att kunna komplettera med eventuella följdfrågor eller förtydligande.

Pilotintervjun gav oss erfarenhet för hur vi och våra frågor uppfattades av respondenten samtidigt som vi kunde öva på att förstå dennes formuleringar samt vilka frågor som var något svårare att förstå. Några ändringar gjordes i intervjuguiden efter genomförd pilotintervju då vi märkte att vi i vissa fall inte fick så djupgående svar som vi önskat samt att respondenten misstolkade och missuppfattade några frågor, vilket således innebar att svaren på dessa blev annorlunda mot det vi faktiskt sökte och undrade. Pilotintervjun varade strax över 30 minuter vilket gav oss en uppskattning i hur mycket tid som behövs för varje intervju. Efter att pilotintervjun genomförts kunde vi även analysera och kontrollera så att resultatet av intervjun var i linje med vår studies frågeställning och syfte. Utöver detta kunde vi även säkerställa att tekniken och inspelningsmetoden fungerade på ett tillfredsställande sätt. Vi kunde även konstatera att vår rollfördelning med en aktiv och ledande roll tillsammans med en något mer passiv roll funkade bra och bidrog till en tydlighet i utförandet av intervjun.