• No results found

Till skillnad fr˚an projekt Hedwig som var ett nystartat projekt, det vill s¨aga alla varianter utvecklades fr˚an grunden, ¨ar projekt Godzilla ett p˚abyggnadsprojekt fr˚an ett tidigare projekt kallat Rodman. Det betyder att det endast sker en utveckling av redan befintliga produkter vilket g¨or att det kr¨avs mycket mindre investeringskostnader d˚a mycket av exempelvis verktygen g˚ar att ˚ateranv¨anda samt att produktstrukturen redan ¨ar skapad.

Fallstudie B-P3225

Kapitlet handlar om Fallstudie B-P3225 som beskrivs ing˚aende i Kapitel 4 Uppgiftsprecisering, avsnitt 4.2.2 Fallstudie B: Det fiktiva fallet. I Kapitel 9 Fallstudie A-P3225 ber¨aknades de direkta och indirekta s¨arkostnaderna samt investeringskostnaderna som p˚averkas av en f¨or¨andring i variantfloran. I Fall- studie B-P3225 kommer kostnaderna att unders¨okas f¨or att se hur kostnaderna p˚averkas av att endast en variant tillverkas

10.1

Skillnader i direkta s¨arkostnader f¨or P3225

I Kapitel 6 Inledning till fallstudier identifierades gemensamma relevanta di- rekta och indirekta s¨arkostnader i tillverkningsprocessen av PCBA-Main kortet samt boxbuilden f¨or b˚ada produkterna M3106 och P3225. Precis som i Kapitel 8 Fallstudie B-M3106 redovisas i f¨oljande avsnitt hur de identifierade direkta s¨arkostnaderna p˚averkas d˚a endast en variant tillverkas. Genom att identi- fiera skillnaderna besvaras ¨aven delfr˚aga 1B: Hur p˚averkas identifierade direkta s¨arkostnader i samband med att endast en variant tillverkas? som redovisas i avsnitt 4.3.2 Fr˚agest¨allningar till Fallstudie B: Det fiktiva fallet.

10.1.1

Direkt material

Tabell 23 redovisar kostnaderna f¨or direkt material f¨or respektive variant av produkten P3225. Precis som f¨or produkten M3106 g˚ar det att ber¨akna ett medelv¨arde per enhet d¨ar medelv¨ardet varierar med tillverkningsvolymen f¨or respektive variant samt kostnaderna f¨or direkt material per variant. Eftersom att det i fallstudien ing˚ar flera varianter utformades en generell ekvation som kan anpassas beroende p˚a antalet varianter, se Ekvation 10.8.

DMM edel= n P 1 (DMn× Vn) n P 1 Vn (10.8) d¨ar

DMn = Kostnaderna f¨or direkt material f¨or variant n

Vn = Prognostiserad f¨ors¨aljningsvolym f¨or variant n

Med angivna kostnader f¨or direkt material i Tabell 23 och med hj¨alp av Ekvation 10.8 ber¨aknades ett medelv¨arde p˚a 143,2 USD f¨or det direkta materialet. Som n¨amnts tidigare kan ett medelv¨arde f¨or direkt material anv¨andas som ett referensv¨arde att f¨orh˚alla sig till vid beslut om att tillverka mer ¨an en variant, se avsnitt 8.1.1 Direkt material. DMM edel talar om vad kostnaderna blir per

enhet beroende p˚a tillverkningsvolymen f¨or varje variant. Det g˚ar ¨aven att se om DMM edelligger n¨ara eller l˚angt ifr˚an DM1. Figur 33 ¨ar en generell figur som kan

anpassas efter antalet varianter samtidigt som figuren illustrerar att desto mer till v¨anster medelv¨ardet ligger, desto st¨orre potential har varianterna att b¨ara upp ¨ovriga identifierade kostnader som uppst˚ar p˚a grund av att fler varianter tillverkas. Den streckade linjen i Figur 33 illusterar att om medelv¨ardet ist¨allet ligger n¨ara DMn och d¨arefter adderas ¨ovriga kostnader som uppst˚ar p˚a grund

av att fler varianter tillverkas, kan medelv¨ardet potentiellt sett bli h¨ogre ¨an kostnaderna f¨or direkt material som ¨ar f¨or den dyraste varianten, DMn.

Figur 33: Illustrering av hur medelv¨ardet f¨or direkt material f¨or¨andras med tillverkningsvoly- men och priset f¨or direkt material per variant

Vid tillverkning av endast en variant kommer DMM edel att vara likadant som

priset f¨or den variant som tillverkas. I det h¨ar fallet ¨ar DMM edel= DMLV E.

10.1.2

Lagerf¨oringskostnad

En minskad tillverkning i antal varianter medf¨or ¨aven ett minskat ink¨op av komponenter. Det i sin tur p˚averkar lagerf¨oringskostnaderna i b˚ade det externa lagret och i FVL d¨ar lagerf¨oringskostnaderna ber¨aknats per variant i avsnitt 9.1.2. Tabell 24 redovisar lagerf¨oringskostnaderna f¨or respektive variant av pro- dukten P3225 och Tabell 25 redovisar den totala lagerf¨oringskostnaden f¨or alla komponenter. Ur tabellerna g˚ar det att dra slutsatsen att om Axis endast hade tillverkat varianten P3225-LVE hade lagerf¨oringskostnaden i det externa lagret minskat med 33 procent. Vid ber¨akningarna har inte h¨ansyn tagits till att MOQ kan ¨andras f¨or vissa av de komponenter som endast ing˚ar i P3225-LVE. Ber¨akningarna ger dock en bra bild p˚a hur lagerf¨oringskostnaderna f¨or¨andras i det externa lagret d˚a det endast ¨ar ett f˚atal komponenter som endast ing˚ar i varianten P3225-LVE.

Lagerf¨oringskostnaderna p˚averkas ¨aven i FVL av PU. Precis som i avsnitt 8.1.2 Lagerf¨oringskostnad i Fallstudie B-M3106 ¨okar medellagerniv˚an i FVL f¨or den variant som valts att tillverkas eftersom att den varianten ska t¨acka hela f¨ors¨aljningsprognosen. Ist¨allet f¨or att medellagerniv˚an p˚a 813 stycken enheter av P3225-LVE, kr¨avs i det h¨ar fallet en medellagerniv˚a p˚a 2 663 stycken, se Tabell 31. Eftersom att varianten P3225-LVE ¨ar den variant som har dyrast lagerf¨oringskostnad medf¨or det en ¨okning av lagerf¨oringskostnaderna i FVL med cirka 8 procent.

Tabell 31: Total lagerf¨oringskostnad i FVL vid endast tillverkning av P3225-LVE

P3225-LVE

Medelvolym FVL (st) 2 663

Total lagerf¨oringskostnad

10.1.3

St¨allkostnad

Precis som resonemanget som f¨ordes i avsnitt 8.1.3 St¨allkostnad i Fallstudie B- M3106, elimineras ¨aven st¨alltiderna d˚a endast P3225-LVE tillverkas. Operat¨orer beh¨over till exempel inte l¨angre byta ut stenciler f¨or andra varianter samt ¨andra inst¨allningar i maskinerna bara f¨or att en ny variant ska tillverkas. Vidare f¨orsvinner ¨aven den st¨alltid som uppkommer n¨ar kit ska bytas ut i SMD:n f¨or att anpassa maskinen till en annan variant.

Den totala st¨allkostnaden som r¨aknades ut i Fallstudie A-P3225 f¨or b˚ade tillverkn- ingsprocessen av PCBA-Main kortet samt boxbuilden, avsnitt 9.1.3 St¨allkostnad blev 318 USD per m˚anad vilket ¨ar en kostnad som kan elimineras om endast P3225-LVE tillverkas.

10.1.4

Fixtur- och verktygskostnad

D˚a endast en variant tillverkas minskar fixtur- och verktygkostnaderna eftersom det endast kr¨avs tv˚a stenciler till PCBA-Main kortet f¨or varianten P3225-LVE. Med endast tv˚a stycken stenciler minskar fixtur- och verktygskostnad med 846 USD.